Botka László kiherélné a pénzügyi bizottságot

2016. május 24., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

penzugyi_bizottsag04kf

Előre is elnézést a képzavarért, de tény, ami tény: a szabadság és sokszínűség tiszteletét hirdető szocialista választmányi elnök-polgármester újabb hatalmas pofont készül adni a demokráciának.

Tanács Eszter külső szakértői tag leváltását kezdeményezi a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságból Botka László – derül ki abból a polgármesteri előterjesztésből, melyet a pénteken tárgyalhat meg Szeged közgyűlése. A városvezető hivatalosan azzal indokol, hogy az önkormányzati törvény értelmében a polgármester kezdeményezésére a közgyűlés bármikor megváltoztathatja bizottságai személyi összetételét, létszámát. Tanács Esztert pedig – folytatja – az LMP-s színekben képviselővé választott Szentistványi István javasolta külsős tagnak, akit azóta „kizárt a párt”, az meg nem szokás a megyeszékhelyen, és nem is járja, hogy „független, jelölő-szervezeti háttérrel nem rendelkező” politikus javasolgasson csak úgy tagokat. Így aztán Botka visszahívná Tanácsot, és Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával való hagyományosan jó kapcsolatra, valamint a 2014-2020-as uniós ciklus TOP-forrásainak minél hatékonyabb felhasználását célzó szoros együttműködésre hivatkozva a kamara által delegált Varga Antalt ültetné a testületbe.

Vonatkoztassunk el egy pillanatra attól, hogy Szentistványi a bíróságon megtámadta kizárását, és még messze vagyunk bármiféle jogerős ítélettől! Borítsunk arra is fátylat, mennyire – úgymond – „szokás” ciklus közben közgyűlési döntést kérve visszahívni egy tagot! Tegyük félre azt is, hogy épp a polgármester írja: a bizottság létszáma is változtatható, tehát akár bővíthető is lenne az eddigi grémium a kamara küldöttjével (és/vagy másokkal)! Ez a történet a maga pitiánerségében ennél jóval többről szól, jóval messzebbre vezet. Botka László egyik kedvenc, sokat hangoztatott mondását idézzük:

itt bizony nem a lóláb lóg ki, hanem maga a ló!

Az utóbbi időszak helyi politikai történései rávilágítottak, az MSZP országos választmányi elnöke – leendő miniszterelnök-jelöltje? – által szónoklataiban és közösségi oldalán a „Fidesz-diktatúrával” szemben napról napra büszkén hirdetett „Új Magyar Európai Köztársaság” csak szavakban épül a demokráciára, szabadságra, toleranciára, sokszínűségre, tiszteletre, humanizmusra. Az eszközei valójában: a félelemkeltés és a félelem maga, az agresszió, a kézi vezérlés, a más vélemények lábbal tiprása, az ellenzékiség teljes negligálása. Ismét hadd idézzük a „klasszikust”, ez a Szegeden zászlót bontogató rendszer „nem erős, csak erőszakos, nem vitatkozik, hanem megsemmisít.” Botka jelen előterjesztése az újabb bizonyíték rá, hogy

sajnos immár a kicsinyes személyes bosszú is megkerülhetetlen politikai kategóriává vált.

Ezért történhet meg Porlódon, hogy elveszik az egyik városrész példásan működő részönkormányzatiságát csak azért, mert fideszes képviselőt választott, ráadásul olyat, aki erősen csípi a Kedves Vezető szemét. Ezért történhet meg, hogy ha csörren a „vörös telefon”, egy korábbi kormánypárti képviselőjelöltet kifogástalan munkája ellenére próbaideje utolsó napján gyakorlatilag indoklás nélkül elzavarnak egy városi cégtől. És igen, ha hagyjuk, ezért történhet meg, hogy egy bizottsági tagsági tevékenységét esküjéhez méltóan, lelkiismeretesen ellátó személyt kiakolbólítanak egy testületből, csak azért, mert túl sokat akadékoskodott, kínos kérdéseket tett fel, mert érdeklik a tények, a részletek, az összefüggések, mert elkötelezett a demokrácia, az átláthatóság és Szeged jövője iránt – megspékelve mindezt ráadásul egy személyes(kedő) szúrással.

Ne legyenek illúzióink vagy hamis képzeteink: az ilyen döntések nem valami politikai boszorkánykonyhában vagy a felelősséget szétmaszatoló, megfoghatatlan kabinetben születnek, hanem személyesen az első számú vezetőhöz: a Főnökhöz kötődnek.

Aligha tévedünk, ha úgy véljük, Tanács Eszter egyrészt azért szálka a polgármester szemében, mert erős szövetségese Szentistványi Istvánnak, aki civil indulása óta megingathatatlan harcosa a részvételi demokráciának és az átláthatóságnak. Másrészről azért, mert az eddig is – fogalmazzunk finoman – látszatellenzéki vezetésű pénzügyi bizottságban valóban

komolyan vette és be is töltötte az ellenzéki szerepet,

mert minden anyagot elolvasott és áttanulmányozott, mert számon kérte a városvezetésen a baloldaliságot, a baloldali értékek képviseletét, mert minden ülésen a város és a városlakók érdekében emelt szót: ergo politizált. (Amúgy, jegyezzük meg, ez lenne a természetes, ám Szegeden nem így működnek a dolgok. Ritka kivétel, ha egy bizottsági vagy közgyűlési tag pontosan tisztában van azzal, miről tárgyalnak, részleteiben ismeri az előterjesztéseket…) Még mielőtt pedig valaki „fideszezni” vagy „fideszjobbikozni” kezdene, aki ismeri politikai tevékenységét, világosan látja:

az Orbán-kormánynak minimum olyan kérlelhetetlen kritikusa, mint a látszatbaloldali Botka-rezsimnek!

Egy szó, mint száz, talán verbális erőszakkal el lehetett nyomni (mint a Cserepes sori piac sorsát érintő botrányos ülésen, ahol percekig jelentkezett, ám nem kapott szót), de nem lehetett hülyének nézni. Amit tehát a polgármester tervbe vett, az nem más, mint a legfajsúlyosabbnak nevezett testület, a város legfontosabb költségvetési-gazdasági kérdéseit tárgyaló pénzügyi bizottság totális kiherélése!

Tanács Eszternek mindemellett van egy harmadik „megbocsáthatatlan” bűne. Édesapja, Tanács István a baloldaliak számára „hazai pályának” számító Népszabadság újságírójaként az elmúlt években több rendkívül korrekt, tényfeltáró írásban mutatta be:

a király bizony meztelen.

Elég, ha csak a Szeviép-károsultak, a Mars téri kereskedők vagy a Cserepes sori piacosok kálváriájáról szóló, ezen botrányok politikai hátterét elemző cikkeire utalunk, vagy arra, hogy 2008-ban – igen, már nyolc éve! – a lehető legtalálóbban mutatta be a Botka-rendszer lényegét: a szegedieknek szánt forrásokat az építés helyett szépítésre, a megélhetés támogatása, a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés helyett betonra és cirkuszra költik. Panem et circenses – körülbelül ennyit érhet az a bizonyos „Új Magyar Európai Köztársaság”.

Bizony, tisztelt olvasók, erről van itt szó: kész átverés show-ról a gúzsba kötött szegedi jobboldal és a mainstream helyi média asszisztálása mellett. Egy olyan város vergődéséről, melynek félrevezetett lakói inkább kifizetik az ország legdrágább tömegközlekedési és parkolási díjait, csak hogy szavazhassanak a villamos színéről vagy szökőkúttervekről. Egy olyan település kálváriájáról, ahol a jövő tervezése óvodabezárásokban, a gazdaságfejlesztés papírrepülő-hajtogatásban, a városépítés ingyengulyás-osztásban és sör-virsli-fesztiválok sorozatában, az érdekeik érvényesítéséért küzdő civilekkel való kapcsolatteremtés trükkök százaiban vagy rendőrségi attakokban merül ki. Ahol úgy látszik, nem az a közérdekű kérdés, hogy ki Rácz Attila vagy Báló Tamás, hanem az, ki Szabó Bálint, ahol a karaktergyilkosok kiáltanak karaktergyilkosságot. Ahol ha másra nem is, arra futja az energiából, hogy az ellenzékiség írmagját is megpróbálják kitépni.

Ahol az úgynevezett elit eltolja magától a gondolkodni akarókat.

Kezet nyújt és pózol, majd orrba ver.

Az egész történet két húsba vágó kérdést vet fel amellett, hogy a helyi lakosok meddig tűrik a szemfényvesztést. Az egyik, hogy legalább a kollegialitás okán a sajtó szegedi képviselői előkeresik-e a tükröt a szekrényből, a másik, hogy a maroknyi helyi ellenzék megérti, megérzi-e végre a demokrácia lényegét, rájön-e, mi az erkölcsi kötelessége.

Mert most mindannyian Tanács Eszterek vagyunk.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 104 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.138 IP címről szól hozzá.

 • 104. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. június 9., csütörtök, 20:06
  Válaszolok

  101. Tanácselnök
  Szerinted Orbán nagy király? Akkor sürgősen keresd fel kezelőorvosod, gyógyszerészed, kórboncnokod! :-)

 • 103. cinikus hozzászólt ekkor: 2016. június 9., csütörtök, 18:50
  Válaszolok

  Fogtok ti még csodálkozni! :D

 • 102. Csak Feri hozzászólt ekkor: 2016. június 9., csütörtök, 18:24
  Válaszolok

  101. Még tapsolt és éljenzett is Fletónak, akit korábban ő ajánlott pártelnöknek és miniszterelnöknek.
  - Most meg megtagadja a nagy lakli, amikor már más az érdeke.

 • 101. Tanácselnök hozzászólt ekkor: 2016. június 9., csütörtök, 16:07
  Válaszolok

  100. A “Kiskirályok” vidéken és kis pártokban hatalmaskodnak nem egy ország élén.
  Botka csak szeretne országos “Nagy király” lenni de már az őszödi beszédet hallgatva elqrta. Még tapsolt és éljenzett is Fletónak, akit korábban ő ajánlott pártelnöknek és miniszterelnöknek.

 • 100. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. június 9., csütörtök, 14:40
  Válaszolok

  98.Hatalmi gőg

  Orbán?

 • 99. népszabi hozzászólt ekkor: 2016. június 9., csütörtök, 13:02
  Válaszolok

  98. A párt választáson meglátjuk. Botka választmányi elnöki pozíciója nagyon inog. Ezért ilyen dühös mostanság. Főleg mert a szoci tagság a népszabit olvassa. Nem feltétlen egy bosszúálló, pökhendi, mindenkit lenéző pártrobotra van a pártválasztmánynak sem szüksége.

 • 98. Hatalmi gőg hozzászólt ekkor: 2016. június 8., szerda, 15:21
  Válaszolok

  Jóska! Ki védi itt az újságírót? A történet egy bosszúálló, hatalommámorban evickélő kiskirály ténykedéséről szól.
  Akinek a mindenkit lekezelő, leordító stílusát már a pártjában és pártsajtójában sem viselik el szó nélkül.

 • 97. József hozzászólt ekkor: 2016. június 8., szerda, 15:02
  Válaszolok

  Azt az újságírót védi itt mindenki aki a Kádár érában a kommunista rendszert éltette. Aki már akkor is olvasta a Délmagyart és a Népszabit, tudja miről beszélek.

 • 96. Végítélet hozzászólt ekkor: 2016. június 8., szerda, 13:10
  Válaszolok

  46. “Botka kicsinyes bosszúja egy újságíró apa véleménye miatt.”
  Azt ne várd hogy magát heréli ki a jeti, de Isten nem bottal ver!

 • 95. tudósító hozzászólt ekkor: 2016. június 4., szombat, 01:08
  Válaszolok

  Ezért a cikkért kin és hogyan áll bosszút a vörös diktátor?
  http://m.nol.hu/belfold/a-felretolt-titkarno-az-ugyeszeknek-mar-nem-volt-eleg-1618123

 • 94. kapszaicin hozzászólt ekkor: 2016. június 2., csütörtök, 14:02
  Válaszolok

  Na, csöndben kellett volna maradni nagybani- és cserkó-ügyben mint Botka Bácsi jógyerök fidesz-kdnp-jobbik ellenzéke marad :)
  Másrészt: más is észrevette, hogy mi az elképesztő a sztoriban? Nem az, hogy a népszabis újságíró földrajz-szakos lánya mondja meg a tutit gazdasági botrányokban, hanem hogy SENKI MÁS. (Valaha) 200 ezres városunkban nincs 1 db jobboldali, fölkészült szakértő SE aki venné a fáradságot, vállalná a kockázatot, utána járna, föltárna, följelentene.
  Amatőrök vannak, meg szélsőbalosok, meg szélsőbalos amatőrök itten.
  Így nehéz lesz Botka után is…

 • 93. civil kontroll hozzászólt ekkor: 2016. május 30., hétfő, 08:49
  Válaszolok

  Javaslatom: a városi vagyon feletti jogköröket gyakorló bizottság civil kontroll alá helyezése, nyugati típusú (nem bolsevik) (RAT)tanácsrendszer felállítása, a szegedi polgárok sorsolás alapján töltsék be a bizottságot ellenőrző testület tisztségeit.

 • 92. nem keresztnév hozzászólt ekkor: 2016. május 26., csütörtök, 18:58
  Válaszolok

  91. NP viszont direkt lett Pistike.

 • 91. majdnemjenő hozzászólt ekkor: 2016. május 25., szerda, 18:33
  Válaszolok

  Kedves NP!

  Egy néven írok és majdnem Jenő lettem születésemkor. Annyi köztünk a különbség, hogy Én nem kapok a torony alól fizetést, hogy lelkesen ellenírogassak. Egyébként nem véletlenül írtam, hogy izgalmas lesz a nyár. Mert hát azok a vállalkozók akik pénzt adtak erre arra, kezdenek morcosak lenni, és a beruházások sem kezdődnek el a nyáron, amit beígértek nekik.

 • 90. NP hozzászólt ekkor: 2016. május 25., szerda, 15:19
  Válaszolok

  majdnemjenő

  Soknevű NERtársunk:
  Azt, hogy “ülsz” valahol el tudom képzelni, hiszen jól-rosszul de működik a magyar igazságszolgáltatás…..

 • 89. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. május 25., szerda, 14:40
  Válaszolok

  88.majdnemjenő
  Azért ne higgy el mindent első szóra, annyira nem látszol okosnak! Jenő is csak majdnem vagy.

  Amúgy természetesen a pletykáknak természetéből fakadóan mindig is hinni lehetett, sőt kell is. Az a biztos!

 • 88. majdnemjenő hozzászólt ekkor: 2016. május 25., szerda, 13:47
  Válaszolok

  okosabb nálam: honnan tudod, hogy nem ott ülök? :D Ha lehet hinni a pletykáknak akkor a szegedi városvezetésnek izgalmas nyara lesz.

 • 87. SP hozzászólt ekkor: 2016. május 25., szerda, 13:33
  Válaszolok

  69.vélemény figyelemre méltó.

 • 86. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. május 25., szerda, 08:47
  Válaszolok

  83.majdnemjenő Hogy a búbánatos plópélóba nem ülsz te még valami magas polcon, ennyi ésszel öcsém?!

 • 85. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. május 25., szerda, 07:20
  Válaszolok

  81.Gépész
  Te itt laksz a békasegge régióközpontban? Milyen minőségben, békaürülékként?

Ugrás az oldal tetejére