A rémhírekkel, a negatív sajtóvisszhanggal magyarázza a tavalyi és a jövőbeli sikertelenségét a Cserepes sori piac vezetője

2017. április 19., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: SZEGEDma (archív), Gémes Sándor

cserepes

A tervezett több mint 13 millió forint helyett kevesebb, mint 6 millió forintos eredményt ért el az új igazgató vezetése alatt a Cserepes sori piac. A negatív eredményekért nem a saját intézkedéseit, hanem az erre tett kereskedői válaszlépéseket, és a sajtót okolja. 2017-re már kisebb célokat tűz ki, de már előre felsorolta, hogy mi lehet a tervekre negatív hatással a rémhírektől az esetleg kedvezőtlen időjárásig.

A Pénzügyi és a Vagyongazdálkodási Bizottság szerdai ülésén a KDNP-s Farkas László bizottsági elnökön és a pontok „megtárgyalását” gyakorlatban vezető MSZP-s Lauer Istvánon kívül szinte senki nem szólalt meg, csupán a „kézerdő” emelkedett fel egy-egy pont megszavazásakor. A megtárgyalás kifejezést sem véletlenül tettük idézőjelbe: sem szóbeli kiegészítés, sem kérdés nem hangzott el egyik pont esetében sem.

Ez kifejezetten meglepő annak tükrében, hogy már rögtön az első pont első alpontja a Cserepes sori piac eredményeivel foglalkozik. Ebből egyértelműen kiderül, hogy Rácz Attila piacigazgató ígéreteivel ellentétben nem nőttek, hanem egyenesen csökkentek a bevételek. A korábbi 114,4 millió forint nettó árbevétel helyett 118 milliót célzott meg, de végül csupán 108,9 millió forintot ért el. Az egyéb bevételek terén sikerült a célt teljesíteni, amely azonban annak köszönhető, hogy a 2015-ös 3,4 millió forint helyett csupán 1 millióra számított, így ez hiába csökkent ebben a kategóriában 3,1 millióra, látszólag túlteljesítette ígéreteit. Összességében a tervezett 119 millió forinthoz képest 7 millióval kevesebb folyt be a kasszába.

penzugyi_bizottsagi_ules03_gs

Az adózott eredmény így is kevesebb, mint a fele lett a tervezettnek 13,2 millió forint helyett 6 millió forint alatti összeg. Összehasonlítási alapként az olvasóknak: ez a korábbi vezetés alatt 2011-ben 16,2 millió forint, 2012-ben 17,1 millió, 2013-ban 13,2 millió, 2014-ben 14,5 millió volt, egyedül a veszteséges 2015-ös évnél teljesítettek jobban.

Az eredmény okaként nem kevés dolgot felsorol Rácz Attila. Ilyen a „kereskedők sztrájkja”, „a bérlői felmondások”, a „folyamatos, a piacot kedvezőtlen színben feltüntető sajtóvisszhang”, valamint a „rémhírek”. Arról azonban nem írt, hogy ezek az általa bevezetett, többször módosított díjemelések, – a 2016-os év összefoglalójának szavaival élve – „az új egységes, igazságos, díjszabási rendszer” következményei. Pedig korábban azt nyilatkozta a Délmagyarországnak, hogy „az egységes bérleti díjaktól és a fejlesztésektől a forgalom növekedését és a nyereség megháromszorozódását remélik”. Költöttek sétáló dinoszauruszra, szórólapokra, családi napokra, Délmagyarország-, Szuperinfó-, Facebook-hirdetésekre, amely tevékenységeket eredményesnek tartott Rácz Attila, konkrét költségeiről viszont nem írt.

A 2017-es tervben további árbevétel csökkenéssel számolnak, a kifejezetten rosszul sikerült 2015-ös évhez csupán 86 százalékos árbevétellel, s 7,5 millió forint alatti adózás utáni eredménnyel a kiadások csökkentése segítségével. Itt a következőkkel magyarázza a jövőbeli negatívumokat: az első két hónap időjárása, a jövőben esetleg kedvezőtlen időjárás, a vásárlói szokások átalakulása, a multik megjelenése és a rémhírek.

Rácz Attila: “Szabó Bálint”…

Rácz Attila, a Cserepes sori Piac Kft. vezetője cikkünk megjelenését követően a következő közleményt juttatta el a SZEGEDma hírportálnak.

“A piac 2015-ben súlyos veszteséget szenvedett el, ebből a rendkívül nehéz gazdasági helyzetből kellett a céget újra nyereségessé tenni. A 2015. évi 6.000.000 Ft-os veszteség helyett a piac közel 6.000.000 Ft-os nyereséget realizált 2016-ban. Ez az eredmény 12.000.000 Ft-tal több, mint amelyet az előző ügyvezető 2015-ben elért, annak ellenére, hogy a Kft. bevételei csökkentek. Mindez a hatékony gazdálkodásnak és az új, egységes és igazságos díjszabásnak volt köszönhető.

Szabó Bálint, a fizetett politikai provokátor egész évben a piac tönkretételén dolgozott. Minden alapot nélkülözően folyamatosan azt nyilatkozta, hogy a piac bezár. Ezzel a rémhírkeltéssel távol tartotta az árusok nagy részét és a vevőket is. Eredményt nem sikerült elérnie csupán rendkívül nehéz helyzetbe hozta az általa átvert, megtévesztett kereskedőket.
Közel 50 pert nyert meg a Kft. a kereskedőkkel szemben, amelyek kizárólag Szabó Bálint felforgató tevékenységének köszönhetően indultak. A Szabó Bálint által képviselt kereskedők minden pert elvesztettek a piaccal szemben.

A Kft. két pert is indított Szabó Bálinttal szemben. Egy évvel ezelőtt berontott az ügyvezető irodájába és rendőrök vitték el, mivel többszöri felszólításra sem volt hajlandó távozni, illetve jó hírnév megsértése ügyben is perben áll a Társaság vele, ahol 1.000.000 Ft-os sérelemdíjat és sajtó helyreigazítást kértünk a keresetben. A piacra járó közel 300 kereskedő közül csupán hárommal nem zártuk még le a jogi vitát. Mindenki másnak egységes és igazságos bérleti szerződései vannak.

Mint azt bárki láthatja, a piac működik, az árusok itt maradtak, minden nap kinyitnak. Szabó Bálint állításai egyértelmű hazugságok voltak, Szabó Bálint csak kárt okozott mind a kereskedőknek, mind a piacnak, amelyért bíróság előtt fog felelni.”

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 78 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.81.166.154 IP címről szól hozzá.

 • 58. darázs hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 17:10
  Válaszolok

  utolsonapok 23!
  Baj csak annyi hogy ezek nem a cigánytelep helyén akarnak lakóparkot hanem a piac területén.Így a cserkónak is vége.Ez persze csak elméleti fejtegetés de az előzmények ismeretében sajnos reálisnak tűnő opcio.

 • 57. fityeszvicc hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 17:07
  Válaszolok

  53. De, az a baj, hogy köszönő viszonyban sem vagy a valósággal. Az Árkád tele emberekkel. Nézd meg magad!
  Akkor két példa: venni akartam női műbőr kabátot.
  Árkád 8-10e. Cserko 12e.
  Női felső C&A 2 db 3e Ft. Cserkon 3e Ft 1 db!
  Menj el nézd meg!
  A gyerekjáték meg olcsóbb a Tescoban, mint a cserkon. Tudom, mert végignéztem karácsonykor. Nekem egyik ismerősöm se jár már pont az árak miatt.

 • 56. közpénz hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 17:05
  Válaszolok

  41. okoskodó! Ha egy vállalkozásnak rohamosan csökken a bevétele, akkor miből keletkezik majd az extra nyeresége?
  Ez az ifjú balfék jövőre is kudarcot, sikertelenséget emleget és előre mosdatja magát.
  ” magyarázza a tavalyi és a jövőbeli sikertelenségét a Cserepes sori piac vezetője”
  Ilyen mentalitással egy felelős városvezetés azonnal elzavarná ezt a károgó csókát.

 • 55. darázs hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 17:05
  Válaszolok

  49.fityeszvicc!
  Rosszul látod!Igazgatóváltás miatt a kereskedők mentek el.A kevés vásárló az előbbiek folyománya.

 • 54. utolsonapok23 hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 17:02
  Válaszolok

  a papir iroszeres is terjesztett rémhireket
  (szoci)

  ?

 • 53. utolsonapok23 hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:59
  Válaszolok

  FV-PROVOKÁTOR EZT TE SE GONDOLHATOD KOMOLYAN:
  Az a baj, hogy olcsóbb a C&A, H&M és társaik az Árkádban, mint a cserkos árusok.”
  TÉGED AZ IGAZSÁG CSEPPET SE ZAVAR?
  IGAZÁBOL AKARHANYSZOR MENTEM A ZÁRKÁDBA,VEVÖT NEM NAGYON LÁTTAM OTT
  TE MOST MITITTÁL?

 • 52. utolsonapok23 hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:55
  Válaszolok

  HA ELBONTJAK A cZIGANYTELEPET ÉS MODERN UJ LAKOTELEP LESZ HELYETTE
  AZ VISZONT
  FELLENDITENÉ A PIAC FORGALMÁT.

 • 51. közpénz hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:50
  Válaszolok

  33. “Közpénz, bizony van rá bizonyíték. Kérd el a piacigazgatótól.”
  Gondolod odaadná Botka engedélye nélkül?
  Ezt nem az önkormányzati ellenzéknek kellene megtenni a város érdekében?

 • 50. utolsonapok2 hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:48
  Válaszolok

  “ezeken kell majd változtatni és többet kellene tenni a Piac hétköznapjaiért, az árusokkal való kapcsolattartásért!”
  SAJÁT SZEMEMMEL LÁTTAM,SENKINEK SE KÖSZÖNT.

 • 49. fityeszvicc hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:48
  Válaszolok

  30. Biztos az igazgató váltás miatt nem mennek ki hétköznap az emberek, pont érdekli őket ki a főnök, akár itt akár az Árkádban. Felvilágosítalak: a vásárlót csak a termékek és azok ára érdekli.
  Az a baj, hogy olcsóbb a C&A, H&M és társaik az Árkádban, mint a cserkos árusok.

 • 48. darázs hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:47
  Válaszolok

  40.bobettor!
  “cserepes sor helyén lakóparkot kellene építeni” Na ez az amit már akkor is tudtuk mikor ráczot odaraktátok piacvezetőnek.Persze ment az ajvékolás a főnököddel együtt hogy nem lesz ott semmiféle lakópark.Most kibújt a szög a zsákból,netán főnököd utasított hogy apránként adagold a lakópark lehetőséget?Jó biznisz lesz nektek bizonyára.Ócska hazug banda!

 • 47. utolsonapok2 hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:43
  Válaszolok

  42. darázs hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:34Úgy hogy nem véletlenül hagyta ott sok kereskedő a cserepes piacot,inkább abbahagyta vagy máshol próbálkozik.”
  EZ IS IGAZ,DARÁZS,A BELVÁROSBAN NYITOTT BOLTOT 3-AD ÁRON A FÜSTŐLŐ ÁRUS IS.

 • 46. utolsonapok2 hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:41
  Válaszolok

  41. fityeszvicc hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:33
  41f,v,,mi szegediek kijárunk a cserkora,már azután hogy a szuper Szent István térit megszüntette a város,ami most kutyavizelde lett.

 • 45. utolsonapok2 hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:38
  Válaszolok

  én ha igazgato lennék,7köznap a felére csökkenteném a helypénzt
  kissé megnövekedne a forgalom
  egyből

 • 44. orgazda np hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:35
  Válaszolok

  32. “Ott 100 ftos elemet lehet kapni,kb.1 honapig működik”
  -Vagy olyat, ami a kamionról vagy a tehervagonról esett le és
  azé ócsó tezsvírem.

 • 43. darázs hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:34
  Válaszolok

  Úgy hogy nem véletlenül hagyta ott sok kereskedő a cserepes piacot,inkább abbahagyta vagy máshol próbálkozik.

 • 42. fityeszvicc hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:33
  Válaszolok

  Olvasva itt a sok kommentet, jól be lehetnek sz….va ettől a Rácz gyerektől, lassan több itt a komment, mint bármelyik más ócsároló cikknél. Hiába előre kell lejáratni, nehogy úgy járjatok, mint Botkával.

 • 41. Bobettor hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:30
  Válaszolok

  Biztosan én tudom rosszul, de egy vállalkozást nem a bevételei minősítenek, hanem a haszon amit termel. A haszon attól is lehet kisebb, ha hosszútávon megtérülő beruházásba fektet az ügyvezető. Egy új biztonsági rendszer, a WC felújítása, a raktárépületek tatarozása költséget jelent és csökken az adott év nyeresége, de hosszabb távon a magasabb színvonal miatt további vásárlókat és hűséges kereskedőket jeletnHET. Ami azt illeti, a Cserepes sort nem ismerem, egy évben egy-két alkalommal megyek ki, de 5 évvel ezelőtt és tavaly sem láttam semmit, amit szívesen megvettem volna ott. Lehet oda gyerekvárat hozni, családi programot szervezni, ha az ott árult termékek javarészt gagyik, nincs az az igazgató akinek a keze alatt jól menne a hely. Egyre több multiban (Tesco,Lidl, Aldi – mind ott vannak a szomszédban!) rettenetesen olcsón lehet nem csak élelmiszert, hanem ruházatot is vásárolni, egyszerűbb a garanciális ügyintézés, adnak számlát, légkondicionált az eladótér, van rendes próbafülke és ezzel egy Cserepes sori bódés nem tud versenyt tartani akkor sem, ha netán elcsalja az ÁFA-t mert a dömping ár akkor is jobb lesz, a körülményekről nem is beszélve. Megoldás nincs, szerintem a Cerepes sor helyén lakóparkot kellene építeni. Már most is magasak a lakás árak Szegeden, a kínálat növelésével lejjebb lehetne nyomni.

 • 40. darázs hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:28
  Válaszolok

  29.Igazsag!Pontosan úgy van,a régi piacigazgató naponta többször is végigsétált mindenkinek köszönt,érdeklődött rendben van-e minden,van-e valami probléma.Mostani meg mint valami felsőbbrendű lény szinte ellenségnek tekinti a kereskedőket.

 • 39. utolsonapok hozzászólt ekkor: 2017. április 19., szerda, 16:26
  Válaszolok

  rémhirterjesztés?
  a czigu ági terjesztette már a hirt,, hogy 2016.szeptemberében bezár a piac
  ,akit most ép ki akarnak lakoltatni a veresácsból.
  (kukás cuccokat árul)

Ugrás az oldal tetejére