Pár napra visszakapta nevét a Horthy Miklós utca

2017. február 15., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: SZEGEDma

horthyutca

Horthy Miklós halálának 60. évfordulójára emlékeztek így csütörtökön egy flashmob keretében. A jelképes utcanévtábla néhány napig a helyén maradhatott.

Olvasónk hívta fel a figyelmünket egy kép kíséretében arra, hogy a régi Hungária Szálló épületére egy régi-új utcanévtábla került. A mai Dózsa György utca ugyanis korábban Horthy Miklós kormányzó nevét viselte. Az időzítés sem lehetett véletlen, február 9-én volt a hatvanadik évfordulója az egykori államfő halálának. Néhány telefonhívást követően kiderül, miként kerültek a mécsesek és a lap az épület oldalára.

Bene Gábor szervezésében mintegy 20-30 fő emlékezett meg csütörtök délután a kormányzóra egy flashmob keretében. Ótott Ferenc, a Vitézi Rend törzskapitánya lapunknak azt nyilatkozta, egy vers elszavalása, majd a himnusz eléneklését követően helyezték el a mécseseiket.

Habár olvasónk a flashmobot követő estén rendőrautót látott a régi-új tábla alatt, az mégis a helyén maradhatott egy ideig. Február 14-én reggel még látható volt, ezt követően azonban ismeretlenek eltávolították.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 33 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.198.68.152 IP címről szól hozzá.

 • 33. ági hozzászólt ekkor: 2017. február 17., péntek, 12:34
  Válaszolok

  okosabb- Szerinted az amerikai emberek szemében az amerikai katonák hősök? …soha honvédő háborúra nem kényszerültek…. édesapádat, édesanyádat, nagyapádat, nagyanyádat tiszteled? vagy ők sem hősök?
  Lómai- egyszerűen csak tájékozatlan vagy, kicitálsz egy idézetet és a történelmi környezetet nem ismerve állítasz ostobaságot… már írtad, hogy az építőiparhoz értesz, ott kellene próbálkoznod… a híres Fekete sereg 50.000 fő, a 48-as szabadságharc idején összesen kb. 150.000 honvéd, a Népköztársaság idején kb. 90.000 fő, ma talán 35.000 katona… a II. vh.-ban a magyar honvédség általad is lesajnált 2. magyar hadserege létszámában 200.000 főt számlált, a háború alatt pedig a honvédség összlétszáma 1,2-1,5 millió fő volt… többek között saját gyártású páncélosokkal, harckocsikkal, repülőgép iparral… Nem véletlenül tudtak a gyárakból 700 vagonnyi gépet leszerelni és elszállítani a szovjetek a világháború után… és nem véletlenül bombázták az amerikaiak a hátországot, a városokat, pl. Szegedet is hat alkalommal… (nyilván te ezekről nem is hallottál…) kicsit nagyobb tisztelettel és alázattal kellene a világhoz állnod… :-(

 • 32. Lómai pólgál hozzászólt ekkor: 2017. február 17., péntek, 10:01
  Válaszolok

  “egyébként pedig arról a II. magyar hadseregről amit lesajnálsz annyit, hogy soha előtte, soha azóta akkora létszámú és olyan felszereltségű honvédsége a magyar államnak nem volt.”

  Hála az égnek, mivel csak jobb volt!

  “A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a -40 fokos orosz télben.”

 • 31. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. február 17., péntek, 08:20
  Válaszolok

  30.ági

  Ezt a cukormázas dumát tartsd meg magadnak, engem sosem fog senki meggyőzni arról, hogy az agresszor hős.

 • 30. ági hozzászólt ekkor: 2017. február 16., csütörtök, 18:12
  Válaszolok

  23. Szegediner- nagyon szép amit írtál. Köszönöm :-( Sajnos a háborút követő társadalmi berendezkedés és a mai politikai célok, mind jobbról, mind balról azt eredményezik, hogy ez az emlék politikai törésvonalnak számít még ma is. Pro és kontra érvek érzéketlenül ahelyett, hogy csendben tisztelettel és büszkeséggel emlékeznénk nagyapáinkra… nem gondolnám, hogy pl. az USA-ban Hirosimát, NAgaszakit (pedig azok az emberiség elleni háborús bűnök voltak) valaha is a demokraták fejére olvasták volna politikai célok érdekében!! Nekünk magyaroknak sem szabadna ezt így gondolni, kollektív bűntudattal sokkolni, frusztrálni a következő generációkat. Remélem kedves okosabb meg tudtalak győzni, ma már többet nem írok, szép estét neked is! ági

 • 29. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. február 16., csütörtök, 18:02
  Válaszolok

  26. ági
  Olyan sötét vagy, mint a feketeszén bánya éjszaka.
  Aki idegen országot megtámad, behatol a területére – a Don-kanyar nem a falu végén van -, mitől volna hős?
  A többi katyvasz, amit összehordtál, választ sem érdemel.

 • 28. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. február 16., csütörtök, 17:59
  Válaszolok

  26. feszeshastitka
  Talán hősöknek neveztem az oroszokat?

 • 27. ági hozzászólt ekkor: 2017. február 16., csütörtök, 17:47
  Válaszolok

  kedves okosabb… azok a katonák nem szerencsétlen nyomorultak voltak, hanem hősök. Az én nagyapám is köztük volt, hazajött és ezt követően családot alapított (ezért írhatok egyáltalán most én is), majd három gyereket nevelt, egész 1961-ig, amikor a téeszesítés idején makói agitátorok agyonverték. Magamban érzem azt a fájdalmas kötelességet, hogy megvédjem őt tőled és a hozzád hasonlóan gondolkodóktól!
  Más!
  HA már meg kell vívni egy háborút, mindig sokkal ésszerűbb nem az ország határain belül megvívni… Gondolkodtál már ezen? pl. az USA soha nem vívott még határain belül háborút és még soha nem is veszített el háborút… egyébként pedig arról a II. magyar hadseregről amit lesajnálsz annyit, hogy soha előtte, soha azóta akkora létszámú és olyan felszereltségű honvédsége a magyar államnak nem volt. Világhatalom ellen, világhatalmi kényszer alatt a maximumot érte el!!! Ma annyi kiránduló nyugdíjas ki-, és hazaszállítását sem tudná megszervezni a magyar kormány!!! A II. vh-s magyar honvédség csak tiszteletet érdemel! Kérlek tiszteld őket te is, köszönöm szépen! ági

 • 26. feszeshastitka hozzászólt ekkor: 2017. február 16., csütörtök, 16:52
  Válaszolok

  oroszok mit kerestek itt?

 • 25. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. február 16., csütörtök, 16:39
  Válaszolok

  23. Szegediner
  Nem hősök voltak, hanem szerencsétlen nyomorultak. Idegen ország területén mi a túrót kerestünk? Mit védtünk?

 • 24. feszeshastitka hozzászólt ekkor: 2017. február 16., csütörtök, 16:33
  Válaszolok

  hát az itt élökülföldiek távolitották el

 • 23. Szegediner hozzászólt ekkor: 2017. február 15., szerda, 19:09
  Válaszolok

  22. mert
  Én pontosan ugyanezeket írtam-
  A 2. magyar hadsereg valóban minden hadfelszerelést, amelyet az akkori Magyarország meg tudott adni nekik.
  Az, hogy a németek nem tartották meg az ígéretüket, miszerint ők is hozzájárulnak a magyar hadfelszerelés kiegészítéséhez, az már egy más kérdés, nem a magyar hadvezetés hibája.
  A magyar vezérkari főnök (Szombathelyi Ferenc) így is vissza tudta verni Keitel német tábornok túlzó követelését, hiszen ő 1943. januárjában a teljes magyar haderő frontra vezénylését követelte. Ezt sikerült a magyar hadvezetésnek lealkudnia “csak” a 2. magyar hadseregre. (Antonescu marsall Romániája 2 teljes hadsereget elvesztett az orosz áttörés idején.)
  Elképzelhető, hogy olykor előfordultak vezetési hibák, de az akkori kor tisztikara a magyar értelmiség krémje volt. Magasan képzett, nyelveket beszélő, kellő fizikai erőnlétben lévő tisztek voltak (elég megnézni Sára Sándor Pergőtűz című filmsorozatában a visszaemlékező tisztek beszédmodorát, stílusát).
  Jány Gusztáv az akkori kor talán legnagyobb tudású tábornoka volt.
  A németek által meghatározott széles arcvonal védelmére viszont nem volt elgendő ennyi ember. Ennek ellenére is jól kiépített, mélységi bunkereket is kiépítettek, amelynek védelméből olykor rendkívül sikeresen védték a magyar honvédek az állásaikat, számtalan katonai hőstettet hajtottak végre.
  74 év után is csak a legnagyobb tisztelet és elismerés hangján szabad szólnunk a Magyar Királyi Honvédségről.
  Örök dicsőség a hősöknek!

 • 22. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. február 15., szerda, 17:21
  Válaszolok

  20. Szegediner…
  …”A II. magyar hadsereg technikailag és egyéb felszerelésekben megkapott mindent, amit az akkori Magyarország meg tudott adni nekik.”…

  ….és ez a következőket jelentette:
  “A fegyverzet és felszerelés hiányos és korszerűtlen volt, a vezetés a megígért német kiegészítésre számított.”, “de sürgetése ellenére sem kapta meg a beígért fegyverzetet és felszerelést.”

  ….és igaz, ehhez jött aztán még a túlerő, a hideg, a széles frontvonal, vezetési hibák stb.

  Talán így “kerekebb” a történelem kereke!

 • 21. civil hozzászólt ekkor: 2017. február 15., szerda, 16:58
  Válaszolok

  16.Bobettor

  A Forintot NEM a gaz kommunisták vezették be!
  1946. február 4.-től 1947. május 31-ig Nagy Ferenc és kormánya(MKP–FKGP–MSZDP–NPP) volt hatalmon! :P

 • 20. Szegediner hozzászólt ekkor: 2017. február 15., szerda, 16:12
  Válaszolok

  16. Bobettor et.
  Újabb egyest kell beírni neked történelemből, újra leülhetsz fiam!
  A II. világháború során a frontra kivezényelt magyar hadsereg ellátása az akkori kor technikai színvonala és a magyar gazdaság teljesítő képességéhez viszonyítva jónak volt nevezhető. A II. magyar hadsereg technikailag és egyéb felszerelésekben megkapott mindent, amit az akkori Magyarország meg tudott adni nekik. (Számos kiváló minőségű magyar fegyverrel – Botond terepjáró, Nimród páncélkocsi, Turán tank stb. – rendelkeztek, sajnos nem kellő mennyiségben.)
  Ez a színvonal persze nem érte el a kor leghatékonyabb hadseregének, a németnek a színvonalát (a győri fegyverkezési program még nem tudott befejeződni, kellett volna még kb. 2 év a csúcsig). A kezdeti időkben az oroszok ellátása is nagyon gyatra volt, csak az amerikai fegyver, élelmiszer és nyersanyag szállítmányok beindulása után kezdtek nagyon lassan kifejlődni (emlékezzünk vissza az Ellenség a kapunál c. film jeleneteire, amikor csak minden harmadik ember kapott egy-egy puskát, a többiek csak egy marék töltényt).
  A fagyhalálok nem a rossz ellátmányok, hanem az európai katonák számára szokatlan rendkívüli orosz hideg miatt voltak.
  A Don-kanyarban harcoló magyar katonák emberfeletti hősiességgel védték az állásaikat, nem az ő hibájuk volt, hogy a rendkívüli orosz túlerővel szemben nem voltak képesek visszaverni az ellenséget.
  Tehát tanuljál fiam, hátha a végén még sikerül némi ismeretet magadba tölteni.
  Habár elnézve téged, nem túl sok reményt fűzök hozzád.

 • 19. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. február 15., szerda, 15:50
  Válaszolok

  már csak….

  ….”azért volt a legerősebb,mert nem volt”

  Figyusz, Te félig hasonló! Ennyire azért nem kellene “lemenni” filozófusba!

 • 18. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. február 15., szerda, 15:32
  Válaszolok

  11.JÁTÉKVÉGELESZ

  Van annak valami utánozhatatlan – és felfoghatatlan- bája, amikor te helyesírásról beszélsz!

 • 17. már csak.... hozzászólt ekkor: 2017. február 15., szerda, 15:23
  Válaszolok

  NP azért volt a legerősebb,mert nem volt,ergo nem is inflálódott. persze ezen magasságokat te úgyse érted !

 • 16. Bobettor hozzászólt ekkor: 2017. február 15., szerda, 15:04
  Válaszolok

  A Forintot a gaz kommunisták vezették be. Horthy alatt annyira dübörgött a gazdaság, hogy nem volt pénz normálisan felszerelni a keleti frontra induló katonákat akik ott fagytak meg alulöltözve, milliók vándoroltak ki az Egyesült Államokba. A történelmet kellene ismerni nem a legendákat, hamis híreket.

 • 15. NP hozzászólt ekkor: 2017. február 15., szerda, 14:28
  Válaszolok

  JÁTÉKVÉGELESZ
  (és még számos más név amin öntöd a hülyeséget)

  “H.idejében volt a legerösebb a forint,a gazdaság.
  bocs,ezektények.” – annyira tények, hogy nem is volt forint! Pengő volt!
  “A pengő egykori magyar pénznem. 1927. január 1-jén vezették be a magyar korona helyett, s mintegy húsz évig, 1946. július 31-éig volt törvényes fizetőeszköz.”

 • 14. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. február 15., szerda, 14:23
  Válaszolok

  12. JÁTÉKVÉGELESZ
  “H.idejében volt a legerösebb a forint,a gazdaság.
  bocs,ezektények.”

  Bocs! Ezek közül választhattál volna, Te (tényként) a Forintot választottad!:

  1892-1925 Korona-Fillér Pénzrendszer
  1926-1946 Pengő-Fillér Pénzrendszer
  1946- Forint-Fillér Pénzrendszer

Ugrás az oldal tetejére