Blogstar: Botkát könnyen melegebb éghajlatra küldhetik

Szeged, 2012. február 3. Botka László polgármester - MSZP fotó: Nagy Béla

Nagy esélye van annak, hogy az egyezkedés végén az érintett ellenzéki pártok fityiszt mutatnak a polgármesternek és visszaküldik Botkát Zanzibárba vagy máshova – írja a Blogstar szerzője, Horváth K. József.

Botka bekeményít – harsogja az Index címe – ultimátumot ad. Vagy támogatják a pártok, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt, vagy találnak egy másik támogatható vezetőt gyorsan, különben nélküle kell végigcsinálni a 2018-as kampányt. Az Indexnek azt mondta, hogy a következő hetekben, legkésőbb tavaszig kell dönteniük az MSZP–DK–Együtt–PM pártoknak: a kormányváltásra vagy a túlélésre játszanak.

Az MSZP sietne, elnöksége már 9-én meghallgatta volna Botka Lászlót elképzeléseiről, de az év első két hetében a szegedi polgármester rendszeresen külföldön üdül. Néhány éve például éppen Zanzibárban, a családdal a Mátrában töltött ünnepek után. Ebbe a szabadságba akarta „belevarrni” a zanzibári forró napokat is, ami azonban nem sikerült, a dolog kitudódott, hiszen szolgálati sofőr, szolgálati autó fuvarozta őt haza Ferihegyről. Most nem tudni pontosan, hogy hol nyaral, Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke azonban megosztotta a nyilvánossággal Botka szokásait arról, hol tölti az év első két hetét.

Korábbi, e témával foglalkozó írásunkban már jeleztük, nehezen elképzelhető, hogy az ellenzék érintett pártjai feltétel nélkül fölsorakoznak Botka mögött. Ismeretes, a szegedi polgármester közös ellenzéki listát akar. Kéri, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson. Továbbá szerinte megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is. Hogy sikerül-e ilyen feltételekkel közös platformra hozni az ellenzéket, kérdés.

Szigetvári Viktor Együtt elnök például a DK-hoz, Gyurcsányhoz fűződő viszonyáról, illetve az ellenzék választási győzelmi esélyéről így beszélt. „Az ellenzéki győzelemhez nem szükséges a DK-val közösen indulni, csak az egyéni választókerületekben kell sikeres megoldást találnunk. A mi politikai identitásunkkal ellentétes, hogy a megosztó Gyurcsány Ferenccel közös listán induljunk. Ezt akkor is így gondolom, ha közismert, hogy egy évtizede együtt dolgoztam vele. Mi korábban még barátok is voltunk, 2006 óta azonban semmilyen kapcsolatom sincs vele, és ennek emberi okai vannak. Ma nem a barátom és nem jó a kapcsolatunk. Hibás az az elképzelés is, hogy a Jobbikkal össze kell fogni a Fidesz leváltása érdekében, ez ugyanis morálisan vállalhatatlan lenne, ráadásul az egyéni körzetek erőviszonyai miatt nem is eredményezne több mandátumot. A kormányváltáshoz az kell, hogy az MSZP–DK mozgósítsa hagyományos táborát, valamint hogy az Együtt képes legyen új szavazókat is szerezni az önálló listájával.”

Az már további kérdőjeleket sorakoztat föl, hogy az MSZP és a DK hogyan fog együttműködni. A Demokratikus Koalíció nem nyilatkozik Botka jelöléséről addig, amíg az MSZP nem tisztázza javaslatát. Az pedig hab a tortán, hogy a szegedi polgármester korábban kijelentette, „a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amelyen Gyurcsány Ferenc szerepel”.

Hát így állunk most Botka ügyben.

Tény, hogy Szeged polgármestere nem szeretne bábfigura vagy – az ő kifejezését használva – mosóporreklám lenni. Ha elfogadják feltételeit, lehet szó miniszterelnök-jelöltségéről s végigcsinálja a kampányt, ha nem fogadják el, akkor kereshet más jelöltet az ellenzék.

Csekély esélyt látok arra, hogy a választási győzelemre áhítozó pártok pozitív választ adjanak Botka „utimátumára” s támogassák nyíltsisakos kiállását. Ők ugyanis nem a fekete-fehér megoldások, sokkal inkább a mutyik, a háttéralkuk emberei. Botka szerint ugyanis a háttérben egyszerű egyezkedés zajlik arról, hogy ki kerüljön az országos lista első harminc helyére, illetve a 120 egyéni választókerület jelöltjei közé. A pozícióharc pedig nem más, mint annak beismerése, hogy a szocik beletörődtek a 2018-as választások elbukásába, s biztos ami biztos alapon inkább a parlamenti fizetős helyeket akarják a szegfűs és nem szegfűs csókosok közt elosztani.

Ezért van nagy esélye annak, hogy az egyezkedés végén az érintett ellenzéki pártok fityiszt mutatnak a polgármesternek és visszaküldik Botkát Zanzibárba vagy máshova. A lényeg, hogy melegebb éghajlatra.

Forrás: leander.blogstar.hu

14 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  14. Értetlen
  2017. január 8., vasárnap, 18:29
  Válaszolok

  12. csalódott troll

  Ez nem Komócsin Szegedje, de ha nem tudnak értelmes személyt állítani ellene, akkor addig marad, ameddig akar. És krumplival nem lehet meggyőzni senkit…

 • '>
  13. tajkó..
  2017. január 8., vasárnap, 18:05
  Válaszolok

  Adjon Isten minden igaz Magyarnak Boldog Új esztendőt..

 • '>
  12. csalódott troll
  2017. január 7., szombat, 16:42
  Válaszolok

  Az a képtelen helyzet, hogy a szüntelen jetit nem tudják legyőzni, nem a fent említett jetit dicséri, sokkal inkább lesújtó kritika a helyiekről! De mint tudjuk, a választókat nem lehet lecserélni, meggyőzni pedig nem sikerült. Teljesítmény nélkül Szeged polgármestere idétlen idők óta. Ez még mindig Komócsin Szegedje.

 • '>
  11. win
  2017. január 7., szombat, 16:26
  Válaszolok

  Egyszerű a dolog. Győzze le vki botit itt, Szegeden, bár elég siralmas a felhozatal fideszileg. A szüntelen jetizés inkább csak pszichoterápiás pótcselekvés a csalódott trolloktól.

 • '>
  10. repp
  2017. január 7., szombat, 16:16
  Válaszolok

  5. Dunai hozzászólt ekkor: 2017. január 7., szombat, 12:22
  Te tudsz valamit.
  Fideszesítik a délmagyart és az ezentúl csak orbi fényképeket és interjúkat fog közölni? Valakim olvasni is fogja rajtad kívül? 🙂

 • '>
  9. önerős archív
  2017. január 7., szombat, 14:34
  Válaszolok

  6. Nagyon helyes. Szegeden is le kellene már csukni azokat a politikusokat, akik rászolgáltak.
  A bűnözőket csak a szoci társaik védik a végsőkig.

 • '>
  8. okosabbnálam
  2017. január 7., szombat, 14:15
  Válaszolok

  Ne rettegjetek már ennyire Botkától, nem evett még embert! 🙂

 • '>
  7. Értetlen
  2017. január 7., szombat, 14:08
  Válaszolok

  3. Vas

  Sokan szeretnének olyan bukottak lenni, mint Botka, még maga is Vas Úr/Hölgy/Egyéb…

 • '>
  6. Igazság
  2017. január 7., szombat, 13:55
  Válaszolok

  Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Fidesz ifjúsági tagozatának volt elnökét pénz hamisítás miatt.

 • '>
  5. Dunai
  2017. január 7., szombat, 12:22
  Válaszolok

  Előremenekül a 2019-es, már most elvesztett polgármesterválasztás elől.
  Eddig sem csinált mást, csak országgyűlési képviselő volt meg polgármester, ha se egyik, se másik, akkor mi marad neki…
  Három legfontosabb embere a vádlottak padján, mire eljön a választás, másról sem fognak szólni a hírek.
  A kommunikáció a Délmagyar kormánykézre kerülésével kicsúszik a kezei közül, hiába önti az újságba a város cégein keresztül évente a város százmillióit.
  Szeged fejlesztéseit a kormány hajtja végre, így lenyúlja az eredményeket és a magáénak fogja azokat lekommunikálni.
  Kétséges, hogy meg lesz-e a baloldali egység mögötte. Helyben szétverte a dk frakcióját, ez a mostani ciklusban ugyan kényelmesebb így, de a következő választások során szinte lehetetlenné teszi, hogy újra mögé álljanak. Mindemellett épp most igyekszik kihagyni a dk vezetőjét az országos listáról, ezzel befejezve azt amit a Fidesz elkezdett, Gyurcsány politikai likvidálását. A dk-sok meg pont nem olyanok, akik ezt jó néven veszik.
  Már eddig is rengeteget veszített a nepszerűségéből, kapkod, agresszív, kiszámíthatatlan és veszélyes. Önmagára is. Uralja a pillanatot, csak ez hajtja, dettó orbáni politika.
  Egy potens Fideszes jelölt, aki ma még nem látszik, könnyen legyőzheti, ha meg a dk is ráindít, mondjuk egy nagy tekintélyű, ismert és pártfüggetlen helyi személyt, akkor jobb ha el sem indul. Keresni kell majd valamit amin besértődhet, már ha nem jön össze a miniszterelnöki projekt.
  Nem fog.

 • '>
  4. röf
  2017. január 6., péntek, 14:46
  Válaszolok

  Az ezerszer verbálisan megbuktatott Botka a szegedi fidesz felettes énje. Igaz, hogy már sokadszor veri tönkre a helybeli fideszes jelölteket, a krumpli/hagyma kombó se hozott áttörést, de ez már annyi győzelem, hogy szinte bukás. 🙂

 • '>
  3. Vass
  2017. január 6., péntek, 11:51
  Válaszolok

  Botka egy bukott politikai ripacs. Még szinpadon van, de a közönség már rajta röhög.

 • '>
  2. Laikusvelemeny
  2017. január 6., péntek, 10:09
  Válaszolok

  A cikk szerzője negatív kritikát mond az MSZP nevű partról és pozitívan ír Botka Lászlóról. Teljesen egyet lehet vele érteni, de elemzésnek ez nem elemzés. Kb egy kávéházi egy perces eszmecsere leirata.

 • '>
  1. Szegedi
  2017. január 6., péntek, 09:52
  Válaszolok

  Botka tudja hogy 2018-ban a balodal csúnyán kikap. Megpróbál megsértődni, hogy ne kelljen beleállnia egy vesztes csatába.De a szoci vezetés a vereség után sem tervez vele, ezért kinálgatják neki a jelöltséget. Hogy megégjen.