Origo: Tovább hazudik Botka László, újabb szerződések derültek ki a kisvállalkozókat tönkretevő céggel

2017. március 20., hétfő • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

szeviep_demonstracio04_gs

Több mint 34 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert a szocialista kormányok alatt a 11 milliárdos adósságok miatt később csődbe ment Szeviép. A botrányos építési vállalkozási cég ezer szálon kötődik Botka Lászlóhoz és a szocialistákhoz. Bár Szeged polgármestere előbb a TV2 Tények hírműsorának, majd a Népszavának is tagadta, hogy a Szeviéppel a város szerződéses kapcsolatban lett volna, de ebből egy szó sem igaz, mivel több projektet is a később bedőlt céggel végeztettek el, összesen 9 milliárd forint értékben – írja az Origo.

A Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2005–2010 között jócskán el volt látva állami, illetve önkormányzati megrendeléssel, amit közbeszerzéseken keresztül, önállóan vagy konzorciumban nyert el. Az Origo számításai szerint ebben az időszakban közel 34 milliárd forintnyi megbízást nyert el közbeszerzéseken keresztül a cég.

Ahogy arról korábban beszámoltak, a Szeviépet 2010-ben számolták fel, miután évekig sikeresen bújt ki a fizetési határidők alól. Rendre új és új alvállalkozókat vontak be azok helyett, akiknek nem fizettek – aztán ők sem kapták meg a pénzüket. Végül 11 milliárdos adósságot hagytak maguk után, amivel 500 vállalkozónak tartoznak. Volt olyan, aki féléves teljes árbevételét elbukta.

Amit a közbeszerzési adatok áttekintését követően visszatérő jelenségként lehet megállapítani, egyrészt az, hogy számos esetben alkalmaztak egyszerűsített – gyorsított vagy hirdetmény nélküli meghívásos – eljárási szabályokat, hiszen úgy könnyebben lehet, „valakire kiírni” a közbeszerzést. A másik visszatérő elem az, hogy számos, a Szeviép által megnyert közbeszerzés esetében a becsült érték jóval meghaladta a nyertes – Szeviép – által megajánlott, és aztán a szerződésbe is belefoglalt árat.

Ez ugyancsak arra utalhat, hogy itt egyvalaki „kellett hogy nyerjen”, különösen, ha a fenti körülményhez társult a „legalacsonyabb ellenszolgáltatás” értékelési szempontja. Az utóbbi eljárásnak az a lényege, hogy itt az nyer, aki a legolcsóbban megcsinálja az adott projektet.

A Szeviépnek nagyon jól ment a 2005–2010 közötti időszakban, ami az állami, illetve a költségvetési közbeszerzéseken való sikereket illeti. Ezeken a pályázatokon több mint 16 milliárd forintot nyert a cég. 2008-ban a Kóka János vezette Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól kaptak megbízást több mint 46 millió forint értékben, a MÁV-tól 315 millió forint értékben.

kozeleti_kavehaz_botka37_gs

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől 1,2 milliárd forint értékben, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőtől 1,3 milliárd, míg a Maharttól 1,1 milliárd forint értékben kapott megbízást.

Feltűnően sok, közel hatmilliárd forintnyi megbízást kapott a Szeviép 2006–2010 között az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól, amely szervnek a székhelye véletlenül Szegeden van, és számos általa megrendelt projektnek szegedi kötődése volt.

Mindezeken felül a Szeviép jócskán kapott megrendeléseket 2005 és 2010 között a szocialista vezetésű önkormányzatoktól is. A budapesti önkormányzat 2005-ben a „Zsigmond téri szivattyútelep sodorvonali bevezetés rekonstrukcióját” bízta a cégre. Ennek a megbízásnak az összege 217 millió forint volt. A szintén baloldali vezetésű Csongrádtól több mint 550 millió forintos megbízást kapott. A szintén balos Szentesről 2007-ben több mint 170 millió forint bevétele származott a Szeviépnek, de Dunaújvárosból is érkezett egy kis pénz 2009-ben. Ennek összege több mint 19 millió forint volt.

Korábban tagadta Botka László, Szeged szocialista polgármestere, hogy a város önkormányzata egyetlen szerződést is kötött volna a Szeviép Zrt.-vel a TV2 Tények múlt heti híradása szerint. A Közbeszerzési Értesítő alapján azonban a Szeviép 2005-ben „Szeged szennyvíztisztításának és szennyvízcsatornázásának fejlesztése és bővítése” projekt keretében több mint 4,5 milliárd forint értékben kapott megbízást.

Egy másik megbízás pedig 2009-ben „Szeged elektromos tömegközlekedése fejlesztése projekt keretében az 1-es villamos pálya és felsővezeték, valamint kapcsolódó egyéb építmények építési munkáinak generál kivitelezése és kiegészítő tervezése” munkáira több mint 4,6 milliárd forint értékben kapta. Mindez összesen közel 9,2 milliárd forint volt. Igaz, mindkét fenti esetben konzorciumban volt a Szeviép, azonban a szennyvizes ügyben valószínűleg a Szeviép lehetett a konzorciumvezető is, mivel az ő szegedi székhelyük volt megadva levelezési címnek. De a lényeg az, hogy a Szeviép tagja a konzorciumnak. Vagyis, egyértelműen kapott megbízást Szegedtől.

2008-ban, illetve 2009-ben a botrányos Ligetfürdő-építéssel kapcsolatban a Szeviép összesen közel hétmilliárd forintnyi megbízást kapott három szerződés keretében. Látszólag nem közvetlenül Szeged Város Önkormányzatától, hanem a Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaságtól, ami viszont ebben az időben 100 százalékban a szegedi önkormányzat tulajdonában volt. Vagyis, ismét teljesen egyértelmű, hogy a megbízó Szeged városa volt.

mszp_ujhelyi_eu_sajttaj03_gs

Botka László és az MSZP vezetése valószínűleg tudhatja, hogy hova tűnt az a 11 milliárd forint, amellyel a Szeviép adósa maradt alvállalkozóinak – mondta korábban Hollik István az építőipari cég egykori székháza előtt, ahol egy „Botka-botrány” feliratú molinóval megjelent a Fidesz és a KDNP néhány aktivistája is.

A székházban – amelyet Botka László adott át – működött „az MSZP pénzmosó cége”, az az építőipari vállalkozás, amelyet a szegedi polgármester és a szocialista vezetők uniós támogatásokkal és megrendelésekkel tömtek ki – mondta Hollik István. Hozzátette: a cég vezetői, akik az avatóünnepségen Botka László mellett álltak, „ma gyanúsítottak ebben a korrupciós ügyben”. A Szeviép azzal, hogy nem fizette ki alvállalkozóit, több száz kis- és közepes vállalkozást tett tönkre, vitt csődbe – hangsúlyozta Hollik István.

A Botka László, Szeged szocialista polgármestere által vezetett városházát családi, baráti szálak kötik össze a városi bírósággal, a rendőrséggel és a médiával – írta korábban a 888.hu. A portál ezt úgy jellemzi: Szicília piskóta ahhoz képest, ahogy Botka irányítja Szegedet.

Például a Járásbíróság elnöke, Kardosné Csorba Ágnes (ő februárban már lemondott posztjáról – SZEGEDma.hu) a polgármesteri hivatalból került jelenlegi pozíciójába. 2004-ig az adóirodán volt a főjegyző, Mózes Ervin beosztottja, és a 888 úgy tudja, a főjegyző ajánlásával került a Járásbíróság elnöki székébe. A Járásbíróság (volt) elnökének férje, Kardos János jelenleg is hivatalvezető a városházán, napi kapcsolatban áll Botka Lászlóval és Mózes Ervinnel.

Korábban az is kiderült, hogy 2008 közepétől egészen a 2010-es választások másnapjáig
heti-havi rendszerességgel 1–20 milliós tételek kerültek Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő volt sofőrjének, Báló Tamásnak a cégéhez, a Szeviép-leányvállalat Biztonsági Üzem Kft.-hez, összességében félmilliárd forint értékben. Báló Tamás jelenleg a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágának a vezetője. Szabó Bálint, aki a Szeviép-károsultakat képviseli, ezzel kapcsolatban azt mondta, teljesen egyértelmű, hogy Szegeden burkolt és tiltott pártfinanszírozás valósult meg – zárul az Origo.hu írása.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 63 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.167.195.84 IP címről szól hozzá.

 • 63. Figyelő hozzászólt ekkor: 2017. március 23., csütörtök, 10:40
  Válaszolok

  Tisztelt Kovács úr! Természetesen az utóbbi eset áll fenn, mert ha az első megvalósul(na), az lenne végleg a magyar nemzet és Szeged halála. A bíróság-ügyészség mentségére csak annyit: ők is “talált anyagból” dolgoznak, de az elmúlt évek alatt az “illetékesek” 99 %-ban minden terhelő bizonyítékot eltüntettek…

  61.! “Fogást találni” még a birkózószőnyegen vagy a tatamin is lehet, nemcsak abban a kontextusban.
  Csupán lelkiismeret kérdése, mindezt ki, hogyan éli meg…

 • 62. sztálini recept hozzászólt ekkor: 2017. március 23., csütörtök, 10:34
  Válaszolok

  61. “Elég rossz emlékű kifejezés” Azok a szlogenek is azok amiket Botka most a “munkásmozgalmi” jelszavak közül előbányászott. A veterán kommunista elvtársak nosztalgiázhatnak. Ha Rákosiéknak bejött ezekkel a propagandaszövegekkel a hatalomátvétel hetven évvel ezelőtt, moszkvai “segítséggel”, akkor Botka is csak ebben bízhat és a berlini liberális demokrata elvtársak támogatásában.

 • 61. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. március 23., csütörtök, 10:10
  Válaszolok

  60.Kovács József
  Halkan jegyezném meg, hogy a bíróságnak – legalábbis törvény szerint – Magyarországon nem az a feladata, hogy “fogást találjon” bárkin is. Elég rossz emlékű kifejezés ez ebben a kontextusban.

 • 60. Kovács József hozzászólt ekkor: 2017. március 23., csütörtök, 08:54
  Válaszolok

  Tisztelt Figyelő! Ezt a javaslatát tényleg komolyan gondolta?

  “A lényeget a 28. hsz. írta le: Botkáék-Pistruiék nyugodtan röhöghetnek a markukba… :) :)
  Ezek után lenne egy javaslatom. Mivel Botka 2018-tól úgyis miniszterelnök lesz, Újhelyi meg az mszp elnöke, a kiváló puszipajtásukat ültessék be Szeged polgármesteri székébe!!! Hogy ki is lenne ő?? Hát a Pistrui Lackó! :) :)
  Ennyit igazán megérdemelne a sok milliárdért cserébe. :) :)
  Erre várnánk az őszinte, kendőzetlen kommenteket – mindkét lövészárokból! :) :)

  Vagy csak bohócot csinál a bíróságokból, akik nem találnak fogást Botkáékon-Pistruiékon? Mert a kettő nem mindegy…

 • 59. csíkospólós:):P hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 16:01
  Válaszolok

  uborka(o)fák másszanak vissza darwin bácsi fályára

  :)

 • 58. uborkafa hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 14:52
  Válaszolok

  Te fájsz nagyon lágyagyú

 • 57. csíkospólós:):P hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 13:14
  Válaszolok

  mivannn npnélisokosabbak se irnak ide?
  fály az igazság?
  :)

 • 56. csíkospólós:):P hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 13:10
  Válaszolok

  gyurcsány összemérte: Én csak az idei évben 460 millió forint adót fizettem be. Több adót fizettem be idén, mint amit botka László egész életében keresni fog.”

  cigire költi a bevételt :)
  váljék egészségére

 • 55. csíkospólós:):P hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 13:08
  Válaszolok

  csepelen lődösték egymást…
  régen
  elöbb utobb eltünnek a közéletböl a szócikk
  ahogy hallottam a pletykát
  a szolnok melleti kis falucskában születettet se csipik
  nagyon a szó-cci frakcioban

 • 54. demokrata hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 12:58
  Válaszolok

  Gyurcsány összemérte: Én csak az idei évben 460 millió forint adót fizettem be. Több adót fizettem be idén, mint amit Botka László egész életében keresni fog.
  - Botka nem keresi a vagyont. Ajándékba kapja, mint az orvosok a hálapénzt. Ebből adózni sem kell.
  http://www.facebook.com/K%C3%B6sz-Gyurcs%C3%A1ny-de-nem-399668010414163/?hc_ref=NEWSFEED

 • 53. demokrata hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 12:49
  Válaszolok

  Ezért legyen bárki is Botka szövetségese?
  Gyurcsányt gyalázó Facebook-oldalt indított az MSZP
  http://csepel.info/?p=57839

 • 52. csíkospólós:):P hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 12:27
  Válaszolok

  ez egy cinikusss beirás volt töled
  :P

 • 51. csíkospólós:):P hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 11:11
  Válaszolok

  8% AL HOGYAN LEHET VKI MINI ELNÖK?
  :)

 • 50. csíkospólós:):P hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 11:10
  Válaszolok

  ne legyen ugy
  NEM LESZ ÚGY.
  BOCS.

 • 49. cinikus hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 10:21
  Válaszolok

  48.Figyelő

  Megfontolandó a javaslatod!
  Úgy legyen!

 • 48. Figyelő hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 09:08
  Válaszolok

  A lényeget a 28. hsz. írta le: Botkáék-Pistruiék nyugodtan röhöghetnek a markukba… :) :)

  Ezek után lenne egy javaslatom. Mivel Botka 2018-tól úgyis miniszterelnök lesz, Újhelyi meg az mszp elnöke, a kiváló puszipajtásukat ültessék be Szeged polgármesteri székébe!!! Hogy ki is lenne ő?? Hát a Pistrui Lackó! :) :)
  Ennyit igazán megérdemelne a sok milliárdért cserébe. :) :)
  Erre várnánk az őszinte, kendőzetlen kommenteket – mindkét lövészárokból! :) :)

 • 47. internacionálé hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 08:59
  Válaszolok

  46. Erre most jöhetne valki a Botka elődök padlássöprésével. És nem szóbeszéd alapján. Az önjelölt most ugyanolyan szlogeneket puffogtat és elveket hangoztat, mint a kuláklistás rákosisták.

 • 46. Dobos Zoltán hozzászólt ekkor: 2017. március 22., szerda, 08:42
  Válaszolok

  \"A Csongrád megyei folklór szerint néhai Rapcsák András, Hódmezővásárhely szépemlékű polgármestere mondogatta a szegedi fideszes városvezetésről: Bartháék 1998 óta ötvenmilliárd forintot kaptak. Ebből már egy új várost lehetne építeni, mégis alig látszik valami. De akkor hol a pénz?\"
  http://magyarnarancs.hu/belpol/szegedi_jobboldal_elmennek_a_fiuk-61024

 • 45. csíkospólós :) hozzászólt ekkor: 2017. március 21., kedd, 19:37
  Válaszolok

  mszp aktivista mondta ,a nagyfülü hogy a kampanyban elvégzett munkájáért mit kapott botoskádtol?
  1 meleg kézfogást.
  te is ennyiért irogatsz ide?
  :)
  :P

 • 44. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. március 21., kedd, 19:20
  Válaszolok

  42. NP
  Senki sem lehet olyan hülye, hogy ennek az elmeroggyantnak egy vasat is fizessem! :-)

Ugrás az oldal tetejére