Czibere: senkinek nem kell helyhiány miatt az utcán töltenie az éjszakát

Mindenkit befogadnak az éjjeli menedékhelyeken és a nappali melegedőkön, aki segítségért fordul a hajléktalanellátó szervezetekhez; senkinek nem kell kapacitáshiány miatt az utcán töltenie az éjszakát – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az MTI-nek kedden adott telefonos nyilatkozatában.

Czibere Károly köszönetet mondott a hajléktalanellátásban tevékenykedő szociális munkásoknak, a civil karitatív szervezeteknek, valamint az egyházaknak. Hangsúlyozta, hogy a szociális munkások keményen dolgoznak, szükség esetén akár többször is kimennek ugyanahhoz az emberhez, és próbálják módszeresen felderíteni azokat, akik közterületen a kihűlés veszélyének vannak kitéve.

Köszönetét fejezte ki a lakosságnak is, amiért komolyan vette a kérést, hogy fokozottabban figyeljen az utcán élőkre: háromszor annyi jelzés futott be a diszpécserközpontokba, mint máskor.

Az államtitkár azt mondta, a kormány tavaly november 1-jére megfelelően felkészítette a hajléktalanokat ellátó szervezeteket a krízisidőszak megnövekedett terhelésére. Az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy az intézményrendszer kiállja a próbát – tette hozzá.

Évente 9 milliárd forintot fordítanak hajléktalanellátásra. A felkészítés fontos eleme volt, hogy a téli krízisidőszakban 9600-ról 11 100-ra emelték a férőhelyek számát és 400 millió forint többlettámogatást biztosítanak. Finanszíroznak 83 utcai szociális szolgálatot, amelyek dolga, hogy felderítse a közterületen élőket és segítsen nekik.

Megerősítették a diszpécserközpontokat, így a hajléktalanokat segítő szervezetek gyorsan megkapják a jelzéseket. Január közepén pedig akciót indítottak, amelynek keretében négyezer hajléktalannak napi egy tál meleg ételt adnak, a programra négy éven keresztül 4 milliárd forintot fordítanak – sorolta az intézkedéseket Czibere Károly.

0 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.