Az Isteni irgalmasság konferenciája Szegeden + FOTÓK

isteni_irgalmassag_konferencia04_gs

A megbocsátásról, szeretetről és irgalmasságról beszélt Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök az Isteni irgalmasság VIII. országos konferenciáján szombaton, Szegeden.

“Isten minden feltétel nélkül szeret bennünket, irgalmas hozzánk, megbocsátja bűneinket, és elvárja, hogy mi is szeressük őt” – jelentette ki. Felhívta a figyelmet arra, Isten irgalmasságát nemcsak átélni, megtapasztalni kell, hanem emberi módon tanúsítani is egymás iránt. Szent Ágoston szavai szerint az irgalmasság az, amikor sajnálatot érzünk mások szüksége iránt és lehetőségeinkhez képest segíteni akarunk neki – közölte az egyházi vezető.

Az utóbbi évtizedekben a pápák többször is foglalkoztak az irgalmasság kérdésével. Erre azért volt szükség, mert az egyházban sokan két szélsőséges irányba mozdultak el, a szabadosság, illetve a jogi, bürokratikus megközelítés felé – mondta a püspök.

Kiss-Rigó László kifejtette, az egyház történetében folyamatosan felvetődött a kérdés: “mi, Jézus követői egy szeretetközösséghez vagy egy intézményhez tartozunk”. Ezt mondvacsinált ellentétnek nevezte, és leszögezte, a kettő együtt létezik. Az egyház igazi szeretetközösség, amely Jézus áldozatából merít erőt, ugyanakkor egy szervezett közösség is – mondta.

A püspök rámutatott, a hívő embernek figyelnie kell érzelmeire is. Az ember nem tudni igazából ura lenni érzelmeinek, de meg kell tanulnia kezelni azokat – mondta. Úgy fogalmazott, a szentírásban a megbocsátás és az irgalmasság tökéletes példáját lehet látni a tékozló fiú példabeszédében. Amikor hazatér, olyan örömmel, szeretettel fogadja az apa, mintha soha, semmilyen bűnt nem követett volna el.

A migrációs válság kérdését érintve Kiss-Rigó László közölte, akármilyen nehézséggel küzdő emberrel találkozunk, segítenünk kell, ez a hívők kötelezettsége. Leszögezte, ugyanakkor saját közösségünket, identitásunkat meg kell védenünk. Akik ezt támadják, az értéksemlegesség diktatúráját akarják ránk kényszeríteni – mondta.

5 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  5. tisztavíz
  2017. április 23., vasárnap, 15:03
  Válaszolok

  Íme 2 kinyilatkozás (idézve) az irgalmasság “újkori” értelmezéséről:
  1. „Bár az irgalmasság nem ismer határokat, csökkenteni kell a menekültek létszámát. Nemcsak az irgalmasságról van ugyanis szó, hanem a józan észről és a politikailag lehetségesről is.”
  2.”akármilyen nehézséggel küzdő emberrel találkozunk, segítenünk kell, ez a hívők kötelezettsége. Leszögezte, ugyanakkor saját közösségünket, identitásunkat meg kell védenünk.”

  Tehát irgalmasság (ezek szerint): csak ésszel, politikai helyzetnek megfelelően, érdekek mentén!?

  …hát, ez így, eléggé világos!

 • '>
  4. NP
  2017. április 23., vasárnap, 13:27
  Válaszolok

  “A migrációs válság kérdését érintve Kiss-Rigó László közölte, akármilyen nehézséggel küzdő emberrel találkozunk, segítenünk kell, ez a hívők kötelezettsége. Leszögezte, ugyanakkor saját közösségünket, identitásunkat meg kell védenünk. Akik ezt támadják, az értéksemlegesség diktatúráját akarják ránk kényszeríteni – mondta.” – ez egy gyönyörű, igazi marxista érvelés!
  1, Segítenünk kell embertársainkon.
  2, Meg kell védenünk identitásunkat az ezt támadókkal szemben.
  3, Majd én eldöntöm, hogy mit jelent a segítségre szorulás és mit jelent az identitás elleni támadás, ki a támadó stb….

 • '>
  3. botka kampány
  2017. április 23., vasárnap, 12:47
  Válaszolok

  1-2. A liberális ifjak ehelyett piálnak, buliznak és drogoznak az mszp elnök uszítására az Oktogonnál a közelben lakók örömére.

 • '>
  2. okosabbnálam
  2017. április 23., vasárnap, 12:06
  Válaszolok

  Nyilván azok igyekeznek tájékozódni, akik közel állnak az istennel történő találkozáshoz. 🙂

 • '>
  1. egek
  2017. április 23., vasárnap, 11:28
  Válaszolok

  A közönség átlag életkora 80+.

  Az isteni labdarugásosságról és luxuséttermességről is lesz konferencia?