A koraszülöttek körül forgott a világ + FOTÓK

2016. november 16., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

ringato_foglalkozas009kf

Ma minden 10. baba koraszülöttként jön a világra. Erre hívták fel a figyelmet a Koraszülöttek Világnapja alkalmából Szegeden. A rendezvény holnap is folytatódik, így még nem késő csatlakozni.

„Ez az a nap, amikor a sok kicsi hősre és szüleikre gondolunk, nekik próbáljuk az energiát küldeni, hogy érezzék: nincsenek egyedül” – nyilatkozta lapunknak Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója, a rendezvény szervezője. 2012 óta ünneplik Magyarországon a Koraszülöttek Világnapját, Szeged három évvel ezelőtt csatlakozott a kezdeményezéshez. A Katolikus Házban lila sütemény (a szín jelképe a koraszülöttségnek), kiváló szakemberek, közös beszélgetés, éneklés várta a kicsiket, a szülőket és a szimpatizánsokat.

Ma minden tizedik gyermek koraszülöttként jön világra, Rádi Katalin szerint „népbetegségről” beszélhetünk, ezért fel kell nyitni a társadalom szemét. Szeretnék megmutatni, hogy az intenzív osztályon eltöltött hosszú hónapok után is van élet, a kórházból haza fogják vinni gyermekeiket. Meghívtak minden érintett szülőt, de örömmel várják azokat is, akik csupán az érdeklődés és szimpátia miatt néznének be.

Idén két napon keresztül ünneplik a koraszülötteket. Szerdán egy rendhagyó Ringató foglalkozást tartottak. Vadai Henrietta Kodály-módszerrel igyekszik erőt adni a szülőknek, minden héten bent van az intenzív osztályon. Ellátogattak a koraszülöttekkel foglalkozó orvosok, nővérek, akik találkoztak azokkal a szülőkkel, akiknek a gyermekeit megmentették. A szakemberek előadásokat is tartottak a helyes táplálkozásról.

November 17-én az ország több pontján lila fénnyel világítanak meg épületeket, ez a hit, a remény és az empátia színe. Szegeden a Reök-palotát választották ki, énekhanggal csalogatják elő a lila színt 17 órától.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.140 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére