Megeszi a szemét Móravárost – nincs gazdája az illegális hulladéknak

2017. január 6., péntek • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

szemetes_moravaros01_gs

A Kolozsvári tér mindkét végében zsákokban áll az „ottfelejtett” hulladék, a kupac tetején az ősszel lehullott falevelek díszelegnek, ami jelzi, hogy hosszú hónapok óta senki sem gondoskodott az elszállításáról. Ez az egyik neuralgikus pontja Móravárosnak, de a körzet más részeit is egyre több szemét borítja.

„Tavaly augusztus elején a gyerekeimmel és egy barátjukkal összeszedtük a Kolozsvári téren kívüli részeken felhalmozódott szeméthalmokat Móravárosban, és a Sándorfalvi úti hulladéklerakóba szállítottuk öt kisteherautóval. Egyszerűen zavart, hogy rendezetlen a környezet, ahol élek. Azóta azonban ismét szeméthegy gyűlt fel a körzetben. Nem állapot, hogy Móravárosnak nincs gazdája! Itt vagyunk a belvárostól mindössze másfél kilométerre és bármerre nézünk, szemetet látunk. Természetesen részt is veszek egy szemétszedési akcióban, segédkezek az elszállításban is akár, de nem hiszem, hogy az én dolgom lenne a városrész tisztántartása” – nyilatkozta portálunknak felháborodva Bíró Gyula. A környéken élő férfi emlékeztetett, az előző ciklusban a körzet képviselője a fideszes Nógrádi Tibor volt, aki nemcsak önkéntes szemétszedési akciókat hirdetett, hanem maga is kesztyűt húzott és szedte össze a mások által hátrahagyott hulladékot, hogy rendezett legyen Móraváros. Bíró Gyula szerint ma ez koránt sincs így, sokkal több idő telik el, mire elszállítják az illegálisan lerakott zömében kommunális hulladékot.

A férfi fotós kollégánkkal végigjárta Móraváros szeméttel borított pontjait. A Kolozsvári tér egyik végén 50-60 zsák szemét van, a másikon nagyjából 5, de a Kaszás és Rákóczi utcák kereszteződésénél, a Szél utca Kalandpark felőli főbejáratánál, a Cserepes soron a Sancer tónál a kerítésnél is illegális hulladék lerakat van, továbbá a Napfénypark mögött a kamionparkolónál, illetve a másik felén a laktanya kerítése mellett is. Bíró Gyula azt tartja felháborítónak, hogy hosszú hónapokig nem gondoskodik senki a hulladék elszállításáról, a Kolozsvári téren például kora ősz óta biztosan ott éktelenkednek a szemeteszsákok, hiszen belepték azokat a lehullott falevelek. „A tér igencsak mostoha gyermeke a körzetnek, a tavalyelőtt szeptemberben megrendezett Móravárosi Napok után összegyűjtött több tucat zsáknyi hulladék még következő év májusában is ott éktelenkedett, amikor szóltam, hogy ideje lenne gondoskodni az elszállításáról” – fűzte hozzá Bíró Gyula. Kitért arra is, hogy az illegális hulladéklerakásért nem lehet a környékbeli romákat okolni, hiszen a kommunális hulladékban Pick szalámi csomagolást, a boltokban kapható egyik legdrágább tej dobozait lehet látni vagy épp meggyszószos üveget – s ezekre a termékekre bizony nincs pénze a szegregátumban élő romáknak.

szemetes_moravaros12_gs

A körzet önkormányzati képviselője, Kardos Irén portálunknak elmondta, tud a problémáról, évente több alkalommal meg is rendeli a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től az illegális hulladék elszállítását, amit képviselői keretéből fizet ki. Azt ígérte, hogy a Kolozsvári térről 2-3 héten belül elszállíttatja a szemetet, még a Waldorf-iskola jelzésére vár, hogy az ő hulladékukkal egy körben vigyék el a hulladékot.

A képviselő szerint a probléma egyik oka abban keresendő, hogy a hulladékszállítást immár nem a város cége végzi, így a környezetgazdáknak nincs anyagi keretük erre a munkára. A lakosok egy része pedig kisebb űrtartalmú kukát rendelt, így ha nem fér bele a kapott új edényzetbe a szemetük, akkor illegálisan lerakják. Kérdésünkre hozzátette, természetesen vannak, akik akkor is szemetelnek, ha van hova tenniük kommunális hulladékot, szerinte a lakosság szemléletformálására több gondot kell fordítani, hogy legyen igénye az embereknek saját környezetük rendben tartására. „Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy zsákba teszik az emberek a szemetet és lerakják a szomszéd elé, ahelyett, hogy elvinnék a hulladéklerakóba. Ha már ugyanis egyszer zsákba tette és elszállította otthonától, akár vihetné oda is, ahol átveszik” – fogalmazott Kardos Irén.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 30 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.162.255.186 IP címről szól hozzá.

 • 10. móravárosi hozzászólt ekkor: 2017. január 6., péntek, 15:12
  Válaszolok

  9. Feri!
  Köszönjük, hogy kiegészítette (azzal, amivel) Nógrádi úr (képviselő társ) kommentjét: “képviselőtársam, Kardos Irén mindent megtesz, amit megtehet”! Néhány, gyakorlatban megvalósítható ötletnek jobban örültünk volna, de ha nem, hát nem!

 • 9. Feri hozzászólt ekkor: 2017. január 6., péntek, 14:04
  Válaszolok

  Móravároson is szavaztak 2014 őszén! Nem? Kardos Irén Szeged 5. számú egyéni választókerület képviselője (MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Összefogás Szegedért)

  Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság alelnöke.Képviseli őket.

 • 8. Törőcsik István hozzászólt ekkor: 2017. január 6., péntek, 12:52
  Válaszolok

  Megeszi a szemét az országot; az utak mentét, a csatornapartokat, az erdőket, az ártereket, a felhagyott bányákat. Mindent, ahol csak ember jár. Vagy ahol nem jár.
  Sajnos egyáltalán nem móravárosi sajátosság.

 • 7. móravárosi hozzászólt ekkor: 2017. január 6., péntek, 12:49
  Válaszolok

  Kedves 5. Nógrádi Tibor!
  Kérjük, ossza meg velünk (néhány mondatban) tapasztalatait és ötleteit, Ön mit tett, tenne: “Szeged illegális szeméttelepeinek felszámolása és újbóli kialakulásának megakadályozása” érdekében?
  Előre is köszönjük!

 • 6. Laikusvelemeny hozzászólt ekkor: 2017. január 6., péntek, 11:55
  Válaszolok

  Állami szemétszállítás = nulla.

 • 5. Nógrádi Tibor hozzászólt ekkor: 2017. január 6., péntek, 11:27
  Válaszolok

  Az előző ciklusban sokat és eredményesen dolgoztunk az illegális szeméttelepek felszámolásán. A probléma végső megoldása nem képviselőtársam Kardos Irén lehetőségei között van, Ő mindent megtesz, amit megtehet. Szeged Város Közgyűlési feladatai közé tartozna, Szeged illegális szeméttelepeinek felszámolása és újbóli kialakulásának megakadályozása.

 • 4. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. január 6., péntek, 10:58
  Válaszolok

  3.!
  No Igazság, no Np, no megvédés, no görnyedés…helyette, van: hideg, SZEMÉT, jobbító szándékú javaslat!
  Egyébként (ezek szerint): “te egész nap a gép előtt görnyedsz”!?

 • 3. Jeti azÖnjelölt hozzászólt ekkor: 2017. január 6., péntek, 10:19
  Válaszolok

  2. Miközben a fönököd luxusüdülésen “nyaral” két hétig, te egész nap a gép előtt görnyedsz, hogy őt megvédd. Ez az Igazság NP?

 • 2. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. január 6., péntek, 09:18
  Válaszolok

  1.!Talán intézkedhetnének azok is, akik ezért kapják a fizetést!:
  “A (közterület)felügyelő a Kftv.-ben meghatározott feladatkörében eljárva jogosult és köteles a közterületen ellenőrizni a jogszabályban előírt kötelezettségek megtartását, jogszabálysértés esetén eljárást kezdeményezni vagy az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvényben meghatározott intézkedést megtenni.”
  (Ha nincs változás)Cím: 6724 Szeged, Huszár u. 1.
  E-mail: kozterulet@szeged.eu
  Telefon: Tel.: (62) 479-431 (07-20 óra között!)

 • 1. revolver hozzászólt ekkor: 2017. január 6., péntek, 07:41
  Válaszolok

  dobáljátok be Botka baktói villának udvarába

Ugrás az oldal tetejére