Robbanhat a szegedi parkolási botrány: hat fő ellen emeltek vádat, közöttük Solymos László, Mózes Ervin és Kalmár Gábor

parkolojegyes_tabla02kf

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt hat személlyel szemben, akik a 2008 és 2012 között ingyenesen és jogellenesen juttatott parkoló bérletekkel okoztak vagyoni hátrányt Szeged Megyei Jogú Városának, illetve a városi tulajdonban álló parkolócégnek. Hárman az önkormányzat részéről jártak el – korábban a Jobbik Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnök érintettségéről tett fel kérdéseket. Szanka Ferenc, a főügyészség sajtószóvivője kérdésünkre annyit árulhatott el a konkrét nevek említése nélkül: a három önkormányzati személy között van alpolgármester, polgármesteri kabinetvezető és címzetes főjegyző is.

Szerdán újabb fejezetéhez érkezett a szegedi parkolóbotrány. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a Törő Sándor megyei főügyészhelyettes által jegyzett közlemény szerint vádiratában rögzíti: a vádlottak, köztük a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban levő, parkolási rendszert üzemeltető gazdasági társaság egymást követő két ügyvezetője, parkolási üzletágának vezetője, valamint három, az önkormányzat részéről eljáró személy azzal, hogy a 2008 és 2012 között több mint 300 darab kombinált bérletet adtak ki ingyenesen,

mintegy 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a gazdasági társaságnak, illetőleg a városnak.

A közlemény úgy fogalmaz, a vádirat szerint a vád tárgyává tett időszakban az önkormányzat részéről évente, úgynevezett vezetői értekezleteken döntöttek arról, hogy kik azok az önkormányzattal, illetőleg a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló személyek, akik ingyenes kombinált parkoló bérletben részesülhetnek. Az így megszületett döntés követően adták át az önkormányzat részéről érintett személyek mint vádlottak azokat a listákat a város tulajdonában álló gazdasági társaságnak, amelyek alapján az ügyvezetők, illetve a parkolási üzletág vezető intézkedésére a bérletek kiállításra, illetőleg az érintettek részére átadásra kerültek. A vádirat szerint 2013. január 1-én lépett hatályba az a közgyűlési rendeletmódosítás, amely jogszabályi alapot teremtett a parkoló bérletek ingyenes átadására. Ezt megelőzően semmilyen jogszabályi rendelkezés, vagy egyéb normatív szabályozás nem tette lehetővé azt, hogy a parkoló bérletek ingyenesen átadásra kerüljenek.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakat cselekvőségükhöz és az adott évekhez igazodóan több rendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni – értesült a SZEGEDma.hu.

A megyei főügyészhelyettes nyilatkozata nem rögzíti, ki az a három személy, aki az önkormányzat részéről a vádlottak padjára áll. Emlékezetes ugyanakkor, korábban a Jobbik szegedi szervezete városi közgyűlési ülésen és sajtótájékoztatón is arról beszélt, hogy a Szegeden terjedő szóbeszéd szerint a VIP-parkolóbotrány gyanúsítottjai között ott találjuk Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábor kabinetfőnököt. Felszólították az érintett személyeket, álljanak ki a nyilvánosság elé, és valljanak színt, ez azonban nem történt meg.

Portálunk most is megkérdezte Vécsey Ágnest, a polgármesteri kabinet sajtófőnökét: meg tudja-e erősíteni, hogy az önkormányzat részéről Solymos Lászlót, Kalmár Gábort és Mózes Ervint vádolják több rendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, vagy ha nem, akkor ki a három, az önkormányzat részéről érintett személy, és arról is érdeklődtünk, lesz-e a vádemelésnek bármiféle következménye az ő további tevékenységüket illetően.

Szanka Ferenc, a megyei főügyészség sajtószóvivője annyit erősíthetett meg portálunk kérdésére, hogy az önkormányzat részéről megvádolt három személy között van alpolgármester, polgármesteri kabinetvezető és címzetes főjegyző is.

Az ügyben többször kerestük Mózes Ervint is, de nem tudtuk elérni. A sajtófőnök azt közölte, részükről az az irányadó álláspont, amit Mózes a Délmagyarországnak mondott. A címzetes főjegyző azt nyilatkozta ma délelőtt a Délmagyarországnak, hogy két évtizede folyik ez a gyakorlat. Elismerte, hogy Kalmár Gábort, Solymos Lászlót és őt vádolják felbujtással. Elmondása szerint korábban 70 fő, később (mikor csökkentették a közgyűlés létszámát 29 főre) 65 személy kapott ingyenes parkolóbérletet. “Bárki is irányította Szegedet az elmúlt húsz évben, az volt a gyakorlat, hogy a közgyűlés az SZKT igazgatóját jogosította fel, hogy többek között az önkormányzat vagyonrendelete alapján 50 millió forintos ügyletenkénti vagy egyedi értékhatárig döntéseket hozzon, például döntse el, kinek ad parkolóbérletet” – mondta a lap munkatársának. A gyanúsítás ellen panaszt tettek, képtelenségnek tartja Mózes az ügyészség álláspontját, szerinte nem sértettek meg semmilyen szabályt. Hangsúlyozta, hogy a városházán nem született döntés arról, hogy ki számára biztosítsanak parkolóbérletet. Úgy fogalmazott, hogy vezetői értekezlet javaslatot adott az SZKT igazgatójának, s ez dokumentumot írták alá mindhárman.

34 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  34. okosabbnálad
  2016. augusztus 24., szerda, 22:01
  Válaszolok

  “Előfordulhat, hogy az egykor az MSZP következő miniszterelnök-jelöltjeként számon tartott Botka László szegedi birodalma egy 40 milliós parkolási ügy miatt fog összeomlani?”
  http://alfahir.hu/visszaszamlalas_egy_parkolohely_miatt_omolhat_ossze_a_szegedi_botka_birodalom

 • '>
  33. okosabbnálam
  2016. augusztus 6., szombat, 07:11
  Válaszolok

  32. okosabb mint NP
  Sajnos nem ismerlek benneteket, Nyíl utcaiakat. Illetve nem sajnos, mert nem is vagyok kíváncsi ilyen csürhére.

 • '>
  32. okosabb mint NP
  2016. augusztus 5., péntek, 23:27
  Válaszolok

  31. A pökhendi, másokat alázó stílusoddal akarsz bevágódni a főnöködnél? Ezzel mindkettőtöket lejáratod.
  Helyesírás ügyben nézd át az összes Nyíl utcai hozzászólást!

 • '>
  31. okosabbnálam
  2016. augusztus 5., péntek, 19:52
  Válaszolok

  28. nem felejtünk
  Bizony barátom, felejteni csak azt lehet, amit tudott az ember! Te viszont a helyesírást meg sem tanultad. Az ország szégyene, hogy ilyen tőről metszett bunkók klaviatúra közelébe kerülhetnek egyáltalán, s nem valamelyik esti gyogyóban próbálják közmunkássá kiokosítani őket.

 • '>
  30. okoskodó NP
  2016. augusztus 5., péntek, 18:57
  Válaszolok

  25. NP. A szegedi parkolási mutyi is sok helyen megjelent. M R ügye ugyanúgy elítélendő mint a szegedi bolsi maffiózóké. Dobd el a kettősmércét és nézd meg mi folyik a közvetlen környezetedben!

 • '>
  29. okoskodó NP
  2016. augusztus 5., péntek, 17:41
  Válaszolok

  25. NP. Szerencsétlen! Ez a terelés hogy más ügyeket hozol ide, eddig sem jött be. Senki nem védi a gazdasági bűnözőket rajtatok kívűl. A városháza nem tud más stratégiát kitalálni a helyi visszaélések leplezésére? Az hogy más politikus is csinál ilyeneket a közpénzzekkel az felmenti a botka maffiát?

 • '>
  28. nem felejtünk
  2016. augusztus 5., péntek, 17:25
  Válaszolok

  27.Az viszont biztos, ti /okskodó,cinikus,Np/ olyan együgyűek vagytok,hogy saját főnökötökre, Botka elvtársatokra vagytok a legveszélyesebbek.

 • '>
  27. okosabbnálam
  2016. augusztus 4., csütörtök, 20:54
  Válaszolok

  Nógrádi Tibi jó magyar focista. saját kapura gólveszélyes leginkább. 🙂

 • '>
  26. Gundibundi
  2016. augusztus 4., csütörtök, 19:50
  Válaszolok

  24: ha így van akkor hivatali titkot szegett valaki amikor Nógrádinak folyamatban lévő ügyben nyomozati információt adott át. Nógrádi ha ez történt köteles feljelentést tenni. De ha sokat vár majd megteszem én.

 • '>
  25. NP
  2016. augusztus 4., csütörtök, 18:31
  Válaszolok

  “Mengyi Roland az eredetileg a 168 Órában megjelent, lehallgatási jegyzőkönyvek és nyomozati anyagok alapján készült írás szerint uniós támogatási pénzek lenyúlásában vett részt, legalábbis ezt állítják róla az ügyben eddig meggyanúsított szereplők. Az iratok szerint a történet résztvevői azt mondják, Mengyi az elnyert támogatási összeg feléért, illetve később kilencven százalékáért intézte volna el, hogy nyertesként jöjjenek ki a szociális szövetkezeteknek kiírt pályázaton.” – no comment.

 • '>
  24. dadain
  2016. augusztus 4., csütörtök, 09:03
  Válaszolok

  Nógrádinak már leküldték a várható műsort, mikor kit, mivel citálnak a bíróság elé. Talán már az ítélet is kész van?

  “…és a közeljövőben várhatóan napvilágra kerülő további, a szegedi MSZP-t érintő botrányokban is minden jogi és politikai eszközzel élni fogunk a szegedi közélet megtisztítása érdekében” – áll Nógrádi Tibor nyilatkozatában.”

 • '>
  23. Gundibundi
  2016. augusztus 4., csütörtök, 06:26
  Válaszolok

  Mivel a vádlottaknak semmilyen személyes hasznuk nem származott a dologból, a bérleteket nem a pult alatt árulták féláron hanem ingyen kapta meg néhány köztisztviselő, az összes képviselő, illetve a bíróság és az ügyészség a parkolóházban, ez nem bűncselekmény. Vagy ha az, akkor ebből az országból el kell menni, mert akkor bűncselekmény ha a Szabadtéri vezetője tiszteletjegyet ad bárkinek, mert ingyen ad valamit amiért pénzt is lehetne kérni. A vádlottakat fel fogják menteni, az ügyészség kap egy újabb mínusz pontot, de a választásokig el lehet húzni az időt és minden héten lehet róla valamit írni. Mint a NOKIA dobozról ami utóbb kiderült igaz sem volt. Volt itt valami Tóth Péter apósának a parkoló bérletéről, arra érkezett már cáfolat vagy bármi bizonyíték? Akik kaptak ezekből a bérletekből, például az összes jobbikos és fideszes képviselő ha jól tudom, visszafizették már az árát a városházán?

 • '>
  22. NP
  2016. augusztus 3., szerda, 21:41
  Válaszolok

  bélabá

  A protokoll, a reprezentáció a nem elnöki rendszerekben (ilyen a magyar is) nem a kormányfő, hanem az államelnök feladata.
  Az általad említett VB-n sem Spadolini miniszterelnök, hanem az államfő Pertini képviselte Olaszországot.

 • '>
  21. SP
  2016. augusztus 3., szerda, 20:44
  Válaszolok

  A keménynek látszó hatalom kezd lekonyulni?