Miért jó, ha kötelező a bárányhimlő elleni oltás?

2017. február 16., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

hpv_elleni_vedooltas01_gsMár vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogyan bővíthetnék ki a hazai védőoltási rendszert, miután a bárányhimlő-oltóanyag kötelezővé tételéért egy gyermekorvosi egyesület kampányt indított. Lázár János januárban bejelentette: a kormány nyitott arra a javaslatra, hogy a bárányhimlő elleni oltás ingyenes legyen, valamint hasonlóan gondolkodik az agyhártyagyulladás B típusa elleni védőoltással kapcsolatban is.

Mint ahogyan arról korábban írtuk, az állam januártól ingyenessé, egészen pontosan pár száz forintos dobozdíjért tette elérhetővé a kétévesnél kisebb gyerekek számára az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltást. Ez az a baktériumtörzs, mely leggyakrabban fertőz a kisközösségekben, a B típusú mellett. A központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedéséért felelős B típus ellen is létezik már védőoltás néhány éve, de az még mindig nagyon drága: 27 ezer forintba kerül. Az összeg persze nem rettentette el azokat a szülőket, akik a tavaly decemberi halálhíreket olvasva meg akarták védeni gyermeküket a fertőzéstől, melynek következtében országos készlethiány alakult ki a Bexsero nevű vakcinából.

Az agyhártyagyulladás B típusa elleni védőoltás térítésmentessé tétele legutóbb január 19-én merült fel a Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter vezette Kormányinfón. Akkor elmondta: a kormány nyitott arra a javaslatra, hogy az agyhártyagyulladás elleni oltás ingyenes legyen, valamint hasonlóan gondolkodnak a bárányhimlő elleni védőoltással kapcsolatban is. Arról tájékoztatta az újságírókat, február elején tárgyalnak az oltás sorsáról.

oltas_injekcio

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudjuk, megkezdődtek-e már az egyeztetések, és ha igen, úgy mikorra várható a vakcina beemelése az ingyenes oltóanyagok közé. Azt is szerettük volna megtudni, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesületének kezdeményezése a kormány elé került-e már, ők ugyanis a hódmezővásárhelyi gyakorlat alapján azért kampányoltak, hogy a bárányhimlő elleni oltás felkerüljön a kötelező védőoltások közé. A Csongrád megyei városban már kimutatható a bárányhimlő elleni védekezés: azzal, hogy ezer gyermek kapott kötelező oltást, a 2013-as 300 megbetegedéshez képest tavaly már csak 41-et regisztráltak.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól azt a választ kaptuk: “a hazai védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata jelenleg folyamatban van”. Ezenkívül írásban megerősítették, hogy a a rendkívül magas átoltottság révén hozzájárul a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel szembeni védekezéshez, a hazai járványügyi biztonság fenntartásához, és hogy a “magyarországi kötelező védőoltási rendszer eredményei világviszonylatban is kimagaslóak”.

Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos elmondta, a “bárányhimlő vírusa magas lázzal, hólyagos kiütésekkel jelentkezik, extrém esetben a nyálkahártyán és a szaruhártyán is”. A szakember üdvözölte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének javaslatát, s mindenkit arra biztat, hogy a kötelezők mellett adassa be az ajánlott védőoltásokat is, hiszen betegség esetén jóval enyhébbek lehetnek a gyermekek tünetei. Minél később kapja el valaki a bárányhimlőt, annál veszélyesebb, a szövődmények kialakulásának is jóval nagyobb az esélye.

testneveles_jatszoter_gyerek

Éppen ezért sok szülő inkább viszi bárányhimlős közösségbe a gyermekét óvodás korában csak azért, hogy minél előbb átessen az 1-2 hétig tartó kellemetlenségen, remélve egyúttal, hogy ezzel többet használ, mint ártana. Pedig a vírus sosem ürül ki, hiába győzte le a szervezet évtizedekkel korábban sikeresen. Az újraaktivizálódás övsömör néven ismert, amelyet főleg idős korban sokan megtapasztalnak. A bárányhimlő elleni védőoltás egyébként más országokban sem kötelező, akárcsak Magyarországon, a nyugat-európai államokban is az ajánlottak listáján szerepel, térítését részben vagy egészben támogatják. Az oltottsági arány mégis igen magas, a National Library of Medicine National Institutes of Health szerint 90 százalék körüli még a híresen oltásellenesnek számító USA-ban is. Azért, mert az oltatlan gyerekek egészségügyi kockázatot jelentenek, s bár nem büntetik a szülőket, amiért nem adatták be a bárányhimlő elleni vakcinát, megtiltják, hogy az oltatlan kicsiket iskolába vagy óvodába írassák.

Ön szerint szükség van arra, hogy kötelezővé tegyék a bárányhimlő elleni védőoltást?

Eredmények megtekintése

Töltés ... Töltés ...

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 2 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.166.75.133 IP címről szól hozzá.

  • 2. carpe_diem hozzászólt ekkor: 2017. február 16., csütörtök, 09:13
    Válaszolok

    Na végre, az utóbbi idők kb. első értelmes rendelkezése. Tán van remény.

  • 1. szögödmaholnap hozzászólt ekkor: 2017. február 16., csütörtök, 08:49
    Válaszolok

    annak ,adják,aki ezt a rendeletet hozta(10)x

Ugrás az oldal tetejére