Kósa: márciusban kerül a Ház elé a civilek átláthatóságáról szóló javaslat

Kósa Lajos; Harrach Péter

A Fidesz-frakció várhatóan márciusban nyújtja be a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy biztosítsa a külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteinek átláthatóságát – közölte Kósa Lajos, a kormánypárti képviselőcsoport vezetője pénteken Visegrádon, a Fidesz-KDNP háromnapos kihelyezett frakcióülése utáni sajtótájékoztatón.

A magyar választóknak tudniuk kell arról, ha az ilyen szervezetek külföldi finanszírozást felhasználva akarnak befolyást gyakorolni Magyarországon a legkülönbözőbb kérdésekben – indokolta a tervezett módosítást. Szavai szerint “jó néhány olyan szervezet van, amely kiterjedt ügynökhálózattal rendelkezik Magyarországon”.

A szabályozás lényege az lenne – ismertette -, hogy egy meghatározott összeg, várhatóan néhány millió forint fölötti külföldi támogatás esetén arra köteleznék ezeket a szervezeteket: hozzák nyilvánosságra, kik a végső támogatóik, milyen összeget és milyen céllal kapnak tőlük.

Ha ezt “a viszonylag csekély és közérdekű adatszolgáltatást” nem teszik meg, felfüggesztik az adószámukat, vagyis addig nem működhetnek, amíg nem közlik ezeket az információkat – mondta a frakcióvezető. Kósa Lajos hangsúlyozta: az érintett szervezetek vezetőinek vagyonbevallásáról nincs szó.

Kitért arra is, hogy a frakcióülésen téma volt a határőrizeti rendszer kérdése, és a már az Országgyűlés előtt fekvő, a jogi határzár megerősítését célzó kormányzati előterjesztést újra áttekintve azt állapították meg: az elhangzott bírálatok minden alapot nélkülöznek. Magyarország messzemenőkig betartja nemzetközi kötelezettségeit, a tervezett intézkedés pedig ideiglenes lesz, csak menekültügyi válsághelyzetben alkalmazható – mondta. Szerinte egyébként ma csak azért nincs jelentősebb migránsáradat Magyarországon, mert “megvédjük az országot”.

A frakcióvezető kérdésre ismét közölte, hogy a budapesti olimpiáról nem beszéltek sem a frakció, sem a Fidesz elnökségi ülésén. “Nem mi vagyunk az urai az ügynek”, hiszen a játékok megrendezésére a főváros jelentkezett – fogalmazott.

Egy másik kérdésre beszámolt arról is, hogy a képviselőcsoport és az elnökség ülésén szó volt a felkészülésről a jövő évi parlamenti választási kampányra. Jelezte: kevesebb, mint 15 olyan választókerület van, ahol még nem dőlt el végleg, ki lesz a kormánypártok képviselőjelöltje. A magyar pártmezőny alapján “messze-messze mi vagyunk a felkészülésben a legelöl járók” – mondta Kósa Lajos.

6 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  6. okosabbnálam
  2017. február 17., péntek, 19:23
  Válaszolok

  3. pergelt
  Féligazságból kiinduló érvelés, belecsempészve az általad kívánt végeredményt. Add el máshol! 🙂

 • '>
  5. pergelt
  2017. február 17., péntek, 18:34
  Válaszolok

  Eddig csak gondoltam, már tudom, te nem csak úgy csinálsz, te tényleg ilyen buta f@sz vagy! Neked már rég a délmagyaron lenne a helyed, nem is tudom miként tudnak ott téged nélkülözni? 🙂

 • '>
  4. NP
  2017. február 17., péntek, 16:55
  Válaszolok

  pergelt

  “A viccet félretéve, akkor működik egy közösség (pl. állam), ha a kis egységei nagyobb hatással vannak az egészre, mint a nagyobbak a kisebbekre!” – tehát ha Kömpöc lakossága a reggeli 20 fekvőtámasz lenyomása mellett dönt akkor azt a megyében (országban? Európában?…) mindenkinek végre kell hajtania?

 • '>
  3. pergelt
  2017. február 17., péntek, 16:35
  Válaszolok

  A normális demokrácia az az, amellik 7 éve szerencsére véget ért? A viccet félretéve, akkor működik egy közösség (pl. állam), ha a kis egységei nagyobb hatással vannak az egészre, mint a nagyobbak a kisebbekre! Ameddig ez nem következik be spontán, addig pl. a külföldi érdekektől az államnak kell megvédenie magát és polgárait. Ha az adott polgár a külföldi ágenseknek bedől, na az a káosz, vagy liberalizmus, ugyanaz! Kerülendő, halálos!

 • '>
  2. Lómai pólgál
  2017. február 17., péntek, 16:11
  Válaszolok

  Előbb a politikusok átláthatóságáról szóló javaslat Lajos!!!

 • '>
  1. okosabbnálam
  2017. február 17., péntek, 14:20
  Válaszolok

  Jobb lett volna először pl. a pártfinanszírozás, a közpénzek elköltése, a közhivatalok működése átláthatóságáról gondoskodni! Normális demokráciában nem az állam cseszegeti a civileket, hanem a civilek cseszegetik az államot!