Szerdai programajánló: nemzeti ünnep, Toros Pálinkafesztivál

toros_palinkafesztival_2013_d 006

Megyeszerte tartanak megemlékezéseket a nemzeti ünnep alkalmából, kezdődik a VIII. Toros Pálinkafesztivál, valamint a Kincsem című filmet vetíti premier előtt a Belvárosi Mozi.

A 169 évvel ezelőtti forradalmi eseményekre emlékeznek Szeged és szerte a megyében a nemzeti ünnep napján, Tápén, Szőregen, Szentmihályon, Gyálaréten, Kiskundorozsmán, Makón, Hódmezővásárhelyen, Algyőn és más településeken is tartanak megemlékezéseket a nap folyamán. Részletek ITT.

10 órától 17 óráig Ünnepi Játszóház várja az érdeklődőket az Alsóvárosi Tájházban. A foglalkozás során kokárdákat, tulipánokat, huszárokat, lovakat, keszkenőket lehet készíteni. A játszóház programja és a tájház megtekintése ezen a napon ingyenes.

Nyolcadik alkalommal ad otthont Szeged szíve, a Széchenyi tér a Toros Pálinkafesztiválnak, amely születésétől fogva a városi fesztiválszezon nyitóakkordja. Az eseményre tavaly is több mint száz kiállító akkreditálta magát: A hazai húsipari kistermelők, pálinkafőzdék és kézműves gasztronómiai különlegességek legjava lesz jelen a fesztiválon. Valamikor a fesztivál születésének idején robbant ki a hazai gasztroforradalom, melynek eredményeképpen ma már a városlakók is ismerik és keresik a magyar vidék hagyományos, kézműves gasztronómiai termékeit, kedvelik és áldoznak a minőségre. Erre az igényre reflektál a Toros Pálinkafesztivál, ami a gasztrokultúra fejlődésével párhuzamosan válhatott évről-évre egyre nagyobb – kiállítói és látogatói – létszámú eseménnyé. A kulináris repertoár szélesedése, a növekvő látogatószám tette lehetővé azt is, hogy napjainkra a rendezvény kulturális műsorkínálata is felnőtt a város meghatározó fesztiváljaihoz. Részletek ITT.

A Kincsem című magyar történelmi kalandfilmet vetíti premier előtt a Belvárosi Mozi 18 órától. Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?

Folyamatos kiállítások, programok:

Kassák Lajos költő, író és festő, a magyar avantgarde művészeti irányzatok vezéralakja (1887–1967) születésének 130., halálának 50. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A konstruktőr – Kassák Lajos, a képzőművész című tárlat művészeti albumai bemutatják az egyes alkotói korszakok legjellemzőbb munkáit, Kassák saját versesköteteihez, prózai írásaihoz készített illusztrációit. Megtekinthetők a művész szerkesztésében megjelent folyóiratok: Ma, Tett, Dokumentum eredeti példányai is. „Kassák Lajos korának egyik legjelentősebb művészeti szervezője. Kiemelkedő fontosságúak művészetelméleti, kritikai írásai is. Képzőművészként előbb az aktivizmus, majd a konstruktivizmus legfontosabb magyar képviselője” – olvasható a kiállítás ajánlójában. A tárlat március 29-ig tekinthető meg.

A szegedi Nagy Árvíz 1879-ben címmel kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár aulájában. A tárlat korabeli napilapok és folyóiratok híradásainak tükrében eleveníti föl a Szegedet 1879. március 12-ére virradó éjszaka hullámsírba döntő katasztrófa eseményeit. A bibliotéka fotó-, könyv- és folyóirat-állományából válogatott tárlat február 23-tól március 15-ig tekinthető meg.

Az Arany János-emlékévhez kapcsolódva a Somogyi-könyvtár kiállítással tiszteleg a 200 éve született költő, műfordító, szerkesztő, tanár, a Kisfaludy Társaság elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára előtt. A tárlat Arany János életét és munkásságát korabeli könyvek, folyóiratok, valamint a műveihez készült illusztrációk segítségével mutatja be. A kiállítás egyik különlegessége a zeneszerző Arany János dalainak kottakönyve. A költő – aki zongorázni és gitározni is tudott – Petőfi Sándor és Amadé László verseit zenésítette meg. Saját szerzeményein kívül még népdalgyűjteménye is megjelent. Az Arany – 200 című tárlat március 15-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár aulájában.

tulsagosan_is_emberi_tarlat008kf

Izgalmasan sokrétű Duray Tibor képzőművész életműve, melyről ezúttal a szegedi REÖK látogatói is meggyőződhetnek. Az “Emberi, túlságosan is emberi” című kiállításon látható lesz a monumentális Aranykor c. mű is, mely több évtized után kerül újra a nagyközönség elé. Mi visz rá egy festőt arra, hogy megbízás nélkül műtermében hosszú évekig egy olyan festményen dolgozzon, amit nem láthat teljes egészében, mert a kép jóval nagyobb, mint a rendelkezésére álló falfelület? Talán valami emberi, túlságosan is emberi. A nietzschei cím ezennel az 1988-ban el-hunyt, s a 20. századi magyar képzőművészet még felfedezendő, pontosabban újra felfedezendő alakjai közé tartozó Duray Tibor tárlatának címeként szerepel. Részletek ITT.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

8 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  8. ba goj
  2017. március 15., szerda, 10:20
  Válaszolok

  Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert agórában.”
  embert nem láttam még oda bemenni

  🙁

 • '>
  7. ba goj
  2017. március 15., szerda, 10:18
  Válaszolok

  Az “Emberi, túlságosan is emberi” című kiállításon látható lesz a monumentális Aranykor c. mű is, mely több évtized után kerül újra a nagyközönség elé.”
  azok a 666os csontvázaktulságosanemberiek?
  nekem nem ugy tűnik.

 • '>
  6. a444666888b
  2017. március 15., szerda, 09:57
  Válaszolok

  a vörös bérbeirók ott tolonganak most az elsö sorban
  a széchenyi téren
  várják az ingyenebédet
  a tapsikolásukért.
  vtv miért nem közvetiti az “ünnepi”
  beszédét?
  érthetetlen
  🙂

 • '>
  5. a444666888b
  2017. március 15., szerda, 09:55
  Válaszolok

  kedves Virág,itt szűlettem,de nem itt fogok meghallni (:)
  (hiszem ha látom:)
  igen sok rendes ember él szegeden
  csak ez a ferde rendszer
  mindenkibe gyogyzsert nyomott meg botokat adtak a rájuk szavazókra
  mindenkit büntetnének
  (kivéve engem)
  😛
  tehát szép Nemzeti Ünnepet kok Neked.

 • '>
  4. piás pali
  2017. március 15., szerda, 09:46
  Válaszolok

  A botka bérenc bérbeírók most Botkával kampányolnak, fütyülni mentek, vagy csak kussolnak?

 • '>
  3. piás pali
  2017. március 15., szerda, 09:40
  Válaszolok

  Botka megkezdte a másfél hónapos országos kampánykörútját valószínűleg a város pénzén, városi fizetéssel, miután egyik ellenzéki párt sem állt szóba vele. A helyi szocik most örömükben vagy bánatukban isszák le magukat?

 • '>
  2. Kalmár Virág
  2017. március 15., szerda, 09:30
  Válaszolok

  Az eddigi egyetlen hozzászóláshoz fűzöm: Egy csak egy legény gondolkodik értelemesen? De annak is örülök, hogy legalább egy van Szegeden. Mert “bűnösök közt cinkos aki néma” Az is lehet Ő sem tősgyökeres szegedi, s ezért kapcsolata van még az tiszta erkölcsi értékrenddel, melyet másképp lelkiismeretnek is nevezhetünk.
  Köszönöm neked: Virág.

 • '>
  1. a444666888b
  2017. március 15., szerda, 07:51
  Válaszolok

  pont a Nemzeti Ünnepre kell idöziteni a kocsmafesztivált…:(