Sirok Mihály: Igaza van Pintér M. Lajosnak!

2016. október 9., vasárnap • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: MTI (illusztráció)

Szijjártó Péter; Botka László; B. Nagy László

Ha nincs most elhatározás a rend kialakítására, ha nincs most akarat a változásra a polgári oldalon belül Szegeden, akkor a következő önkormányzati választás eredménye hamarosan borítékolható lesz – reagált főszerkesztőnk, Pintér M. Lajos október 6-i jegyzetére olvasónk, Sirok Mihály.

Tévedés ne essék. Jelen cikk írója nem bértollnok, nem fizetett médiamanipulátor.
Se kutyája, se macskája a szegedi, nem titkoltan jobboldali szellemiségű orgánum főszerkesztőjének. A következő sorok annak okán íródtak, hogy a nagy végeláthatatlan csönd közepette – amelyet tapasztalni lehet a szegedi konzervatív kommunikációban – született egy írás, egy hangos gondolati folyam, némi kritikai éllel a minap a SZEGEDma.hu internetes portálon, amelynek fénye utat mutathat a sűrű éjszakában. (Pintér M. Lajos: Népszavazás után, választások előtt – Szeged és a polgári fordulat esélyei. SZEGEDma.hu, 2016. október 6.)

Jól olvassuk, jól értelmezzük a cikket? A „zászlóhordozó” internetes portál cikket közölt néhány nappal ezelőtt, amely Pintér M. Lajos tollából származik. No, de miért is? A szegedi polgári réteg stabil hajójának tekinthető médium talán választ keres a mai, finoman szólva redukált városi ellenzéki kommunikációra? Vagy egy cizellált „koki”-nak értelmezhető a produktum azokért az eredményekért, amelyek (talán) lehetnének sokkal jobbak is? Talán egy „felrázó” írás, amelyet olvashatunk, avagy egy vészcsengő azért, hogy egyébként lenne még muníció a szegedi jobboldalban, és nem kell a papnak kenetért üzenni? Mit rejtenek a cikk sorai magukban, és mi van mögöttük?

„Szeged mozdulna, de hiteles és emberarcú alternatívára vár, melybe aztán belekapaszkodhat” – ezzel a felütéssel kezdi az újságíró. A 2016. október 2-i népszavazás áll a kezdőpontban. A szavazatok száma 98%-ban a „nem”-et jelölő ikszek felé dőlt. Ezt sikerként lehet elkönyvelni, aki elment szavazni, az a magyar kormány ideológiáját támogatta. Ezzel fontos párhuzam, hogy helyi szinten a voksolók száma több volt, mint a 2014-es önkormányzati választás alkalmával, sőt ez nagyobb szám, mint amennyivel Botka újra kormányzó székbe került két évvel ezelőtt Szegeden. Nagyjából egy fél önkormányzati ciklus alatt lelkesebbek lettek a szegedi szavazók, és a polgári oldal értékei mellett nyilvánították ki véleményüket. Ez mégis csak haladás! De keserű a mosoly, mert az országos átlaghoz képest 6%-kal kevesebb volt a véleménynyilvánítók száma. Szeged utolsó helyen végzett a megyei jogú városok rangsorában. Pont itt, ahol néhány kilométerre már napi szinten érzékelhetőek a migránsáradat esetleges negatív hatásai. A paradoxon és a furcsa, „Szeged-specifikus” helyzetet ezekkel a mondatokkal ábrázolja Pintér: „Amögé bújni és azzal takarózni tehát, hogy a napfény városa erős (bevehetetlen?) szocialista fellegvár – hiba. Az is egyértelmű ugyanakkor, hogy valamiféle látható és mindenki számára egyértelmű fordulatra van szükség ahhoz, hogy a helyi jobboldal mennyiségi és minőségi szempontból is bővítse, majd állandóvá tegye bázisát.”

Milyen konklúziókat von le Pintér?

A számok tükrében megállapítható, hogy a Botka-féle migránsokat támogató politika megbukott, de a polgári oldalt képviselő helyi erőknek vigyázniuk és őrizniük kell a tüzet a választókban, nehogy elillanjon ez a fajta támogatói hozzáállás – olvasható ki az elemzésből. A választói körzetek áttekintésénél nagyító alatt látható a különbség, hol folyik tisztességes munka, és melyek azok a területek, ahol nincs valós kapcsolat a választókkal. „(…) a paneles körzetek még a szegedi átlagtól is messze elmaradtak, amiből szintén le kell vonni a tanulságokat.” A továbbiakban simulékony modorú, ám igen konkrét üzeneteket fogalmaz meg a médium vezetője. „Fel kell emelkedni és az asztalra kell csapni” – írja a főszerkesztő, majd így folytatja: „A hallgatás ugyanis nem megoldás. A passzivitásra pedig nem lehet mentség. Ahogy a tettek és az új ötletek, úgy a csend és a mozdulatlanság is üzenet a 44 500 fő és a többiek számára. A munka viszont nemcsak megkerülhetetlen, de sikerrel is kecsegtet!” Ha nem kezdődik el a tudatos építkezés, akkor a történet végét méretes öngólnak aposztrofálja a tanító jellegű olvasmány szerkesztője.

Most pedig vegyük sorra Pintér M. Lajos konklúziójának konklúzióit.

A cikk olvasása közben meg utána is, az érzés némi értetlenséggel párosulva gyökerezik meg az emberben: Egy publicistának kell üzenni, helyzetet elemezni a választók és a helyi politikusok részére? Az idézett cikken kívül mástól (esetleg helyi politikustól) született-e ilyen „tiszta fejű” helyzetértékelés, amely oázist tud teremteni Szeged politikai sivatagában? Kifertőtlenített, profi kampánystratégiát olvashatnunk Pintértől, olyan gondolatokkal, amelyeket már 2006-ban (tíz éve!) illendő lett volna fehér asztalhoz citálni, helyzetet elemezve Botka első polgármesterségének végén, arra való garanciául, hogy serény elhatározás szülessen a polgári oldal győzelmére Szegeden. A publikált anyagot szemezgetve az a hasonlat születik meg az olvasóban, mintha a nézőknek kellene edzeni a focicsapatot. Szotyizás közben, nekik kellene megmondaniuk a lelátóról, hogyan kell a meccset megnyerni. „És tudjátok fiúk, a labda azért van, hogy az ellenfél kapujába kerüljön, a lehetőségekhez képest 90 percen belül minél többször!…” Mintha nem lennének tisztességesen, havonta fizetett futballisták a csapatban, az edző meg rendre szabadságon lenne…

Mi történik a másik oldalon? Botka karba tett kézzel, kockás ingben fotózkodott az Indexnek a nyáron, üzenve a „ballib” páholytagoknak: egyedül is helyt tud állni, minden rendben és „Szeged mindenek előtt!”. Majd vörös nyakkendőt kötött, és a sajtó elé állva ünnepeltette magát Szijjártó külügyminiszter mellett, hogy Szegedre érkezik a British Petrol, 500 új munkahelyet teremtve a szegedi választóknak. A focihasonlatnál maradva, az utóbbi cikkemben (Ébresztő, Szeged! – SZEGEDma.hu, 2016. augusztus 26.) talán ezek szerint akkor nem is lőttem annyira mellé… Látni kellene ugyanis, hogy a városvezetés tudatos politizálása mellé tudatos ellenzéki magatartás szükséges. Már most borítékolható, hogy a következő évtől egészen a 2019-es őszi választásokig Botka az újszegedi Liget-beruházásból és a British Petrol ideköltözéséből fog „élni”. Polgármesterjelöltként ezzel akarja majd menteni az esélyeit.

Ha egyáltalán indul, és ha nem lesznek addig előrehozott választások a nagynevű egyetemi városunkban. De maradjunk annál, és tételezzük fel, hogy 2019-ig kibírja Szegeden az egykori szolnoki vízilabdás. Itt, ebben a városban – láthatjuk, hogy az utóbbi választási eredmények alátámasztják – nem a realitások, az ésszerűség a meggyőző a választók számára, hanem a politikai kommunikáció. Ha nincs most elhatározás a rend kialakítására, ha nincs most akarat a változásra a polgári oldalon belül Szegeden, akkor a következő önkormányzati választás eredménye hamarosan borítékolható lesz. Összefoglalva tehát: igaza van Pintér M. Lajosnak!

Sirok Mihály

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 29 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.198.133.40 IP címről szól hozzá.

 • 29. csumi hozzászólt ekkor: 2016. október 18., kedd, 19:54
  Válaszolok

  28. Látod? Nem látod. Na látod!

 • 28. erősítés hozzászólt ekkor: 2016. október 18., kedd, 19:03
  Válaszolok

  Kösz “tikle”, kösz! (az erősítést).

  Gondolom, most azon eszelsz, hogyan lehetne rábeszélni az embereket, hogy ne éljenek a 34 milliárdos fejlesztés lehetőségével, mert ahhoz a jelenlegi városvezetésnek is köze lesz!?, Te meg bizonyíthatod a stagnálást!

  Hát, nem is tudom, szerintem konzultálj, mielőtt “véglegesen” döntenél!

 • 27. tikle hozzászólt ekkor: 2016. október 18., kedd, 17:33
  Válaszolok

  Erősítés! Már neked kell az erősítést, hogy megérd! A város vezetése már régen stagnál. Semmi okos ötletük nincs. A vak is látja.

 • 26. kozmika hozzászólt ekkor: 2016. október 18., kedd, 17:32
  Válaszolok

  A hárommillió háromszázezer szavazathoz már nem kell
  erősítés !

 • 25. erősítés hozzászólt ekkor: 2016. október 13., csütörtök, 18:06
  Válaszolok

  Kedves (23.) Barátom!
  Nem én ajánlottam fel az erősítést, csak egyet értettem vele, mert ( első ránézésre) kevésnek tűnt a 8-hoz viszonyítva a 3.
  Gondolod, hogy “nyerő széria” örökké tart, esetleg nekem jósolod, hogy nem érem meg?

 • 24. K. István hozzászólt ekkor: 2016. október 11., kedd, 08:39
  Válaszolok

  22. bocsika! Értem én a poént, de mostanra már tudom: Botka elvtárs vörös nyakkendője még az ellenzéki Szegeden is egyre több embernél veri ki a biztosítékot – nem kell azt szagolgatni… biztosan tudod-érzed, mire gondolok, bocsika… :) :)

 • 23. bukott baloldal hozzászólt ekkor: 2016. október 10., hétfő, 19:29
  Válaszolok

  Kedves “erősítés” barátom. hárommillió háromszázezer szavazathoz már nem kell erősítés… A vesztesek oldalán állsz, és innen nincs visszaút. Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!

 • 22. bocsika hozzászólt ekkor: 2016. október 10., hétfő, 13:13
  Válaszolok

  “20.K. István”

  Te szoktad szagolgatni a Botka vörös nyakkendőjét?
  Furcsa gusztusod van! :D

 • 21. erősítés hozzászólt ekkor: 2016. október 10., hétfő, 12:50
  Válaszolok

  “Kell már a segítség”!: most, hogy a M. Elnök Urat csak 3 milliónyian támogatták az össznépi magyarságból, (egyet értek a 20. hozzászólóval) szükség van az erősítésre, – Kiss-Rigó László, Nógrádi Tibor és Pintér Főszerkesztő úr részéről is -, még ha az oly jelentéktelen is.

 • 20. K. István hozzászólt ekkor: 2016. október 10., hétfő, 10:39
  Válaszolok

  Cinikus + The ! Az “izzadtságszagot” inkább Botka vörös nyakkendőjéből érzem. Sajnos, egyre jobban. Vajon ezért sem jön Orbán Viktor már jó ideje Szegedre? Úgy lehet, igen.
  Holott régóta tartozik a beígért vadonatúj szegedi focistadion alapkő-letételével… S higgye el Orbán úr: egyre kevesebben húzunk a szolnoki ex-vízipólóshoz, ne legyünk már mindannyian “kollektíven bűnösök”…

  Pláne azért sem lehetünk azok, mert az Ön oldalát T. Miniszter Elnök Úr – többek között… – Kiss-Rigó László, Nógrádi Tibor és Pintér Főszerkesztő úr is egyre hatékonyabban erősítik!!!

 • 19. hal-kan hozzászólt ekkor: 2016. október 10., hétfő, 08:51
  Válaszolok

  Halkan szeretném megkérdezni, hogy van valakinek egy olyan alternatív javaslata Szeged rövid és középtávú jövőjét illetően? Ha igen esetleg nem lehetne megosztani a városlakókkal?

 • 18. Németh hozzászólt ekkor: 2016. október 10., hétfő, 08:49
  Válaszolok

  mintha megmozdult volna az állóvíz. ez tetszik. egyre több dolog nem tetszik nekem szegeden, szerintem az MSZP-s városvezetés zsákutcába vezette a várost. ahonnan nem lesz egyszerű kitalálni.

 • 17. Beépített bolsi hozzászólt ekkor: 2016. október 10., hétfő, 08:40
  Válaszolok

  NP “olyan durva egyszemélyi vezetés működik ami láttán még Sztálin is elismerően csettintene.”
  Botka pont ezt másolja, mert országosan bevált és egyébként is ilyen.
  Meggyőződésem hogy az előző helyi elnök a PM választáson kevesebb szavazatot kapott volna mint K J.
  Ezért tiltakoztak leginkább a szegedi bolsik a jelölt lecserélése miatt. Már évekkel korábban el kellett volna zavarni mert a szocik malmára hajtotta a vizet.

 • 16. Beépített bolsi hozzászólt ekkor: 2016. október 10., hétfő, 08:27
  Válaszolok

  Az előző helyi Fidesz elnök aki szintén László és szintén jogász, érdekes módon került a pozícióba és maradt benne évekig. Külső szemlélőként úgy látom hogy Botka neki és szűk körének köszönheti hogy a szegedi polgári párt itt tart ma. :(

 • 15. képviselő mutyi hozzászólt ekkor: 2016. október 10., hétfő, 08:17
  Válaszolok

  4. ” nem lesznek előre hozott választások – miért is lennének?”
  -mert a gyurcsányisták, a vörös yeti szövetségesei naponta ezzel riogatnak. :)

 • 14. szemész hozzászólt ekkor: 2016. október 10., hétfő, 07:05
  Válaszolok

  az ehhez hasonló cikkeknek és a válaszcikkeknek fontos szerepe van abban, hogy a szegedieknek leessen végre a hályog a szeméről.

 • 13. néni hozzászólt ekkor: 2016. október 9., vasárnap, 19:52
  Válaszolok

  A korrrupció és a demokrácia leépítése mióta polgári erények fideszileg?

 • 12. sasszöm hozzászólt ekkor: 2016. október 9., vasárnap, 19:23
  Válaszolok

  Igen Orbánnak egyre nagyobb a tekintélye, nemcsak a fideszben hanem egyre inkább európában is.
  Egyeseknek ez személyi kultusz…
  No comment…
  De mi a helyzet a balfélen?
  Csupa senki, néhány bohóccal kiegészítve kb. ennyi.
  Nem véletlenül tartanak ott, ahol.

 • 11. cikkek hozzászólt ekkor: 2016. október 9., vasárnap, 18:18
  Válaszolok

  Még, hogy csönd?, inkább folyamatos, igaz, hogy üres és még inkább sablonos hangoskodás, ahol már egyeseknek az is fény, hogy felismerték, a jelenlegi város-vezetés tudatosan politizál (idézet a cikkből).

  “Tévedés ne essék. Jelen cikk írója nem bértollnok, nem fizetett médiamanipulátor.
  Se kutyája, se macskája a szegedi, nem titkoltan jobboldali szellemiségű orgánum főszerkesztőjének.”:

  Erre, még az elfogulatlan olvasó is egyből rákérdez, miért is tetszik előre szabadkozni, nem bízik a tartalomban?

  Stratégia, hát igen: hihető ígéretek (a mindennapok problémáinak megoldására) alkalmasnak tűnő emberek szájából, akiknek eddig még nem kérdőjeleződött meg a szavahihetősége és a városuk érdekében hajlandóak szembe menni akár saját pártjukkal is!

 • 10. NP hozzászólt ekkor: 2016. október 9., vasárnap, 17:12
  Válaszolok

  A Fideszben akkora Orbán személyi kultusza és olyan durva egyszemélyi vezetés működik ami láttán még Sztálin is elismerően csettintene.
  Majd pont ez a párt lesz nyitott alulról jövő kezdeményezésekre, belső vitákra, egyeztetésekre. Eddig is Pesten jelölték ki Botka kihívóját, ezután is így lesz.
  Szokjatok hozzá.

Ugrás az oldal tetejére