Még Gyurcsányt is kétszer annyian javasolták miniszterelnöknek, mint Botkát

2017. január 10., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

kozgyules_varosi22_gs

A TV2 hétfő reggeli műsorában beszélgettek a baloldali összefogásról. Már a műsor elején előkerült Botka László neve. Stumpf András újságíró a baloldal paródiaműsorában egy szórakoztató résznek látja Botka bejelentkezését a miniszterelnök-jelöltségért folyó versenybe. A Mokka megkérdezte nézőit arról is, hogy ki lehetne a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A három lehetséges alternatíva közül a szegedi polgármestert gondolták a legkevésbé jó választásnak a szavazók.

Emlékezetes, hogy a tavaly karácsony előtt a 168 Órában megjelent interjúban „jelentkezett be” Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. Akkori elárulta, három feltétel teljesítése esetén vállalná el ezt: közös ellenzéki lista állítása esetén, valamint az esetben, ha a szavazatszerzési képesség lesz a döntő tényező az egyéni jelöltek kiválasztásánál a párthovatartozás helyett, illetve ha megállapodás születik az új baloldali politikáról. Az új évet egy ultimátummal indította, amit újból a médián keresztül jelentett be: vagy őt, vagy egy másik támogatható jelöltet találjon rövid időn belül az MSZP, mert különben kiszáll a kampányból. A szegedi polgármester lépése nemcsak a baloldali politikusok, hanem a média érdeklődését is kiváltotta.

Az MSZP először támogatóan nyilatkozott Botka lépéséről, majd egyes politikusok név nélkül kritizálták ezt, míg Szanyi Tibor EP-képviselő ki is mondta a Kossuth rádió műsorában, hogy „Botka László jelöltségéért nem nagyon vagyok oda”. Az Index.hu hétfőn arról számolt be, az MSZP egyik vezetője a háttérben például azért szidta Botkát, mert szerinte nem kellett volna kényszerhelyzetbe hoznia mindenkit egy ilyen ultimátummal. Egy másik vezető azt kritizálta, hogy Botka a nyilatkozatában kizárta az előválasztást, holott az MSZP-elnökség elkötelezte magát emellett, ráadásul Botka is nagy élharcosa volt korábban az intézménynek.

A TV2 Mokka című reggeli műsorában is foglalkoztak a baloldali összefogás esélyeivel, Stumpf András, a Mandiner főmunkatársa és Szirmay Dávid, a Blikk főszerkesztő-helyettese Demcsák Zsuzsa vendégei voltak. A mandineres újságíró a paródia műfajába sorolta a baloldal ténykedését, amelyben egy szórakoztató epizód Botka László bejelentkezése a miniszterelnöki székbe. Nem értett egyet a műsorvezetővel, aki szerint „végre egy normális embert jelentene a baloldalnak” a szegedi városvezető.

Stumpf válaszában felelevenítette Botka bő fél évben tett lépéseit. Előbb elbukta a választmányi elnöki széket, majd sértődötten nyilatkozott az Index.hu-nak: nem lesz miniszterelnök-jelölt, hiszen hogyan adhatná el a párt, hogy nekünk nem kellett, akkor válasszák meg önök. Ezt követően decemberben mégis elvállalja olyan feltételekkel, ami ellentmond az MSZP-DK megegyezésnek. Szirmay úgy gondolja, az is kérdéses, hogy szegedi népszerűsége ellenére egyáltalán alkalmas-e miniszterelnöknek Botka. A Blikk politikai újságírója veszélyesnek tartja Botka jelölését, mert akár az is előfordulhat, hogy a Demokratikus Koalíció – vagy más párt – ellenjelöltet indít, azaz többet veszítenek, mint nyernek.

Szirmay aggodalmai akár jogosok is lehetnek, ha körülnézünk a szétszakadt frakciójú szegedi DK környékén. Habár Binszki József, a DK szegedi vezetője, s megmaradt önkormányzati képviselője évek óta tudatosan távol tartja magát Botka országos politikát érintő lépéseinek kommentálásától, a párt országos vezetői és helyi tagjai nem így állnak a kérdéshez.

A DK alelnöke, Varju László óvatosan nyilatkozott Botka támogatásáról az ATV-ben, a párt központi Facebook-oldala pedig már azzal a szöveggel tette ki az interjút, hogy „Varju László: Botka László nem az MSZP jelöltje és nem is kereste meg a DK-t. Tavaly a saját pártjában is elvesztette a pozícióját..”. Koromné Fenyvesi Rozi pedig az Index Botka ultimátumáról szóló cikket az alábbi szöveggel osztotta meg nyilvános bejegyzésében: „Ez jó: “bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is..” :-) Tavaszig döntsék el, akarják-e miniszterelnök-jelöltnek, vagy találjanak végre vezetőt. Különben kiszáll. De honnan is? Tehát lenni vagy nem lenni. továbbra is!”. Az egyszerű szimpatizánsok közül is többen vitatják azt, hogy helyesen cselekszik Botka.

Egy pillanatra érdemes visszakanyarodni a TV2 műsorához, amelyben a nézőket is megkérdezték arról, hogy ki lenne a legmegfelelőbb miniszterelnök-jelölt a baloldali összefogás számára. Az eredmény ugyan reprezentatívnak nem tekinthető, de elgondolkodtató. A véleményüket elküldők 13 százaléka Botka Lászlót, 27 százaléka Gyurcsány Ferencet látná szívesen kormányfőjelöltként, a maradék 60 százalék viszont inkább új embert keresne…

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 49 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.144.29.233 IP címről szól hozzá.

 • 49. vörös homár hozzászólt ekkor: 2017. január 14., szombat, 09:31
  Válaszolok

  47. A Yeti egyelőre a városházán szokott begurulni. Nagy valószínűséggel ez a lehetőség marad neki ezután is. Az “én megpróbálom” csak színjáték.

 • 48. Gyurcsányipélda hozzászólt ekkor: 2017. január 14., szombat, 09:26
  Válaszolok

  46. Szerinted mennyire tisztelik a DK-sok Botkát ha még a párttársai sem?
  Már most sem sokban értenek egyet. Mi lenne ha hatalomba kerülve a koncon osztozkodnának? Botka végig asszisztálta a pártvagyon szétrablását és az mszp milliárdokkal törtánő eladósítását. Szegeddel direktben ő csinálta. Az országgal nem ezt tennék újra?

 • 47. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2017. január 14., szombat, 08:27
  Válaszolok

  “…Orbán bevonul.”
  Inkább begurul. (Mindkét értelemben.) :-)

 • 46. NP hozzászólt ekkor: 2017. január 14., szombat, 02:58
  Válaszolok

  tisztelet

  “A kormányülés előtt felállnak a kormánytagok ha Orbán bevonul.” – mert elrendelték nekik a felállást!
  Orbán amint “vonuL” a 160 centijével….pazar látvány lehet…

 • 45. tisztelet hozzászólt ekkor: 2017. január 13., péntek, 23:55
  Válaszolok

  A kormányülés előtt felállnak a kormánytagok ha Orbán bevonul.
  Gyurcsány bélügyminiszter, Vadai hadügyminiszter és Bokros megszorítási miniszter majd állva várja Botka miniszterelnök urat?
  El tudjuk ezt képzelni?

 • 44. vörös város hozzászólt ekkor: 2017. január 13., péntek, 23:30
  Válaszolok

  “A véleményüket elküldők 13 százaléka Botka Lászlót, 27 százaléka Gyurcsány Ferencet látná szívesen kormányfőjelöltként, a maradék 60 százalék viszont inkább új embert keresne…”
  Itt a Szemán kb. fordítva van, de Szeged az egyetlen vörös gólemet imádó város.

 • 43. Botka kamu hozzászólt ekkor: 2017. január 13., péntek, 23:18
  Válaszolok

  “Nem Botka- vagy Gyurcsány-képletekben gondolkoznak, ne az MSZP, illetve a DK döntse el, ki legyen a demokratikus ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, hanem a választók – üzente az előválasztásról tárgyaló partnereinek tegnap Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke.”
  Nem úgy tűnik hogy Botka önjelölt jelölésében egységes lenne az ellenzék.

 • 42. Botka kamu hozzászólt ekkor: 2017. január 13., péntek, 23:11
  Válaszolok

  41.“Fekete Zsolt úgy fogalmazott: „Botka kompromisszumkész ember. Polgármesterként tudja, a túléléséhez a helyi ellenzékkel is meg kell tudni állapodni”
  Ez tényleg a viccrovatba való.

 • 41. késélező hozzászólt ekkor: 2017. január 13., péntek, 12:32
  Válaszolok

  “Fekete Zsolt úgy fogalmazott: „Botka kompromisszumkész ember. Polgármesterként tudja, a túléléséhez a helyi ellenzékkel is meg kell tudni állapodni”
  Na ezen jót nevettem. :) A szocik között ez a hazug propaganda terjed.
  http://mszp.hu/hir/botka_a_legelesebb_kes_a_fiokban

 • 40. gyurcsányilista hozzászólt ekkor: 2017. január 13., péntek, 12:24
  Válaszolok

  Sajtóhírek szerint Botka Lászlót várhatóan jövő héten szerdán hallgatja meg pártja, miután a szegedi polgármester hazatér külföldi vakációjáról.
  A többi párt is megszólalt:
  Az Együtt azt írta: továbbra is ragaszkodnak ahhoz hogy egy olyan listát is készítenek majd, amely az MSZP-DK közös listája mellett alternatívát jelenthet azoknak, akik kiábrándultak a baloldali pártokból. Azt nem közölték, hogy ezt mikor hozzák nyilvánosságra, de jelezték hogy szerintük a nyilvános üzengetés és feltételszabás árt a kormányváltásnak.

  A Párbeszéd közölte, hogy örülnek annak, hogy az MSZP a maga részéről megnevezte a miniszterelnök-jelöltet, és amint eljön az ideje, ők is bemutatják az általuk támogatott kormányfőjelöltet.

  Kellő időben a MoMa is megnevezi majd saját miniszterelnök-jelöltjét – írta a Bokros Lajos vezette csoport. Szerintük Molnár Gyula csak az MSZP jelöltjét nevezte meg.

  A DK egyelőre nem válaszolt a Híradó megkeresésére.

  A baloldali pártok hónapok óta egyeztetnek a közös listaállításról és az előválasztás szabályairól, de a tárgyalások egyelőre nem haladnak.

 • 39. tisztességes? hozzászólt ekkor: 2017. január 13., péntek, 11:31
  Válaszolok

  “Február 18-ra nagy rendezvényt tervez az MSZP, ahol be szeretnének mutatni 3-4 olyan szakpolitikust, akik hitelesen képviselni tudják a pártot – közölte az Info Rádióban a párt elnöke. Molnár Gyula arra a kérdésre, hogy létrehoznak-e egy árnyékkormányt, azt válaszolta, türelmet kér jövő szerdáig, amikor az elnökség Botka Lászlóval tárgyal a kormányfő-jelöltségről, de ha ő is igent mond erre, akkor átállnak egy ilyen jellegű működésre.”
  Botka árnyékkormányfőként tevékenykedve is fel kívánja venni a szegedi polgármesteri fizetését vagy felfüggeszti a városi pozícióját a kampány idejére és arra koncentrál?

 • 38. vörös árnyék hozzászólt ekkor: 2017. január 13., péntek, 11:22
  Válaszolok

  Árnyékkormányt tervez az MSZP, amely még a saját kormányfőjelöltjét sem veszi teljesen komolyan
  Sokan nem támogatják, illetve nem veszik komolyan az MSZP-ben Botka László miniszterelnök-jelöltségét. Mindeközben érdektelenség miatt bukni látszik a Párbeszéd előválasztási javaslata.
  Jövő szerdán talán tisztulhat a kép arról, hogy valóban Botka László lesz-e a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Az MSZP elnöksége ugyanis ekkor hallgatja meg terveiről a jelenleg külföldön üdülő, és ezzel több párttársa rosszallását kiváltó szegedi polgármestert. Botkát a hivatalos kommunikáció szerint támogatja az MSZP vezetése, ám a pártban sokan úgy vélik, lehetetlen feltételekhez köti a miniszterelnök-jelöltséget, azaz nem is gondolja komolyan. Ilyen például, hogy Gyurcsány Ferenc ne szerepeljen a közös ellenzéki listán, de a polgármester elutasítja a tervezett a előválasztást is.

 • 37. nem NP hozzászólt ekkor: 2017. január 12., csütörtök, 12:09
  Válaszolok

  Kapás Boglárka sem Szegedre jön úszni hanem Vásárhelyre.
  De miéért?
  A Botka által minden kampányban megígért uszoda nincs még készen?

 • 36. nem NP hozzászólt ekkor: 2017. január 12., csütörtök, 08:17
  Válaszolok

  33. Botka, Szeged Szilárdja?
  Ez tetszik? :)
  A Yeti azért szereti a búvárkodást mert a Vörös-tengeri halaknak nincs ellenvéleménye? Ha meglátják, a stressztől megnémulnak. :)

 • 35. önjelölt balfék hozzászólt ekkor: 2017. január 11., szerda, 22:30
  Válaszolok

  Nem csak Szanyi és az Mszp-sek, hanem Bolgár György is agresszív önjelöltnek tartják Botkát. :(

 • 34. önjelölt balfék hozzászólt ekkor: 2017. január 11., szerda, 21:32
  Válaszolok

  Szanyi nekiment Botkának – előbb darab legyen, aztán jöhet a főszereplő
  Felelőtlenség jelen pillanatban államfőjelöltet állítani az ellenzéki pártoknak, Botka László miniszterelnök-jelöltségéért pedig nem nagyon vagyok oda – jelentette ki az MSZP európai parlamenti képviselője az állami rádióban. Szanyi Tibor a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában ennek kapcsán azt mondta, ebben a pártban az rend, hogy a kongresszus jelöli, akár az államfőjelöltet, akár a kormányfőjelöltet. Vagyis ha médiafelületeken intézik ezt anélkül, hogy a párton belül ezt egyeztették volna, az neki nem jön be – mondta. Szanyi Tibor szerint be lehet jelentkezni miniszterelnök-jelöltnek, de ő először látni akarja a programot, ami egyelőre nincsen.
  A programot meg kell tudni védeni a lehetséges szövetségesekkel szemben is, akikre esetleg együtt mennek a választásokra. Ha kész a darab, akkor kell főszereplőt választani – hangoztatta.
  (Klubrádió)
  http://www.klubradio.hu/data/files/szanyi_bolgar.mp3

 • 33. yeti bukta hozzászólt ekkor: 2017. január 11., szerda, 21:06
  Válaszolok

  Kormányváltás esetén Botka elvtárs Németh Szilárd utóda lehetne.
  A stílusa megvan hozzá.
  http://yetiburger.hu/kapcsolat

 • 32. demokrata hozzászólt ekkor: 2017. január 11., szerda, 20:43
  Válaszolok

  “Mi arról fogjuk győzködni Botka Lacit is, hogy erősebb az a jelölt, ha több szereplő van, akit legalább a belső közvélemény megvéleményez” – nyilatkozta a szocialisták elnöke.
  Az önjelölt Botka viszont még házon belül sem meri megméretni magát.
  Gyurcsány Ferenc hátrakötött kézzel, egy lábon állva is kenterbe verné a betanult szövegeket ismételgető pártkatonát. Kell nekünk egy ilyen gyáva, pökhendi, rossz kommunikációjú kormányfőjelölt?

 • 31. ballib álom hozzászólt ekkor: 2017. január 11., szerda, 20:32
  Válaszolok

  “35%-a Gyurcsányt, 65%-a Botkát támogatja!”
  Aki ezt írta az csorgó nyállal nagyot mert álmodni.

 • 30. önjelölt balfék hozzászólt ekkor: 2017. január 11., szerda, 20:27
  Válaszolok

  Az MSZP elnöke azt mondta Híradónknak, hogy kiállnak a korábban általuk készített előválasztási koncepció mellett, és erről a szegedi polgármestert is meggyőznék.
  Jövő szerdán, Botka László meghallgatása után folytatódnak az ellenzéki tárgyalások a 2018-as választási együttműködésről. Az MSZP elnöke, Molnár Gyula cáfolta azokat a híreket, hogy elutasítják az előválasztást.

Ugrás az oldal tetejére