Kivágták a badnjakot – szerb ortodox karácsony Deszken + FOTÓK

szerb_karacsony008kf

A badnjak kivágásával indult meg a szerb karácsony ünneplése Deszken péntek délután, a megváltó születésére a tölgyfaág elégetésével emlékeznek meg.

A deszki Szerb óvoda és iskola előtt indult az ünnepség péntek kora délután, az ekkor kivágot badnjakot 20 órakor gyújtják meg a templomkertben, ahol szervezők rövid műsorral, forralt borral és kaláccsal várják az érdeklődőket. Az ünneplés nem zárul le ennyivel, szombaton tradicionális karácsonyi műsort tekinthet meg a közönség a Deszki Faluházban.

Az ortodox hívők a Juliánus-naptár szerint ünneplik a karácsonyt, amely a Gergely-naptár szerint január 7-ére esik. Az ezt megelőző nap kora reggelén minden hívő családfő vág magának és családjának badnjakot, amelyet a pap megszentel. A népszokás szerint a hívők hazaviszik a megszentelt gallyakat és a fa vágásakor keletkezett forgácsot, amelyet 6-án szenteste elégetnek, az ágak tüze és izzó parazsa a melegséget szimbolizálja, és a sötétséget oszlatja el az emberek életéből.

A fadarab elégetésekor felcsapó szikrák száma jelzi a házbeliek számára, hogy milyen gazdagságban lesz részük az elkövetkező évben. Régen a badnjakkal fűtöttek be, és ezen főtt meg a karácsony esti vacsora is. Szalmát hoztak be a házba, szétszórták a földön, ez jelképezte a betlehemi jászlat, és apró ajándékokat rejtettek el benne. A gyerekek karácsony éjjelén a szalmán aludtak, amely 3 napig maradt a házban, aztán kivitték az állatok alá. A szobában, emlékeztetőül, csak egy kosár szalma maradt. A karácsony első vendége férfi kell legyen, akire búzát kell szórni, és a vendég össze kell szedje a házigazda által a szoba padlójára dobott diókat.

0 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.