Még Gyurcsányt is kétszer annyian javasolták miniszterelnöknek, mint Botkát

kozgyules_varosi22_gs

A TV2 hétfő reggeli műsorában beszélgettek a baloldali összefogásról. Már a műsor elején előkerült Botka László neve. Stumpf András újságíró a baloldal paródiaműsorában egy szórakoztató résznek látja Botka bejelentkezését a miniszterelnök-jelöltségért folyó versenybe. A Mokka megkérdezte nézőit arról is, hogy ki lehetne a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A három lehetséges alternatíva közül a szegedi polgármestert gondolták a legkevésbé jó választásnak a szavazók.

Emlékezetes, hogy a tavaly karácsony előtt a 168 Órában megjelent interjúban „jelentkezett be” Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. Akkori elárulta, három feltétel teljesítése esetén vállalná el ezt: közös ellenzéki lista állítása esetén, valamint az esetben, ha a szavazatszerzési képesség lesz a döntő tényező az egyéni jelöltek kiválasztásánál a párthovatartozás helyett, illetve ha megállapodás születik az új baloldali politikáról. Az új évet egy ultimátummal indította, amit újból a médián keresztül jelentett be: vagy őt, vagy egy másik támogatható jelöltet találjon rövid időn belül az MSZP, mert különben kiszáll a kampányból. A szegedi polgármester lépése nemcsak a baloldali politikusok, hanem a média érdeklődését is kiváltotta.

Az MSZP először támogatóan nyilatkozott Botka lépéséről, majd egyes politikusok név nélkül kritizálták ezt, míg Szanyi Tibor EP-képviselő ki is mondta a Kossuth rádió műsorában, hogy „Botka László jelöltségéért nem nagyon vagyok oda”. Az Index.hu hétfőn arról számolt be, az MSZP egyik vezetője a háttérben például azért szidta Botkát, mert szerinte nem kellett volna kényszerhelyzetbe hoznia mindenkit egy ilyen ultimátummal. Egy másik vezető azt kritizálta, hogy Botka a nyilatkozatában kizárta az előválasztást, holott az MSZP-elnökség elkötelezte magát emellett, ráadásul Botka is nagy élharcosa volt korábban az intézménynek.

A TV2 Mokka című reggeli műsorában is foglalkoztak a baloldali összefogás esélyeivel, Stumpf András, a Mandiner főmunkatársa és Szirmay Dávid, a Blikk főszerkesztő-helyettese Demcsák Zsuzsa vendégei voltak. A mandineres újságíró a paródia műfajába sorolta a baloldal ténykedését, amelyben egy szórakoztató epizód Botka László bejelentkezése a miniszterelnöki székbe. Nem értett egyet a műsorvezetővel, aki szerint „végre egy normális embert jelentene a baloldalnak” a szegedi városvezető.

Stumpf válaszában felelevenítette Botka bő fél évben tett lépéseit. Előbb elbukta a választmányi elnöki széket, majd sértődötten nyilatkozott az Index.hu-nak: nem lesz miniszterelnök-jelölt, hiszen hogyan adhatná el a párt, hogy nekünk nem kellett, akkor válasszák meg önök. Ezt követően decemberben mégis elvállalja olyan feltételekkel, ami ellentmond az MSZP-DK megegyezésnek. Szirmay úgy gondolja, az is kérdéses, hogy szegedi népszerűsége ellenére egyáltalán alkalmas-e miniszterelnöknek Botka. A Blikk politikai újságírója veszélyesnek tartja Botka jelölését, mert akár az is előfordulhat, hogy a Demokratikus Koalíció – vagy más párt – ellenjelöltet indít, azaz többet veszítenek, mint nyernek.

Szirmay aggodalmai akár jogosok is lehetnek, ha körülnézünk a szétszakadt frakciójú szegedi DK környékén. Habár Binszki József, a DK szegedi vezetője, s megmaradt önkormányzati képviselője évek óta tudatosan távol tartja magát Botka országos politikát érintő lépéseinek kommentálásától, a párt országos vezetői és helyi tagjai nem így állnak a kérdéshez.

A DK alelnöke, Varju László óvatosan nyilatkozott Botka támogatásáról az ATV-ben, a párt központi Facebook-oldala pedig már azzal a szöveggel tette ki az interjút, hogy „Varju László: Botka László nem az MSZP jelöltje és nem is kereste meg a DK-t. Tavaly a saját pártjában is elvesztette a pozícióját..”. Koromné Fenyvesi Rozi pedig az Index Botka ultimátumáról szóló cikket az alábbi szöveggel osztotta meg nyilvános bejegyzésében: „Ez jó: “bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is..” 🙂 Tavaszig döntsék el, akarják-e miniszterelnök-jelöltnek, vagy találjanak végre vezetőt. Különben kiszáll. De honnan is? Tehát lenni vagy nem lenni. továbbra is!”. Az egyszerű szimpatizánsok közül is többen vitatják azt, hogy helyesen cselekszik Botka.

Egy pillanatra érdemes visszakanyarodni a TV2 műsorához, amelyben a nézőket is megkérdezték arról, hogy ki lenne a legmegfelelőbb miniszterelnök-jelölt a baloldali összefogás számára. Az eredmény ugyan reprezentatívnak nem tekinthető, de elgondolkodtató. A véleményüket elküldők 13 százaléka Botka Lászlót, 27 százaléka Gyurcsány Ferencet látná szívesen kormányfőjelöltként, a maradék 60 százalék viszont inkább új embert keresne…

49 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  40. gyurcsányilista
  2017. január 13., péntek, 12:24
  Válaszolok

  Sajtóhírek szerint Botka Lászlót várhatóan jövő héten szerdán hallgatja meg pártja, miután a szegedi polgármester hazatér külföldi vakációjáról.
  A többi párt is megszólalt:
  Az Együtt azt írta: továbbra is ragaszkodnak ahhoz hogy egy olyan listát is készítenek majd, amely az MSZP-DK közös listája mellett alternatívát jelenthet azoknak, akik kiábrándultak a baloldali pártokból. Azt nem közölték, hogy ezt mikor hozzák nyilvánosságra, de jelezték hogy szerintük a nyilvános üzengetés és feltételszabás árt a kormányváltásnak.

  A Párbeszéd közölte, hogy örülnek annak, hogy az MSZP a maga részéről megnevezte a miniszterelnök-jelöltet, és amint eljön az ideje, ők is bemutatják az általuk támogatott kormányfőjelöltet.

  Kellő időben a MoMa is megnevezi majd saját miniszterelnök-jelöltjét – írta a Bokros Lajos vezette csoport. Szerintük Molnár Gyula csak az MSZP jelöltjét nevezte meg.

  A DK egyelőre nem válaszolt a Híradó megkeresésére.

  A baloldali pártok hónapok óta egyeztetnek a közös listaállításról és az előválasztás szabályairól, de a tárgyalások egyelőre nem haladnak.

 • '>
  39. tisztességes?
  2017. január 13., péntek, 11:31
  Válaszolok

  “Február 18-ra nagy rendezvényt tervez az MSZP, ahol be szeretnének mutatni 3-4 olyan szakpolitikust, akik hitelesen képviselni tudják a pártot – közölte az Info Rádióban a párt elnöke. Molnár Gyula arra a kérdésre, hogy létrehoznak-e egy árnyékkormányt, azt válaszolta, türelmet kér jövő szerdáig, amikor az elnökség Botka Lászlóval tárgyal a kormányfő-jelöltségről, de ha ő is igent mond erre, akkor átállnak egy ilyen jellegű működésre.”
  Botka árnyékkormányfőként tevékenykedve is fel kívánja venni a szegedi polgármesteri fizetését vagy felfüggeszti a városi pozícióját a kampány idejére és arra koncentrál?

 • '>
  38. vörös árnyék
  2017. január 13., péntek, 11:22
  Válaszolok

  Árnyékkormányt tervez az MSZP, amely még a saját kormányfőjelöltjét sem veszi teljesen komolyan
  Sokan nem támogatják, illetve nem veszik komolyan az MSZP-ben Botka László miniszterelnök-jelöltségét. Mindeközben érdektelenség miatt bukni látszik a Párbeszéd előválasztási javaslata.
  Jövő szerdán talán tisztulhat a kép arról, hogy valóban Botka László lesz-e a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Az MSZP elnöksége ugyanis ekkor hallgatja meg terveiről a jelenleg külföldön üdülő, és ezzel több párttársa rosszallását kiváltó szegedi polgármestert. Botkát a hivatalos kommunikáció szerint támogatja az MSZP vezetése, ám a pártban sokan úgy vélik, lehetetlen feltételekhez köti a miniszterelnök-jelöltséget, azaz nem is gondolja komolyan. Ilyen például, hogy Gyurcsány Ferenc ne szerepeljen a közös ellenzéki listán, de a polgármester elutasítja a tervezett a előválasztást is.

 • '>
  37. nem NP
  2017. január 12., csütörtök, 12:09
  Válaszolok

  Kapás Boglárka sem Szegedre jön úszni hanem Vásárhelyre.
  De miéért?
  A Botka által minden kampányban megígért uszoda nincs még készen?

 • '>
  36. nem NP
  2017. január 12., csütörtök, 08:17
  Válaszolok

  33. Botka, Szeged Szilárdja?
  Ez tetszik? 🙂
  A Yeti azért szereti a búvárkodást mert a Vörös-tengeri halaknak nincs ellenvéleménye? Ha meglátják, a stressztől megnémulnak. 🙂

 • '>
  35. önjelölt balfék
  2017. január 11., szerda, 22:30
  Válaszolok

  Nem csak Szanyi és az Mszp-sek, hanem Bolgár György is agresszív önjelöltnek tartják Botkát. 🙁

 • '>
  34. önjelölt balfék
  2017. január 11., szerda, 21:32
  Válaszolok

  Szanyi nekiment Botkának – előbb darab legyen, aztán jöhet a főszereplő
  Felelőtlenség jelen pillanatban államfőjelöltet állítani az ellenzéki pártoknak, Botka László miniszterelnök-jelöltségéért pedig nem nagyon vagyok oda – jelentette ki az MSZP európai parlamenti képviselője az állami rádióban. Szanyi Tibor a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában ennek kapcsán azt mondta, ebben a pártban az rend, hogy a kongresszus jelöli, akár az államfőjelöltet, akár a kormányfőjelöltet. Vagyis ha médiafelületeken intézik ezt anélkül, hogy a párton belül ezt egyeztették volna, az neki nem jön be – mondta. Szanyi Tibor szerint be lehet jelentkezni miniszterelnök-jelöltnek, de ő először látni akarja a programot, ami egyelőre nincsen.
  A programot meg kell tudni védeni a lehetséges szövetségesekkel szemben is, akikre esetleg együtt mennek a választásokra. Ha kész a darab, akkor kell főszereplőt választani – hangoztatta.
  (Klubrádió)
  http://www.klubradio.hu/data/files/szanyi_bolgar.mp3

 • '>
  33. yeti bukta
  2017. január 11., szerda, 21:06
  Válaszolok

  Kormányváltás esetén Botka elvtárs Németh Szilárd utóda lehetne.
  A stílusa megvan hozzá.
  http://yetiburger.hu/kapcsolat

 • '>
  32. demokrata
  2017. január 11., szerda, 20:43
  Válaszolok

  “Mi arról fogjuk győzködni Botka Lacit is, hogy erősebb az a jelölt, ha több szereplő van, akit legalább a belső közvélemény megvéleményez” – nyilatkozta a szocialisták elnöke.
  Az önjelölt Botka viszont még házon belül sem meri megméretni magát.
  Gyurcsány Ferenc hátrakötött kézzel, egy lábon állva is kenterbe verné a betanult szövegeket ismételgető pártkatonát. Kell nekünk egy ilyen gyáva, pökhendi, rossz kommunikációjú kormányfőjelölt?

 • '>
  31. ballib álom
  2017. január 11., szerda, 20:32
  Válaszolok

  “35%-a Gyurcsányt, 65%-a Botkát támogatja!”
  Aki ezt írta az csorgó nyállal nagyot mert álmodni.

 • '>
  30. önjelölt balfék
  2017. január 11., szerda, 20:27
  Válaszolok

  Az MSZP elnöke azt mondta Híradónknak, hogy kiállnak a korábban általuk készített előválasztási koncepció mellett, és erről a szegedi polgármestert is meggyőznék.
  Jövő szerdán, Botka László meghallgatása után folytatódnak az ellenzéki tárgyalások a 2018-as választási együttműködésről. Az MSZP elnöke, Molnár Gyula cáfolta azokat a híreket, hogy elutasítják az előválasztást.

 • '>
  29. mert csak
  2017. január 11., szerda, 08:39
  Válaszolok

  26. jó szomszédság!
  Néhány napja az “esti váltás” még azt kommentelte, hogy extra nyugdíj, luxus körülmények! Most meg, szociális otthon? A panel-proli meg fel sem merül? Ez már több mint “lazaság”!

 • '>
  28. okos NP 70.6.1
  2017. január 10., kedd, 23:05
  Válaszolok

  okoskodó agymenése: “Kecskeméten biztos csak olvadt hó esik”
  Szerencsétlennek nagyon szegényes a fantáziája (vagy a humora?)

 • '>
  27. okos NP 70.6.1
  2017. január 10., kedd, 22:56
  Válaszolok

  11. “Időközönként idetévedve, (bizakodva) beleolvasva a cikkekbe és kommentekbe”
  – Nagy kamuszöveg ez NP elvtárs, ami újabb terelési kísérlet. 🙂

 • '>
  26. jó szomszédság
  2017. január 10., kedd, 22:46
  Válaszolok

  9. “A legfrissebb “gyors” (szomszédok megkérdezése) közvélemény-kutatási eredmény: a Szegediek 35%-a Gyurcsányt, 65%-a Botkát támogatja!” Az Mszmp-pártveteránjainak külön épülete van a szociális otthonban?

 • '>
  25. Heltai Zsuzsann
  2017. január 10., kedd, 22:24
  Válaszolok

  Természetesen Gyurcsánynak közelébe sem jön Botka, a jobbközép szavazók megnyerése érdekében-egy párton kívülit kell közösen jelölni. Akire a fideszt elhagyók is jó szívvel szavaznak!

 • '>
  24. Lacidani
  2017. január 10., kedd, 21:39
  Válaszolok

  Szegedre szegedi születésű polgármestert!!!

 • '>
  23. darázs
  2017. január 10., kedd, 20:32
  Válaszolok

  Jóisten mentsen meg minket hogy botka legyen a miniszterelnök.Azzal a pökhendi kivagyi lekezelő stílusával esetleg egy építkezésen lenne nyerő de a melósok az ilyen figurákat hamar elküldik melegebb éghajlatra.

 • '>
  22. gatyamadzag
  2017. január 10., kedd, 19:41
  Válaszolok

  Szeged valóban Hódmezővásárhely és Mórahalom agglomerációja lett. Egy alvó város, ami vegetál.

 • '>
  21. mórahalmi
  2017. január 10., kedd, 19:39
  Válaszolok

  Ha Kecskemét messze van, akkor gyertek szegediek Mórahalomra! Egymást érik a beruházások, az ipari parkunk csordulásig tele van, jövő héten kész a sportcsarnokunk is, van munkahely dögivel.