Lázár: nem az ügynöki, hanem a megrendelői lista nyilvánosságra hozatala a valódi kérdés

Lázár János

Nem az ügynök-, hanem a megrendelői lista nyilvánosságra hozatala a valódi kérdés, azokat kell megismerni, akik a gaztetteket, a megtorlást elrendelték és végrehajtották – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

Lázár János az Emlékpont “Kádár-huszárok és pártkatonák – Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957-1989” című kiállításának megnyitóján kifejtette: álvita folyik az ügynökkérdésről, 27 éve várat magára a megrendelők megismerése.

“Nem árt tudni, kik voltak azok, akiknek a párttagság sem volt elég, hogy kivegyék a részüket a rendszerből” – fogalmazott, hozzátéve, hogy mindenkinek megadják majd a megszólalás lehetőségét.

Megjegyezte: tudja, hogy más volt a felelőssége annak, aki 1957 után lépett be a munkásőrségbe, mint annak, aki karriervágyból vagy megfelelési kényszerből, a hetvenes-nyolcvanas években csatlakozott a szervezethez.

“Nem vendettát akarunk itt Hódmezővásárhelyen”, hanem bocsánatkérést és a hibák beismerését – húzta alá.

Közölte: 1990 óta a Kádár-rendszer gaztetteiért Magyarországon senkit sem vontak felelősségre, senki sem került börtönbe. “Egyre inkább elmosódnak a határok gyilkos és hős között” – jelentette ki a miniszter.

Lázár János azt mondta: Kádár Jánost Szent István és Mátyás király után az egyik legjelentősebb történelmi személyiségnek tartják az emberek, holott “Kádár nem volt több egy köztörvényes gyilkosnál”.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy néhány hónapja Budapest utcáin óriásplakátokon kikerült 1956 hőseinek a neve. Reményét fejezte ki, hogy egyszer a gyilkosok neve is felkerül a falakra.

Kifejtette: a Munkásőrség az 1956-os forradalom utolsó mozgalmának elfojtása, a rend fenntartása, egy esetleges újabb ellenforradalom vérbe fojtása érdekében jött létre. Aki a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) tagja volt, az 1989-ig arra esküdött, hogy megakadályozza a magyarok szabadságát, önrendelkezését. Ennek ellenére volt 7-7,5 millió ember, aki nem lett párttag, mégis tudott boldogulni – mondta a miniszter.

Hozzátette, ez jelzi, hogy a tisztességhez, a helytálláshoz, a becsületes élethez nem feltétlenül kellett párttagság.

Ahhoz csak a kényelem, az érdemtelen előrejutás, a nagyobb tanácsi lakás és a jobb autó miatt volt szükség – mondta Lázár János.

A térség fideszes országgyűlési képviselője arra bátorította az Emlékpont vezetőjét, Miklós Pétert, hogy hozza nyilvánosságra annak a csaknem ezer munkásőrnek és karhatalmistának a nevét, aki részt vett az 1956-os forradalom leverésében.

Miklós Péter közölte: tavaly óta kutatják az 1956-os eseményeket, idén a megtorlásokra fókuszálnak. A tárlatot éppen hatvan évvel a munkásőrség vásárhelyi szervezetének megalakulása után nyitották meg.

Ősszel, a Nemzeti emlékezet hetén terveznek megjelentetni egy saját kutatásaikon alapuló kötetet, amely monografikus igénnyel tárja fel a hódmezővásárhelyi munkásőrség 1957 és 1989 közötti történetét. Abban szerepelni fog a több mint 950 munkásőr és karhatalmista neve – mondta az MTI-nek.

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy a munkásőrség egy időben nagyobb létszámú volt a Néphadseregnél, és bár utánpótlást, az úgynevezett Ifjú Gárdát nem sikerült létrehozni, a szervezet “néhány évtizedre mégis elintézte az ország sorsát”.

Hozzátette: a hódmezővásárhelyi munka példaértékű kell, hogy legyen más települések számára, hogy elkészítsék saját munkásőr-kiállításukat.

A kiállításmegnyitót tudományos konferencia követte, amelyen a Veritas Történeti Kutatóintézet és az Emlékpont munkatársai öt előadásban mutatták be a munkásőrség országos és helyi történetét.

6 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  6. okosabbnálam
  2017. március 17., péntek, 17:52
  Válaszolok

  2. Bartus Tibor
  Amúgy egyébként az Orrbán beszéden volt cirka kétezer összeterelt közmunkás meg lengyel vendég (akik egy része azt se tudta, hogy hol van), és néhány genetikailag Tesco gazdaságos; Juhász Péterrel meg jöttek húszezren. Van mitől félni, az biztos!

 • '>
  5. történelem
  2017. március 17., péntek, 17:10
  Válaszolok

  “.. hozza nyilvánosságra annak a csaknem ezer munkásőrnek és karhatalmistának a nevét, aki részt vett az 1956-os forradalom leverésében.”
  Frissíteni kellene a tudást, -János! A forradalmat ’56-ban leverték, a Munkásőrséget meg ’57-ben hozták létre! 🙂

 • '>
  4. okosabbnálam
  2017. március 17., péntek, 16:48
  Válaszolok

  2. Bartus Tibor
  Tényleg le is lövethetné őket! Vagy minden ünnep előtt begyűjteni, bezárni az ünnepekre, mint a régi “szép” időkben! Pont annyi lehet az eszed, amennyi látszik! 🙂

 • '>
  3. gumipók
  2017. március 17., péntek, 16:41
  Válaszolok

  Matolcsy György: MSZMP-tag,
  Pozsgay Imre: MSZMP KB-tag
  Szűrös Mátyás: MSZMP KB-tag
  Stumpf István: MSZMP-tag, Hazafias Népfront-alelnök,
  Járai Zsigmond: MSZMP-tag, kormánytag,
  Martonyi János: MSZMP-tag, kormánytag,
  Pintér Sándor: MSZMP-titkár,
  Boross Péter: MSZMP-tag,
  Kerényi Imre: MSZMP alapszervezeti titkár,
  Fónagy János: MSZMP-tag.”

 • '>
  2. Bartus Tibor
  2017. március 17., péntek, 16:30
  Válaszolok

  Nem lehet Nemzeti-Polgári társadalmat szervezni, amikor a kormány megengedi,hogy a lejárt ellenzék, hazugságokkal, megfélemlítéssel , bűntelenül grasszáljon a utcákon. Nagy feneket kerítve a felszólásaikon, a mikrofonok előtt és 5-10 nézelődő előtt !Szégyenkezhetnek, mert nyugtalanságot idéznek,a jámbor polgárok előtt. !

 • '>
  1. Lómai pólgál
  2017. március 17., péntek, 16:10
  Válaszolok

  “Aki a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) tagja volt, az 1989-ig arra esküdött, hogy megakadályozza a magyarok szabadságát, önrendelkezését.”

  Na ebből látszik, hogy fogalma sincs mi volt akkoriban Magyarországon… Értem Én, hogy fiatal, de sok tisztességes embert megsérteni, mert azok is voltak Mszmp tagok között az b…g. Jani! Te b..ó vagy!