Alkotmánybíróság előtt a CEU-törvény – a Fidesz szerint az ellenzék pontosan azt teszi, amit Soros elvár tőlük

Áder János; Ignatieff, Michael; Enyedi Zsolt

Vissza kell verni a magyar oktatás ellen irányuló fideszes támadást – közölték az LMP politikusai pénteki sajtótájékoztatójukon, amelyet az Alkotmánybíróság épülete előtt tartottak azt megelőzően, hogy benyújtották beadványukat az úgynevezett lex CEU ellen.

Szél Bernadett társelnök sorsdöntőnek nevezte a beadványt, hiszen a jogszabály ellen jobb- és baloldali, valamint liberális választók egyaránt tiltakoztak, de hazai és külföldi kutatók, valamint jogtudósuk is kifejezték aggályaikat – mondta. A kormány teljesen egyedül maradt, amikor el akart lehetetleníteni egy hazai egyeteme – tette hozzá, bírálva Áder János államfőt, aki szerinte mindezek ellenére “ahelyett, hogy államfő lett volna, sokkal inkább egy pártfeladatot teljesített” a jogszabály aláírásakor.

Kifejtette: tartalmi és formai okok miatt is alkotmányellenesnek ítélik a felsőoktatási törvény módosítását, a többi között azért, mert annak elfogadását nem előzte meg egyeztetés, mert lehetetlen feltételeket támaszt a CEU-val szemben vagy azért, mert egyetlen intézményre szabták.

Ungár Péter országos elnökségi tag a nemzet ügyének nevezte a CEU ügyét, mondván: a jogszabály szól a vidéki egyetemek és főiskolák ellehetetlenítéséről, a gimnáziumok felvételi keretszámainak csökkentéséről, vagyis az oktatás Fidesz általi korlátozásáról.

Hozzátette: mint a CEU egykori hallgatója, úgy látja, az intézmény rengeteget adott Magyarországnak, “mindannyiunk közös érdeke a megmentése”.

A tájékoztatón elhangzott: a beadványt szocialista, jobbikos és független parlamenti képviselők támogatták.

Fidesz: az ellenzék pontosan azt teszi, amit Soros elvár tőlük

A Fidesz szerint az ellenzék – az MSZP-től kezdve az LMP-n át a Jobbikig – pontosan azt teszi, amit Soros György elvár tőlük.

A Fidesz pénteken közleményben reagált arra, hogy az LMP ellenzéki pártok támogatásával az Alkotmánybírósághoz fordult a felsőoktatási törvény módosítása ellen, amely érinti a CEU-t.

A nagyobbik kormánypárt szerint ezzel “asszisztálnak egy hazug Soros-kampányhoz, amelyben a Soros-egyetem ügyét csak ürügyként használják egy Magyarország elleni támadáshoz, amelynek végső célja, hogy nyomást gyakoroljanak a magyar bevándorláspolitikára”.

A Fidesz hozzátették: Soros György dróton rángatja a baloldalt, és ez alól a Jobbik sem kivétel. A Jobbik választási programjában még a Soros-szervezetek kitakarítását ígérte, ma meg az ő érdeküket szolgálja – olvasható a kommünikében, amely hazugságnak tartja, hogy bezár a Soros-egyetem, hiszen a magyar jogszabályok alapján továbbra is működhet, évfolyamokat indíthat és diplomát adhat ki.

Ha a Soros-egyetemben megvan a jó szándék, meg tudja oldani a problémát, a kormány kész a tárgyalásokra – zárták közleményüket.

20 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  20. okosabbnálam
  2017. április 22., szombat, 16:20
  Válaszolok

  Elég volt
  FÖLD S. PÉTER BLOG·2017. ÁPRILIS 22.
  A szavak, a magyar szavak a hatalom és lihegő kiszolgálói szájából nem azt jelentik, amit valaha jelentettek. A hazugságra azt mondják, igazságbeszéd. A pénzbehajtásra hogy reform, a rombolást építésnek ejtik. Az adócsökkentés az adók emelését és új adókat, a szociális juttatás pedig szociális elvonást jelent. A torz, megerőszakolt magyar nyelvezetben nincs hát jó és rossz, mert nem lehet, nincs bűn és erény, nincs helyes és helytelen, nincs igaz és hamis, nincs szép és csúnya. Nem csoda, ha a fél ország fuldoklik, mert így se beszélni, se szót érteni nem lehet.
  Elég volt. Elég volt a rombolásból. Mindannyian tudjuk, hiszen ismerjük magunkat. A magyar ember nem szeret asztalt borogatni. Mi, magyarok nem egy könnyen veszítjük el a fejünket. Meg tudjuk várni, amíg betelik a pohár. Hát most betelt. Hiába a hatalom lekezelő, kioktató pökhendisége. A cukormázban úszó ígéretek garmadája. Hiába az őket szolgáló bértollnokok hada, a teljes állami gépezet. Hiába a számolatlanul sorakozó pénzeszsákok. Mindez ma már hiába, akinek van füle, hallhatja a föld alatti vízáramok hangját. Azt dobolják mindenhol, széltében-hosszában, Battonyától Nemesmedvesig, hogy elég volt. Most már többről van szó, tisztelt hölgyeim és uraim, mint a gazdaság, a közbizalom vagy a pénzügyi mutatók hanyatlásáról.
  Szociálisan rombolják le Magyarországot, módszeresen verik szét a szociális biztonságot, a szociális ellátást. Módszeresen széttépik a szociális hálót, és ez sokkal nagyobb bűn, mint bármi, amit eddig tettek. A szociális biztonság, amely szolidaritásra épül, az ország egyik legfontosabb összetartó ereje. Ezt szaggatják most szét, és ebből volt elég.
  Elég volt, hogy a beteg embereket, a súlyos sérülteket ellátás helyett ide-oda küldözgessék az országban. Elég volt az elszegényedésből, hogy az emberek milliószám nem tudják hó végén kifizetni a számláikat. Elég volt abból, hogy a kormány nem veszi ember számba az időseket, a betegeket, a diákokat, a rászorulókat. Elég volt a kíméletlenségből, az érzéketlenségből, elég volt abból, hogy egyre nehezebb megélni, miközben egyre többet dolgoznak az emberek. Elég volt, hogy egyre kevesebb jut azoknak, akik gürcölnek, gyereket nevelnek, egymásról gondoskodnak, becsülettel próbálnak fennmaradni, miközben egyre több jut a léhűtőknek, a hazudozó milliárdos szélhámosoknak, az állam védelmét élvező ügyeskedőknek. Elég volt abból, hogy mindent elvesznek, amiért az emberek megdolgoztak, és mindent eladnak, ami az emberek közös vagyona. Elég volt abból, hogy egy kiváltságos csoport agyalágyultnak nézi az embereket, és azt vágja a képükbe, nem jár nektek semmi. Gondoskodjatok magatokról, és fizessetek többet és többet. Elég volt abból, hogy az emberek mindig rosszul járnak, miközben a hatalmon lévők egyre több luxust, egyre nagyobb gazdagságot, egyre több kiváltságot szereznek maguknak.
  Igen, kedves barátaim, mert a hazugságnak ára van. Ára van, mert akik ismerték az igazságot, ismerték a bajt, akik tehettek volna, hogy időben orvosolják a saját maguk által elkövetett hibákat, felelős kormányzás és cselekvés helyett hazudoztak, hamisítottak és csaltak, csak ki ne derüljön, milyen állapotba sodorták az országot. A hazugság ára ott van a kilátástalan itthoni helyzet miatt külföldre készülő fiatal lemondásában, s ott van a nyugdíjak megkurtításával szembe néző idős emberek csalódottságában is. Igen, a hazugság ára ott van az elmaradó nyaralásban, az egyre soványabb ebédekben, az egyre ócskább és foltosabb ruhákban.
  A megszorítások mára megfojtották a gazdasági növekedést, és fojtogatják a háztartásokat is. Ha ebbe a sokszorosan sebzett országban megszűnik a szociális háló, ami minden hibájával együtt is védelmet nyújtott a társadalom számára, abból nagy baj lesz, nagyobb, mint most bárki közülünk gondolná. Ha nem fékezzük meg a kormányt a szociális vívmányok szétverésében, akkor azután nem lesz megállás. A mai szociális válság újabb és újabb családokat, nyugdíjasokat és dolgozókat ránt majd magával. Lássuk be, hogy ez a kormány szociálisan érzéketlen, és azokat a szociális értékeket, vívmányokat, amelyeket a magyar emberek hosszú évtizedeken át felépítettek, és a rendszerváltás viharai közepette is átmentettek, most kész esztelen módon lerombolni.
  Részletek Orbán Viktornak az őszödi beszéd évfordulóján elmondott beszédéből. Elhangzott a 2007. szeptember 18-i Fidesz-gyűlésen.

 • '>
  19. nem NP
  2017. április 22., szombat, 12:15
  Válaszolok

  18. “Putyin pontosan azt várja el Orbántól amit Brezsnyev Kádártól: a teljes behódolást.”
  Botka csicska! Már nem csak a tanácsháza ügyeiben vagy “jól informált”? Már nem csak botka gondolataiban olvasol, hanem putyinéban is?!
  Egy újabb hiteltelen kamu tőled.
  Az előbb még a fideszesek nevében nyilatkoztál.
  Természetesen ezek nem a skizofrénia tünetei?!

 • '>
  18. NP
  2017. április 22., szombat, 11:57
  Válaszolok

  igazából
  “3. Np! Veled ellentétben, azt nem tudni, hogy Putyin mit vár el a Fidesztől, de azt viszont tudjuk, a “nemzet” mit vár el. ” – a nemzetet (tudatalatti meghasonlásként..) zárójelbe tetted, mert a lelked mélyén tudod: a fideszcsicskák nem azonosak a nemzettel….
  Egyébként Putyin pontosan azt várja el Orbántól amit Brezsnyev Kádártól: a teljes behódolást.

 • '>
  17. okosabbnálam
  2017. április 22., szombat, 11:46
  Válaszolok

  14. Rejtő Egér
  Nem teljesen, mert a migráns simogatók szája szélén nem csurog semmi!
  A másik csapatnál pedig ott folyik – by Simicska – maga szopogatott! 🙂

 • '>
  16. nem NP
  2017. április 22., szombat, 11:26
  Válaszolok

  okoskodó egér! Ezen a néven is beszálltál a városházi juttatásokért?

 • '>
  15. nem NP
  2017. április 22., szombat, 11:20
  Válaszolok

  12. Szegediner! Nem tudod kinek a téveszméit közvetíted?

 • '>
  14. Rejtő Egér
  2017. április 22., szombat, 10:57
  Válaszolok

  A migráns simogatók olyanok mint az Orbán szopogatók?

 • '>
  13. kapitalista NP
  2017. április 22., szombat, 10:32
  Válaszolok

  3. NP! A helyedben nem csodálkoznék, ha a városházán végre megkeresne egy “csecsen üzletember” és bocsánatkérésre ösztönözne.

 • '>
  12. Szegediner
  2017. április 22., szombat, 10:30
  Válaszolok

  9. nem NP et.
  Ki az a Németh Szilárd?

 • '>
  11. kapitalista NP
  2017. április 22., szombat, 10:11
  Válaszolok

  3. “elkötelezett Fideszes NERtársak visszaverjük a gaz kapitalisták támadását”
  Városházi csicska ezt kinek a nevében írtad?
  Botka is ezt szajkózza: “Fizessenek a gazdagok!” (Az ő családján kívül)

 • '>
  10. igazából
  2017. április 22., szombat, 09:44
  Válaszolok

  3. Np! Veled ellentétben, azt nem tudni, hogy Putyin mit vár el a Fidesztől, de azt viszont tudjuk, a “nemzet” mit vár el. Egyébbiránt, még azt is tudjuk, hogy Jeti főnököd, mit vár el a magadfajta fizetett aktivistától!!!

 • '>
  9. nem NP
  2017. április 22., szombat, 08:29
  Válaszolok

  8. Németh Szilárd tapsolna, ha látná, hogy idemásoltad a gondolatmenetét.
  Ezt csak a gondolat nélküli idióták szajkózzák utána.
  A főnökeid nehezen viselik, ha valaki a törvényességet kéri tőlük számon.
  Személyemben a Jobbik most nyert egy újabb szavazót,
  Sorost továbbra is egy gátlástalan spekulánsnak tartom, pénzügyi és politikai értelemben is.

 • '>
  8. Szegediner
  2017. április 22., szombat, 07:16
  Válaszolok

  7. okoskodó NP
  Mivel a CEU-simogató libsi-bibsi Soros-bandáknak szerencsére nincs elegendő társadalmi támogatottsága így küzdjenek meg ők maguk az alkotmánybírósági beadványukhoz (választásokon induljanak el, szerezzenek elegendő szavazatot, parlamenti helyet stb.) Ne kibicként, társadalmi felhatalmazás nélkül akarjanak beleszólni a magyarok ügyeibe.
  A jobbik mostani aláírásaival, árulásával bebizonyította, hogy immár Sorossal van és nem a magyar nemzettel.

 • '>
  7. okoskodó NP
  2017. április 21., péntek, 22:27
  Válaszolok

  6. Miért zavarja az az orbáncokat, hogy az alkotmánybíróság átnézi az egyeztetés nélkül két nap alatt átvert törvényt?
  Ha megfelel az Alaptörvénynek a jogszabály, akkor miért aggódnak?

 • '>
  6. Szegediner
  2017. április 21., péntek, 20:54
  Válaszolok

  4. okosabb mint NP
  Ki az a Habony?
  Az SZDSZ CEU-simogató beadványán viszont (kettő kivételével) ott van a teljes Jobbik frakció aláírása. Pedig nélkülük a libsik semmire sem jutottak volna ezen a téren!

 • '>
  5. kot-kot
  2017. április 21., péntek, 17:10
  Válaszolok

  Az első igazi Soros keltetőgép a fidesz volt, csak rövidke az emlékezet.

  http://hirtv.hu/ahirtvhirei/soros-gyorgy-penzen-nott-fel-a-fidesz-1392935

 • '>
  4. okosabb mint NP
  2017. április 21., péntek, 16:02
  Válaszolok

  1. Ez a habony-szilárd féle propagandaszöveg, de ezt csak a szemellenzős agyament orbánista propagandisták hiszik el és másolják ide.

 • '>
  3. NP
  2017. április 21., péntek, 14:17
  Válaszolok

  ” a Fidesz szerint az ellenzék pontosan azt teszi, amit Soros elvár tőlük” – de ne félj Putyin elvtárs mi a szovjet..akarom mondani az orosz birodalom iránt elkötelezett Fideszes NERtársak visszaverjük a gaz kapitalisták támadását!
  Éljen V.V. Putyin és legjobb tanítványa V. Orbán!

 • '>
  2. sorosfidesz
  2017. április 21., péntek, 13:15
  Válaszolok

  A fideszt a vezetőjévek együtt Soros Gy. bácsinak köszönhetjük. Ej de hálátlanok. 🙂

 • '>
  1. Szegediner
  2017. április 21., péntek, 13:15
  Válaszolok

  A Jobbik ezzel az SZDSZ beadványt támogató aláírásával sajnos megszűnt nemzeti párt lenni!