A túlsúlyos gyerekekért a rossz otthoni minta a felelős

tulsuly_kover_gyerekA magyar iskolások negyede továbbra is súlyfelesleggel küzd – derül ki a Magyar Diáksport Szövetség legújabb fittségi méréséből. Buchholcz-Huba Dóra testnevelő tanár szerint az elhízásért elsősorban a mozgásszegény életmód és az otthonról hozott rossz minták felelnek.

A testnevelő tanárok a 2015/2016-os tanévben is elvégezték a diákok állapotfelmérését, a Magyar Diáksport Szövetség eredményei aggasztóak. A kilenc területet vizsgáló fittségi teszt alapján a felső tagozatos és középiskolás gyerekek negyede túlsúlyos vagy elhízott.

“Németországban olyan túlsúlyos gyerekkel foglalkoztam, akik délutánonként, szüleikkel együtt szabadidőközpontokba jártak tornázni. A programot az állam támogatta, a gyerekek pedig egy szűrést megelőzően kerülhettek a szakemberek kezei alá. A projekt lényege az volt, hogy iskolások és szüleik együtt ismerkedjenek meg az egészséges életmód alapjaival. Voltak többek között a közös sportolást támogató napok és konyhai reformnapok is.” Buchholcz-Huba Dóra, a szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola testnevelő tanára ezt a mentalitást hiányolja a hétköznapokból, szerinte ugyanis egészséges gyereket nevelni kizárólag példamutató magatartással lehet.

A példamutatás pedig számos dologban megnyilvánulhat, az egészségtudatos táplálkozástól kezdve a minőségi idő eltöltéséig. Utóbbit tartja egyébként mind közül a legfontosabbnak, a volt NB I-es kézilabda játékos szerint ugyanis ha a gyerekek – lehetőségeikhez mérten – együtt sportolhatnak szüleikkel, boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek. Nem ismeretlen fogalom a “bánathájként” emlegetett felesleg, mely alól már a gyerekek sem mentesüknek. Ahogy Buchholcz-Huba Dóra fogalmazott, az iskola nem “gyerekszerviz”, az ő lelki-testi egészségükről elsősorban a szülőknek kell gondoskodniuk. “Meglátásom szerint a jó példa hiányzik a gyerekek előtt. Sajnos a szülők közül még mindig sokan választják a könnyebb utat, s inkább pénzt adnak a gyereknek, minthogy egészséges alapanyagokkal megtöltött szendvicset készítsenek nekik. A mozgás, a sport iránti szeretet ugyanúgy otthon ragad ránk, mint például a zene szeretete” – erősített rá a testnevelő tanár.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, az egyre elfoglaltabb, munkahelyen túlterhelt szülők nehéz helyzetben vannak, hiszen országszerte hiányzik a családi szabadidőközpontok infrastruktúrája. Míg más európai országokban klubokhoz, egyesületekhez csatlakozhatnak, addig a hasonló itthoni szervezetek szinte kizárólag az élsportolókra koncentrálnak. “Aki már általános iskolás korában kövér, később is felmenti magát a testnevelés óra bizonyos foglalkozásai alól. Volt már rá példa, hogy arra kértek meg szülők, adjak könnyítést túlsúlyos gyereküknek futásból, mert nem bírja a többiek diktálta tempót. Ez pszichésen is megviseli a gyereket, mert azt érzi, ő nem olyan ügyes, mint az osztálytársai, pedig lehet, hogy más feladatokat sokkal jobban old meg.” Kézilabda edzőként, pedagógusként és nem utolsó sorban három gyerek édesanyjaként azt javasolja a szülőknek, próbáljanak egyensúlyt teremteni a hétköznapokban, igyekezzenek elhagyni a zsíros, hizlaló ételeket, nassolnivalókat, s fordítsanak minél több időt a gyerekeikre.

Buchholcz-Huba Dóra hangsúlyozta, bár minden az otthoni mintákon dől el, az iskola feladata lenne, hogy fejlessze a gyerekek hiányosságait. A mindennapos testnevelés bevezetése azonban nem segített orvosolni a problémát, mint a felmérésből is kiderült, a túlsúlyos és elhízott gyerekek aránya nem változott. A Bonifert-iskolában igyekeznek lehetőségeikhez mérten, egy tornateremben lebonyolítani az órákat, azok az osztályok, akik végképp kiszorulnak a helyiségből, úszni mennek.

5 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  5. madarattolláról
  2016. december 28., szerda, 16:43
  Válaszolok

  4. Látva hogy ezen a liberális szennyen nevelkedsz, már nem csodálkozom azon amit itt művelsz.

 • '>
  4. okosabbnálam
  2016. december 28., szerda, 15:07
 • '>
  3. mert csak
  2016. december 28., szerda, 14:39
  Válaszolok

  Érdemes látni is (esetleg megérteni), amit olvasunk!
  Probléma ez is:…”a felső tagozatos és középiskolás gyerekek NEGYEDE túlsúlyos vagy elhízott”, “inkább pénzt adnak a gyereknek”, “az egészségtudatos táplálkozástól kezdve a minőségi idő eltöltéséig”…, de ugye a HÁROMNEGYEDE is érdemelne némi figyelmet! Nagy valószínűséggel lenne köztük olyan, aki megkockáztatna, mondjuk egy 1/2 évet, hogy túlsúlyos legyen saját maga és a zsebe is, meghallgatna néhány “egészségtudatos” előadást és családjával “minőségileg” eltöltene pár hosszú WELLNESS-hétvégét (akárhol, bárhol)!!

 • '>
  2. vészmadár
  2016. december 28., szerda, 12:33
  Válaszolok

  A szocik (Bangóné) szerint a gyerekek többsége éhezik. A túlsúly-és az illegális migráció problémája sem létezik szerintük?

 • '>
  1. kisember
  2016. december 28., szerda, 12:25
  Válaszolok

  a létfenntartásért és a mindennapi betevő megszerzéséért küzdünk, nem jut sem idő, sem pénz, sem energia fittneszelgetni.