Kligl Sándor szobrászművész Érdemes Művész elismerést kapott

2017. március 14., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor (archív)

kligl_sandor04_gsA magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át kedden Kligl Sándor. A szegedi szobrászművész alkotásait országhatáron innen és túl is csodálják, számára az egyik legkedvesebb a Kárász utcai utcazenész kompozíció.

“Meglepetés volt számomra az elismerés, de nagyon örülök neki, hogy figyelik az alkotásaimat, hogy elismerik a munkáimat” – mondta portálunknak Kligl Sándor, aki megtisztelőnek nevezte az érdemes művész kitüntetést, miután azt március 14-én átvehette Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől. “A szobrászt nem éppen az a szakma, amely az érdeklődés középpontjában áll, kivéve akkor, ha az avatót valamilyen botrány kíséri, vagy ha megrongálják a köztéri műveket” – folytatta, utalva ezzel arra, egyesek mennyire nem tartják becsben a városukat, környezetüket szépítő szobrokat.

Műveit listába szedni is hosszú lenne, azért is, mert köztéri alkotásaival Békéscsabától kezdve Szegeden át egészen Nürnbergig találkozhatunk. Kligl, aki a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán végzett, mesterének Mikus Sándort tartja. Munkásságát Hódmezővásárhelyen kezdte, de az 1980-as évek elején a Csongrád megyei megyeszékhelyre költözött.

Szereti Szegedet, a Tisza-parti városban található köztéri alkotásai közül pedig leginkább a Kárász utcai utcazenész kompozíciót. “Ennek óriási a közönségsikere” – jegyezte meg, ezt pedig minden alkalommal megállapítja, ha arra jár. Büszkeséggel emlékszik vissza a II. világháború áldozatainak elmélet állító Rákóczi téri szoborra, illetve több fővárosi munkájára is.

A szobrászművész elárulta, több felkérést is kapott a közelmúltban, ilyen többek között a folyamatban lévő jánoshalmai Szent István-szobor, a lengyel-szlovák határra készülő egész alakos Rákóczi-szobor, illetve a budapesti Grosics-szobor is. Ópusztaszeren is szoboravatás lesz, ahol Árpádnak és vezérinek állít emléket.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 4 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.145.123.86 IP címről szól hozzá.

 • 4. Törőcsik István hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 21:41
  Válaszolok

  Viaszos vászon az asztalomon
  Farigcsálok lomhán egy…dalon

 • 3. a444666888b hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 15:18
  Válaszolok

  hát mit mondjak,árvizi emlékmü???meg a tornacipös semmi emlékmü a tiszaparton???

 • 2. a444666888b hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 15:14
 • 1. cinikus hozzászólt ekkor: 2017. március 14., kedd, 14:25
  Válaszolok

  “. a lengyel-szerb határra készülő egész alakos Rákóczi-szobor”

  Van ilyen? Lengyel-szerb határ?

Ugrás az oldal tetejére