A Párbeszéd kiszáll az előválasztásokról szóló tárgyalásokból

parbeszed_logo

A Párbeszéd Magyarországért kiszáll a baloldali pártok előválasztásokról szóló tárgyalásaiból – jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján a párt társelnöke.

Szabó Tímea döntésüket azzal indokolta, hogy szerintük az MSZP és a DK nem érdekelt az előválasztásban. Ezzel véget érnek az általuk kezdeményezett ilyen témájú tárgyalások, de továbbra is nyitottak az egyeztetésre minden olyan párt és szervezet felé, akik hisznek a kormányváltásban – mondta. Kérdésre válaszolva ezen szereplők közé sorolta az LMP-t, az Együttet és a Momentum Mozgalmat.

A független képviselő pártja legfontosabb célkitűzésének a kormányváltást nevezte. Emlékeztetett, hogy a kvótareferendum után hirdették meg az előválasztásokról szóló tárgyalásokat, ahol sikerült összehozniuk a baloldali ellenzéki pártok vezetőit. Szavai szerint ezen bemutatták saját koncepciójukat, az MSZP viszont néhány hónap múlva olyan javaslatot ismertetett, amely leginkább “a civilek kizárására” irányult, a DK pedig azóta sem állt elő az elképzeléseivel.

A tárgyalások leginkább egy értékalapú megállapodás szövegezésével teltek ahelyett, hogy megalkották volna az előválasztás részletszabályait – folytatta Szabó Tímea.

Hozzátette: az elmúlt hetek hírei alapján arra következtetnek, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) nem annyira elkötelezett az előválasztásban, mint azt korábban kommunikálták. Az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltje, Botka László karácsony előtt már nyilvánosan is jelezte, hogy nem pártolja az előválasztást, miközben a sajtóban olyan, hivatalosan meg nem erősített hírek is megjelentek, hogy a szocialisták és a DK megállapodtak a budapesti választókerületek elosztásáról – emelte ki Szabó Tímea, megjegyezve: Gyurcsány Ferenc DK-elnök pedig az “összes ellenzéki párt vezetőit pszichiáterhez küldte és azt mondta, ha tetszik, ha nem, megállapodás ide vagy oda, ő bizony elindul a választásokon”.

A Párbeszéd továbbra is azt szeretné elérni, hogy mind a 106 egyéni választókerületben csak egy baloldali ellenzéki jelölt induljon, akiket előzetes versenyben választanak ki a pártok – szögezte le.

Kérdésre válaszolva Szabó Tímea azt mondta, nem tudják miért várt másfél hónapig a pártokkal való egyeztetés elkezdésére a szocialista Botka László. Hozzátette, a szegedi polgármesterrel bármikor szívesen beszél, de tárgyalni csak akkor hajlandóak, ha a politikus nyitott arra, hogy a szavazók bevonásával válasszák ki a közös ellenzéki jelölteket.

Elmondta, a Párbeszéd jelenleg 75 körzetben tudna egyéni jelöltet állítani, de tavaszra mind a 106-ban lesz saját jelöltjük, és megnevezik majd saját miniszterelnök-jelöltjüket is.

9 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  9. Szegediner
  2017. február 15., szerda, 08:25
  Válaszolok

  Pedig ennek az SZDSZ gittegyletnek, a maga 0,5 % %-os népszerűségével nagy súlya lehetett volna a komcsik összefogásában.

 • '>
  8. kínarím
  2017. február 14., kedd, 16:42
  Válaszolok

  Maga elé mormogva…

  A kín-rímet faragja a mester,
  Ki kávéfőzőn nem egyszer már tesztelt,
  Azzal se jutott messzire,
  Csak a “perbeszéd” végére!

 • '>
  7. Szilágyi Árpád
  2017. február 14., kedd, 16:02
  Válaszolok

  Fásan, dünnyögve…

  Elhangzott a pártbeszéd,
  Hogy “kiszáll a Párbeszéd”.
  Volt szendvics és pár beszéd,
  és véget ért a párbeszéd…

  DE HOL KÉSIK A PERBESZÉD?

 • '>
  6. tizenegyszog
  2017. február 14., kedd, 13:34
  Válaszolok

  7SZÖGŰ,KÖSZÖND MEG gyurcsányi ferencnek.

 • '>
  5. Hétszög
  2017. február 14., kedd, 13:05
  Válaszolok

  Alakul az újabb 4 év amikor Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor milliárdokat lophatnak, tovább rohad az egészségügy és a nyugdíjrendszer, de Rogán Antal mehet helikopterezni

 • '>
  4. gombóc
  2017. február 14., kedd, 12:42
  Válaszolok

  alakul 🙂

 • '>
  3. Hétszög
  2017. február 14., kedd, 11:59
  Válaszolok

  Az LMP-s hír hogy jön ide? 🙂

 • '>
  2. hoppá-hoppá
  2017. február 14., kedd, 11:52
  Válaszolok

  Nomen est omen. A Párbeszéd nem folytat párbeszédet.

  Az Orbán-rendszer fizetett “ellenzékeként” egyébként egyik gittegylet sem érdekelt semmilyen összefogásban. Inkább lesznek 2-4 %-os pártocskák megélhetési politikusai. Ennyire fontos nekik IS az ország.

 • '>
  1. szivárvány
  2017. február 14., kedd, 11:26
  Válaszolok

  Az LMP nem köt szövetséget, erről hiába megy tárgyalni Botka László, az MSZP felkent miniszterelnök-jelöltje. A hvg.hu kérdésére a zöldpárt egyik politikusa elmondta: nem vették jó néven, hogy a szegedi polgármester a sajtón keresztül akarja őket nyomás alá helyezni…
  http://hvg.hu/itthon/20170213_mszp_lmp_valasztas_egyuttmukodes