Tisztelői szobrot állítanának Göncz Árpád volt köztársasági elnöknek

goncz_arpad_mti

Göncz Árpád barátai és tisztelői köztéri szobor állítását kezdeményezik a néhai köztársasági elnök emlékére és közadakozási felhívást tettek közzé – tájékoztatta a Göncz Árpád Alapítvány szerdán az MTI-t.

A közleményben – amelyet Gulyás András, a kuratórium elnöke jegyez – felidézték: egy éve volt Göncz Árpád búcsúztatása. Barátai, tisztelői, akik szeretnék, hogy a néhai köztársasági elnök emlékét köztéri szobor is megörökítse egykori lakóhelye közelében, közadakozási felhívással fordulnak magánszemélyekhez, vállalkozásokhoz és civil szervezetekhez.

A mellszobor a III. kerületi, Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol Göncz Árpád barátai idén már emlékfát ültettek. Az alkotást jövő októberben, az író, műfordító, politikus halálának második évfordulóján szeretnék felavatni. A szobor várható költsége 4,5 millió forint – ismertették.

A felhívást Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa, Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János és Szász Katalin írta alá. A kezdeményezők a Göncz Árpád Alapítványt kérték fel, hogy fogadja a felajánlásokat és intézze a szoborállítás ügyeit.

A gyűjtés állásáról a www.gonczarpad.hu honlapon adnak majd tájékoztatást, további információt azemail-címen kérhetnek az érdeklődők. Közölték: a felajánlások az alábbi elkülönített számlára juttathatók el: 11705008-21371866, külföldi utalásnál HU53-11705008-21371866-00000000 a számlaszám. Azt kérik, a közlemény rovatban mindenki tüntesse fel, hogy “Támogatás – Göncz Árpád mellszobra”.

Göncz Árpád író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke – aki 1990 és 2000 között volt államfő – életének 94. évében hunyt el tavaly októberben.

3 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  3. Szegediner
  2016. december 2., péntek, 18:57
  Válaszolok

  A hazaáruló Károlyi Mihálynak is állítottak már szobrot az SZDSZ akkori hívei, de szerencsére azt már elbontották a Parlament épülete mellől. Előbb-utóbb ennek a most tervezett szobornak is ez lesz a sorsa.

 • '>
  2. cinikus
  2016. december 1., csütörtök, 21:21
  Válaszolok

  Te hol olvastál a cikkben “..a kedves lánykája és pl. a DK”-ról? 🙁

 • '>
  1. András Ferenc
  2016. december 1., csütörtök, 20:19
  Válaszolok

  Hagyjuk már Árpi bácsit nyugodni,de ha a kedves lánykája és pl. a DK ilyet akar fizessék a saját forrásaikból. Ne az adófizetők pénzére áhítozzanak!A bácsi a Sarusok köteténél alig valamivel többet tett le az asztalra. Az alig feledhető ifj.ANTAL József által csöppent az államfői székbe(mint Pilatus a Credo-ba)s ne feledjük a taxis sztrájkot sem ,amnesztia a puccsistáknak