Még Gyurcsányt is kétszer annyian javasolták miniszterelnöknek, mint Botkát

kozgyules_varosi22_gs

A TV2 hétfő reggeli műsorában beszélgettek a baloldali összefogásról. Már a műsor elején előkerült Botka László neve. Stumpf András újságíró a baloldal paródiaműsorában egy szórakoztató résznek látja Botka bejelentkezését a miniszterelnök-jelöltségért folyó versenybe. A Mokka megkérdezte nézőit arról is, hogy ki lehetne a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A három lehetséges alternatíva közül a szegedi polgármestert gondolták a legkevésbé jó választásnak a szavazók.

Emlékezetes, hogy a tavaly karácsony előtt a 168 Órában megjelent interjúban „jelentkezett be” Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. Akkori elárulta, három feltétel teljesítése esetén vállalná el ezt: közös ellenzéki lista állítása esetén, valamint az esetben, ha a szavazatszerzési képesség lesz a döntő tényező az egyéni jelöltek kiválasztásánál a párthovatartozás helyett, illetve ha megállapodás születik az új baloldali politikáról. Az új évet egy ultimátummal indította, amit újból a médián keresztül jelentett be: vagy őt, vagy egy másik támogatható jelöltet találjon rövid időn belül az MSZP, mert különben kiszáll a kampányból. A szegedi polgármester lépése nemcsak a baloldali politikusok, hanem a média érdeklődését is kiváltotta.

Az MSZP először támogatóan nyilatkozott Botka lépéséről, majd egyes politikusok név nélkül kritizálták ezt, míg Szanyi Tibor EP-képviselő ki is mondta a Kossuth rádió műsorában, hogy „Botka László jelöltségéért nem nagyon vagyok oda”. Az Index.hu hétfőn arról számolt be, az MSZP egyik vezetője a háttérben például azért szidta Botkát, mert szerinte nem kellett volna kényszerhelyzetbe hoznia mindenkit egy ilyen ultimátummal. Egy másik vezető azt kritizálta, hogy Botka a nyilatkozatában kizárta az előválasztást, holott az MSZP-elnökség elkötelezte magát emellett, ráadásul Botka is nagy élharcosa volt korábban az intézménynek.

A TV2 Mokka című reggeli műsorában is foglalkoztak a baloldali összefogás esélyeivel, Stumpf András, a Mandiner főmunkatársa és Szirmay Dávid, a Blikk főszerkesztő-helyettese Demcsák Zsuzsa vendégei voltak. A mandineres újságíró a paródia műfajába sorolta a baloldal ténykedését, amelyben egy szórakoztató epizód Botka László bejelentkezése a miniszterelnöki székbe. Nem értett egyet a műsorvezetővel, aki szerint „végre egy normális embert jelentene a baloldalnak” a szegedi városvezető.

Stumpf válaszában felelevenítette Botka bő fél évben tett lépéseit. Előbb elbukta a választmányi elnöki széket, majd sértődötten nyilatkozott az Index.hu-nak: nem lesz miniszterelnök-jelölt, hiszen hogyan adhatná el a párt, hogy nekünk nem kellett, akkor válasszák meg önök. Ezt követően decemberben mégis elvállalja olyan feltételekkel, ami ellentmond az MSZP-DK megegyezésnek. Szirmay úgy gondolja, az is kérdéses, hogy szegedi népszerűsége ellenére egyáltalán alkalmas-e miniszterelnöknek Botka. A Blikk politikai újságírója veszélyesnek tartja Botka jelölését, mert akár az is előfordulhat, hogy a Demokratikus Koalíció – vagy más párt – ellenjelöltet indít, azaz többet veszítenek, mint nyernek.

Szirmay aggodalmai akár jogosok is lehetnek, ha körülnézünk a szétszakadt frakciójú szegedi DK környékén. Habár Binszki József, a DK szegedi vezetője, s megmaradt önkormányzati képviselője évek óta tudatosan távol tartja magát Botka országos politikát érintő lépéseinek kommentálásától, a párt országos vezetői és helyi tagjai nem így állnak a kérdéshez.

A DK alelnöke, Varju László óvatosan nyilatkozott Botka támogatásáról az ATV-ben, a párt központi Facebook-oldala pedig már azzal a szöveggel tette ki az interjút, hogy „Varju László: Botka László nem az MSZP jelöltje és nem is kereste meg a DK-t. Tavaly a saját pártjában is elvesztette a pozícióját..”. Koromné Fenyvesi Rozi pedig az Index Botka ultimátumáról szóló cikket az alábbi szöveggel osztotta meg nyilvános bejegyzésében: „Ez jó: “bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is..” 🙂 Tavaszig döntsék el, akarják-e miniszterelnök-jelöltnek, vagy találjanak végre vezetőt. Különben kiszáll. De honnan is? Tehát lenni vagy nem lenni. továbbra is!”. Az egyszerű szimpatizánsok közül is többen vitatják azt, hogy helyesen cselekszik Botka.

Egy pillanatra érdemes visszakanyarodni a TV2 műsorához, amelyben a nézőket is megkérdezték arról, hogy ki lenne a legmegfelelőbb miniszterelnök-jelölt a baloldali összefogás számára. Az eredmény ugyan reprezentatívnak nem tekinthető, de elgondolkodtató. A véleményüket elküldők 13 százaléka Botka Lászlót, 27 százaléka Gyurcsány Ferencet látná szívesen kormányfőjelöltként, a maradék 60 százalék viszont inkább új embert keresne…

49 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  49. vörös homár
  2017. január 14., szombat, 09:31
  Válaszolok

  47. A Yeti egyelőre a városházán szokott begurulni. Nagy valószínűséggel ez a lehetőség marad neki ezután is. Az “én megpróbálom” csak színjáték.

 • '>
  48. Gyurcsányipélda
  2017. január 14., szombat, 09:26
  Válaszolok

  46. Szerinted mennyire tisztelik a DK-sok Botkát ha még a párttársai sem?
  Már most sem sokban értenek egyet. Mi lenne ha hatalomba kerülve a koncon osztozkodnának? Botka végig asszisztálta a pártvagyon szétrablását és az mszp milliárdokkal törtánő eladósítását. Szegeddel direktben ő csinálta. Az országgal nem ezt tennék újra?

 • '>
  47. okosabbnálam
  2017. január 14., szombat, 08:27
  Válaszolok

  “…Orbán bevonul.”
  Inkább begurul. (Mindkét értelemben.) 🙂

 • '>
  46. NP
  2017. január 14., szombat, 02:58
  Válaszolok

  tisztelet

  “A kormányülés előtt felállnak a kormánytagok ha Orbán bevonul.” – mert elrendelték nekik a felállást!
  Orbán amint “vonuL” a 160 centijével….pazar látvány lehet…

 • '>
  45. tisztelet
  2017. január 13., péntek, 23:55
  Válaszolok

  A kormányülés előtt felállnak a kormánytagok ha Orbán bevonul.
  Gyurcsány bélügyminiszter, Vadai hadügyminiszter és Bokros megszorítási miniszter majd állva várja Botka miniszterelnök urat?
  El tudjuk ezt képzelni?

 • '>
  44. vörös város
  2017. január 13., péntek, 23:30
  Válaszolok

  “A véleményüket elküldők 13 százaléka Botka Lászlót, 27 százaléka Gyurcsány Ferencet látná szívesen kormányfőjelöltként, a maradék 60 százalék viszont inkább új embert keresne…”
  Itt a Szemán kb. fordítva van, de Szeged az egyetlen vörös gólemet imádó város.

 • '>
  43. Botka kamu
  2017. január 13., péntek, 23:18
  Válaszolok

  “Nem Botka- vagy Gyurcsány-képletekben gondolkoznak, ne az MSZP, illetve a DK döntse el, ki legyen a demokratikus ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, hanem a választók – üzente az előválasztásról tárgyaló partnereinek tegnap Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke.”
  Nem úgy tűnik hogy Botka önjelölt jelölésében egységes lenne az ellenzék.

 • '>
  42. Botka kamu
  2017. január 13., péntek, 23:11
  Válaszolok

  41.“Fekete Zsolt úgy fogalmazott: „Botka kompromisszumkész ember. Polgármesterként tudja, a túléléséhez a helyi ellenzékkel is meg kell tudni állapodni”
  Ez tényleg a viccrovatba való.

 • '>
  41. késélező
  2017. január 13., péntek, 12:32
  Válaszolok

  “Fekete Zsolt úgy fogalmazott: „Botka kompromisszumkész ember. Polgármesterként tudja, a túléléséhez a helyi ellenzékkel is meg kell tudni állapodni”
  Na ezen jót nevettem. 🙂 A szocik között ez a hazug propaganda terjed.
  http://mszp.hu/hir/botka_a_legelesebb_kes_a_fiokban