Október 6.: Múlt és jelen – a Tisza Lajos Közéleti Egyesület közleménye

“Nem hagyjuk, hogy bukott politikai kalandorok döntsék el Európa, Magyarország és Szeged jövőjét!” – üzeni a nemzeti gyásznapon a civil szervezet. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület közleményét alább teljes terjedelemben olvashatják.

Százhatvanhét évvel ezelőtt végezték ki Aradon az 1848/49-es szabadságharc tizenkét honvéd tábornokát és egy ezredesét, illetve Pesten gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt. A tragikus eseményre, hős mártírjainkra másfél évtizede méltó módon emlékezhetünk, hiszen 2001-ben a polgári kormány október 6-át nemzeti gyásznappá nyilvánította.

1848/49-ben a nemzet egységbe forrva ragadott fegyvert egy olyan nagyhatalom ellen, amely akkor már több mint százötven éve kényszerítette rá elnyomó akaratát a magyarságra. A török kiűzéséhez segítő kezet nyújtó Habsburgokról ugyanis hamarosan kiderült, hogy semmivel sem különbek az oszmán félholdnál. A dinasztia nyílt célja az volt, hogy beolvassza hazánkat a német ajkú birodalomba, megtörve ezzel évezredes kultúránkat, eltörölve múltunkat és a nemzeti jövőbe vetett hitünket. Rákóczi fejedelem kudarccal végződött küzdelme után a reformkor generációja is fellázadt, hogy lerázza az újabb rabigát; Kossuth és társai másfél esztendeig vívták elkeseredett harcukat, amelyet I. Ferenc József császár végül – orosz segítséggel – vérbe fojtott.

Azóta eltelt bő másfél évszázad, és egyre inkább kénytelenek vagyunk rádöbbenni a keserű igazságra: a helyzet több szempontból kísértetiesen hasonló, mint a tizenkilencedik század közepén. Mindjobban tapasztaljuk, hogy a naiv álmainknak vége – a rendszerváltozás után hittünk egy a keresztény gyökerű, értékkövető, polgári Európában, amelynek lényege és fő összetartó ereje az egyenrangú, erős nemzetek közössége. Hittünk a fejlett nyugati államok jó szándékában, bíztunk benne, hogy elsődleges céljuk a szocializmusból kivergődött, tönkretett országok mielőbbi felzárkóztatása. Mára azonban kiderült, hogy – a vitathatatlanul jelentős támogatások ellenére – alapvetően másról van szó, s ezt az elmúlt egy évben soha nem látott méreteket öltő népvándorlási hullám tette véglegesen egyértelművé.

Most olyan Európában élünk, ahol az egyenlők között vannak egyenlőbbek, akik gazdasági és politikai túlsúlyukkal kíméletlenül visszaélve próbálnak ráerőltetni a többiekre, így hazánkra is egy olyan új világrendet, amely minden, csak nem az, amiről valaha álmodtunk. Titkos háttéralkukkal, kozmopolita milliárdosok támogatásával, gazdasági bevándorlók százezreinek, millióinak a kontinensre telepítésével igyekeznek szétrombolni a keresztény, polgári Európát, bizonytalan és sötét jövő felé terelve ezáltal saját polgáraikat.

Sajnos vannak olyan honfitársaink, akik a közélet iránti érzéketlenségükkel passzívan vagy felelőtlen magatartásukkal akár tevékenyen is részt vesznek ebben az érthetetlen, önpusztító folyamatban. Még szomorúbb azonban, hogy olyanok is akadnak, akik honatyaként vagy akár egy település polgármestereként – az őket megválasztó nép akaratával szembemenve – teszik mindezt, akiknek rövid távú politikai érdekei, személyes ambíciói fontosabbak kontinensük, hazájuk, illetve szűkebb lakókörnyezetük sorsánál. Az elmúlt vasárnap viszont hárommillió-háromszázezer magyar megmutatta, hogy ebből egyszer s mindenkorra elég volt, és ez nem volt másképpen Szegeden sem: a kvótát elutasítók jóval többen voltak, mint amennyi szavazatot a település szocialista – a migránsok betelepítése kapcsán uniós politikusokkal parolázó – polgármestere a 2014-es helyhatósági választásokon kapott. Az üzenet számunkra világos: új, minden eddiginél nagyobb összefogás körvonalazódik városunkban, mi pedig minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy ez a közösség tovább gyarapodjon. Nem hagyjuk, hogy bukott politikai kalandorok döntsék el Európa, Magyarország és Szeged jövőjét!

17 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  17. elemző
  2016. október 7., péntek, 07:22
  Válaszolok

  14. Szegeden mindenben az országos politika kicsinyített tükörképét látjuk. Itt is van egy autokrata (diktatórikus) vezető, kétharmados többséggel, machiavelli módszerekkel. A szegedi ellenzéknek csak akkor van esélye a helyi kiskirály és udvartartása legyőzésére, ha a választásokon mindenütt közös, képviseletre alkalmas, tiszta múltú jelölteket indít és azokat egységesen, maximálisan támogatja. (Erre országosan és helyi szinten sincs sok esély. )
  Novák Katalinnak vagy bárki másnak, hiába is alkalmasabb Botkánál csak ez esetben érdemes a helyi önkényúr ellen indulnia.

 • '>
  16. Bolsi trollok
  2016. október 6., csütörtök, 21:41
  Válaszolok

  15. Megjött az első Novák Katalint fikázó botkacsicska.
  A jogi egytemen épp csak (kormányfői hátszéllel) átevickélő szolnoki “mi kutyánk kölke” Botka mennyivel volt alkalmasabb a szegediek képviseletére?
  Olvass utána mielőtt 25 évet meg hasonlókat emlegetnél! A szülei is itt élnek.
  https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%A1k_Katalin

 • '>
  15. Preda
  2016. október 6., csütörtök, 20:37
  Válaszolok

  Hagyjuk már Novák Katalint. 25 éve nincs Szegden, semmit nem tud már a városról. Szociális ágazatban dolgozik, se városfejlesztés, se gazdaság, se egyéb tapasztalat. Ide menedzser szemléletű, kőkemény vezető kell. Nincs szükség politikai ejtőernyősökre!

 • '>
  14. nagykoalíció
  2016. október 6., csütörtök, 20:23
  Válaszolok

  12. A szegedi születésű Novák Katalin emberileg és szakmailag is sokkal alkalmasabb lenne az alaptalanul beképzelt, pökhendi és acsarkodó Botkánál a város vezetésére, de ehhez kellenének olyan önkormányzati frakciók is amelyek a város érdekeit nézik pártállástól és országos politikától függetlenül. Az önállóság nélküli balos zombi szavazógépek és az egymással rivalizáló jobboldali képviselők közül most nem sokat találni, aki a lakosság érdekeit és nem a pártérdekeket figyelembe véve együtt dolgozna Katalinnal.

 • '>
  13. Vicc
  2016. október 6., csütörtök, 19:02
  Válaszolok

  Mást is csak rágalmaznak, hazugok!

 • '>
  12. igazából
  2016. október 6., csütörtök, 17:29
  Válaszolok

  Mondok egy nevet: Novák Katalin, ha rá bírná venni a szegedi polgári oldal, hogy vállalja a polgármesteri jelőltséget, akkor lenne csak nagy pánik Botka “szoclibjei” között. Botka bér tollnoknokai nem találnának fogást rajta, csak legfeljebb rágalmazni tudnák, ami viszont nem esne nehezükre. Bizakodjunk!!!

 • '>
  11. Vicc
  2016. október 6., csütörtök, 16:28
  Válaszolok

  Jobb a jobb szerint komoly erő nem gondolkodik Barthában? Milyen komoly erő? Csak nem a partok helyi szervezetei? Ez ugye csak vicc!, kész röhej. Azt hiszem fordítva van, Bartha nem gondolkodik bennük.

 • '>
  10. Értetlen
  2016. október 6., csütörtök, 15:42
  Válaszolok

  Jobb a jobb: Nagyon nem jól tudod, két országgyűlési és egy helyhatósági. Egyebekben a választás.hu oldalon ellenőrizhető. Vélhetően abba a gyenge képességű helyi -magát jobboldalinak- mondó csapathoz tartozhatsz akiket Botka immáron 14 éve rendszeresen laposra ver. Tehát jobban tennéd, ha hallgatnál. Tudjuk, hogy megélhetési kérdés nálatok, még az ellenzékiség is, de nekünk belőletek van elegünk! Úgyhogy aki megbukott már többször is és nagyon az nem Bartha!

 • '>
  9. Gumimaci
  2016. október 6., csütörtök, 14:06
  Válaszolok

  Értetlen, nem is vagy te olyan értetlen. Minden szavaddal egyetértek! Úgyhogy hajrá, hajrá.

 • '>
  8. jobb a jobb
  2016. október 6., csütörtök, 12:39
  Válaszolok

  Azéért bukott,mert 2002.-ben megbukott, nagyon.Benne komoly erő már nem fog gondolkozni.
  (egyébiránt egy országgyűlési,és két helyhatóságin indult, fordítva mint Érthetetlen érthetetlenül írta.

 • '>
  7. Értetlen
  2016. október 6., csütörtök, 12:06
  Válaszolok

  Botkát értem, így van, de Bartha miért is hiteltelen, miért is bukott. Miden kompetens írásban azt olvastam, hogy Ő engedte el a helyi – valóban bukott – magukat Fideszesnek mondott emberkék kezet. Két országgyűlési és egy helyhatósági választáson indult és ebből három mandátumot szerzett. Akkor miért is bukott? Szerintem pedig tökéletesen alkalmas lenne, hogy kihívja Botkat. Valószínű nyerne is, mert a jobboldalon egységet tudna kovácsolni. Úgyhogy szerintem hajrá!

 • '>
  6. középső
  2016. október 6., csütörtök, 11:46
  Válaszolok

  Szeged jövőjét valóban nem bukott politikusoknak kellene meghatározniuk. Botka László számomra egy hiteltelen és bukott politikus, de Bartha volt polgármestert is ebbe a kategóriába sorolom. Szegednek valami egészen másra lenne szüksége.

 • '>
  5. rejtvényes
  2016. október 6., csütörtök, 11:27
  Válaszolok

  Mottó: “Nem hagyjuk, hogy bukott politikai kalandorok döntsék el Európa, Magyarország és Szeged jövőjét!”

  Érdekesen rejtvényes mondat még egy civil szervezettől is! Valami segédeszköz a megfejtéshez? vagy gondoljon mindenki, amit akar?….
  ….. hát, a Gyász-napot összefüggésbe hozni a Népszavazás “gyászos” érvénytelenségével, azért kissé “bizarr” párhuzam!

 • '>
  4. okosabbnálam
  2016. október 6., csütörtök, 11:18
  Válaszolok

  3.
  Jogászok közt mindennapos!

 • '>
  3. Törőcsik István
  2016. október 6., csütörtök, 10:19
  Válaszolok

  A reformkor generációja nem lázadt fel. A Habsburg-ház trónfosztása már csak egy viszonylag szűk kisebbség – leginkább Kossuth – akaratát tükrözte. Addigra a reformkor nagyjai már lemorzsolódtak, mert nem értettek ezzel egyet. Kossuth sajnos rosszul mérte fel a nemzetközi helyzetet; Magyarország magára maradt az orosz intervencióval szemben. Kossuth politikusként katonai kérdésekbe is folyamatosan beleavatkozott, ez számos vesztett csatát eredményezett, ennek ellenére ő akarta Görgeit főbe lövetni, hogy aztán végül kegyelemből árulóvá nyilvánítsa.
  Kossuth egy kétségtelenül tehetséges ember volt, aki a sikerek hatására durván túlértékelte magát, ennek árát pedig a nemzet fizette meg.
  Előfordul az ilyen…

 • '>
  2. The
  2016. október 6., csütörtök, 10:02
  Válaszolok

  Tisza Lajos politikus 1865-ben a Felirati Párthoz, Deák Ferenchez csatlakozott, s részt vett a Habsburgokkal való kiegyezés előkészítésében.

 • '>
  1. The
  2016. október 6., csütörtök, 10:00
  Válaszolok

  Milyen szépen átugrották a kiegyezés időszakát amikor a magyar és a Habsburg korona egy fejet díszített és az ország annyit fejlődött erkölcsi és anyagi értelemben mint még soha. Az aradi vértanúk többsége nem is magyar volt – mégis hősi halált haltak, bátran, Magyarországért.