Fizetőssé válik az RTL Klub a kábelszolgáltatóknak

2016. május 31., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

Július 1-től fizetőssé válik az RTL Klub hagyományos felbontású (SD) adásának vétele is a kábelszolgáltatóknak – közölte kedden az RTL Magyarország marketingkommunikációs osztálya az MTI-vel.

Egy április végi kormányrendelet tette lehetővé, hogy főadójuk műsoráért pénzt kérjenek a kábelszolgáltatóktól; a díj a közzétételtől számított harmincadik naptól, azaz június 30-tól él, a szolgáltatóknak pedig kilencven nap áll rendelkezésére, hogy kedvezményesen megállapodjanak az RTL Klubbal a díjszabás közzétételétől. A csatorna az MTI érdeklődésére azt közölte: a szolgáltatók által a társaságnak fizetendő médiaszolgáltatási díj átlagos, kedvezményes ára előfizetőnként havi 150 forint, amely a jelenlegi csomagelhelyezést feltételezi, de ebből még további kedvezményt kapnak a gyorsan és hosszabb távra szerződő partnerek így az RTL indulóára akár 135 forint is lehet. Az RTL Klub honlapján közzétett ismertető azzal magyarázza az intézkedést, hogy az utóbbi években megváltozott a csak reklámbevételre alapuló televíziós üzleti modell. Megemlítették: jelenleg Magyarországon mintegy 90-100 kábelcsatorna érhető el, amely eddig egyszerre részesült a kábeldíjakból és a reklámpiaci bevételekből. Az RTL áraik kialakításakor figyelembe vették a piaci visszajelzéseket, így például azt, hogy mindenkire azonos ár vonatkozzon. A díjszabás teljesen átlátható és minden műsorterjesztőre egyformán érvényes attól függetlenül, hogy 100 vagy 100 000 előfizetője van – jegyzik meg.

Közölték: minden szolgáltató maga dönti el, hogy a műsordíjat átterheli-e az előfizetőre vagy nem. A tájékoztatás szerint a műsordíj megállapításakor figyelembe vették az előfizetők és a műsorterjesztők érdekeit is, és olyan árazást vezettek be, amely szerintük minden műsorterjesztő számára kigazdálkodható. Ez alapján önmagában azért, mert az RTL Klub a továbbiakban pénzbe kerül a műsorterjesztőknek, szerintük jelentős előfizetői áremelés nem valószínű. A közlés szerint a nézettségi adatok mellett az ár kialakításakor figyelembe vették többek között a műsorterjesztési piacon alkalmazott árazásokat, a csatorna műsoridejét és jellegét, továbbá a saját gyártású műsorok egyediségét és színvonalát. A legtöbb és legsikeresebb helyi tartalmat az elmúlt években rendre az RTL Klub készítette – írták. Az új rendszer példájaként említik, hogy Csehországban és Szlovákiában, ahol a nagy csatornák jelen vannak a szabadon fogható ingyenes platformban, de egyben a terjesztők fizetnek azért, hogy a kábelcsomagjaikban terjesztik a csatornákat. Az RTL Klubnak transzparensen kell eljárni a folyamatban a csatorna “Must offer” jellege miatt, azaz szerződéskötési kötelezettség terheli a műsorterjesztőkkel, amennyiben azok elfogadják az általános szerződési feltételeket (ÁSZF) és egyedi szerződést kötnek a csatornával

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 4 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 23.20.225.97 IP címről szól hozzá.

 • 4. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. június 1., szerda, 10:59
  Válaszolok

  3. kiváncsi
  Nem kötelező, de ha igényli másfél millió normális, meg 6 millió hülye, akkor a szolgáltató nem lesz hülye. Ezért nem vagy te szolgáltató. Mert ezt sem érted. Eredj tanulni a Matolcsy iskolába.

 • 3. kiváncsi hozzászólt ekkor: 2016. június 1., szerda, 09:40
  Válaszolok

  A szolgáltatóknak kötelező megrendelni?!

 • 2. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. június 1., szerda, 08:22
  Válaszolok

  Ez egy ilyen ország, van cirka kétmillió normális, meg 8 millió hülye. Meg itt vagy te?

 • 1. cinikus hozzászólt ekkor: 2016. június 1., szerda, 08:13
  Válaszolok

  Az sem normális, aki fizetni fog ezért a médiaszemétért! :(

Ugrás az oldal tetejére