Gyurcsány Ferenc: Szeptemberben lehet meggondolja magát Botka az összefogás ügyében…

gyurcsany_forum016kf

Szegeden tartott fórumot a DK elnöke. Orbán Viktor mellett Botka Lászlóról beszélt. Azt állította, nem lehet kidobni a 2010 előtti időszakot, mint ahogy az MSZP kormányfőjelöltje gondolja.

Orbán Viktor kormánya az elmúlt négy év legveszélyesebb kihívásával néz szembe. Ez azonban az ország számára lehetőség, hogy megszabaduljon tőle” – fogalmazott kedd esti fóruma előtt Szegeden Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője. Szerinte a CEU kérdése az ötödik ügy az internetadó óta, amelyben a kormány visszavonulót fújt, pedig egy hónapja nem gondolta volna, hogy demonstrációk fognak kezdődni. A jelenlegi tüntetésekről azt gondolja, nem csupán az oktatás szabadságáról szólnak, hanem egy általános elutasítást fejeznek ki. Abban reménykedik, hogy a tiltakozások folytatódnak. Azt hangsúlyozta, hogy egyetlen feladatuk van, a jelenlegi kormány legyőzése, s egy év múlva már azt szeretné, ha az ellenzéki pártok kormányoznának, a DK pedig a koalíció tagja volna.

A tiszta arányos listás választási rendszer tartaná megfelelőnek, de szerinte a Fidesz ezt nem fogja elfogadni, inkább a saját hatalmi érdekeit nézi. Azonban kérdéses számára, hogy érdemes-e lefolytatni egy olyan küzdelmet, amely eleve kilátástalan. Valamint egyszerre látja veszélyesnek is az elképzelést: egy tiszta listás választási rendszerben egyik politikai blokknak sem lenne többsége, azaz kisebbségi kormányzás jönne létre, melynek hatására vagy ingatag kormányzás, vagy választások sorozata következne. Ezt végig kell gondolni a szavazóknak a döntésük meghozatala előtt.

gyurcsany_forum013kf

Azt ígérte, hogy tudományra, oktatásra többet költenének hatalomra kerülésük esetén. Az egészségügyből éves szinten 700 milliárd forint hiányzik – ennyit két hónap alatt fizetnek ki az összes nyugdíjasnak, érzékeltette az időskorú közönségnek az összeg nagyságát. A problémát társadalmi egyeztetéssel vizsgálnák, majd ezt követően népszavazást tartanának az ügyben. Hangsúlyozta: a megoldás fájdalmas lesz. Odaszúrt egyet az MSZP-nek is, amely a nyugdíjasokat ingyen a gyógyszerrel nyerné meg magának. Szerinte ugyanis ütközik a „Fizessenek a gazdagok” mottó, azzal, hogy ez a lehetőség a magasabb jövedelmű nyugdíjasoknak is járna.

A rendezvényen egyben azt akarta bemutatni, hogy 2010 előtt mit építettek, milyen eredményeket értek el Szegeden. Úgy vélekedett, az ő kormányzásának köszönhetően épült a megyeszékhelyen, illetve közelében kórház, autópálya, valamint a 2-es villamos. „Nem szabad kidobni mindent, ami 2010 előtt történt, nem lehet végleg a múltat eltörölni. Akik ezt megtennék, azok több kárt okoztak, mint hasznot” – üzente a volt miniszterelnök Botka Lászlónak.

gyurcsany_forum007kf

„Én nagyon szeretem a miniszterelnök urat is (itt most Gyurcsányra utalt – szerk.) és a Botka urat is. Most nem tudom, hogy melyik ujjamba harapjak” – fejezte ki aggodalmait egy – a DK és MSZP között – őrlődő néni. A pártvezető csak annyit válaszolt: pedig valamelyik ujjába bele kell harapnia. Továbbra is a közös listát támogatja Gyurcsány Ferenc – fejtette ki egy újabb, a támogatói által feltett kérdésre. Úgy fogalmazott, hogy az egységes koalíció hiánya, s az egymással ellentétes baloldali javaslatok csak a Fideszt erősítik, amelyben nincsenek hasonló törések. A célja az, hogy az utolsó hetekben tegye szorossá a választásokat, mert magasabb részvétel esetén nyerhet az ellenzék.

„Nem egy választókerületet képviselek, nem erre szegődtem. A DK politikáját képviselem, ha elfogadnám az egyéni képviselői helyet, akkor csak annyi lenne a fontos, hogy a parlamentben üljek. Én azonban 500 ezer fő DK-st képviselek” – mondta Gyurcsány Ferenc a sajtó kérdésére. Megemlítette, hogy Botka egyetlen egy tárgyalást folytatott (LMP-vel), amelynek eredménye kudarc lett, majd a szegedi polgármester úgy fogalmazott, inkább a néppel tárgyalna. Ehhez ironikusan sok sikert kívánt, azt gondolja, hogy szeptemberre talán megváltozik az álláspontja az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. „Alkudozni, nem alkudozunk, de szívesen tárgyalunk” – tette hozzá.

A Momentum Mozgalom javaslata elől, amelynek jegyében egy kormányfő is csak kétszer lenne megválasztható, viszont nem zárkózna el. Lapunk kérdésére azt mondta, hogy ugyan a mostani szabályozást sem tartja rossznak, de csak egy hosszabb vita után alakítják ki a saját álláspontjukat is az ügyben.

29 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  29. okosabbnálam
  2017. április 19., szerda, 21:07
  Válaszolok

  26. Attila
  Hát öcsém, neked aztán csuda telefonod lehet! Nem csak az ékezeteket tünteti el, de a magyar helyesírás írmagját is kiirtja!
  A teljesség igénye nélkül, inkább csak szemléltetésül: Rátapintott (egybe írandó), kisebbségi (egy s, kettő b – nem keverted a rossebbel?), létrejöttét (kettő t), ugyanis (egybe írandó). Amúgy a hülye sem j-vel írandó, ezt már csak tudnod kellene, mint érintettnek?!
  Mondom én hogy valami büdös talpú hottentotta vagy. A rosszabbik esetben mégis csak magyar vagy – bár annak elég hitvány -, viszont honnan veszed a bátorságot komoly kérdésekben osztani az észt, amikor az általános iskolai nyelvtan anyagával is erős lemaradásban vagy? 🙂

 • '>
  28. okosabbnálam
  2017. április 19., szerda, 21:00
  Válaszolok

  24. diktátum
  Ezeket majd mondd el a párttaggyűlésen, itt senkit sem érdekel! 🙂

 • '>
  27. Attila
  2017. április 19., szerda, 19:10
  Válaszolok

  Az mszp-rol; valamelyik ujjaba pedig bele kell harapnia. Bele harapott mar a nep 2006-ban es nem volt jo. A nep nem huje hogy egy zavart kelto diktaturara szavazzon. Az o (demokratikus)megoldasaik odaig fajulnanak hogy csak zavargasok lennenek megint es nyugtalansag aminek az eredmenye vilagszinvonali viszonylatban a mar kiepitett kapcsolatok visszaeseset jelentene. Hogy ne legyen ketto ciklusnal tobb egy kormanyfo? Ujra szembe koptek magukat mert akkor hol van az altaluk emlegetett demokracia. Ha maris szabajoznak a miniszterelnok kepviseletet. Egy normalis partrol beszelunk akkor siman a kepviselok(ugy a miniszerelnokot)visszahivhatosagat szavaztatnak meg egy nepszavazason. Valamint a kepviselok mentelmi joganak az eltorleset. Na ez lenne a valodi tisztogatas hogy ok is egyenlok legyenek az emberekkel,hogy legyenek ok is ugyan ugy buntetthetok mint masok. Arra a kijelentesre hogy botka lehet hogy visszamondja azt hogy nem fog ossze fuvel-faval az mszp,csak annyit hogy ezeket s szalakat egy nagyhatalmi ember iranyitsa. Minden part mogott ott van egy gazdag milliardos(foleg a baloldali partoknal)es ez altal a gazda dont. Na most jol mondta hogy nem lehet lehuzni a wc-n a 2010 elotti eveket. Nem bizony! Mert ha jol meg figyeljuk akkor mikor tamadta botka boszme urat,maris visszatamadt a degeneralt banda a ceg mutyikkal. Ezzel megint elarulta magat hogy eggyut voltak benne a korrupcioban,es mint a maffiabol ugy innen sem lehet kilepni buntettlenul.

 • '>
  26. Attila
  2017. április 19., szerda, 18:55
  Válaszolok

  Rá tapintott a lényegre a böszme úr!”Egy tiszta listás választási rendszerrel eggyik politikai blokknak sem lenne többsége,azaz kissebségi kormányzás jönne létre,MELYNEK HATÁSÁRA INGATAG KORMÁNYZÁS LÉTREJÖTÉT EREDMÉNYEZI! Akkor mit is akar most a balliberális ellenzéki csapat? Most köpték sajat magukat szembe ezzel a megállapítással! Ugyan is ha a józan ítélöképességű magyar választopolgár rájuk szavazna,akkor egy belpolitikai csatározásra szavazna,és akkor nem lenne semmilyen változás. A tiszta erő itt csak a jobbik. A jobboldalon nincs megosztottság úgy mint a baloldalon

 • '>
  25. Szegediner
  2017. április 19., szerda, 12:59
  Válaszolok

  23. kiigazítás
  Tévedés, mert Rákosi (Rosenfeld) szellemei örökösei most a különböző SZDSZ utódpártok (DK, Együtt, PM, Momentum, LMP, Sorosék által pénzelt álcivil jogvédők, Green Peace, áltermészetvédők, női jogok álságos védői, Transparens International, Helsinki jogvédők, TASZ stb.).

 • '>
  24. diktátum
  2017. április 19., szerda, 12:08
  Válaszolok

  Botka ultimátumot adott a saját pártjának és a többi balliberális kis pártnak is, teljesíthetetlen feltételekkel. Ilyen diktátorral nem szívesen működik senki együtt. Ha az MSZP-n kívül minden “demokratikusnak mondott párt” összefog akkor ők biztos bejutnak. Az együttműködésre képtelen önjelölt pártja viszont nem biztos. Botka önjelöltségének 4 hónapja alatt a pártnak még egy plusz szavazót sem hozott.

 • '>
  23. kiigazítás
  2017. április 19., szerda, 11:58
  Válaszolok

  21. “Rákosi (Rosenfeld) szellemi örökösei, …”
  Jelenleg az Mszp-sek a rákosisták utódai. Nem véletlenül kampányolnak Rákosi elvtárs-pajtás populista mondataival.
  Ezek most Botkát akarják, és már nem Gyurcsányt.

 • '>
  22. ottlaktam
  2017. április 19., szerda, 10:26
  Válaszolok

  nincs esélye,de
  bottoskánál többen fognak szavazni rá,erre lenne egy láda sör fogadásom 🙂

 • '>
  21. Szegediner
  2017. április 19., szerda, 09:51
  Válaszolok

  Rákosi (Rosenfeld) szellemi örökösei, az SZDSZ jogutódjai Gyurcsányt akarják ismét a nyakunkra ültetni.