Vádat emeltek az összeütköző villamosok ügyében

villamosbaleset06_gs

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a villamosvezető nővel szemben, akinek figyelmetlensége két villamos összeütközését eredményezte.

A vádirat szerint a vádlott mintegy 10 nappal az eseményeket megelőzően kezdett villamosvezetőként dolgozni a Szegedi Közlekedési Kft-nél. A vádlott 2015. november 10-én 11 óra körül vezette a Tisza Lajos körúton az Anna-kút irányába közlekedő villamost, mintegy 30 utast szállítva. Pár perccel azt megelőzően, hogy az Anna-kúti kereszteződéshez érkezett volna, egy másik villamos műszaki meghibásodása miatt a kereszteződésben a váltókat átállították. A kézi átállítás következtében a váltó reteszelve maradt és azt a menetrend szerint következő villamos vezetőjének, így a vádlottnak kellett volna mechanikusan kézzel visszaállítania az eredeti útvonalnak megfelelő irányba.

A vádlott a kereszteződésben egyenesen szeretett volna tovább haladni, azonban a villamosvezetői rutintalanságából és figyelmetlenségéből kifolyólag nem ellenőrizte a váltón történő áthajtása során azt, hogy a váltó a kívánt irányba tereli-e a villamost. Így figyelmen kívül hagyta a váltó azon jelzését, mely szerint a váltó balra kanyarodó állapotban van és már csak a kereszteződésbe történő beérkezése során észlelte ezt. Ekkor fékezése ellenére a villamos mintegy 5-6 kilométeres sebességgel nekiütközött a szemből érkező és egyenesen továbbhaladni szándékozó villamosnak, amely mintegy 20 utast szállított. Az ütközés következtében a villamosok nem siklottak ki, de a vétlen villamos áramszedői kiszakadtak.

A baleset következtében a vétlen villamoson utazó egyik utas 8 napon túl, mintegy 5 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, mivel a székről leesett, fejét beütötte és elájult. Megsérült ezen túlmenően 8 napon belül gyógyuló gyógytartammal a vétlen villamos vezetője, valamint 4 további utas is. Mindezeken túlmenően 45, a balesetekben érintett villamosokon utazó személy testi épsége került közvetlen veszélybe.

A baleset következtében két villamosban közel 8 millió forint kár keletkezett. A vádlott a vádirat szerint figyelmetlenségből megszegte a villamos közlekedésére vonatkozó és a váltón áthaladással összefüggő, a villamosvezetőkre vonatkozó foglalkozási szabályt. A járási ügyészség a vádlottat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

8 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  8. nem NP
  2017. február 17., péntek, 21:49
  Válaszolok

  Mivel Pali bá nem adott elsőbbséget és úgy balesetezett, minimum közlekedési szabálysértést követett el. A köztulajdonban lévő Skodában és a villamosban mekkora anyagi kárt okozott?
  Sajnos Botka ilyenekkel veszi körbe magát. 🙁

 • '>
  2017. február 17., péntek, 19:28
  Válaszolok

  az alpogi pál hajtott a villamosnak,csak unikumpálnak hivjak,vajon miért is?lehozta az ujsag is,ott olvastam a mediában,ági.

 • '>
  6. Juhászkutya
  2017. február 17., péntek, 19:27
  Válaszolok

  Ági, az anyád hajtott a villamosnak, gyalog volt, de részeg. Már jól van, ne izgulj. Négykézláb mászik hazafelé.

 • '>
  5. ági
  2017. február 17., péntek, 12:48
  Válaszolok

  Juhészkutya- miről van itt szó? Ki hajtott villamosnak? és milyen Unikum hatás? én nem hallottam erről. Kérlek írj róla! Köszi, puszi, ági

 • '>
  4. tikle
  2017. február 17., péntek, 12:39
  Válaszolok

  A szegedi villamosbaleseteknél ő az unicum. Még rendőrt se láttak. 🙂

 • '>
  3. HAZUDTOK
  2017. február 17., péntek, 10:57
  Válaszolok

  Ellene nem emelnek vádat, mentő körülmény az Unikum hatás!

 • '>
  2. Juhászkutya
  2017. február 17., péntek, 10:47
  Válaszolok

  Mivel nincs ügye csak egy szabálysértési eljárás, nagy hírértéke akkor sincs, ha össze vissza hazudozol róla álhíreket.

 • '>
  1. bugrisokoska
  2017. február 17., péntek, 10:30
  Válaszolok

  a villamosnakhajtó szociképviselö ügye hogyáll?