Bővült a zsinagóga felújítási programja, nyárra fejeződnek be a munkálatok

2017. január 11., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

zsinagoga2_gs

A nagy hideg miatt jelenleg nem dolgoznak a felállványozott és befóliázott új zsinagóga külső homlokzatán, továbbá a rekonstrukciót a tetőfelújítással is kiegészítették, így át is kell ütemezni bizonyos munkálatokat.

Még tavaly nyáron írtuk meg, hogy az új zsinagóga külső felújítását a Ferroép Zrt. végzi, időközben bővült a projekt, a tetőszerkezetet is megújítják plusz forrásokból. Ebből adódóan nem tavasszal, hanem csak nyárra fejeződik be a rekonstrukció. A kivitelezési munkálatokat a hideg idő miatt leállították, igaz az arra járók azt láthatják, hogy az állványzat be van fóliázva, fűtöttek ugyanis alatta, ám ebben a hidegben már ez nem elegendő, így szünetel a munkavégzés egészen addig, amíg a kemény mínuszok kitartanak – tájékoztatott Nemesi Pál, a rekonstrukciót végző Ferroép Zrt. vezérigazgatója.

Az eredeti, külső homlokzati felújításra és a bibliai kert újjáépítésére a Miniszterelnökség 950 millió forintot biztosított kedvezményezettként a MAZSIHISZ-nek, míg a megvalósításban a Szegedi Zsidó Hitközségnek adtak jogokat. Az összeg tartalmazta a tervezés, pályáztatás és a műszaki ellenőrzés költségeit, így a tényleges építkezésre mintegy 650 millió forint jutott volna, ez az összeg nagyjából 50%-kal emelkedett a tetőfedési munkálatok miatt. A határidőt is kitolták, immár nem március végére, hanem nyárra készül el a felújítás. A szerződés módosítása miatt néhány folyamatot le kellett állítanunk például a tetőszerkezet és a homlokzat csatlakozásánál, elsőként ugyanis a tetőszerkezet megújítását célszerű elvégezni.

Egyik következő lépésként a főkupolát be kell állványozni teljes egészében, amivel kapcsolatban Nemesi Pál megjegyezte, ez nem egy olyan munkafolyamat, amit frissen végzett ács szakmunkások el tudnának végezni, de már tárgyalnak a megfelelő, erre szakosodott céggel, s amint megenyhül az idő, újabb állványzat épül az zsinagóga köré, hogy a szakemberek hozzáférjenek a nagy kupolához. A kupoláról lekerül a pala és a díszbádog, kijavítják a faszerkezet hibáit, és leszedik a nagyjából 1000-1500 négyzetméternyi cserepet is a tetőről.

nemesi_pal01_gs

A homlokzatfelújítási munkákkal időarányosan áll a Ferroép, a szerződés módosítása és a hideg időjárás okoz most némi késedelmet, amit Nemesi szerint be fognak tudni hozni. A homlokzaton látható köves, műköves elemekről még az ősz folyamán mintát vettek, jelenleg műhelykörülmények között zajlik a gyártásuk. Ugyanez a helyzet az ólomüvegekkel is, az acélszerkezetek felújítása nagyjából megtörtént és az üvegelemek felújítása, szükség szerinti újragyártása is folyamatban van, akárcsak a díszműbádogos munkák is. A kisebb tornyok elemeit is hamarosan szállítják az épülethez.

A kerítésben nem találtak használható téglát, így teljesen új téglákból építik újjá. A kertépítést is előkészítették, megrendelték a megadott fajtájú és számú növényzetet, ám a bibliai kert kialakítása csak a nyár elején valósulhat meg. Az állványzat jelentős részét ugyanis csak májusban tudják elbontani, daruval is fognak anyagot mozgatni a területen, s ezen munkák lezárultáig nem lehet foglalkozni a parképítési munkákkal.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 4 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.167.231.97 IP címről szól hozzá.

 • 4. SP hozzászólt ekkor: 2017. január 11., szerda, 19:05
  Válaszolok

  Hívek mennyivel járultak hozzá a folyamatosan növekvő kiadásokhoz?

  Budapestre látogat Netanjáhu. Pénzt hoz, vagy visz?
  http://mno.hu/belfold/budapestre-latogat-benjamin-netanjahu-1377779

 • 3. utcabeli hozzászólt ekkor: 2017. január 11., szerda, 18:21
  Válaszolok

  Ugye a zöld területet is megcsinálják majd?

 • 2. Ábrahám hozzászólt ekkor: 2017. január 11., szerda, 18:20
  Válaszolok

  Szerintem gyönyörű lesz. Egy igazi ékszerdoboz.

 • 1. Seckó hozzászólt ekkor: 2017. január 11., szerda, 08:30
  Válaszolok

  A kerítés téglája elég hitvány minőségű.

Ugrás az oldal tetejére