Miért jó, ha kötelező a bárányhimlő elleni oltás?

hpv_elleni_vedooltas01_gsMár vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogyan bővíthetnék ki a hazai védőoltási rendszert, miután a bárányhimlő-oltóanyag kötelezővé tételéért egy gyermekorvosi egyesület kampányt indított. Lázár János januárban bejelentette: a kormány nyitott arra a javaslatra, hogy a bárányhimlő elleni oltás ingyenes legyen, valamint hasonlóan gondolkodik az agyhártyagyulladás B típusa elleni védőoltással kapcsolatban is.

Mint ahogyan arról korábban írtuk, az állam januártól ingyenessé, egészen pontosan pár száz forintos dobozdíjért tette elérhetővé a kétévesnél kisebb gyerekek számára az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltást. Ez az a baktériumtörzs, mely leggyakrabban fertőz a kisközösségekben, a B típusú mellett. A központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedéséért felelős B típus ellen is létezik már védőoltás néhány éve, de az még mindig nagyon drága: 27 ezer forintba kerül. Az összeg persze nem rettentette el azokat a szülőket, akik a tavaly decemberi halálhíreket olvasva meg akarták védeni gyermeküket a fertőzéstől, melynek következtében országos készlethiány alakult ki a Bexsero nevű vakcinából.

Az agyhártyagyulladás B típusa elleni védőoltás térítésmentessé tétele legutóbb január 19-én merült fel a Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter vezette Kormányinfón. Akkor elmondta: a kormány nyitott arra a javaslatra, hogy az agyhártyagyulladás elleni oltás ingyenes legyen, valamint hasonlóan gondolkodnak a bárányhimlő elleni védőoltással kapcsolatban is. Arról tájékoztatta az újságírókat, február elején tárgyalnak az oltás sorsáról.

oltas_injekcio

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudjuk, megkezdődtek-e már az egyeztetések, és ha igen, úgy mikorra várható a vakcina beemelése az ingyenes oltóanyagok közé. Azt is szerettük volna megtudni, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesületének kezdeményezése a kormány elé került-e már, ők ugyanis a hódmezővásárhelyi gyakorlat alapján azért kampányoltak, hogy a bárányhimlő elleni oltás felkerüljön a kötelező védőoltások közé. A Csongrád megyei városban már kimutatható a bárányhimlő elleni védekezés: azzal, hogy ezer gyermek kapott kötelező oltást, a 2013-as 300 megbetegedéshez képest tavaly már csak 41-et regisztráltak.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól azt a választ kaptuk: “a hazai védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata jelenleg folyamatban van”. Ezenkívül írásban megerősítették, hogy a a rendkívül magas átoltottság révén hozzájárul a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel szembeni védekezéshez, a hazai járványügyi biztonság fenntartásához, és hogy a “magyarországi kötelező védőoltási rendszer eredményei világviszonylatban is kimagaslóak”.

Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos elmondta, a “bárányhimlő vírusa magas lázzal, hólyagos kiütésekkel jelentkezik, extrém esetben a nyálkahártyán és a szaruhártyán is”. A szakember üdvözölte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének javaslatát, s mindenkit arra biztat, hogy a kötelezők mellett adassa be az ajánlott védőoltásokat is, hiszen betegség esetén jóval enyhébbek lehetnek a gyermekek tünetei. Minél később kapja el valaki a bárányhimlőt, annál veszélyesebb, a szövődmények kialakulásának is jóval nagyobb az esélye.

testneveles_jatszoter_gyerek

Éppen ezért sok szülő inkább viszi bárányhimlős közösségbe a gyermekét óvodás korában csak azért, hogy minél előbb átessen az 1-2 hétig tartó kellemetlenségen, remélve egyúttal, hogy ezzel többet használ, mint ártana. Pedig a vírus sosem ürül ki, hiába győzte le a szervezet évtizedekkel korábban sikeresen. Az újraaktivizálódás övsömör néven ismert, amelyet főleg idős korban sokan megtapasztalnak. A bárányhimlő elleni védőoltás egyébként más országokban sem kötelező, akárcsak Magyarországon, a nyugat-európai államokban is az ajánlottak listáján szerepel, térítését részben vagy egészben támogatják. Az oltottsági arány mégis igen magas, a National Library of Medicine National Institutes of Health szerint 90 százalék körüli még a híresen oltásellenesnek számító USA-ban is. Azért, mert az oltatlan gyerekek egészségügyi kockázatot jelentenek, s bár nem büntetik a szülőket, amiért nem adatták be a bárányhimlő elleni vakcinát, megtiltják, hogy az oltatlan kicsiket iskolába vagy óvodába írassák.

Ön szerint szükség van arra, hogy kötelezővé tegyék a bárányhimlő elleni védőoltást?

Eredmények megtekintése

Töltés ... Töltés ...

7 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  7. okosabnalam?8o
  2017. március 7., kedd, 17:07
  Válaszolok

  kape diemm,oltasd be magad 2x
  az a tuti
  😛

 • '>
  6. okosabnalam?8o
  2017. március 7., kedd, 17:05
  Válaszolok

  ebben is 1o x es higany van,mint a h1n1ben volt annno?
  sok ember keze lebénúlt azidőtályt

 • '>
  5. Közbeszerzés
  2017. március 7., kedd, 16:28
  Válaszolok

  A gázszerelő vett egy oltóanyaggyárat is?

 • '>
  4. Vegyianyag
  2017. március 7., kedd, 16:25
  Válaszolok

  A legnagyobb profitot hozó legalizált iparág.

 • '>
  3. Torzsa
  2017. március 7., kedd, 15:53
  Válaszolok

  Meg k… azt aki ezt megint kitalálta! Legyen ingyenes, de minek akarnak mégegy kötelező oltást?? Esztelen mennyiségű nálunk a kötelező oltások száma, Európa nagyrészén meg minden oltás szabadon választható.

  Az agyon ajnározott Hódmezőváráshelyen meg önkényesen tettek kötelezővé egy orvosi beavatkozást. Máshol ezért börtön járna, mert hogy merészel egy város szembemenni a törvénnyel egyáltalán?? Én a havi vastagbéltükrözést tenném kötelezővé azoknak akik ezt kitalálták, persze csak preventív jelleggel.

 • '>
  2. carpe_diem
  2017. február 16., csütörtök, 09:13
  Válaszolok

  Na végre, az utóbbi idők kb. első értelmes rendelkezése. Tán van remény.

 • '>
  2017. február 16., csütörtök, 08:49
  Válaszolok

  annak ,adják,aki ezt a rendeletet hozta(10)x