Hogyan változtat meg 600 millió forint? + FOTÓK

prah_sajttaj007kfÖröm és aggodalom, gazdagság és takarékosság, barátok és rosszakarók. Spiró György Prah című darabjában a Férfi évek óta vár az ötös lottó főnyereményére, a több mint 600 millió forintot érő szelvény mégis teherként húzza kabátja zsebét, sziklaként nehezedik szívére. Spiró újra egy család konyhájába vezet be minket, ahol a Férfi és Nő szembesülnek vele: életük örökre megváltozik.

Három éve lottózik ugyanazokkal a számokkal a Férfi, míg egyszer a számtalan szerencsétlen próbálkozás után végül megnyeri az ötös lottó főnyereményét: 600 millió forintot. A családnak adóssága van, nem is élnek fényűző életet, a színpadi konyha is szerény körülményekről árulkodik. A Nő éppen krumplit pucol a vacsorához, mire a Férfi hazatér a bányából, azonnal észreveszi arcán a gondterheltségét. A nyereményét féltő Férfi végül bevallja, amit még maga is alig hisz el, majd közösen úgy döntenek, a sosem használt kávésdobozba rejtik a beváltandó szelvényt.

“Egy olyan pillanat indítja el ezt a történetet, amely nagyon sok ember életében előfordulhat, legalábbis reménykednek abban, hogy megtörténhet. Sokan egy ilyen szelvénytől várják, hogy megváltozzon az életük, hogy boldogabbak, szabadabbak legyenek. Amikor kiderül a nyeremény, a tanyasi ház konyhájában a Férfi és a Nő elkezdenek tanakodni, mihez kezdjenek a pénzzel, milyen irányba változtassák meg az életüket. Spiró György egy komédiát írt, de nagyon sokszor szívszorító, gyomorszorító a történet, hiszen mindamellett, hogy arról ábrándoznak, hogy egy szigetet vesznek a volt Jugoszlávia területén, autópályát építettnek a házukhoz, vagy a férj majd helikopterrel járja körbe a világot, felmerül az is, ki mindenki száll majd rájuk. A rokonok, esetleg a maffia keresi-e meg őket. Sőt odáig is elmennek, hogy talán a saját gyerekeik mennek szembe velük. Nagyon sok félelem, gátlás, frusztráció van ebben a párban, azok mind felszínre kerülnek” – foglalta össze a Pinceszínház legújabb darabjának lélektanát a látványtervező és rendező, Barnák László.

Az intim térben a hol humoros, hol elszomorító történet könnyen beszippantja a nézőt, a rendező szerint tökéletesen alkalmas egy ilyen kétszereplős történet elmesélésre. Hozzátette, a Spiró-mű nem véletlenül a leggyakrabban játszott kortárs darab nemcsak a határon innen, hanem azon túl is.

“Nagyon sok fontos beszélgetés a konyhában zajlik le a családok életében, ez az otthonosság jelképe is. Ez egy sűrítmény, ahol a konyha olyan jelentéstartalommal bír, hogy Spiró azt gondolta, nincs szükség több helyszínre” – folytatta Barnák László, majd kitért arra is, Spirónak nem ez az egyetlen olyan darabja, amelynek a konyha a központi helyszíne. Hogy mi lesz a kávésdobozzal, melyről a Prah egyébként címét is kapta, azt a rendező nem szerette volna elárulni. Annyit azért elmondott, sok helyre vándorol a doboz a közel egy órát felölelő történet során, amely ráadásul dupla csavarral zárul, így a szegedi részben eltér majd a korábban bemutatott előadásoktól.

A Prah című komédiát január 13-án, 19.30-kor mutatják be a Pinceszínházban Kosztolányi József és Kondász Rózsa előadásában. A nagy sikerű 12 dühös ember és a pinceszínházi Házasságlevél rendezőjének új bemutatója, az egyik legsikeresebb hazai színdarab a 15. jubileumát magyar évaddal ünneplő Szegedi Pinceszínház színpadán.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. Mattil
  2017. január 10., kedd, 16:05
  Válaszolok

  Spíró ezt a darabot 1985-ben írta a Radnóti Szinház megnyítójára, és ez volt az a mű amit ott legelőször előadtak. 1985-ben pedig picivel többet ért 600millió forint mint ma.

 • '>
  1. nokedli
  2017. január 9., hétfő, 16:12
  Válaszolok

  biztosan vannak ilyen balfékek, akinek ez terhet jelentene. a mai világban 600 millió nokedli pénz.