Gyurcsány Ferenc: Szeptemberben lehet meggondolja magát Botka az összefogás ügyében…

2017. április 18., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

gyurcsany_forum016kf

Szegeden tartott fórumot a DK elnöke. Orbán Viktor mellett Botka Lászlóról beszélt. Azt állította, nem lehet kidobni a 2010 előtti időszakot, mint ahogy az MSZP kormányfőjelöltje gondolja.

Orbán Viktor kormánya az elmúlt négy év legveszélyesebb kihívásával néz szembe. Ez azonban az ország számára lehetőség, hogy megszabaduljon tőle” – fogalmazott kedd esti fóruma előtt Szegeden Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője. Szerinte a CEU kérdése az ötödik ügy az internetadó óta, amelyben a kormány visszavonulót fújt, pedig egy hónapja nem gondolta volna, hogy demonstrációk fognak kezdődni. A jelenlegi tüntetésekről azt gondolja, nem csupán az oktatás szabadságáról szólnak, hanem egy általános elutasítást fejeznek ki. Abban reménykedik, hogy a tiltakozások folytatódnak. Azt hangsúlyozta, hogy egyetlen feladatuk van, a jelenlegi kormány legyőzése, s egy év múlva már azt szeretné, ha az ellenzéki pártok kormányoznának, a DK pedig a koalíció tagja volna.

A tiszta arányos listás választási rendszer tartaná megfelelőnek, de szerinte a Fidesz ezt nem fogja elfogadni, inkább a saját hatalmi érdekeit nézi. Azonban kérdéses számára, hogy érdemes-e lefolytatni egy olyan küzdelmet, amely eleve kilátástalan. Valamint egyszerre látja veszélyesnek is az elképzelést: egy tiszta listás választási rendszerben egyik politikai blokknak sem lenne többsége, azaz kisebbségi kormányzás jönne létre, melynek hatására vagy ingatag kormányzás, vagy választások sorozata következne. Ezt végig kell gondolni a szavazóknak a döntésük meghozatala előtt.

gyurcsany_forum013kf

Azt ígérte, hogy tudományra, oktatásra többet költenének hatalomra kerülésük esetén. Az egészségügyből éves szinten 700 milliárd forint hiányzik – ennyit két hónap alatt fizetnek ki az összes nyugdíjasnak, érzékeltette az időskorú közönségnek az összeg nagyságát. A problémát társadalmi egyeztetéssel vizsgálnák, majd ezt követően népszavazást tartanának az ügyben. Hangsúlyozta: a megoldás fájdalmas lesz. Odaszúrt egyet az MSZP-nek is, amely a nyugdíjasokat ingyen a gyógyszerrel nyerné meg magának. Szerinte ugyanis ütközik a „Fizessenek a gazdagok” mottó, azzal, hogy ez a lehetőség a magasabb jövedelmű nyugdíjasoknak is járna.

A rendezvényen egyben azt akarta bemutatni, hogy 2010 előtt mit építettek, milyen eredményeket értek el Szegeden. Úgy vélekedett, az ő kormányzásának köszönhetően épült a megyeszékhelyen, illetve közelében kórház, autópálya, valamint a 2-es villamos. „Nem szabad kidobni mindent, ami 2010 előtt történt, nem lehet végleg a múltat eltörölni. Akik ezt megtennék, azok több kárt okoztak, mint hasznot” – üzente a volt miniszterelnök Botka Lászlónak.

gyurcsany_forum007kf

„Én nagyon szeretem a miniszterelnök urat is (itt most Gyurcsányra utalt – szerk.) és a Botka urat is. Most nem tudom, hogy melyik ujjamba harapjak” – fejezte ki aggodalmait egy – a DK és MSZP között – őrlődő néni. A pártvezető csak annyit válaszolt: pedig valamelyik ujjába bele kell harapnia. Továbbra is a közös listát támogatja Gyurcsány Ferenc – fejtette ki egy újabb, a támogatói által feltett kérdésre. Úgy fogalmazott, hogy az egységes koalíció hiánya, s az egymással ellentétes baloldali javaslatok csak a Fideszt erősítik, amelyben nincsenek hasonló törések. A célja az, hogy az utolsó hetekben tegye szorossá a választásokat, mert magasabb részvétel esetén nyerhet az ellenzék.

„Nem egy választókerületet képviselek, nem erre szegődtem. A DK politikáját képviselem, ha elfogadnám az egyéni képviselői helyet, akkor csak annyi lenne a fontos, hogy a parlamentben üljek. Én azonban 500 ezer fő DK-st képviselek” – mondta Gyurcsány Ferenc a sajtó kérdésére. Megemlítette, hogy Botka egyetlen egy tárgyalást folytatott (LMP-vel), amelynek eredménye kudarc lett, majd a szegedi polgármester úgy fogalmazott, inkább a néppel tárgyalna. Ehhez ironikusan sok sikert kívánt, azt gondolja, hogy szeptemberre talán megváltozik az álláspontja az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. „Alkudozni, nem alkudozunk, de szívesen tárgyalunk” – tette hozzá.

A Momentum Mozgalom javaslata elől, amelynek jegyében egy kormányfő is csak kétszer lenne megválasztható, viszont nem zárkózna el. Lapunk kérdésére azt mondta, hogy ugyan a mostani szabályozást sem tartja rossznak, de csak egy hosszabb vita után alakítják ki a saját álláspontjukat is az ügyben.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 29 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.144.29.233 IP címről szól hozzá.

 • 9. Szegediner hozzászólt ekkor: 2017. április 18., kedd, 23:09
  Válaszolok

  Előbb-utóbb úgyis Gyurcsány lesz a komcsik-libsik-bibsik közös miniszterelnöke!

 • 8. Sánta NP hozzászólt ekkor: 2017. április 18., kedd, 20:10
  Válaszolok

  1. Többen voltak, mint Botka színi előadásain.
  Botka mindenütt ugyanazt a demagóg szöveget szajkózza.
  Feri meg tud újulni.

 • 7. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. április 18., kedd, 20:00
  Válaszolok

  3. NP
  A szegedi fideSS is. Akkor sem jönnek össze ennyien, ha kihajtják a Kormányhivatali szerencsétlen dolgozókat! :-)

 • 6. ottlaktam hozzászólt ekkor: 2017. április 18., kedd, 19:45
  Válaszolok

  mszp is megcsappant,lasd cserepes sori kampányt,alig pár ember lézengett ott.

 • 5. kinnfentes hozzászólt ekkor: 2017. április 18., kedd, 19:45
  Válaszolok

  Nem csak a szegedi, hanem az országos, és nem táborról, hanem tagságról. A többi stimmel. :)

 • 4. ottlaktam hozzászólt ekkor: 2017. április 18., kedd, 19:43
  Válaszolok

  np,ti is.

 • 3. NP hozzászólt ekkor: 2017. április 18., kedd, 19:15
  Válaszolok

  szegedi

  Szerintem rosszul nézed.
  A szegedi KDNP pld. csak álmodhat ekkora táborról….

 • 2. Botka László hozzászólt ekkor: 2017. április 18., kedd, 18:42
  Válaszolok

  Nem megmondtam hogy senki nem mehet el!!! Gyula háromszoros lesz a vízdíj!!!

 • 1. szegedi hozzászólt ekkor: 2017. április 18., kedd, 18:20
  Válaszolok

  Szia Feri. Ahogy nézem, megcsappant a tábor.

Ugrás az oldal tetejére