Még Gyurcsányt is kétszer annyian javasolták miniszterelnöknek, mint Botkát

2017. január 10., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

kozgyules_varosi22_gs

A TV2 hétfő reggeli műsorában beszélgettek a baloldali összefogásról. Már a műsor elején előkerült Botka László neve. Stumpf András újságíró a baloldal paródiaműsorában egy szórakoztató résznek látja Botka bejelentkezését a miniszterelnök-jelöltségért folyó versenybe. A Mokka megkérdezte nézőit arról is, hogy ki lehetne a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A három lehetséges alternatíva közül a szegedi polgármestert gondolták a legkevésbé jó választásnak a szavazók.

Emlékezetes, hogy a tavaly karácsony előtt a 168 Órában megjelent interjúban „jelentkezett be” Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. Akkori elárulta, három feltétel teljesítése esetén vállalná el ezt: közös ellenzéki lista állítása esetén, valamint az esetben, ha a szavazatszerzési képesség lesz a döntő tényező az egyéni jelöltek kiválasztásánál a párthovatartozás helyett, illetve ha megállapodás születik az új baloldali politikáról. Az új évet egy ultimátummal indította, amit újból a médián keresztül jelentett be: vagy őt, vagy egy másik támogatható jelöltet találjon rövid időn belül az MSZP, mert különben kiszáll a kampányból. A szegedi polgármester lépése nemcsak a baloldali politikusok, hanem a média érdeklődését is kiváltotta.

Az MSZP először támogatóan nyilatkozott Botka lépéséről, majd egyes politikusok név nélkül kritizálták ezt, míg Szanyi Tibor EP-képviselő ki is mondta a Kossuth rádió műsorában, hogy „Botka László jelöltségéért nem nagyon vagyok oda”. Az Index.hu hétfőn arról számolt be, az MSZP egyik vezetője a háttérben például azért szidta Botkát, mert szerinte nem kellett volna kényszerhelyzetbe hoznia mindenkit egy ilyen ultimátummal. Egy másik vezető azt kritizálta, hogy Botka a nyilatkozatában kizárta az előválasztást, holott az MSZP-elnökség elkötelezte magát emellett, ráadásul Botka is nagy élharcosa volt korábban az intézménynek.

A TV2 Mokka című reggeli műsorában is foglalkoztak a baloldali összefogás esélyeivel, Stumpf András, a Mandiner főmunkatársa és Szirmay Dávid, a Blikk főszerkesztő-helyettese Demcsák Zsuzsa vendégei voltak. A mandineres újságíró a paródia műfajába sorolta a baloldal ténykedését, amelyben egy szórakoztató epizód Botka László bejelentkezése a miniszterelnöki székbe. Nem értett egyet a műsorvezetővel, aki szerint „végre egy normális embert jelentene a baloldalnak” a szegedi városvezető.

Stumpf válaszában felelevenítette Botka bő fél évben tett lépéseit. Előbb elbukta a választmányi elnöki széket, majd sértődötten nyilatkozott az Index.hu-nak: nem lesz miniszterelnök-jelölt, hiszen hogyan adhatná el a párt, hogy nekünk nem kellett, akkor válasszák meg önök. Ezt követően decemberben mégis elvállalja olyan feltételekkel, ami ellentmond az MSZP-DK megegyezésnek. Szirmay úgy gondolja, az is kérdéses, hogy szegedi népszerűsége ellenére egyáltalán alkalmas-e miniszterelnöknek Botka. A Blikk politikai újságírója veszélyesnek tartja Botka jelölését, mert akár az is előfordulhat, hogy a Demokratikus Koalíció – vagy más párt – ellenjelöltet indít, azaz többet veszítenek, mint nyernek.

Szirmay aggodalmai akár jogosok is lehetnek, ha körülnézünk a szétszakadt frakciójú szegedi DK környékén. Habár Binszki József, a DK szegedi vezetője, s megmaradt önkormányzati képviselője évek óta tudatosan távol tartja magát Botka országos politikát érintő lépéseinek kommentálásától, a párt országos vezetői és helyi tagjai nem így állnak a kérdéshez.

A DK alelnöke, Varju László óvatosan nyilatkozott Botka támogatásáról az ATV-ben, a párt központi Facebook-oldala pedig már azzal a szöveggel tette ki az interjút, hogy „Varju László: Botka László nem az MSZP jelöltje és nem is kereste meg a DK-t. Tavaly a saját pártjában is elvesztette a pozícióját..”. Koromné Fenyvesi Rozi pedig az Index Botka ultimátumáról szóló cikket az alábbi szöveggel osztotta meg nyilvános bejegyzésében: „Ez jó: “bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is..” :-) Tavaszig döntsék el, akarják-e miniszterelnök-jelöltnek, vagy találjanak végre vezetőt. Különben kiszáll. De honnan is? Tehát lenni vagy nem lenni. továbbra is!”. Az egyszerű szimpatizánsok közül is többen vitatják azt, hogy helyesen cselekszik Botka.

Egy pillanatra érdemes visszakanyarodni a TV2 műsorához, amelyben a nézőket is megkérdezték arról, hogy ki lenne a legmegfelelőbb miniszterelnök-jelölt a baloldali összefogás számára. Az eredmény ugyan reprezentatívnak nem tekinthető, de elgondolkodtató. A véleményüket elküldők 13 százaléka Botka Lászlót, 27 százaléka Gyurcsány Ferencet látná szívesen kormányfőjelöltként, a maradék 60 százalék viszont inkább új embert keresne…

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 49 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.146.1.178 IP címről szól hozzá.

 • 29. mert csak hozzászólt ekkor: 2017. január 11., szerda, 08:39
  Válaszolok

  26. jó szomszédság!
  Néhány napja az “esti váltás” még azt kommentelte, hogy extra nyugdíj, luxus körülmények! Most meg, szociális otthon? A panel-proli meg fel sem merül? Ez már több mint “lazaság”!

 • 28. okos NP 70.6.1 hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 23:05
  Válaszolok

  okoskodó agymenése: “Kecskeméten biztos csak olvadt hó esik”
  Szerencsétlennek nagyon szegényes a fantáziája (vagy a humora?)

 • 27. okos NP 70.6.1 hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 22:56
  Válaszolok

  11. “Időközönként idetévedve, (bizakodva) beleolvasva a cikkekbe és kommentekbe”
  - Nagy kamuszöveg ez NP elvtárs, ami újabb terelési kísérlet. :)

 • 26. jó szomszédság hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 22:46
  Válaszolok

  9. “A legfrissebb “gyors” (szomszédok megkérdezése) közvélemény-kutatási eredmény: a Szegediek 35%-a Gyurcsányt, 65%-a Botkát támogatja!” Az Mszmp-pártveteránjainak külön épülete van a szociális otthonban?

 • 25. Heltai Zsuzsann hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 22:24
  Válaszolok

  Természetesen Gyurcsánynak közelébe sem jön Botka, a jobbközép szavazók megnyerése érdekében-egy párton kívülit kell közösen jelölni. Akire a fideszt elhagyók is jó szívvel szavaznak!

 • 24. Lacidani hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 21:39
  Válaszolok

  Szegedre szegedi születésű polgármestert!!!

 • 23. darázs hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 20:32
  Válaszolok

  Jóisten mentsen meg minket hogy botka legyen a miniszterelnök.Azzal a pökhendi kivagyi lekezelő stílusával esetleg egy építkezésen lenne nyerő de a melósok az ilyen figurákat hamar elküldik melegebb éghajlatra.

 • 22. gatyamadzag hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 19:41
  Válaszolok

  Szeged valóban Hódmezővásárhely és Mórahalom agglomerációja lett. Egy alvó város, ami vegetál.

 • 21. mórahalmi hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 19:39
  Válaszolok

  Ha Kecskemét messze van, akkor gyertek szegediek Mórahalomra! Egymást érik a beruházások, az ipari parkunk csordulásig tele van, jövő héten kész a sportcsarnokunk is, van munkahely dögivel.

 • 20. ezvan hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 19:37
  Válaszolok

  Szeged sírásója ez a polgármesternek nevezett valami.

 • 19. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 17:34
  Válaszolok

  13. kecskeméti

  Szegediként jó érzéssel tölt el, hogy a kecskemétiek ennyire aggódnak értünk! Nem jönnétek át havat lapátolni, mert úgy néz ki nemsokára esni fog?! Kecskeméten biztos csak olvadt hó esik.

 • 18. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 17:31
  Válaszolok

  13. cégvezető

  “A hülyítésből nekem elég volt.”
  Ehhez kétség nem fér, bárki hülyített téged, túltolta a biciklit! (Csak hogy klasszikust idézzek.) :-)

 • 17. Hozzádott érték hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 16:55
  Válaszolok

  “35%-a Gyurcsányt, 65%-a Botkát támogatja!”
  Meg is van a 100%-os koalíciós kormányzó többség, ha több ló nem indul.

 • 16. Igazság hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 16:46
  Válaszolok

  Kecskemét egy unalmas város szerintem.

 • 15. érdeklődő hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 16:27
  Válaszolok

  13.!
  Mi a helyzet a céggel (mert az ugye a lepadlózott Szegeden van, vagy nem?)? Padlón van, és nem véletlen került oda, vagy virágzik?, vagy mindezt szigorúan az MSZP-s városvezetés szemszögéből nézzük a tapasztalatok megosztása jegyében! Csak semmi “hülyítés”, mert abból már volt elég!

 • 14. kecskeméti hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 15:53
  Válaszolok

  Botka László személye lassan sehol és semmilyen szinten nem felvállalható. Ha Szeged városának egy ilyen semmi emberre van szüksége, akkor nincs mit tenni, mert ez az itt élő választók szintje. Gyertek Kecskemétre!

 • 13. cégvezető hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 15:51
  Válaszolok

  A hülyítésből nekem elég volt. Szeged a padlón van, és nem véletlen került oda. Egy tehetségtelen és korrupt MSZP-s városvezetés 14 éves semmittevésének eredményeként tartunk itt.

 • 12. Pattaya hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 13:56
  Válaszolok

  Azt tudom, hogy Szegeden szeretik Botkát. Ez nem is csoda! Debrecen is szerette 20%-os Lajost, aki még beszélni sem tud rendesen!

 • 11. olvasó hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 10:40
  Válaszolok

  Időközönként idetévedve, (bizakodva) beleolvasva a cikkekbe és kommentekbe, hogy előkerülnek azoknak, a Szegedért, Országért tenni akaró, tudással, alkalmassággal, jobbító szándékú ötletekkel bíró embereknek a kommentjei, akik kiegészítenék, szakmailag alátámasztanák, magyaráznák ezeket az újra, meg újra összeollózott, a 12 egy tucat típusú cikkeket, de egyelőre úgy tűnik marad a közmondásbeli bízva….és a remény…

 • 10. Laikusvelemeny hozzászólt ekkor: 2017. január 10., kedd, 10:02
  Válaszolok

  TV2, Mokka, Anda Vajna….. :) ))))) A fideszes hívek sem nézik.

Ugrás az oldal tetejére