Dömötör: az adócsökkentések és a béremelések 2017 fontos kormányzati céljai között

2016. december 31., szombat • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: MTI

EP-választás - Fidesz - Dömötör Csaba sajtótájékoztatój

Az adócsökkentések, a béremelések, a családok fokozottabb támogatása, valamint Európa és Magyarország biztonságának megvédése szerepel 2017 legfontosabb kormányzati céljai között – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Dömötör Csaba szavai szerint az ország erősödik, és azt szeretnék, hogy a tendencia folytatódjon, s ezt minden család “a saját bőrén” érezze.

Jövőre “5 százalékponttal csökkennek a munkaadói adók”, a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékos kulcsa pedig a legalacsonyabb lesz az Európai Unióban (EU-ban) – emlékeztetett, megjegyezve: ennek köszönhetően a vállalkozások könnyebben tudják majd kigazdálkodni a magasabb béreket. Hozzátette: duplájára emelkedik a kisvállalkozói adókedvezmény, az eddigi 500 ezer forint helyett 1 millió forint lesz a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) havi bevételi határa.

A legfontosabb élelmiszerek általános forgalmi adója (áfája) 27-ről 5 százalékra mérséklődik, csupán ezzel az intézkedéssel 35-40 ezer forinttal több maradhat egy kétgyermekes család zsebében – közölte, megjegyezve: az internetezés áfakulcsa szintén csökken, 18 százalék lesz.

Januártól 30 ezer forintra nő a kétgyermekes családok havi adókedvezménye, ami évi 360 ezer forintos megtakarítást jelent – sorolta az intézkedéseket az államtitkár. Úgy folytatta, hogy jelentős összeg, 211 milliárd forint jut otthonteremtésre, és vizsgálják, hogyan tudnák még többen igénybe venni a kedvezményt.

Szavai szerint a minimálbért a rendszerváltás óta soha nem emelték olyan mértékben, mint most. A szakmunkás-minimálbér 25 százalékkal 161 ezer forintra, a minimálbér 15 százalékkal 127,5 ezer forintra növekszik. Dömötör Csaba úgy vélekedett, hogy a jelentős fizetésemelések az adócsökkentéseknek köszönhetőek, amelyek a munkaadók, a munkavállalók és a kormány megállapodásán nyugszanak.

Jövőre magasabb bérre számíthatnak többek között a szakorvosok, az ápolók, a rendvédelmi és felsőoktatási dolgozók, a pedagógusok, valamint a szociális, kulturális és megyei kormányhivatali alkalmazottak – ismertette. Fontos eredménynek nevezte azt is, hogy a tervezettnél nagyobb mértékben, 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak.

Olyan év kezdődik tehát vasárnap, amelynek során sok magyar család léphet előre – összegzett, hozzáfűzve: ugyanakkor tudják, hogy rengeteg még a teendő, és nemcsak azt szeretnék elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, hanem azt is, hogy mindenkinek megérje dolgozni. Az államtitkár hangsúlyozta: szintén fontos cél 2017-re, hogy végleg lekerüljön a napirendről az unióban a migrációs kötelező betelepítési kvóta.

Felidézte, hogy az európai országok soha nem tapasztalt biztonsági intézkedésekkel készülnek szilveszter éjszakájára, és ezt az elővigyázatosságot indokoltnak nevezte egy olyan év után, amelynek során sok terrortámadás történt. Nyomatékosította: teljesen újra kell gondolni a kontinens biztonságát érintő kérdéseket, megfelelő válaszokat kell adni a migrációs válságra, amely tartósnak ígérkezik. Az unió nem hagyhatja figyelmen kívül a tömeges bevándorlás biztonsági és kulturális kockázatait, mert ennek súlyos következményei lehetnének – mondta.

Dömötör Csaba a kötelező betelepítési kvótáról szólva úgy fogalmazott: az EU-nak értelmetlen és kockázatos elképzelések helyett minden erejével a határok védelmére kell összpontosítania. A kormány továbbra is a legnagyobb határozottsággal lép majd fel a témát érintő uniós vitákban, ugyanis erős Európában és erős Magyarországban érdekelt – szögezte le.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: éjfél után rögtön életbe lép az alacsonyabb áfakulcs az éttermekben, az online pénztárgépeken azonban megoldható a gyors átállás, így a szilvesztert követő hajnalon fizető vendégek számláján már kisebb összeg szerepel majd.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 3 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.80.230.32 IP címről szól hozzá.

 • 3. hozzászóló hozzászólt ekkor: 2017. január 1., vasárnap, 09:53
  Válaszolok

  B.U.É.K!
  A “Politikai elemzőinknek” akad majd “dolga” ezekkel a bejelentésekkel is: “az EU-nak értelmetlen és kockázatos elképzelések helyett minden erejével a határok védelmére kell összpontosítania” (mert kellene azért abból az erőből a határok előtti és határokon belüli helyzetre is), ” Olyan év kezdődik tehát vasárnap, amelynek során sok magyar család léphet előre” (és a többiek, helyben járnak, kivárják a sorukat, vagy vissza lépnek), “azt szeretnék elérni, hogy mindenkinek legyen munkája” (nemes cél, de mennyire életszerű?)!
  Szóval, jól kell kiválasztani a Politológusainkat!

 • 2. cinikus hozzászólt ekkor: 2017. január 1., vasárnap, 09:51
  Válaszolok

  Miért pont most mondana igazat, amikor soha nem sikerült neki? :)

 • 1. Alfa hozzászólt ekkor: 2017. január 1., vasárnap, 09:01
  Válaszolok

  Remèlem most ígazat mond a se hall-se lát.

Ugrás az oldal tetejére