Sirok Mihály: Mikor vihetünk végre vörös szegfűt Botka politikai ravatalára?

2017. március 13., hétfő • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

kozeleti_kavehaz_botka29_gs

Március idusán mindenki lő, amivel tud. Úgy látszik, újra született egy „szegedi gondolat” – véli olvasónk, Sirok Mihály.

A kérdés már régóta kikívánkozik. És nem ízléstelen, hanem jó. Sürgető. Sokat tanultunk tőle tizenöt év alatt, hogyan kell fonákkal politizálni, köszönjük. De már elég!

Március idusán mindenki lő, amivel tud. Úgy látszik, újra született egy „szegedi gondolat”. Csúri Ákos valós paramétereket szab, Miklós Péter történész joggal publikálja élő szóban Komócsin szellemi hagyatékát a rádióadások hullámhosszán, amelynek máig ható gyökerei Csongrád megyét, szűkítve Szegedet fertőzik. Érdekes szemantika, de hatásos. Erről is beszélni kell, hátha megértik a szegedi nyugdíjasok is… Ezek mellett Szabó Bálint jogvédő mantrázik, parlamenti grémiumot sürget. Hollik István országgyűlési képviselő meg finoman és profin, de, ami a torkán kifér. Kósa Lajos pedig Pestről üzen, hogy a vigyázó szemek Szegedre vetültek. Tehát összeérnek a szálak.

De nem teljes a kép. Mikor, kinek áll majd érdekében? Van-e még muníció? Akarják-e igazán, hogy bukjon a király? Aki – valljuk meg – most már mezítelen. 2006, 2010, 2014 – három önkormányzati és országgyűlési választás is eltelt már, amikor puskákat lehetett volna töltögetni. Botka László első polgármesteri ciklusa után is lett volna bőven híranyag. Szeviép? Van-e papír, amely az összefonódásokat bizonyítja? Nem tudunk semmit, csak feltételezünk és találgatunk. Egy bizonyos. Vannak vitatható és ízlésbeli kérdések. Nyugaton, a nagy demokráciákban nem férnek össze a politikai esztétikummal az ilyen dolgok, ami az építő céggel kapcsolatban történt. Gerinces, hiteles politikus kiáll és szilenciumot teremt a hírek valótlanságának bizonyításával, vagy szó nélkül beadja a lemondását. Ehelyett légyzümmögés honol a szegedi városházán, és a brüsszeli padsorok között is. Csak van valami, ha ennyire zörög a haraszt…

Rakjuk tisztába a dolgokat! Ha Hollik István, Kósa Lajos, Szabó Bálint, meg a többiek problémája valós, akkor miért csak most szólaltak meg a szférák zenéi? Homály fedi a Szeviép-kommunikációt! Nem tudjuk, hogy a folyamatok komoly és megtisztító szőnyegbombázásokat jelentenek Szegednek és az emeszpének, vagy csak Botka orra alá szeretne borsot törni a kormánypárti szövetség, hogy az ellenzékieskedéstől és hordószónoklástól elvegyék a kedvét az egykori vízilabdás miniszterelnök-jelöltnek. Az csak a cél, hogy maradjon Szegeden és legyen csendben? Hogy ne vegye már annyira komolyan a hazai baloldal organizálását?

A reformkori szabadságharcunk üzenete nagyon aktuális most Szegeden! Kossuthnak igaza volt, amikor „Szegény elárvult hazám oszlopa”-ként fémjelezte lelkesítő, toborzó beszédében Szegedet 1848-ban. Hát most is ez van. Szeged ünnepélyesen tiltakozik. De sajnos a politikai embrióból még bármi lehet. – Mindent és mindenkit elsöprő botrány, egy igazi tabula rasa, vagy egy szomorú és piros felkiáltó jel születik Botkának, hogy „ne erre, hanem arra”. Mi legyen Szegeddel? Bombát készítenek szépen, csendben, aztán jön a nagy villanás, vagy csak néha feltűnnek majd a kavicsok a parittyában, amiből dekódolja majd a hórihorgas politikus a magának valót? Emelkedjünk felül a napi történéseken, és gondolkozzunk, fejtegessük: Ami most van, az szimplán hatalomtechnika, vagy már tényleg fonják Botkának a politikai sírba eresztő kötelét? A válasz még nem világos, pedig lenne még mondanivaló.

Sirok Mihály

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 28 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.167.195.84 IP címről szól hozzá.

 • 28. normális? hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 10:20
  Válaszolok

  A moderátortól kérdezném:
  Erről a \"csíkospólós, sokféle nicknevű\" kommentelőről mi a szerkesztőség, a moderátor véleménye?
  Gondolják, hogy az oldal színvonalát emeli?
  :(

 • 27. buttaokoss999999999999999999 hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 09:43
  Válaszolok

  okusssabbbnállam,most hallom az utcán,h holnap kitüntet az idolod az ünnepi beszéde utan,igaz ez?

 • 26. volt egy álom hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 09:27
  Válaszolok

  24. Meg kell nézni egy év múlva azokat a lakásokat és lépcsőházakat ahova ezeket beköltöztetik!

 • 25. buttaokoss90 hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 09:04
  Válaszolok

  olyan nincs h ujnaczik.vagyis a gondolkozésmodod nagyon hasonlit egy magasabb rendü goondolataira ?ma milyen ebédet kapsz a nagybécsidéknél?

 • 24. integráció hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 08:43
  Válaszolok

  19. Új szomszéd
  Már itt is írtak róla, de csak a környéken lakók örülnek a hírnek, az új szomszédok biztos nem.
  Most edzenek a teniszpálya és a székelykapuk lerombolására.
  http://www.facebook.com/delmagyar/posts/1504789139531354

 • 23. integráció hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 08:29
  Válaszolok

  19. Bizalomgerjesztőek.
  Az önjelölt szerez még néhány szavazót a szociknak ezzel is.
  Csoda hogy a botkaújságban még hozzá is lehetne szólni.
  A Botkaoldalon is megjelenik ez a sikertörténet?
  http://www.facebook.com/delmagyar/posts/1505310889479179

 • 22. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 08:18
  Válaszolok

  Tudom a választ a címbeli kérdésre!

  “Sirok Mihály: Mikor vihetünk végre vörös szegfűt Botka politikai ravatalára?”

  Ha majd Sirok Mihályra rászegezzük a közéleti koporsó fedelét!

 • 21. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 08:15
  Válaszolok

  18. vörös szegfű

  Ki a rákot érdekel ez a baromság? Majd ha az újnácik nem randalírozhatnak a főváros közepén fasiszta jelvényekkel, akkor szólalj meg, addig hallgass mélyen!

 • 20. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 08:14
  Válaszolok

  17. volt egy álom
  Ezek szerint te baloldali pártnak vagy vezetőségi tagja, vagy vezetője, ha pontosan tudod, hogy mit éreznek?! Vagy csak sima troll vagy? :-)

 • 19. Új szomszédok hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 08:13
  Válaszolok

  Nagy örömük lesz azoknak, akik mellé a Cserepes sorról most odaköltöztetik Botka szavazóit.
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/eltunik_lassan_a_cserepes_sor_-_reszletek_a_bontasrol/2510910/

 • 18. vörös szegfű hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 08:00
  Válaszolok

  Megjelent “az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt jegyez. Meglehet, hogy a törvény miatt befellegzett a Heineken logójának nálunk.
  A XX. század vérzivataros időszakára az utókornak emlékezni erkölcsi kötelesség és történelmi szükségszerűség
  - kezdődik a törvényjavaslat, amely később így folytatja:

  Az önkényuralmi jelképeknek kereskedelmi célból történ ő felhasználhatósága nem olyan jog, amely — a véleménynyilvánítás szabadságával ellentétben — magasabb rendű lenne az önkényuralmi jelképek tiltásához fűződő közérdeknél.
  Tilos lesz ezután Magyarországon horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet haszonszerzés céljából
  a) felhasználni,
  b) megjeleníteni vagy
  c) önkényuralmi jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesíteni.

  Aki önkényuralmi jelképet haszonszerzés céljából – az ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, az önkényuralmi jelképekhez kötődő történelmi eseményeket ábrázoló művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeir ől szóló tájékoztatás céljából történő felhasználás esetét kivéve –
  a) felhasznál,
  b) megjelenít
  c) vagy ilyen jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesít,
  ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – olvasható a törvényjavaslatban.

 • 17. volt egy álom hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 07:17
  Válaszolok

  12. Botka: “Amikor zászlót bontottam, hirtelen megváltozott a demokratikus politikai szervezetek vezetőinek magatartása”
  Nem az változott meg. Botka álmodott és hitte azt hogy a szegedi csicskáihoz hasonlóan mindenki benyal majd neki. Ugyanezek voltak a balliberálisok 2010-ben és 2014-ben is, ugyanazzal a hozzáállással. Meg is lett. A 2/3-os eredménye.

 • 16. utánpótlás hozzászólt ekkor: 2017. március 13., hétfő, 23:18
  Válaszolok

  15. A Botka által ígért balliberális együttműködés tényleg nem létezik. Egy arrogáns bunkót ki akarna hatalomra segíteni? Majtényi hozzá képest finom úriember. Nem egy hataloméhes összeférhetetlen megosztó alak.

 • 15. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. március 13., hétfő, 20:50
  Válaszolok

  14. együttműködés
  Pedig ha tudná, hogy még a nemlét határán túl is aggódik érte valaki! :-)

 • 14. együttműködés hozzászólt ekkor: 2017. március 13., hétfő, 20:38
  Válaszolok

  B.L.: “ehhez képest számomra legalább másodlagos kérdés, hogy a lét és nem lét határán lévő, liberális kispártok hogyan gondolkodnak a világról”.
  Lenéz mindenkit és csodálkozik hogy nem állnak mögé?

 • 13. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. március 13., hétfő, 20:37
  Válaszolok

  12. együttműködés
  Neked nem teljesen mindegy? Talán aggódsz érte? Kezdjél aggódni Viktor Viktorovics Beszarovics sorsa miatt! :-)

 • 12. együttműködés hozzászólt ekkor: 2017. március 13., hétfő, 20:28
  Válaszolok

  Botka: “Amikor zászlót bontottam, hirtelen megváltozott a demokratikus politikai szervezetek vezetőinek magatartása, amiből én csak egy dologra tudok következtetni: ők maguk sem hiszik, hogy 2018-ban győzni lehet, s beijedtek. Ennek megfelelően változtatok én is.”
  A beszélgetésben Botka világossá teszi: unja a banánt, senkire sem fogja ráerőltetni, hogy tartson vele, s szegődjön azok képviseletére, akik – a társadalom érdemi többségeként – igenis elkötelezettek a kormányváltásban. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint ugyanis végre politizálni kellene, ezt pártja felismerte, míg a kis, illetve liberális pártok egyelőre ugyanannyira ellenérdekeltnek tűnnek a változásban, mint a Fidesz és a Jobbik.
  - Úgy akar együttműködni ez a bunkó, hogy lefitymálja a többieket? :(

 • 11. együttműködés hozzászólt ekkor: 2017. március 13., hétfő, 20:11
  Válaszolok

  “ha Botka végre szóba állna…”
  Erőlködne ő, de nem kell egyik pártnak sem a teljesíthetetlen feltételeivel és diktátumaival az agonizáló szocikon kívül.

 • 10. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. március 13., hétfő, 19:03
  Válaszolok

  Pedig ez az ország igazán arról híres – hogy idézzek valakit “világbajnok” -, hogy itt minden a nyilvánosság legteljesebb bevonásával, transzparens módon történik, a kormánynak már gerincsérve van a számtalan egyeztetéstől, és tényleg, ezeréves álmunk válna valóra, ha Botka végre szóba állna… a kivel is?

 • 9. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. március 13., hétfő, 17:22
  Válaszolok

  4. tigriss
  az, hogy “neked mi a azetalon?”, olvashattuk!

  Van akinél az “etalon”: pontos, hiteles, objektív információk és hírek, hozzá a tárgyilagos, tartalmas, építő jellegű hozzászólások.

  …vagyis, ne erőlködj!

Ugrás az oldal tetejére