Már a szegedi villamosokon is utazhatunk bicajjal + FOTÓK

2016. július 30., szombat • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

biciklivillamos006kfAz év végéig egyelőre próbaüzemmódban, de mától már Szeged összes villamosvonalán használhatják a biciklisek a járatokra felszerelt kerékpártárolókat. A bicajosok csúcsidőn kívül, menetjegy megváltásával utazhatnak.

Az összes szegedi villamost felszerelték a kerékpárok tárolására alkalmas pántokkal, így akinek kedve szottyan, bicajjal együtt felpattanhat az első elcsípett járatra. Egy villamoson két bringa fér el egymás mellett, melyek így sem foglalják el a helyet a kerekesszékesektől és a babakocsival utazóktól. Németh Zoltán Ádámtól, a Szegedi Közlekedési Társaság munkatársától megtudtuk, az utasokat a villamosok ajtajára kiragasztott piktogramok tájékoztatják, melyek azt is jelzik, melyik ajtónál és mikor szállhatnak fel a megállókban biciklivel várakozók.

Biciklis utazásra munkanapokon nem minden órában van lehetőség, 6.00 és 8.30 között, valamint 13.00 és 17.00 között nem vihetnek fel kerékpárt a járatokra, de hétvégén és ünnepnapokon nincs ilyen kikötés – hangsúlyozta. Jelenleg a próbaidőszak zajlik, a kerékpárosok vagy az elővételben váltott 320 forintos, vagy a járművezetőnél vásárolt 400 forintos jegyár fejében használhatják a tömegközlekedést. Németh Zoltán Ádám azt is hozzátette, ha a bicajos tömegközlekedés beváltja a hozzá fűzött reményeket, akár külön bérletet is kialakítanak számukra.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester megjegyezte, céljuk a villamosokra felszerelt biciklitárolókkal, hogy közelebb hozzák a kerékpározás szerelmeseit a tömegközlekedéshez. Megjegyezte, Szeged-szerte eddig 8 végállomáson építettek ki kerékpártárolókat, ez a beruházás pedig a jövőben is folytatódni fog.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 25 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.167.195.84 IP címről szól hozzá.

 • 25. geza hozzászólt ekkor: 2016. augusztus 1., hétfő, 15:14
  Válaszolok

  Milyen életszerű szituban használnák ezt a kerékpárosok??
  Én (magam is kerékpározom), nem tudnám elképzelni, hogy mikor használnám ezt….

 • 24. Kényelmes hozzászólt ekkor: 2016. augusztus 1., hétfő, 07:24
  Válaszolok

  Ezt a nagy újítást trolikon és buszokon mikor vezetik be? Villamos nem jár annyifelé.
  Ezzel akarják a bukott botka mutyijairól és rombolásairól elterelni a figyelmet?
  Aki kényelmesen akar tömegközlekedni az nem cipel magával biciklit.

 • 23. Szakadt madár hozzászólt ekkor: 2016. augusztus 1., hétfő, 07:15
  Válaszolok

  Milyen kerós az aki nem tud eltekerni a Nagy állomástól a Nagypostáig? Ha meg saras latyak, fél méreres hó, vagy ítéletidő van akkor ki dönti el melyik két trutyis kerékpárral szálljanak fel és lavírozzanak az utasok között?

 • 22. SP hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 22:15
  Válaszolok

  Nagy hiba a villamosba kerékpárt bevinni. De pl. vontatott turista lakókocsik végére szoktak kerékpárt felakasztva szállítani.

  Villamos külső felületére szerel, fogasokra felakasztva, valaha tömegesen szállítottak halottak napi koszorúkat.

  Két eseményt kombinálva: bajonett záras fogasokkal kerék alatti megtámasztással akár 2-nél több bicaj is szállítható lehet az utasok zavarása, bepiszkolása
  nélkül.

  (Ötletdíjat elfogadom. Rozsdás autóm lecserélésére majd felhasználom.)

  http://hamster.blog.hu/2012/11/01/villamosok_koszorukkal

 • 21. NP hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 14:07
  Válaszolok

  Gépész

  A BKK-nak (Budapesti Közlekedési Központ), Miskolc és Kaposvár városának természetesen nem lehetnek olyan tapasztalatai, információi mint neked, hiszen ők csak működtetnek egy ilyen rendszert – neked viszon van megfellebbezhetetlen véleményed.

  Köszönjük!

 • 20. lecsó hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 12:20
  Válaszolok

  Ezt említette >cinikus< is az 1. kommentben, de nem sokak ingerküszöbét lépte át!

 • 19. Gépész hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 10:02
  Válaszolok

  A szegedi, az MSZP – hez igen közel álló Délmagyarország képes beszámolóban tudósít erről a biciklis eseményről ahol ott vigyor a N.S is mint pék kutyája a meleg kiflire!
  Azonban van ettől durvább is a tudósításban!
  Az SZ.K.T. ügyvezető igazgatói megbízottja, egy Németh Zoltán Ádám nevű “elvtárs” nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a kettő, szállított kerékpár nem foglalja el a helyet a kerekesszékes mozgássérültektől, illetve a babakocsiktól.
  Nos, a képeket elnézve a PESA villamoson a kerékpárok szállítására kialakított hely pontosan a ezeken a lengyel gyártmányú villamosokon a gyárilag kialakított kettő, mozgássérült, illetve babakocsi helyek közül az egyiket teljesen elfoglalja+a kettő lenyitható ülést is! Így a mozgássérülteknek és a babakocsival utazóknak a maradék egy, erre alkalmas, gyári kialakítású helyen kell osztozniuk. A cikken jól látható, hogy a kerékékpárok elé, az ajtók felé már kerekesszék vagy babakocsi nem helyezhető el mert ezek biztonságos rögzítési pontját szüntették meg!
  Szerintem ez az ügyvivő igazgatói szóvivő vagy nem látott még PESA villamost belülről, vagy pedig ennyire hülyének nézi, tartja a szegedieket!
  Undorító amit ezek a szegedi diktátorok, élükön a N.S. volt SZDSZ – s, megélhetési vándorpolitikussal művelnek a várossal és a lakosságával a fejlesztés szerepében tetszelegve!

 • 18. Polgármestrerek hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 09:39
  Válaszolok

  16. Tény hogy a helyi pártpalettán én sem látok alkalmas polgármester-jelöltet. A pökhendi Botkát mindenképpen el kellene zavarni és számonkérni legkésőbb 2019-ben! Ha Szegedet a Kormány meg akarja menteni a Komócsinista, Ságvárista liberális bandától, akkor felkészíti az ifjúsági államtitkárasszonyt és egy jobboldali együttműködö csapatot épít mellé.

 • 17. Praktor hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 09:04
  Válaszolok

  15. madár
  Lényeg hogy a nyakunkon ülnek évtizede.
  Leváltani képtelen Szeged őket, ( Kire?)

 • 16. szakadt madár hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 07:57
  Válaszolok

  6. Praktor: Büszkék lehetünk ezen emberekre, mi választottuk őket.
  - Lehet hogy te választottad ezeket az idiótákat, de a szegediek többsége biztos nem. Libsi Sanyira a 170 ezer lakosnak csak töredéke szavazott. Botkának jól jön ez az idióta, mert eltereli róla a figyelmet.

 • 15. nem NP hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 07:41
  Válaszolok

  12. NP Megnéztem: …
  Neked az a dolgod hogy kimagyarázd a főnökeid hülyeségeit. :)

 • 14. Liberál Anarchi hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 07:39
  Válaszolok

  Nagy Sándor folyamatosan tesz róla hogy ne Botka legyen a legutálatosabb a városházán. Ha ez a nagyeszű liberális utazna villamoson, biztos nem venné jó néven ha a kabátjának, nadrágjának nekitolnának egy saras kerékpárt. Jó időben csak a biciklitolvajok szállítják kettesével a kétkerekűeket villamoson. Motorkerékpár, kisautó lesz a következő lépcső?

 • 13. Gólem csapata hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 07:25
  Válaszolok

  Az Szdszes Nagy Sanyit nem kellene beutaltatni a pszichiátriára? Bukott botka meg hagyja hogy ez a szerencsétlen utódjelölt ötleteljen a lakosság kárára?

 • 12. NP hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 06:49
  Válaszolok

  Megnéztem: Pesten, Kaposváron, Miskolcon működik ilyen rendszer, Debrecen pedig ugyan úgy matat rajta mint Szeged….

  A világ fejlettebb részén pedig se szeri se száma.

 • 11. SP hozzászólt ekkor: 2016. július 31., vasárnap, 06:05
  Válaszolok

  Bp. rossz referencia. Arányok, úti célok mások. Itt nincs nagy távolsági úti cél, HÉV. Hűvösvölgy,hegyek stb.kiránduló hely, fogaskerekű. A hajójárat is vicc.

 • 10. NP hozzászólt ekkor: 2016. július 30., szombat, 22:40
  Válaszolok

  Én is átgondolatlan ötletnek tartom, de nem ez lenne az egyetlen az országban.

  “A Budapesti Közlekedési Központ számos járatán lehet kerékpárt szállítani: valamennyi HÉV-vonalon, a hajókon, a fogaskerekűn, valamint több autóbuszon és villamoson.

  Mely járatokon szállítható kerékpár?

  A HÉV-eken kívül a HÉV-pótló autóbuszokon, a 60-as villamoson (a fogaskerekű vasúton), a 65-ös, 65A és a 165-ös autóbuszon, a 77-es trolibuszon, az 59-es 59A és 59B villamoson (utóbbin kizárólag a Szent János Kórház–Márton Áron tér közötti szakaszon) lehet kerékpárt szállítani, valamint a dunai D11-es, D12-es, D13-as és D14-es hajójáratokon.”

 • 9. SP hozzászólt ekkor: 2016. július 30., szombat, 21:43
  Válaszolok

  Nagy motorral is. Városfejlesztési “Nagy” koncepció.

  Viszont vizet inni tilos. Lehet, hogy tűzveszélyes? Kivégzés jár a fagyiért, hamburgerért, ropiért stb.

 • 8. Feri hozzászólt ekkor: 2016. július 30., szombat, 21:27
  Válaszolok

  6. Praktor! Úgy gondolom Tiéd a nap hozzászólása cím! Egyet is értek veled. Minek ide Mercedes gyár meg egyebek, mikor ilyen zseniális szikrák pattognak ki a városvezetés fejéből? Így az iparűzési adóval sincs gond.

 • 7. gyíkember hozzászólt ekkor: 2016. július 30., szombat, 19:44
  Válaszolok

  Ezt Én nem értem, kismotorral is fel lehet szállni esetleg majd a jövőben? És ha év végéig beválik így ingyenesen, akkor majd lesz bérlet pénzé? Az egészben inkább látok sok kannás bort, mint logikát…

 • 6. Praktor hozzászólt ekkor: 2016. július 30., szombat, 19:40
  Válaszolok

  Elképesztő fejlődésnek vagyunk alanyai.
  Büszkék lehetünk ezen emberekre, mi választottuk őket.

Ugrás az oldal tetejére