A Kúriához fordul az ásotthalmi rendelet ügyében a kormányhivatal

A Kúriához fordul az ásotthalomi önkormányzatnak a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelete ügyében a Csongrád Megyei Kormányhivatal – tájékoztatta a kormányhivatal sajtószolgálata csütörtökön az MTI-t.

Ásotthalom képviselő-testülete tavaly november 23-án módosította a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletét. Ebben pénzbírság terhe mellett megtiltotta a müezzin tevékenységét, a burka, a nikáb és a csador, valamint a teljes testet fedő fürdőruha, a burkini viselését, valamint bármilyen olyan jellegű propagandatevékenységet, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be.

A közlemény szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti hatáskörében megvizsgálta a rendeletet, és több ponton jogszabálysértőnek találta. A jogalkotási törvény értelmében ugyanis a képviselő-testületnek nincs hatásköre ilyen korlátozások elrendelésére. A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló, az egyenlő bánásmódról szóló és a gyülekezési törvény rendelkezéseibe is ütközik a módosított rendelet, mivel az alapvető jogokra és kötelezettségekre – így például a lelkiismereti és vallásszabadságra, az egyenlő bánásmódra – vonatkozó szabályokat törvényi szinten kell szabályozni – írták.

A kormányhivatal február 15-éig kérte hatályon kívül helyezni a kifogásolt tilalmakat, mivel ez nem történt meg, a Kúriánál kezdeményezi a rendelet bírósági felülvizsgálatát, a törvénytelenség megállapítását és tiltó rendelkezések megsemmisítését – áll a közleményben.

4 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  4. Juhászkutya
  2017. február 20., hétfő, 08:38
  Válaszolok

  Magyarország érdeke hogy minden önkormányzat betartsa a magyar törvényeket.

 • '>
  3. Szegediner
  2017. február 20., hétfő, 08:19
  Válaszolok

  El kellene végre dönteni, hogy a kormányhivatal a muzulmán kontinensfoglalókat, vagy Magyarország érdekeit képviseli-e!

 • '>
  2. ági
  2017. február 16., csütörtök, 19:33
  Válaszolok

  Juhászkutya- \"Keményen üti?\" Butaság! Örülsz annak, ha hülyeségre költik a közpénzt? Tejszínhab verés az egész! Pont ezért hozták ezt a helyi rendeletet… Valódi mindennapos helyi problémákkal kellene foglalkozni… csakhogy az munkát igényel és nem országos hír… nincs fontosabb kérdés Ásotthalmon, mint a csodor viselés jogi szabályozása? Az pedig, hogy a kormányhivatal jogász köztisztviselőinek és a kúria bíróinak ezzel megy a munkaideje, kifejezetten \"nemzetépítő\"… egy büntetőügy meg sokszor eltart 10 évig…ez a húzás a Jobbik alelnök részéről visszalépés volt… A jobbikosoknak fel kellene fogniuk, hogy kormányozni készülnek… vagy rosszul gondolom?

 • '>
  1. Juhászkutya
  2017. február 16., csütörtök, 19:00
  Válaszolok

  Ez az! Szeretem amikor a Fidesz keményen üti a Jobbikot, egyértelmű hogy ki az erősebb.