Tisza Lajos Közéleti Egyesület: Torosra, Szeged!

TLKE-populáris logó

“Panem et circenses! – Úgy tűnik, Szegeden megállt az idő” – írja közleményében a Tisza Lajos Közéleti Egyesület (TLKE).

“Szeged főterén mulat a nép, fesztiválra csábítja a polgárokat a városvezetés március idusán. Március idusán! Szól a zene, serceg a sülő disznóhús, ölelgetik egymást az ismerősök, barátok, hangosan koccannak össze a röviditalos poharak. Mosolygó arcok, önfeledt mámor, minden, ami szemnek-szájnak ingere. A lakosság egy része ismét kiélvezheti az evés-ivás nem túl bonyolult extázisát” – fogalmaz a TLKE közleménye.

“A települése jelenét szerető, jövőjéért aggódó, a hagyományokat féltő, netán még bizonyos mértékig keresztény hívő átlagpolgár viszont szomorúan vesz tudomásul két dolgot. Egyrészt, hogy újra ellepték a Széchenyi teret a bódék, már megint hosszú napokra elcsúfítva az ország egyik legszebb főterét – lassan ott tartunk, hogy teljesen felesleges őket elszállítani az egyes rendezvények végeztével, inkább csavarozzák le mindet az aszfaltba, úgy lesz a szép, meg hát a józan ész is ezt diktálja, ugye…

Másfelől, felhívnánk a mélyen tisztelt, reményeink szerint hamarosan melegebb éghajlatra távozó szocialista városvezetést, hogy jelenleg böjti időszak van. Még egyszer mondjuk, lassan, hogy közülük is mindenki megértse: böjti időszak van! És március idusa! Nem kell hozzá feltétlenül kereszténynek lenni, hogy az emberfia számára alapvető erkölcsi parancs legyen: ilyenkor nem rendezünk toros és pálinkafesztivált. Elég volna legalább minimális módon tisztelni a közösségi hagyományokat és március idusát! De hát mit várjon az ember ezektől, akiknek eszmei – és jogi – elődei tűzzel-vassal üldöztek mindenféle vallást (kivéve a marxizmus-leninizmus ateista világszemléletét), és gúnyt űztek mindenből, ami a keresztény gyökerekből táplálkozik?

Emlékezzünk csak: karácsony helyett „Fenyőünnep” (édes istenem, még leírni is borzasztó!), keresztelő helyett „névadó” (szintén tragikomédia), húsvétkor pedig görcsös ragaszkodás Jézus helyett a nyuszihoz (pedig a tojás és a nyúl közötti szerves kapcsolat legendája a germán mitológiából ered). Úgy tűnik, a régi reflexek azóta is dolgoznak az elvtársakban. Csorogjon hát a sertészsír literszámra, hozzá meg gördüljön le minél több a pálinka a torkokon!

Panem et circenses! – azaz kenyeret és cirkuszt, szól a régi bölcsesség. Vagyis a népnek elegendő, ha tele van a hasa és szórakozhat, mert akkor megfeledkezik minden bújáról-bajáról, és nem fogja semmi más érdekelni, s főleg nem fog lázadozni a hatalommal szemben. A mondás az ókori Rómából ered, s minden bizonnyal nagy-nagy igazság volt a gondolatban egykoron, viszont azóta eltelt több mint másfél ezer esztendő. Úgy tűnik, Szegeden megállt az idő” – írja a civil szervezet.

20 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  20. csíkos pólós :)
  2017. március 17., péntek, 08:56
  Válaszolok

  BÖLLÉRVERSENY LESZ HOLNAP 7.OO-KOR
  A VÁROS FÖTERÉN FOGJÁK A MANGALICÁKAT LEVÁGNI
  A FRISS GÖZÖLGÖ VÉRÜKBÖL FOGNAK INNI
  ?
  egereknek adjanak 😛

 • '>
  19. csíkos pólós :)
  2017. március 17., péntek, 08:51
  Válaszolok

  NAGYON JO CIKK
  GRATULÁLOK.
  AZ IGAZSÁGOT IRTA MEG,
  AMIPERSZE “NEKIK” CSIPI A SZEMŰKET.

 • '>
  18. csíkos pólós :)
  2017. március 17., péntek, 08:47
  Válaszolok

  HOzZÁTENNNNÉM
  ÉS
  ASZTALOK ALÁ H.NYAK
  vöröskék szemét nem csipi?
  Apro-Juhász pedig ott se volt a Széchényi téren.
  valjuk be ez a 666-osok ünnepe

  ?

 • '>
  17. csíkos pólós :)
  2017. március 17., péntek, 08:44
  Válaszolok

  “Szeged főterén mulat a nép, fesztiválra csábítja a polgárokat a városvezetés március idusán. Március idusán! Szól a zene, serceg a sülő disznóhús, ölelgetik egymást az ismerősök, barátok, hangosan koccannak össze a röviditalos poharak. Mosolygó arcok, önfeledt mámor, minden, ami szemnek-szájnak ingere. A lakosság egy része ismét kiélvezheti az evés-ivás nem túl bonyolult extázisát” – fogalmaz a TLKE közleménye.

 • '>
  16. Rejtő Egér
  2017. március 17., péntek, 07:35
  Válaszolok

  A maffia mindig éttermet nyit a filmekben ha a lopott pénzt akar tisztára mosni, annyi bevételt hazudnak amennyit akarnak és annyi kiadást amennyi számlát tudnak szerezni. Krumpli és hagyma sok fogy egy konyhán. Természetesen a Katedrális étterem nem ilyen hely, itt mindent szabályosan csinálnak, betartva az állam és az Úr törvényeit is.

 • '>
  15. Semleges
  2017. március 16., csütörtök, 18:36
  Válaszolok

  nem, ez a tlke/bartha egyletnek blamázs. sőt, ez nem blamázs nekik hanem hozták az eddig megszokott ‘showder klubbot’!! 🙂

 • '>
  14. tévedés
  2017. március 16., csütörtök, 17:13
  Válaszolok

  4. blamázs hozzászólt ekkor: 2017. március 16., csütörtök, 10:17
  Viszont a püspöki luxus kajáldát nagyon is a Nagyböjt idején nyitották meg, egy templom alagsorában, a kolumbárium tőszomszédságában, Szegeden, ha már ez a város érdekel.
  Amúgy tényleg blamázs.

 • '>
  13. Semleges
  2017. március 16., csütörtök, 15:27
  Válaszolok

  blamázs, ki kell hogy javítsalak. nincs bennem utálat csak harag. és nem nő miatt, hanem elvek miatt. ez a tlke/bartha formáció oly mértékben leértékelte azt az értékrendet, melybe bepoziciónálta magát, hogy számomra ez vállalhatatlan! és az az amnézia, amely kitörli a B/T/Cs trió ámokfutását, csodálatra méltó, hiszen ezt nevezhetném akár butaságnak is, de van erre Btk-s ( ne keverd össze a Ptk-val!)meghatározás is. és ennek a gittegyletnek a mozgósítási képessége nehezen számszerűsíthető!!!

 • '>
  12. Rejtő Egér
  2017. március 16., csütörtök, 14:14
  Válaszolok

  Bartha kinek nem hagyta, hogy lopjon? Jó lenne egyszer látni a neveket. 🙂 A böjt szabályait a kedves író legalább elolvashatta volna mielőtt kiátkoz mindenkit aki enni merészel. Félművelt alakok osztanak észt megint.

 • '>
  11. blamázs
  2017. március 16., csütörtök, 13:28
  Válaszolok

  Ez a semlegesnek mondott valaki uber gáz! Olyan szintű utálata van, hogy lehet a személyes tere séülhetett valaha. Mondjuk otthagyta a nőja Bartháért vagy egy olyan fazon aki lopni szerett volna, de Bartháék nem engedték? Mindegy is az látható lelkileg sérült illető lehet …
  Erik74 meg szerintem egyszerűen hazudik

 • '>
  10. Erik74
  2017. március 16., csütörtök, 12:39
  Válaszolok

  A püspökség luxusétterme gondolom nem zavarja N. Ferikét, Bartha Lacikát a böjt idején. Isten tízparancsolata sem volt nagyon fontos a Bartha-féle városvezetésnek annak idején VII. Ne lopj! + VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!…Nektek fideszeseknek a pénz az Isten valójában a klerikális köntös alatt…

 • '>
  9. Semleges
  2017. március 16., csütörtök, 12:28
  Válaszolok

  sajnálatra méltó tlke/bartha témakereső tévelygése. jelenleg ez gittegyletnek tűnő ‘one man show’! ekkora öngólt még ők sem rúghatnak, hogy ezzel a mondvacsinált okkal, a keresztényi liturgiát felhasználva keresnek valami megjelenési lehetőséget. hiszen ha a Szeged étterem pince falai beszélni tudnának!!! tudja tlke/bartha: más szemébe…!!

 • '>
  8. nagybőjt
  2017. március 16., csütörtök, 12:12
  Válaszolok

  Ahogy a Székelyeket sem, úgy Kereszténységet sem tisztelik a szocialisták 🙁
  Ha Botka kerítésbontása után az álmenekült iszlamisták elözönlenék Szegedet, a kedvükért lemondanának erről a disznóságról?

 • '>
  7. Lómai pólgál
  2017. március 16., csütörtök, 11:57
  Válaszolok

  6. ni

  A politikusok verik a nyálukat, nem a papok…

 • '>
  6. ni
  2017. március 16., csütörtök, 11:48
  Válaszolok

  Aki böjtölni akar nem megy ki a térre. Ennyi. Dönthesse már el mindenki hogy mit akar. Ha ez a kereszténység hogy előírná mindenkinek hogy mit tehet akkor a kereszténység semmiben sem különbözik egy diktatúrától.

 • '>
  5. hóbagoly
  2017. március 16., csütörtök, 11:33
  Válaszolok

  “Lukszus püspöki lukszus étteremre Szeged!
  Tegnap megnyílott Nagyböjt idején a Dóm oldalában.”

  “Zarándok menü= 1500.-Ft.” 🙁

 • '>
  4. blamázs
  2017. március 16., csütörtök, 10:17
  Válaszolok

  A békéscsabai kolbászfesztivál novemberben van, nem böjt idején. Blamázs. Egyébként sem érdekel, hogy más mit csinál, nekem Szeged fontos. Ha más kútba ugrik, nekünk nem feltétlenül kell követni a példáját.

 • '>
  3. feszt
  2017. március 16., csütörtök, 08:57
  Válaszolok

  Lukszus püspöki lukszus étteremre Szeged!
  Tegnap megnyílott Nagyböjt idején a Dóm oldalában.
  Szakrális temetkezési hely közvetlen szomszédságában.
  Jézus tanításai szerint.
  Gondolom, ott eszegetve-iszogatva fogalmaztátok a kiáltványt tiszalajoskák.

 • '>
  2. feszt
  2017. március 16., csütörtök, 08:40
  Válaszolok

  Így van. A magam részéről kizárólag a békéscsabai kóbász fesztet engedélyezném, ahol maga a Kedves Vezető szokta tölteni a kóbászot. 🙂

  Mellesleg tegnap nagyon keresztény helyi jobboldali képviselőt is láttam lazulni a Széchenyi téren. 🙂

 • '>
  1. varosi
  2017. március 16., csütörtök, 07:40
  Válaszolok

  Teljesen igaza van az Egyesületnek. Azonban sajnos Szegeden a sok mags IQ-jú embernek kizárólag erre van igénye és bottka ezt ki is szolgálja. Ezeket sohasem érdekelte semmilyen történelmi érték csak a cirkusz kell a népnek elv. Ez a vörös Szeged jellemzője, polpot megye nagyvárosaként