12 pontba szedtük az érdekességeket az 1848-as Szegedről!

2017. március 15., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Illés Tibor, Maróti János

szoregi_csata_it (26)

Egy apró különlegességgel készültünk a március tizenötödikei nemzeti ünnepre. A 12 érdekesség egyik része a forradalom kezdetéhez, a másik része a szabadságharc végéhez kapcsolódik. Munkánk során a Szeged története második kötetét használtuk fel.

Tudta Ön, hogy…

1. …a Pannónia gőzhajó hozta meg a forradalom hírét és a 12 pont egy példányát március 17-én Szegedre?

2. …”köz lelkesedéssel” döntöttek arról, hogy a címer kétfejű sasa helyére a következő szöveg kerüljön: „1848. Martius 15-e” ?

3. …utcákat is kereszteltek át? A Széchenyi térből Szabadság tér, az Oskola utcából Kossuth utca, a Pacsirta utcából Deák Ferenc utca lett.

4. …1848 nyarán a szerb felkelés hírére Szeged mellett jelölték ki a „mozgó nemzetőrség” táborát? Ők lettek később a honvédek…

5. …a 3. szegedi honvédzászlóaljat parancsnoka, Damjanich János őrnagy „mágnászászlóaljnak” nevezte, mert rengeteg ügyvéd, joghallgató, tisztviselő, iparos lépett be az alakulatba?

6. …7817 rőf vitorlavászonból készítette el Szeged saját költségén a zászlóalj ruházatát? A Szegedi Kékfestő Cég ingyen vállalta a ruházat színezését, így 1181 nadrágjuk, s ugyanennyi kabátjuk lett a katonáknak.

szoregi_csata_mj-040

7. …1848 júniusának második felében kerültek a déli frontra a szegedi honvédek? Annyira sietni kellett a szerb felkelők miatt, hogy sokaknak sem egyenruha, sem lőfegyver nem jutott, így volt olyan, aki mezítláb, kiegyenesített kaszával védte a hazát.

8. …fehér tollasoknak is nevezték a 3-as honvédeket? Ezt a megkülönböztető jelzést Óbecsén kezdték el viselni Damjanich ötleteként.

9. …a Hódmezővásárhely felől érkező Kossuth Lajos a ma róla elnevezett sugárúton jött be a városba 1848. október 4-én. A beszédéből talán mindenki fel tudja idézni e sort: „Szegednek népe, nemzetem büszkesége, szegény elárult hazám oszlopa! mélyen megilletődve hajlok meg előtted.”

10. …a hadi helyzet romlását, Julius Haynau sikeres támadását követően Kossuth 1849. július 2-án bejelentette, hogy a kormány és a képviselőház Szegedre költözik, azaz városunk lett az ország fővárosa?

11. …itt fogadták el – már túl későn – 1849. július 28-án a nemzetiségi törvényt?

12. …Haynau augusztus 2-án harc nélkül szállta meg a várost?

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 3 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.145.123.86 IP címről szól hozzá.

 • 3. kicsihuszár hozzászólt ekkor: 2017. március 15., szerda, 09:07
  Válaszolok

  Most nem lehetne létrehozni egy „mágnászászlóaljat”? Harcolnának a polgári oldal sikeréért Szegeden.

 • 2. Nándor hozzászólt ekkor: 2017. március 15., szerda, 09:05
  Válaszolok

  ez nagyon tetszik, sok új van benne.

 • 1. kivagottfakkkkk hozzászólt ekkor: 2017. március 15., szerda, 07:07
  Válaszolok

  okussabbnálam,már a széchenyi téren kellene lenned
  hogy az elsö sorban tudj csápolni
  a fönöködnek
  legyen ebéded :P
  ma iss

Ugrás az oldal tetejére