A rémhírekkel, a negatív sajtóvisszhanggal magyarázza a tavalyi és a jövőbeli sikertelenségét a Cserepes sori piac vezetője

cserepes

A tervezett több mint 13 millió forint helyett kevesebb, mint 6 millió forintos eredményt ért el az új igazgató vezetése alatt a Cserepes sori piac. A negatív eredményekért nem a saját intézkedéseit, hanem az erre tett kereskedői válaszlépéseket, és a sajtót okolja. 2017-re már kisebb célokat tűz ki, de már előre felsorolta, hogy mi lehet a tervekre negatív hatással a rémhírektől az esetleg kedvezőtlen időjárásig.

A Pénzügyi és a Vagyongazdálkodási Bizottság szerdai ülésén a KDNP-s Farkas László bizottsági elnökön és a pontok „megtárgyalását” gyakorlatban vezető MSZP-s Lauer Istvánon kívül szinte senki nem szólalt meg, csupán a „kézerdő” emelkedett fel egy-egy pont megszavazásakor. A megtárgyalás kifejezést sem véletlenül tettük idézőjelbe: sem szóbeli kiegészítés, sem kérdés nem hangzott el egyik pont esetében sem.

Ez kifejezetten meglepő annak tükrében, hogy már rögtön az első pont első alpontja a Cserepes sori piac eredményeivel foglalkozik. Ebből egyértelműen kiderül, hogy Rácz Attila piacigazgató ígéreteivel ellentétben nem nőttek, hanem egyenesen csökkentek a bevételek. A korábbi 114,4 millió forint nettó árbevétel helyett 118 milliót célzott meg, de végül csupán 108,9 millió forintot ért el. Az egyéb bevételek terén sikerült a célt teljesíteni, amely azonban annak köszönhető, hogy a 2015-ös 3,4 millió forint helyett csupán 1 millióra számított, így ez hiába csökkent ebben a kategóriában 3,1 millióra, látszólag túlteljesítette ígéreteit. Összességében a tervezett 119 millió forinthoz képest 7 millióval kevesebb folyt be a kasszába.

penzugyi_bizottsagi_ules03_gs

Az adózott eredmény így is kevesebb, mint a fele lett a tervezettnek 13,2 millió forint helyett 6 millió forint alatti összeg. Összehasonlítási alapként az olvasóknak: ez a korábbi vezetés alatt 2011-ben 16,2 millió forint, 2012-ben 17,1 millió, 2013-ban 13,2 millió, 2014-ben 14,5 millió volt, egyedül a veszteséges 2015-ös évnél teljesítettek jobban.

Az eredmény okaként nem kevés dolgot felsorol Rácz Attila. Ilyen a „kereskedők sztrájkja”, „a bérlői felmondások”, a „folyamatos, a piacot kedvezőtlen színben feltüntető sajtóvisszhang”, valamint a „rémhírek”. Arról azonban nem írt, hogy ezek az általa bevezetett, többször módosított díjemelések, – a 2016-os év összefoglalójának szavaival élve – „az új egységes, igazságos, díjszabási rendszer” következményei. Pedig korábban azt nyilatkozta a Délmagyarországnak, hogy „az egységes bérleti díjaktól és a fejlesztésektől a forgalom növekedését és a nyereség megháromszorozódását remélik”. Költöttek sétáló dinoszauruszra, szórólapokra, családi napokra, Délmagyarország-, Szuperinfó-, Facebook-hirdetésekre, amely tevékenységeket eredményesnek tartott Rácz Attila, konkrét költségeiről viszont nem írt.

A 2017-es tervben további árbevétel csökkenéssel számolnak, a kifejezetten rosszul sikerült 2015-ös évhez csupán 86 százalékos árbevétellel, s 7,5 millió forint alatti adózás utáni eredménnyel a kiadások csökkentése segítségével. Itt a következőkkel magyarázza a jövőbeli negatívumokat: az első két hónap időjárása, a jövőben esetleg kedvezőtlen időjárás, a vásárlói szokások átalakulása, a multik megjelenése és a rémhírek.

Rácz Attila: “Szabó Bálint”…

Rácz Attila, a Cserepes sori Piac Kft. vezetője cikkünk megjelenését követően a következő közleményt juttatta el a SZEGEDma hírportálnak.

“A piac 2015-ben súlyos veszteséget szenvedett el, ebből a rendkívül nehéz gazdasági helyzetből kellett a céget újra nyereségessé tenni. A 2015. évi 6.000.000 Ft-os veszteség helyett a piac közel 6.000.000 Ft-os nyereséget realizált 2016-ban. Ez az eredmény 12.000.000 Ft-tal több, mint amelyet az előző ügyvezető 2015-ben elért, annak ellenére, hogy a Kft. bevételei csökkentek. Mindez a hatékony gazdálkodásnak és az új, egységes és igazságos díjszabásnak volt köszönhető.

Szabó Bálint, a fizetett politikai provokátor egész évben a piac tönkretételén dolgozott. Minden alapot nélkülözően folyamatosan azt nyilatkozta, hogy a piac bezár. Ezzel a rémhírkeltéssel távol tartotta az árusok nagy részét és a vevőket is. Eredményt nem sikerült elérnie csupán rendkívül nehéz helyzetbe hozta az általa átvert, megtévesztett kereskedőket.
Közel 50 pert nyert meg a Kft. a kereskedőkkel szemben, amelyek kizárólag Szabó Bálint felforgató tevékenységének köszönhetően indultak. A Szabó Bálint által képviselt kereskedők minden pert elvesztettek a piaccal szemben.

A Kft. két pert is indított Szabó Bálinttal szemben. Egy évvel ezelőtt berontott az ügyvezető irodájába és rendőrök vitték el, mivel többszöri felszólításra sem volt hajlandó távozni, illetve jó hírnév megsértése ügyben is perben áll a Társaság vele, ahol 1.000.000 Ft-os sérelemdíjat és sajtó helyreigazítást kértünk a keresetben. A piacra járó közel 300 kereskedő közül csupán hárommal nem zártuk még le a jogi vitát. Mindenki másnak egységes és igazságos bérleti szerződései vannak.

Mint azt bárki láthatja, a piac működik, az árusok itt maradtak, minden nap kinyitnak. Szabó Bálint állításai egyértelmű hazugságok voltak, Szabó Bálint csak kárt okozott mind a kereskedőknek, mind a piacnak, amelyért bíróság előtt fog felelni.”

78 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  40. darázs
  2017. április 19., szerda, 16:28
  Válaszolok

  29.Igazsag!Pontosan úgy van,a régi piacigazgató naponta többször is végigsétált mindenkinek köszönt,érdeklődött rendben van-e minden,van-e valami probléma.Mostani meg mint valami felsőbbrendű lény szinte ellenségnek tekinti a kereskedőket.

 • '>
  39. utolsonapok
  2017. április 19., szerda, 16:26
  Válaszolok

  rémhirterjesztés?
  a czigu ági terjesztette már a hirt,, hogy 2016.szeptemberében bezár a piac
  ,akit most ép ki akarnak lakoltatni a veresácsból.
  (kukás cuccokat árul)

 • '>
  38. utolsonapok
  2017. április 19., szerda, 16:23
  Válaszolok

  okoskánakmár bérelt helye van a vértóidombon,a turulizében
  🙂

  🙂

 • '>
  37. utolsonapok
  2017. április 19., szerda, 16:22
  Válaszolok

  300 kereskedöböl 3 pert buktak el,a többivel megegyeztek,
  joooo,de
  miért nem jött vissza a 297 kereskedö?
  érdekes kérdés,ugye?

 • '>
  36. mert csak
  2017. április 19., szerda, 16:11
  Válaszolok

  22. NP
  …”Én ott már csak elemet veszek.”…és az a lényeg, hogy ott!, mert…

  …más meg azért megy ki (sajnos inkább csak az esőmentes szombatra jellemző), hogy a több ezer könyv között turkáljon, a külföldről behozott “csentresek” között “vadásszon”, “retro” lemezekre bukkanjon, régi kerékpárjára keressen alkatrészt, bélyeg, képeslap, régi pénz “feltalálásában” reménykedik, törött ásónyél helyett keres másikat, közben esetleg megeszik egy lángost, de akár gyümölcsöt, zöldséget vagy akár virágot is vehet! Csak néhány, a lehetőségek közül! Lehet, hogy a választék és a minőség nem mindig I. osztály, de szerintem úgy az árusoknak, mint a vevőknek szüksége van a piacra, ezért aztán inkább azokkal értek egyet, akik azt mondják: káros a “rémhír” terjesztés, a bizonytalanságban tartás, káros volt és indokolatlan az ÁFA miatti drasztikus áremelés, ezeken kell majd változtatni és többet kellene tenni a Piac hétköznapjaiért, az árusokkal való kapcsolattartásért!

 • '>
  35. Igazsag
  2017. április 19., szerda, 16:04
  Válaszolok

  Hajrá Szabó Bálint,hajrá Toroczkai László.sok ilyen ember kellene a szegedi közgyűlésbe,és nem ezek a mostaniak,a pa -döddé néni,unikum,,pálok,kisz…tit..károk……

 • '>
  34. darázs
  2017. április 19., szerda, 16:02
  Válaszolok

  21.tikle!
  Kiválóan leírtad a lényeget.Mindezt “okoska” is nagyon jól tudja csak itt játssza a fejét.Ő egy ócska városházi bérkommentelő (több ilyen is van)kinek az a feladata hogy a klikkjének nem tetsző hozzászólókat helyrerakja.

 • '>
  33. tikle
  2017. április 19., szerda, 16:00
  Válaszolok

  Közpénz, bizony van rá bizonyíték. Kérd ela piacigazgatótól. De Biró Sándor is tud tájékoztatni erről. IOfj. Szilágyi úr is, hisz ő intézte. Pl. a Lila butik kártérítése, a Farkas László által pert nyert pénzt, a Nagymama lángosának tulajának beszámították a volt területét, na meg a közgyűlési határozat, amit nekem mutattak. Eszerint 100 millió forintot szavazott meg anno a közgyűlés erre a célra. Jsh, hogy nincs nagy dobra verve?

 • '>
  32. Igazsag
  2017. április 19., szerda, 15:58
  Válaszolok

  Ott 100 ftos elemet lehet kapni,kb.1 honapig működik is.ez jár n p ne k.

 • '>
  31. tikle
  2017. április 19., szerda, 15:55
  Válaszolok

  NP. Szerintem, meg szükség van a Cserepesre. Én nagyon jó dolgokat tudok ott vásárolni, pláne szombatonként. Az tény, hogy pl. a kínai áruk ideje ott lejárt, azért senki sem megy ki. Már nem a fénykorát éli a piac, ezt a vak is látja. De nem értem, hogy miért nem nyítnak pl.a Bödönpiac stíl. felé? Állatvásárokat is lehetne rendezni. Bár, lehet van, csak nem tudok róla.

 • '>
  30. Igazsag
  2017. április 19., szerda, 15:55
  Válaszolok

  Darázs pontosan jól látod a helyzetet,a régi igazgatónál jól mentek a dolgok,7köz nap is nagy forgalom volt,manapság csak szombaton van bevétel,akkor van tömeg.a régi igazgató mindenkivel kezet fogott,kedves volt,a mostani senkivel se tárgyal….

 • '>
  29. magyarazo
  2017. április 19., szerda, 15:55
  Válaszolok

  24. Hol látsz te nyereséget 2015-ben? Még a cikkben is benne van, hogy veszteségessé vált. Tudod olvasás után értelmezed, amit leírsz. Nem bonyolult 🙂 Nah próbáld újra!

 • '>
  28. közpénz
  2017. április 19., szerda, 15:52
  Válaszolok

  22. “ott már csak elemet veszek”
  Abból jó a silány minőségű is?
  A piacvezetőt is annak tartod, aki csak botka parancsainak önálló-akarat nélküli végrehajtója.

 • '>
  27. Igazsag
  2017. április 19., szerda, 15:47
  Válaszolok

  np,elemet kapsz a zárkádban,teszkókban,igaz ott tízszer drágább.

 • '>
  26. Igazsag
  2017. április 19., szerda, 15:44
  Válaszolok

  12,ókosabbrácznéliSS,a piaczigazgatot a szoci pm doktorr nevezte ki és nem a kormány.

 • '>
  25. közpénz
  2017. április 19., szerda, 15:43
  Válaszolok

  21. “több kereskedőt kénytelenek voltak kártéríteni. 5 milliótól 16 millióig ismerek összegeket.”
  Erről van hivatalos határozat, banki kivonat vagy más dokumentum?
  Ha ezt a város kifizette, akkor azt a Mi pénzünkből sumákolva tette meg. 🙁

 • '>
  24. darázs
  2017. április 19., szerda, 15:30
  Válaszolok

  Azért vicces hogy a régi piacvezetőt aki nyereséggel vitte a piacot leváltják,az öntelt pártkatona ifjonc pedig tetemes veszteséget termel minden következmény és felelősség nélkül.Nem tudom mennyit keres rácz elvtárs (csak a legendákat hallom) de ha mondjuk feleznék a havi appanázst lehet hogy a cserepes piac is nyereségessé válna.

 • '>
  23. unicum pál
  2017. április 19., szerda, 15:15
  Válaszolok

  Mit keres unicumi Pali elött ásványvíz?

 • '>
  22. NP
  2017. április 19., szerda, 15:09
  Válaszolok

  Ami a Cserepes legnagyobb baja az a silány minőség és a szűk választék.
  Én ott már csak elemet veszek.

 • '>
  21. tikle
  2017. április 19., szerda, 15:08
  Válaszolok

  okoska. Akkor elárulom, hogy pontosan tudom a Mars teresek esetében mit nyertek a kereskedők. Pl. Botkáék és a jegyzőnek az állításai ellenére a pavilonok nem voltak tűzveszélyesek, valamint a pavilonok építés-hatósági eljárásban nem lettek volna bonthatók. A Bérleti szerződések felbontásánál is kimondta a bíróság, hogy nem alkalmas arra, hogy ez alapján elbontsák őket. A harcban álló kereskedőknek Csongrád város jegyzője, majd a Csongrádi Bíróság is megállapította, hogy birtokvédelem illeti őket. A bontás, valamint a pavilonok egy részének romos állapotban, szétszedve a Reptérre való áthurcolása erőszakkal történt, miközben még a Bíróság még nem állapította meg, hogy azt jogosan megtehetik Botkáék, sem a pavilon tulajdonosai nem járultak hozzá. Úgy hogy, te ebben kivülálló vagy, ne okoskodj. Mivel a kereskedőket ismerem, valamint Biró Sándor megmutatta az iratokat, konkrétan tudom mi történt. Interneten is megtalálhatod pl. Mózes Ervin beismerő nyilatkozatát. Csak te, itt csüngsz, ahelyett, hogy máshol is körbenézz és tájékozódj. Jah, és több kereskedőt kénytelenek voltak kártéríteni. 5 milliótól 16 millióig ismerek összegeket. Persze, erről kussolás van.