A gyümölcsfáknak és a méhészeteknek is ártott az áprilisi meglepetés hó

havazas_aprilis07_gs

Sokan rácsodálkoztak az időjárás április tréfájára szerdán, azonban nem mindenki örömmel tette: a gyümölcstermelők és a méhészek is a tavaszi tél kárvallottjai.

Szerda délelőtt érkezett meglepetés havazás az áprilisi tavaszi idő közepette, egyik napról a másikra napsütés helyett hóesés határozta meg Szeged és az ország látképét. Bár sokan örültek az időjárás tréfájának, az áprilisi hó nem olyan, mint a májusi eső: nem ér aranyat. A növénytermesztők számára komoly fejfájást okozott a tavaszi tél, ugyanis bár a búzafélék kibírják a hideg időt, a napraforgót és a kukoricát azonban rosszul érinti a hőmérséklet-ingadozás, leginkább azonban a gyümölcsfák eshetnek áldozatul a hidegnek, ha akad még ilyen jellegű fordulat az időjárásban. A barack, szilva, körte vagy cseresznyefák komoly károkat szenvedhetnek, ha fagy üti fel a fejét, tehát hiába jön jól a csapadék, a hideggel párosítva több kárt okoz, mint hasznot.

Szintén vesztesei a természet humorának a méhészek, hiszen a tavasz a porzás ideje, azonban hűvös, havas időben a rovarok nem indulnak meg beporozni a növényeket, ami jelentős visszaesést jelenthet a termés mennyiségében, mind a gyümölcsök, mind a méz terén.

Az EU-tól függ a kárpótlás

“A kormánynak azoknak a károknak a megtérítésére szabad csak vállalkoznia, amelyek valóban kárt okoztak a termésben vagy a termelési potenciálban” – szögezte le a csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A fagykárokra vonatkozó lehetséges károkról elmondta, hogy az Európai Unió szabályozásaitól függ azok mennyisége. “Most éppen egyébként a madárinfluenza kárszenvedettjeit próbáljuk pénzügyileg konszolidálni. Ez is egy hat-hétmilliárdjába fog kerülni a magyar államnak és a magyar adófizetőknek, hogy azok a családok kerüljenek megmentésre, ahol ki kellett vágni a baromfiállományt, vagy ezeket az állattartó telepeket föl kellett számolni átmenetileg. Most ennek az ügynek a rendbetételével foglalkozunk, és a következő lépés az időjárási következmények vizsgálata. De ha jól értem, akkor a jövő héten nagyon jó idő lesz, vagy a hétvégén is javul a helyzet” – fogalmazott Lázár János.

1 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

  • '>
    1. Kissbela
    2017. április 21., péntek, 07:27
    Válaszolok

    Méhész,ha lehet ne rakd be a mikroba a mézet,köszi.