Ijesztő adat: Fogaink több mint fele lyukas vagy hiányzik

egeszseges_szaj_vilagnapja001kfElborzasztó állapotok uralkodnak a magyarok szájában, a gyerekek többségének legalább 4 lyukas vagy tömött, a felnőtteknek pedig akár 15-nél is több lyukas, tömött, esetleg hiányzó foga van. Ma tartják a World Oral Health Day-t, vagyis a Egészséges száj világnapját.

A szájhigiénia fontosságára, a szájüregi betegségekre hívták fel a figyelmet fogorvoshallgatók az Egészséges száj világnapján. A Szegedi Tudományegyetem mind a 380 hallgatója, valamint a dentálhigiénikus szakon tanulók négy helyszínen osztanak fogkrémeket, szóróanyagokat, s adnak hasznos tanácsokat, arról, hogyan kell ápolni ínyünket és fogainkat, s miről ismerhetjük fel időben a szájüregi elváltozásokat.

A figyelemfelkeltő kampánynak Magyarországon óriási jelentősége van, a szájüregi megbetegedésekkel kapcsolatos adataink katasztrofálisak. Szájüregi rákos megbetegedés terén első helyen állunk az Európai Unióban, világrangsorban pedig a nyolcadikok vagyunk. Vályi Péter, a Paradontológiai Tanszék vezetője szerint az ország gazdasági helyzetére nézve ez riasztó adat. “Legalább 4 lyukas vagy tömött foga van a gyerekeknek, a felnőtteknek pedig akár 15-nél is több, köztük hiányzó, lyukas, illetve tömött. Ha a bölcsességfogakat is ide számítjuk, akkor a felnőttek fogainak felével van baj.”

A tömény alkoholok fogyasztása, valamint a dohányzás mind hozzájárulhat a szájüregi daganatos megbetegedések kialakulásához, ráadásul Vályi szerint egyre több fiatalnál jelentkezik a kór. Szakorvossal viszont időben kiszűrhetőek és kezelhetőek a szájüregi megbetegedések, szűrővizsgálatokra járni évente legalább két alkalommal kellene.

Fogat mosni naponta kétszer, legalább két percig szükséges, a tapasztalatok viszont azt mutatják, aki nem időzítős elektromos fogkefét használ, vagy nem méri más módszerrel a fogmosás idejét, nem tartja be ezt az alapvető szabályt sem. “A fogkefével történő tisztítás mellett a fogközök tisztítása is fontos, hiszen a fogszuvasodás és fogágygyulladás jelentős része ezeken a területeken alakul ki. Ami a neszeszerbe kell: fogkefe, fogselyem vagy fogköztisztító kefe, utóbbit naponta egyszer érdemes használni.”

Laczkóné Turzó Kingától, a fogorvoskar dékánjától megtudtuk, az Egészséges száj világnapját 2013 óta minden évben március 20-án rendezik meg. A világ legnagyobb fogászati szövetsége az FDI szervezésében indult a nemzetközi kampány, melyhez a világ 130 országa, köztük Magyarország is csatlakozott.

A hallgatók négy helyszínen osztanak ajándékokat, még ezekben a percekben is. A Dugonics téren, a Rektori Hivatal előtt, a Magyar Ede téren, az SZTE-ÁJTK előtt, a Kárász utca Széchenyi tér felőli végénél és az Aradi vértanúk terén.

14 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  14. okosabbnálam
  2017. március 20., hétfő, 21:25
  Válaszolok

  13.SP
  Van egy tuti tippem fogkopásra: szívlapát! Többet nem kopik a fogad! 🙂

 • '>
  13. SP
  2017. március 20., hétfő, 20:29
  Válaszolok

  A fog kopása ellen nem jó a fogkrém.

 • '>
  12. csikospolos
  2017. március 20., hétfő, 19:46
  Válaszolok

  mennyi tbt fizetsz okussabbnálam?

 • '>
  11. csikospolos
  2017. március 20., hétfő, 19:45
  Válaszolok

  elég almát enni,meg egy fél deci pálinkát inni

 • '>
  10. okosabbnálam
  2017. március 20., hétfő, 19:02
  Válaszolok

  9. SP
  Mosd a fogad naponta kétszer, ahogy Attila mondja, és nem lesz szükséged fogorvosra! 🙂

 • '>
  9. SP
  2017. március 20., hétfő, 18:28
  Válaszolok

  Nincs TB-re fogorvosi ügyelet éjszakai, hétköznap!!!

 • '>
  8. Attila
  2017. március 20., hétfő, 18:00
  Válaszolok

  Elmebolondnak meg te Patkany valami. Elsosorban latszik mar a kamu nevetekem is hogy mennyire tudatlan manipulalhato tacskok vagytok.A fogaszat nem az egeszsegugyon mulkik hanem sajat magunkon. Hogy mennyire vagyunk igenyesek,mennyire vigyazunk magunkra es hogy mi a fontos a szamunkra. Mert csak annyit kell csinalni mint a szakorvosok is irjak hogy fogat mosni naponta ketszer es megfeleloen taplalkozni lehetoleg ne cukros egeszsegtelen szarokat ha nem igazi magyaros hazi kosztot. Na most ti bolondok ebbol is politikat csinaltok csak azert mert nem a ti politikai elitetek kormanyoz ezert nektek minden szar es tosz,meg ami jol mukodik az is. Szegyen hogy meg mindig sokan nem ertik hogy az egeszseg az elso

 • '>
  7. csíkospólós :)
  2017. március 20., hétfő, 15:14
  Válaszolok

  .de az a lényeg,hogy gyerekeink ingyen..szart kapnak 3x naponta.”
  elmeballos,gyurcsányi még ennyit se adott…8 évenát
  inkabb pszt legyen már a neved
  ha kérhetemm

 • '>
  6. csíkospólós :)
  2017. március 20., hétfő, 15:10
  Válaszolok

  REJTŐZKŐDŐS eGÉRKE,
  A FOCI A LEGNAGYOBB
  BIZNISZ
  A VILÁGON
  EZT CSAK A sZEGEDI pm NEM TUDJA
  MEG te

 • '>
  5. csíkospólós :)
  2017. március 20., hétfő, 15:00
  Válaszolok

  EGEREKNEK VAN MÉG FOGUK?
  :))

 • '>
  4. csíkospólós :)
  2017. március 20., hétfő, 14:59
  Válaszolok

  elmeballljós,
  HORDÁGY áGNES BE AKARTA VEZETNI A VIZITDIJAT
  3 HELYRE ELKÜLDTEK 900 FT LETT vOLNA

 • '>
  3. csíkospólós :)
  2017. március 20., hétfő, 14:58
  Válaszolok

  HÁT AKI LUSTA FOGAT MOSNI
  AZIGY JÁR

 • '>
  2. elmebajos
  2017. március 20., hétfő, 13:12
  Válaszolok

  éljen a Magyar egészségügy!!!! de ez még csak a kezdet…rossz minöségü olcsó élelem gyomor…bél…szív..és különbözö szervi betegségek..de az a lényeg,hogy gyerekeink ingyen..szart kapnak 3x naponta.kíváncsi vagyok,hogy a tisztelt képviselö urak mit és hol esznek….

 • '>
  1. Rejtő Egér
  2017. március 20., hétfő, 12:48
  Válaszolok

  Nem baj, olcsó fogászati ellátás helyett is költsünk stadionra minden pénzt.