A Katedrális sikerét a kiváló minőség hozza meg

2017. március 18., szombat • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

katedralis_etterem16_gs

Van igény a jó ételekre Zsurka Péter szerint, a dóm lépcsősora alatt nyílt Katedrális étterem üzletvezetője szerint amennyiben a kiváló étkek párosulnak a jó kiszolgálással, sikerre van ítélve a püspökség most nyílt étterme.

Az, hogy vendéglátóegység nyílik a dóm lépcsősora alatt, nem új hír, hiszen már a fogadalmi templom rekonstrukciójának kezdetekor szerepelt a koncepcióban, bár az építkezés 2015-ös startjakor még nem lehetett tudni, hogy büfé, fogadó vagy épp étterem kap ott helyet. Az átadó után azonban mégsem várták semmivel a zarándokokat és turistákat, s az altemplom rendezvényein bár volt étel ital a vendégeknek, aki betért oda, tudhatta, hogy nemhogy ebédelni vagy vacsorázni nem tud ott, de még egy kávét sem tud elfogyasztani. Március 15-én azonban megnyílt a Katedrális, a naponta tíztől tízig nyitva tartó étterem délben és esténként más ételkínálattal és gyerekmenüvel is várja a vendégeket, a kisebbeknek pedig külön gyereksarokkal is kedveskednek. Természetesen teraszt is nyit majd a Katedrális, a Dömötör torony árnyékában tervezik kialakítani.

Kiss Edit enteriőrtervező letisztult szín- és formavilága fogadja a Katedrálisba belépőket, és minden kiegészítőn – legyen az étlap, tányéralátét vagy épp a padlószőnyeg – a fogadalmi templomról készült tervrajz köszön vissza. Az étterem szakmai vezetője Dallos Ferenc, aki tavaly novemberben a Dining Guide-nak azt nyilatkozta, hogy mediterrán-jellegű étteremben gondolkodnak, ahol természetesen nemcsak spanyol, olasz vagy épp horvát ételeket kínálnak, hanem egy kis leképezése lesz a teljes déli, délvidéki gasztronómiának. Az egyházmegye éttermének vezetésére Zsurka Pétert kérték fel, aki portálunknak elmondta, komoly kihívásnak tekintette a megkeresést, az étlap összeállításán is hónapokat dolgoztak. „Dallos Ferenccel közösen gondoltuk ki, hogy mivel is várjuk a vendégeket. Nagyon sok elvárásnak kell megfelelni, hiszen a szegedieknek, a turistáknak és zarándokoknak egyaránt olyan kínálatot kell felmutatnunk, amiből tudnak választani, ráadásul a korosztály is igen széles, akik ide betérnek. Az idősebb korosztályt egy mediterrán, olaszos étlappal nem biztos, hogy meg tudjuk ragadni, így vannak magyaros, hagyományos ételeink is vannak” – részletezte.

katedralis_etterem13_gs

Aki ebédelni tér be a Katedrálisba, három leves közül választhat jelenleg, majd hatféle saláta sorakozik az étlapon. Gondolva azokra, akik csak épp valami könnyedebbre vágynak, leves-saláta, illetve leves-szendvics variációk közül választhatnak. Ezen felül „zarándok menü” fantázianévvel kétfogásos napi menü vagy magyaros ajánlat közül lehet választani. Kétféle tenger gyümölcseit és grill ételt kínál a Katedrális, illetve tészta ételeket, valamint tízféle pizzát a desszertek mellett. Vacsoraidőben más étlapot kapnak a vendégek, amely bővebb, Berze Dániel konyhafőnök ajánlatán túl itt is találunk pizzát és tésztát, továbbá halakat és steaket is. „A célunk az volt, hogy picit egyedit nyújtsunk a meglévő szegedi kínálathoz képest, továbbá a környezethez, azaz a dómhoz méltó szolgáltatást” – összegzett Zsurka Péter.

Igaz, még csak most nyitottak, és ottjártunkkor nem volt teltház, két asztalnál ültek fogyasztó vendégek, de ahogy az üzletvezető elmondta, sokan azért tértek be hozzájuk a nyitás után nem sokkal, hogy megnézzek, milyen is a hely. Akadt, aki kifejtette, hogy nem érti, vajon miért nyílt étterem a fogadalmi templom lépcsői alatt, de ahogy Zsurka Péter elmondta, aki nyugat-európai országokban jár, láthatja, hogy ez egy jól működő koncepció, ott teljesen természetes, hogy egy város központjában lévő katedrálisnál vendéglátó egység működik, mintegy a kultúra része.

„Prémium alapanyagokkal dolgozunk, és ma már kevés olyan étterem van, amely egy helyről vásárol mindent, hiszen igazodnunk kell a szezonális kínálathoz is. Például a salátát és sajtot a környékből szerezzük be, míg a tengeri halat Olaszországból és Szlovéniából hozatjuk” – mondta el az üzletvezető. Hozzátette, a Katedrális étlapja gyakran fog változni, a magyaros ajánlatok esetében például szinte határtalanok a lehetőségek a magyar konyha sokszínűsége miatt, de a szezonalitást is tükrözni fogja a kínálat, ahogy érnek be a zöldségek, ahhoz is igazodnak. „Ez a hely, már csak helyi adottságait figyelembe véve sikerre van ítélve, ha ez párosul a megfelelő minőséggel, szervizzel és szolgáltatással. Bízom benne, hogy a munkánk meg fogja hozni a gyümölcsét, azt tapasztalom ugyanis, hogy van igény a jó ételekre. Ha jó ételről beszélek, nem kell nagy dolgokra gondolni, a lényeg, hogy a legegyszerűbbet is próbáljuk meg a legnagyobb alázattal a legjobban elkészíteni, és odaadni a vendégeknek” – fogalmazott Zsurka Péter. Hangsúlyozta, varázslásra nincs szükség a konyhában, a műhelytitok annyi, hogy nagyon jó minőségű áruval tud dolgozni a tapasztalt séf.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 61 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.145.123.86 IP címről szól hozzá.

 • 61. csíkospólós :) hozzászólt ekkor: 2017. március 20., hétfő, 11:16
  Válaszolok

  jo de kinek gyűjt?
  a 666 osoknak?

 • 60. elmebajos hozzászólt ekkor: 2017. március 20., hétfő, 10:57
  Válaszolok

  csak végig futottam a \"beszólásokon\" és nem értem…többször Botka,Rákosi,Kádár,Kun B stb…mik ezek??? ételkülönlegességek a Speisekartérol.vagy nosztalgia.
  Köztudott,hogy az egyház nem adakozik,hanem gyüjt,hiszen ez a feladata.Várjuk meg a nyarat és a forgalom igazol,hogy jó befektetés volt e…biztosan benézek én is..

 • 59. csikospolos hozzászólt ekkor: 2017. március 19., vasárnap, 09:39
  Válaszolok

  mi az a dom,?

 • 58. csikospolos hozzászólt ekkor: 2017. március 19., vasárnap, 09:38
  Válaszolok

  sztem meg vannak itt nálam okosabbakk is itt,öket kérdezd :)

 • 57. intimitás hozzászólt ekkor: 2017. március 19., vasárnap, 08:48
  Válaszolok

  54. “hány honapos terhes?”
  Ezt neked kellene tudni.

 • 56. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. március 19., vasárnap, 08:37
  Válaszolok

  55. SP
  “Vendéglátó és szórakoztató ipar skálája igen széles. Prostitúciótól a kocsmán túl a jótékonykodásig, stb”

  Nem mondod, hogy ilyenek lesznek a Dómban?!

 • 55. SP hozzászólt ekkor: 2017. március 19., vasárnap, 08:01
  Válaszolok

  Vendéglátó és szórakoztató ipar skálája igen széles. Prostitúciótól a kocsmán túl a jótékonykodásig, stb.

  Katedrális melyik szegmensen foglal helyet, milyen szolgáltatási intervallumon belül tevékenykedik,na az lehetne a minősítés, a vita alapja.

  Ez nem ismert kellően. Eltérő feltételezések viszont vannak, ami alapot ad a vélemények jelentős eltérésére.

 • 54. csikospolos hozzászólt ekkor: 2017. március 19., vasárnap, 07:50
  Válaszolok

  szegény.kém.hány honapos terhes?

 • 53. csikospolos hozzászólt ekkor: 2017. március 19., vasárnap, 07:48
  Válaszolok

  látom érzékeny pontjára tapintottam okussabbnálamnak

 • 52. csikospolos hozzászólt ekkor: 2017. március 19., vasárnap, 07:47
  Válaszolok

  latom jol tájékoz atlan vagy,ök pénzelik a p.ártodat

 • 51. luxusadó hozzászólt ekkor: 2017. március 19., vasárnap, 07:41
  Válaszolok

  44. Alakítsd meg a Botka Hívők Egyházát! Találsz néhány fanatikust Szegeden.
  http://adozona.hu/tarsasagi_ado_innovacios_jarulek/Igy_adoznak_az_egyhazak_V2GXQV

 • 50. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. március 19., vasárnap, 07:16
  Válaszolok

  49. csikospolos
  Ezek mind kocsmát nyitottak a templomukban?
  Ha valamihez hülye vagy, ne szólj hozzá! Így marad neked a mélységes csönd!

 • 49. csikospolos hozzászólt ekkor: 2017. március 19., vasárnap, 07:06
  Válaszolok

  okossabbbnálam?érdekess,a te egyházaidat nem emlitetted,a mormonokat,a jehova tanuit,a golgotásokat,a baptistákat,a hit gyülekezetét…

 • 48. SP hozzászólt ekkor: 2017. március 18., szombat, 20:38
 • 47. Lómai pólgál hozzászólt ekkor: 2017. március 18., szombat, 20:14
  Válaszolok

  42. SP
  Igaz keresztény ember így nem gondolkodik, mint te… max divat keresztény lehetsz, vagy ostoba… De ez igaz az ide írogatók nagy részére is!

 • 46. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. március 18., szombat, 19:21
  Válaszolok

  42. SP
  Amúgy komplex kis vendéglő lehet, ha az adóbevétel termelése mellett még adóbevételt is termel! :-)
  Egy pillanatig azt hittem, hogy a fáradt zarándokoknak és rászorulóknak adnak Isten nevében egy tál ételt! Sebaj, majd más egyházak, meg a civil szervezetek (két kormányzati vegzálás között) megteszik ezt, a katolikus egyház meg csak perselyezzen tovább!

 • 45. SP hozzászólt ekkor: 2017. március 18., szombat, 18:50
  Válaszolok

  Az ördögűzés igen.

 • 44. cinikus hozzászólt ekkor: 2017. március 18., szombat, 18:32
  Válaszolok

  42.SP

  Az egyházi tevékenységek adómentesek! :)

 • 43. SP hozzászólt ekkor: 2017. március 18., szombat, 16:57
  Válaszolok

  “kegyelet”? Nincs probléma. “KEGYELETI MEGEMLÉKEZÉS SZERVEZÉSE A FARKASRÉTI TEMETŐ, AZ ÚJKÖZTEMETŐ, ILL. A FIUMEUI ÚTI SÍRKERT TERÜLETÉN, KÜLÖN A HALOTTI TOR MEGTARTÁSÁRA KIALAKÍTOTT TEREMBEN.”
  http://www.gyaszhuszar.hu/halotti-tor-szervezes/
  Mexikó:
  “hozzátartozóik eljönnek a túlvilágról, ezért a feldíszített sírnál kedvenc ételeikkel, italukkal és más felajánlásokkal kedveskednek.

  http://kitekinto.hu/latin-amerika/2012/11/03/halottak_napja_mexiko_egyedulallo_unnepe

 • 42. SP hozzászólt ekkor: 2017. március 18., szombat, 16:43
  Válaszolok

  A vendéglő adóbevételt termel és remélhetőleg a nyári szabadtéri szezonban csúcsüzemben fog adóbevételt is termelni.

  A zsinagóga újítást, a parkjában a fák legyilkolását, a gagyi ázsiai hamis-magyar parkot, a többségi keresztény befizető adójából fedezik. Nem takarékosan.

Ugrás az oldal tetejére