Környezetük teszi önbizalom-hiányossá a nőket

2017. március 8., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

nok_az_uzleti_eletben001kfBár a munkaadónak semmi köze hozzá, a legtöbb állásinterjún mégis elhangzik a kérdés a női jelöltek felé: van-e már gyermeke, ha nincs, úgy mikor szeretne vállalni. A kellemetlen faggatózásokra nem létezik jó válasz, az álláskereső nők ezért idővel elveszítik önbizalmukat. Kevesen elég bátrak ahhoz, hogy az önmegvalósítás útjára lépjenek – derült ki a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nőnapi programján.

A nők többsége önbizalom-hiányos, erre pedig környezetük is rájátszik – állítja Novákné Halász Anna, a Szegeden közel két éve működő Női Vezetői Klub vezetője. Nemcsak a munkaadókra gondolt ez alatt, hanem a szülőktől és a férfiaktól érkező negatív hatásokra, akik még tovább erősíthetik a nőkben azt az érzést, az ő munkájuk kevesebbet ér, vagy hogy kizárólag a gyermeknevelésben valósítsák meg önmagukat. A klubvezető szerint ezek részben generációs különbségekből adódó problémák, de néhány férfi azt a helyzetet sem tudja teljes odaadással támogatni, ha párja saját lábára állna, vagy ha többet rak a családi kasszába.

A fő problémaforrás még mindig a munkaadó. Novákné szerint azzal, hogy néhány évvel ezelőtt változtattak munka törvénykönyvén, s a munkáltatónak nem kötelessége visszavenni a szülési szabadságból visszatérő dolgozóját, a családalapítás iránti vágyat fojtják el a hölgyekben. “A munkaadók, bár nem tehetnék, megkérdezik a jelölttől, hogy hány gyermeke van, mikor szeretne szülni. Ezek nagyon kellemetlen kérdések, pedig semmi közük nincs hozzá.”

nok_az_uzleti_eletben005kf

A Magyarországon dolgozó nők foglalkoztatottsága uniós viszonylatban alacsony, mindössze 60 százalék, ami Kocsis-Nagy Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal szegedi főosztályvezetője szerint a középmezőny alsó része, ugyanakkor javuló tendenciát mutat. Érdekességként említette, milyen sokan élnek egyedülállóként Csongrád megyében: 100 szingli férfira 98 egyedülálló nő jut. Hovatovább Szeged a 15. helyen áll abban a rangsorban, amely az egyedülállók számát veti össze. “A várható élettartam szintén egy érdekes adat. 2014-es felmérések alapján a hölgyek várható élettartama 80 év, a magas szám ellenére ez uniós kitekintésben az alsó harmadba tartozik” – folytatta.

A Női Vezetői Klub vezetője elmondta, nem ismer arra vonatkozó adatokat, hogy a vezető beosztású nők között mennyien élnek egyedül. Abban azonban biztos volt, hogy azok a hölgyek is, akik szinglinek vallják magukat, vágynak a családalapításra. Mindenesetre nehezebben kötnek tartós párkapcsolatot, éppen az említett beidegződések miatt.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.81.166.154 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére