CVU: Felújított szociális bérlakások – kötelezően előírt feladat

Bérlakás-felújítási és pályáztatási programot indít Szeged városa, amivel kapcsolatban közleményt juttatott el portálunkhoz a Civil Városi Unió.

Botka László, Szeged polgármestere sajtótájékoztatón adta hírül, hogy az IKV Zrt. 76 önkormányzati tulajdonú bérlakást újított fel, és további 50 esetében terveznek ilyen munkát. Ez jó dolog, ám nem értjük, hogy a hír miért ért meg egy sajtótájékoztatót.

Csupán az Alkotmányban, illetve az önkormányzati törvényben foglalt kötelező feladatát („A helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen – 9. lakás- és helyiséggazdálkodás megvalósítása.”) hajtja végre az önkormányzat, illetve cége, mely feladatát egyébként hosszú évek óta hanyagolja.

Botka – híresen erős szociális érzékenységétől indíttatva – a 126 lakást rászorulók részére biztosítaná, pályázat útján.

Akkor vizsgáljuk meg a tényeket!

A most említett lakások a szegedi bérlakásállomány mintegy 0,5 %-át teszik ki. A lakások bérleti díját az utóbbi években drasztikus mértékben emelték, olyannyira, hogy lassan meghaladják a piaci albérleti díjakat. Csakhogy a szabad piacon a bérbeadókat felújítási kötelezettségek is terhelik. Ebből vajon az évek során mit teljesített az IKV? Arról, hogy a maradék 99,5 %-kal mi lesz, elvégzi-e végre a város a tulajdonosi kötelezettségét, azaz a bérlemények rendeltetésszerű állapotának biztosítását, nem beszélt Botka.

Miként arról sem, hogy a rászorulók 3000,-Ft ellenében pályázhatnak, mely pályázati díjat az IKV akkor is megtartja, ha a pályázó nem nyert. Hiszen a rászorulókról van szó! (Legutóbb több mint 150 pályázóból tízegynéhány nyertes volt.)

Jó lenne, ha a szegedi rászorulók legalább annyi figyelmet kapnának Botka részéről, mint azok a migránsok, akiket a polgármester és segítői, mint például a MigSzol fokozottan rászoruló személyeknek tartanak, és minden eszközzel támogatni szeretnének. (Esetleg felújított lakásokkal is?) De arról sem beszélt a polgármester, hogy Szegeden – szintén a szociális érzékenység jegyében – évi többmilliós ingatlanadót kénytelenek fizetni az idősek elhelyezéséről gondoskodó cégek, nyugdíjasotthonok, viszont a Napfényfürdőt kivetette az ingatlanadó hatálya alól, akkor, amikor már tudott volt, hogy magánkézbe kerül.

„Az IKV Zrt. előző vezetője nem állított helyre lakásokat, és nem is pályáztatott meg – ezzel magyarázta a polgármester, hogy miként is van több száz önkormányzati bérlakás Szegeden. Példaként elmondta, 2011-ben 4, majd a következő két évben 10, illetve 11 lakást pályáztattak meg” – olvashatjuk a sajtótájékoztató anyagában. Botka megfeledkezik egy apró tényről, miszerint ő már 14 éve polgármester. De megkérdezhetnénk azt is: vajon mire ment el a lakáskarbantartásra és felújításra szánt, évi 100 milliós nagyságrendű lakásalap költségvetési előirányzata?

Botka László szavai szerint az IKV Zrt. a bérlakások fenntartását és felújítását az önkormányzati tulajdonú üzletek bérbeadásának nyereségéből kívánja fedezni. A nyitott szemmel járó szegedi nemcsak a bérlakásokat láthatja üresen, hanem azt a sok helyiséget is, amelyeknek ablakába kiragasztott papírlapon kérik az éppen arra járó lakost, hogy adjon javaslatot, mire lehetne hasznosítani az előtte lévő üres „üzletet”. Ezekből sajnos bőven van. Az üzleti célú ingatlanállomány egyharmadát kitevő több mint 260 üres helyiség nagyjából negyedrészénél történt új szerződéskötés, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ingatlanok negyedrészét értékesítették is, hiszen számos esetben csak bérlőváltás volt. Érdemes lenne átgondolni, hogy a plakátkampány helyett talán megoldást hozna a piaci viszonyokhoz igazodó bérleti díjak alkalmazása, a karbantartási, felújítási költségek finanszírozása, beszámítása a bérleti díjba? Vagy esetleg egészen más bérbeadói magatartás, mint amilyet a Pagoda étterem kálváriája kapcsán láthattunk.

Civil Városi Unió

17 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  17. okosabbnálam
  2016. szeptember 14., szerda, 19:32
  Válaszolok

  16. dorozsmai
  Alapvetően ezek, anyáddal az élükön. Remélem, ha te nyugdíjas leszel – ha megéred és nem ütnek előbb agyon, ami már szerintem most is későn volna -, nem kapsz egy vasat sem, és mehetsz az árok szélére füvet legelni, és elkaparhatod magad, ha kimúlsz ebből a világból.

 • '>
  16. dorozsmai
  2016. szeptember 14., szerda, 19:16
  Válaszolok

  Ezek azok a nyugdijas csoportok akik 10 millió forintot kaptak a Botkától ( valójában a szegedi adófizetőktől ,csak Botka úgy csinál mintha ő adná) , és a szegednapján elmennek megtapsolni ?

 • '>
  15. The
  2016. szeptember 14., szerda, 18:56
  Válaszolok

  A Szenior Center mióta civil? Az egy önkormányzati támogatási ernyő szervezet de az oda tartozó sok száz nyugdíjas egyesület valódi civilekből áll. Nyugdíjas dalcsoportok, 70 éves emberek akik értelmes programokat szerveznek maguknak. Amíg alaptalanul támadod őket két dolgot tehetnél: viszel nekik egy tál ételt mert a nyugdíj semmire nem elég és megnézed hogy a CVU milyen pozitív dolgokat tett le az asztalra az elmúlt öt évben. Ők sem csak leveleket írnak nyugodt lehetsz.

 • '>
  14. Szegedi
  2016. szeptember 14., szerda, 18:38
  Válaszolok

  A Botkabértolnokok a sajtó-kommunikáció-kabinet csoportból irhatnának szakmai érveket is az alpári közönséges hazudozás helyett. Talán ha az ál civilekről van szó akkor érdemes lenne úgy kezdeni hogy hallgatói hálózat,oktatói hálózat,migszol,senior center,és egyéb Botka és Soros által létrehozott vagy finanszirozott szervezetek.

 • '>
  13. kell1csapat
  2016. szeptember 14., szerda, 17:35
  Válaszolok

  Nóném fidesz csicska CVU, hányan vagytok, kifélék-mifélék? Mert akárkivel nem vitatkozik érdemben a dolgozó. Kissé öblös a dumátok a fidesz alfeléből. 🙂

 • '>
  12. NP
  2016. szeptember 14., szerda, 16:35
  Válaszolok

  CVU
  ” Botka megfeledkezik egy apró tényről, miszerint ő már 14 éve polgármester. ” – ti viszont simán elhallgatjátok azt a tényt, hogy az említett időszakban a Jobbik-Fidesz többségű közgyűlésnél volt a döntési lehetőség és az IKV főnökét is ők nevezték ki.

 • '>
  11. CVU
  2016. szeptember 14., szerda, 15:17
  Válaszolok

  Élvezettel olvasnánk egyébként vitatkozó, érvelő kommenteket, ám eddigi írásaink állításait tényszerűen cáfoló reagálások nem szoktak érkezni, talán mert ahhoz kissé több felkészülés szükségeltetik, nem elég pusztán a zsigeri pocskondiázás.

 • '>
  10. CVU
  2016. szeptember 14., szerda, 15:10
 • '>
  9. okosabbnálam
  2016. szeptember 14., szerda, 14:20
  Válaszolok

  7.elemző
  Orbán több okot is ad rá, az biztos!

 • '>
  8. okosabb mint NP
  2016. szeptember 14., szerda, 13:22
  Válaszolok

  6. “látszik a sorminta: megszólal Np, rátromfol egy okosabbnála, majd utóvédként jön a cinikus meg a gyíkfarok és sokan mások. 🙂
  Le kellett volna védetni az egyszemélyes botkakommandónak azt a stratégiáját, amikor civil fórumozók nevében ezerrel nyomatod a városházi pártpropagandát. 🙂

 • '>
  7. elemző
  2016. szeptember 14., szerda, 13:10
  Válaszolok

  6. Botka többet szapulja Orbánt és a fideszt, mint fordítva. Pedig nem Viktor szavazta ki az Mszp vezetőségéből és törölte a kormányfőjelöltek listájáról. Gyurcsány jelölése nagyobb kihívás lesz Orbánnak mint a csak Szegeden támogatott betelepítéspárti, acsarkodó megyei pártelnök-tanácselnök.

 • '>
  6. NP
  2016. szeptember 14., szerda, 12:28
  Válaszolok

  CVU

  Szánalmasak vagytok a “minden rossz amit Botkáék csinálnak” mentalitással és ezzel a nyaloncszereppel.
  Ráadásul látszik a sorminta: megszólal Nógrádi, rátromfol a TLKE, majd utóvédként jön a CVU.

  Baromira nem érdekelne mindez, ha nem rombolnátok már a nevetekkel is a civil szféra tekintélyét. Semmi közötök ehhez a szférához, ezerrel nyomjátok a pártpropagandát.

 • '>
  5. Mimjú
  2016. szeptember 14., szerda, 11:30
  Válaszolok

  Nem elég zsíros az ügy, hogy a Fidesz ugorjon rá? Mikor a buszokat ritkították egy hónapja, akkor a teljes Fidesz csatárláncba állt, Nógrádi még tüntetést is szervezett, amiért Szentmihályra gyakrabban! jár busz, csak nem tetszik az útvonala, a CVU sehol nem volt. Gondolom kiment a parancs, hogy most erről ne, mert ez a mi bulink, nehogy el merjétek lopni a show-t. De lehetne még sorolni a bezárt óvodákról meg a parkolási ügy kapcsán is hallgatott a CVU, gondolom ott is kérés volt, hogy ezt most hagyjátok a nagyoknak, majd közleményezzetek valami bezárt konditeremről, meg talponállóról.

 • '>
  4. Neolvass
  2016. szeptember 14., szerda, 10:46
  Válaszolok

  De sok mindent előír a jog sőt garantál aztán mi valósul meg belőle? Most legalább pozitív dolog történik.

 • '>
  3. álcivilek
  2016. szeptember 14., szerda, 09:46
  Válaszolok

  Úgy teremnek Szegeden a fideszes álcivil szervezetek, mint eső után a gomba.

 • '>
  2. lacidani
  2016. szeptember 14., szerda, 09:14
  Válaszolok

  CVU – Cicás Vagyok Újra??? Vagy mi a franc ez a formáció??? Mekk mesterek dolgoznak benne? Hagyjuk már Ödönkét. Hol vannak a valós problémák kezelésénél?

 • '>
  1. cinikus
  2016. szeptember 14., szerda, 09:07
  Válaszolok

  A Pagoda étterem kálváriája NEM szociális bérlakás téma! 😛