Botka László kiherélné a pénzügyi bizottságot

penzugyi_bizottsag04kf

Előre is elnézést a képzavarért, de tény, ami tény: a szabadság és sokszínűség tiszteletét hirdető szocialista választmányi elnök-polgármester újabb hatalmas pofont készül adni a demokráciának.

Tanács Eszter külső szakértői tag leváltását kezdeményezi a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságból Botka László – derül ki abból a polgármesteri előterjesztésből, melyet a pénteken tárgyalhat meg Szeged közgyűlése. A városvezető hivatalosan azzal indokol, hogy az önkormányzati törvény értelmében a polgármester kezdeményezésére a közgyűlés bármikor megváltoztathatja bizottságai személyi összetételét, létszámát. Tanács Esztert pedig – folytatja – az LMP-s színekben képviselővé választott Szentistványi István javasolta külsős tagnak, akit azóta „kizárt a párt”, az meg nem szokás a megyeszékhelyen, és nem is járja, hogy „független, jelölő-szervezeti háttérrel nem rendelkező” politikus javasolgasson csak úgy tagokat. Így aztán Botka visszahívná Tanácsot, és Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával való hagyományosan jó kapcsolatra, valamint a 2014-2020-as uniós ciklus TOP-forrásainak minél hatékonyabb felhasználását célzó szoros együttműködésre hivatkozva a kamara által delegált Varga Antalt ültetné a testületbe.

Vonatkoztassunk el egy pillanatra attól, hogy Szentistványi a bíróságon megtámadta kizárását, és még messze vagyunk bármiféle jogerős ítélettől! Borítsunk arra is fátylat, mennyire – úgymond – „szokás” ciklus közben közgyűlési döntést kérve visszahívni egy tagot! Tegyük félre azt is, hogy épp a polgármester írja: a bizottság létszáma is változtatható, tehát akár bővíthető is lenne az eddigi grémium a kamara küldöttjével (és/vagy másokkal)! Ez a történet a maga pitiánerségében ennél jóval többről szól, jóval messzebbre vezet. Botka László egyik kedvenc, sokat hangoztatott mondását idézzük:

itt bizony nem a lóláb lóg ki, hanem maga a ló!

Az utóbbi időszak helyi politikai történései rávilágítottak, az MSZP országos választmányi elnöke – leendő miniszterelnök-jelöltje? – által szónoklataiban és közösségi oldalán a „Fidesz-diktatúrával” szemben napról napra büszkén hirdetett „Új Magyar Európai Köztársaság” csak szavakban épül a demokráciára, szabadságra, toleranciára, sokszínűségre, tiszteletre, humanizmusra. Az eszközei valójában: a félelemkeltés és a félelem maga, az agresszió, a kézi vezérlés, a más vélemények lábbal tiprása, az ellenzékiség teljes negligálása. Ismét hadd idézzük a „klasszikust”, ez a Szegeden zászlót bontogató rendszer „nem erős, csak erőszakos, nem vitatkozik, hanem megsemmisít.” Botka jelen előterjesztése az újabb bizonyíték rá, hogy

sajnos immár a kicsinyes személyes bosszú is megkerülhetetlen politikai kategóriává vált.

Ezért történhet meg Porlódon, hogy elveszik az egyik városrész példásan működő részönkormányzatiságát csak azért, mert fideszes képviselőt választott, ráadásul olyat, aki erősen csípi a Kedves Vezető szemét. Ezért történhet meg, hogy ha csörren a „vörös telefon”, egy korábbi kormánypárti képviselőjelöltet kifogástalan munkája ellenére próbaideje utolsó napján gyakorlatilag indoklás nélkül elzavarnak egy városi cégtől. És igen, ha hagyjuk, ezért történhet meg, hogy egy bizottsági tagsági tevékenységét esküjéhez méltóan, lelkiismeretesen ellátó személyt kiakolbólítanak egy testületből, csak azért, mert túl sokat akadékoskodott, kínos kérdéseket tett fel, mert érdeklik a tények, a részletek, az összefüggések, mert elkötelezett a demokrácia, az átláthatóság és Szeged jövője iránt – megspékelve mindezt ráadásul egy személyes(kedő) szúrással.

Ne legyenek illúzióink vagy hamis képzeteink: az ilyen döntések nem valami politikai boszorkánykonyhában vagy a felelősséget szétmaszatoló, megfoghatatlan kabinetben születnek, hanem személyesen az első számú vezetőhöz: a Főnökhöz kötődnek.

Aligha tévedünk, ha úgy véljük, Tanács Eszter egyrészt azért szálka a polgármester szemében, mert erős szövetségese Szentistványi Istvánnak, aki civil indulása óta megingathatatlan harcosa a részvételi demokráciának és az átláthatóságnak. Másrészről azért, mert az eddig is – fogalmazzunk finoman – látszatellenzéki vezetésű pénzügyi bizottságban valóban

komolyan vette és be is töltötte az ellenzéki szerepet,

mert minden anyagot elolvasott és áttanulmányozott, mert számon kérte a városvezetésen a baloldaliságot, a baloldali értékek képviseletét, mert minden ülésen a város és a városlakók érdekében emelt szót: ergo politizált. (Amúgy, jegyezzük meg, ez lenne a természetes, ám Szegeden nem így működnek a dolgok. Ritka kivétel, ha egy bizottsági vagy közgyűlési tag pontosan tisztában van azzal, miről tárgyalnak, részleteiben ismeri az előterjesztéseket…) Még mielőtt pedig valaki „fideszezni” vagy „fideszjobbikozni” kezdene, aki ismeri politikai tevékenységét, világosan látja:

az Orbán-kormánynak minimum olyan kérlelhetetlen kritikusa, mint a látszatbaloldali Botka-rezsimnek!

Egy szó, mint száz, talán verbális erőszakkal el lehetett nyomni (mint a Cserepes sori piac sorsát érintő botrányos ülésen, ahol percekig jelentkezett, ám nem kapott szót), de nem lehetett hülyének nézni. Amit tehát a polgármester tervbe vett, az nem más, mint a legfajsúlyosabbnak nevezett testület, a város legfontosabb költségvetési-gazdasági kérdéseit tárgyaló pénzügyi bizottság totális kiherélése!

Tanács Eszternek mindemellett van egy harmadik „megbocsáthatatlan” bűne. Édesapja, Tanács István a baloldaliak számára „hazai pályának” számító Népszabadság újságírójaként az elmúlt években több rendkívül korrekt, tényfeltáró írásban mutatta be:

a király bizony meztelen.

Elég, ha csak a Szeviép-károsultak, a Mars téri kereskedők vagy a Cserepes sori piacosok kálváriájáról szóló, ezen botrányok politikai hátterét elemző cikkeire utalunk, vagy arra, hogy 2008-ban – igen, már nyolc éve! – a lehető legtalálóbban mutatta be a Botka-rendszer lényegét: a szegedieknek szánt forrásokat az építés helyett szépítésre, a megélhetés támogatása, a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés helyett betonra és cirkuszra költik. Panem et circenses – körülbelül ennyit érhet az a bizonyos „Új Magyar Európai Köztársaság”.

Bizony, tisztelt olvasók, erről van itt szó: kész átverés show-ról a gúzsba kötött szegedi jobboldal és a mainstream helyi média asszisztálása mellett. Egy olyan város vergődéséről, melynek félrevezetett lakói inkább kifizetik az ország legdrágább tömegközlekedési és parkolási díjait, csak hogy szavazhassanak a villamos színéről vagy szökőkúttervekről. Egy olyan település kálváriájáról, ahol a jövő tervezése óvodabezárásokban, a gazdaságfejlesztés papírrepülő-hajtogatásban, a városépítés ingyengulyás-osztásban és sör-virsli-fesztiválok sorozatában, az érdekeik érvényesítéséért küzdő civilekkel való kapcsolatteremtés trükkök százaiban vagy rendőrségi attakokban merül ki. Ahol úgy látszik, nem az a közérdekű kérdés, hogy ki Rácz Attila vagy Báló Tamás, hanem az, ki Szabó Bálint, ahol a karaktergyilkosok kiáltanak karaktergyilkosságot. Ahol ha másra nem is, arra futja az energiából, hogy az ellenzékiség írmagját is megpróbálják kitépni.

Ahol az úgynevezett elit eltolja magától a gondolkodni akarókat.

Kezet nyújt és pózol, majd orrba ver.

Az egész történet két húsba vágó kérdést vet fel amellett, hogy a helyi lakosok meddig tűrik a szemfényvesztést. Az egyik, hogy legalább a kollegialitás okán a sajtó szegedi képviselői előkeresik-e a tükröt a szekrényből, a másik, hogy a maroknyi helyi ellenzék megérti, megérzi-e végre a demokrácia lényegét, rájön-e, mi az erkölcsi kötelessége.

Mert most mindannyian Tanács Eszterek vagyunk.

104 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  40. személy kultusz
  2016. május 24., kedd, 12:56
  Válaszolok

  A helyi vörös diktátor túlhatalmat kapott. Ezt is vizsgálhatná a BM önkormányzati államtitkársága.
  Botka mindenféle kontroll nélkül saját hatáskörben osztogathatja a város pénzét 10 millióig. A saját beosztottai bizottsági bólogatásával pedig 50 millióig.
  Ezért kaphatnak évi 10 milliót a női vízilpólósok is a nullás eredményükkel. 🙁

 • '>
  2016. május 24., kedd, 12:55
  Válaszolok

  Világos, csak mondja mindezt a Fideszhez kötődő hírportál, aki ugyan most Szegeden klasszul ellenzékben van, de a “partjára” országos szinten pont ezek az itt kritizált vonások jellemzőek – félelemkeltés, kritikus hangok elhallgattatása, elbagatellizálási (annak sikertelensége eseten leharatási) kísérletei.

 • '>
  38. okosabbnálam
  2016. május 24., kedd, 12:52
  Válaszolok

  19.CVU
  Te szerelmes vagy Botkába?

 • '>
  37. szegedi
  2016. május 24., kedd, 12:38
  Válaszolok

  A kivasalt herék 🙂

  Tudtam, hogy valamire emlékeztet a cikk, igaz az bulvár.
  (Ha már a kollegalitásról van szó, meg tükörről.)

 • '>
  36. szatyorszentelő
  2016. május 24., kedd, 12:22
  Válaszolok

  darázs: Miért volna már ostoba? Botka kiheréli a pénzügyi bizottságot, ordítja a főcím. Alant vázolják, hogy Tanács Eszter leváltására tett javaslatot. Legalul (mondjuk az egész cikk legalul van) közlik, hogy mindannyian tanácseszterek vagyunk. Tehát mindannyian a pénzügyi bizottság heréi vagyunk. Szerintem meg a cikkíró a here. Négylevelű, vagy ló.

 • '>
  35. okosabbnálam
  2016. május 24., kedd, 12:18
  Válaszolok

  28.szabojani
  Ha az gondot okoz, és helyteleníthető, hogy valaki villanyszerelőből lett jogász, – tehát ezért ne csinálja, amit csinál, akkor én a legmélyebb felháborodásom és undoromat fejezem ki, hogy egy spermából lett szabojani itt kommentelhet! Fúj!

 • '>
  34. szabojani
  2016. május 24., kedd, 11:04
  Válaszolok

  29: “Botka továbbra is jól irányítka a várost,különben nem szavaztak volna rá ennyien,ez ilyen egyszerű!”

  Akkor Hitler is jól irányította Németországot, mert annyian szavaztak rá. A drága jó ember…

  A korrekt újságírás ez lett volna:
  – Lacikám, ez a hülye p..csa beszólt nekem a nagybanival kapcsolatban és a Délmagyar is megírta!!
  – Na ne már Palikám.
  – Dehogynem. Különben is mit keres ez itt rúgjuk ki!!
  – Nem tehetjük Palikám.
  – Dehogynem, 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 58. § (2).
  – Rendben, de balhé lesz, ha csak úgy…
  – Semmi gond, azt mondjuk, hogy egy okos ember jön a helyére.
  – (…) Van ilyenünk Palikám?
  – Itt van ez a Varga, aki szerelte a napelemet a házra.
  kamara, meg minden nem fog kilógni a lóláb…

 • '>
  33. István
  2016. május 24., kedd, 11:02
  Válaszolok

  Ha valóban a Nol.hu újságírója Tanács István Tanács Eszter édesapja…akkor érdekesebb az ügy!
  Mindenesetre Tanács úr írásai erősen elfogultak és kritikusak a szegedi városvezetéssel szemben….kb mintha a Magyar Idők-nek dolgozna és nem egy baloldali lapnak.

 • '>
  32. NP
  2016. május 24., kedd, 10:59
  Válaszolok

  kiderül

  A hölgy menesztése törvényes, de ízlésem ellen való, szerintem fölösleges erőfitogtatás…

  Ellenben az édesapja által írt cikknek még a címe is hazugság: “Kizárták a tüntetőket a város napjáról” – nem a város napjáról zárták ki a cserkósokat, hanem csak és kizárólag arról a területrészről ahol semmi keresnivajójuk nem volt.
  Ha jól tudom kevés képviselő, kitüntetésre váró vagy meghívott közéleti szereplő volt a tüntetők között.

 • '>
  31. István
  2016. május 24., kedd, 10:56
  Válaszolok

  Ez egy kézivezérléssel irányított portál és ez a cikk se nem objetív,se nem pártatlanse nem hiteles!

 • '>
  30. nemjogaszoknak
  2016. május 24., kedd, 10:55
  Válaszolok

  Most bemutatom, hogy mi lenne a korrekt újságírás. Íme!

  2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól

  58. § (2) A képviselő-testület a bizottság személyi összetételét, létszámát a polgármester előterjesztésére bármikor megváltoztathatja, a kötelezően létrehozandó bizottság kivételével a bizottságot megszüntetheti.

 • '>
  29. István
  2016. május 24., kedd, 10:55
  Válaszolok

  …..szó sincs róla hogy tönkretenné a pénzügyi bizottságot. 1 tagot váltatna le a tucatnyiból,ez a bizottság elve baloldali többségű összetételét nem befolyásolja.
  Botka továbbra is jól irányítka a várost,különben nem szavaztak volna rá ennyien,ez ilyen egyszerű!
  Csak a negatívumokat mantrázza ez a portál is,de az pozítívumokat nem veszi észre,újító-jobbító javaslata pedig nincs,nem is volt.
  Ahogy egy lentebb szóló is írta:Ez nem újságírás,csak egy vélemény!

 • '>
  28. szabojani
  2016. május 24., kedd, 10:46
  Válaszolok

  Üljetek le egyes. A vörös város narancsos ország csak pepitában.
  Egyébként 18. és 22.: Mielőtt nagyon lenéznél valakit:
  A mai földrajz nem algákról és a chilei széntermelésről szól, hanem település- és gazdaságfejlesztésről, térinformatikáról és sor olyan dologról, amelyek miatt tőlünk nyugatra nemcsak városvezetőkként, hanem banki szakemberekként (pénzügyi végzettség nélkül!) dolgoznak földrajzot végzett emberek. Tanács Eszternek legalább annyi joga van ott ülni a pénzügyi bizottságban, mint egy villanyszerelőből lett jogásznak. Sőt, megkockáztatom: még annyibb…

 • '>
  27. szegedi
  2016. május 24., kedd, 10:42
  Válaszolok

  Az. Pont ezért be is fejezem az ,,okoskodást”, mivel ha akarom így reagálok, ha akarom úgy. Irányított a cikk.
  Van igazságtartalma, de a régi jó bevált módszer szerint sugall is – ami nem feltétlen baj, de…
  Sugallja a szakmai hozzá nem értést, a káoszt, a változás szükségességét.
  Amit nem vesz figyelembe az az, hogy kell a politika igen, erről szól minden, de önmagában a város tisztelete, Szeged város neve valójában méltatlanul kerül ki a placcra.
  A cikksorozat túlzó menete elvezet odáig, hogy nem a kívánt célpont (aki vadászik rá?) lesz a fontos, hanem maga a város és a városkép lesz olyan, amilyen és nem a célszemély miatt.
  Aki a várost vezeti, régi motoros és rutinos. Jobboldalon is tisztelik, (nem mindenki, de nem is kell). Ezt hagyják figyelmen kívül.
  Természetesen megpróbálják megtorpedózni, ez is rendjén van.
  Az ember nem mindent tudó, Szeged veszélyes terep, a sleppjére kell figyeljen. Minden bizonnyal ezt is megteszi.
  Azért az érdemekről sem ártana egy-két cikk.
  No ugye, hogy ugye.
  Ez most bemutató egy rég tanított újságírási módszerről.
  Egyet is értek meg nem is. Meg is magyarázom meg nem is.
  Hülye is meg nem is.
  Nem is azt írtam hanem emezt.
  A viszontlátásra mindenkinek. Békét, türelmet, kitartást az elkövetkezendő évekhez, napokhoz, hetekhez 🙂

 • '>
  26. Egri Gábor
  2016. május 24., kedd, 10:29
  Válaszolok

  Ez nem újságírás, hanem vélemény.

 • '>
  25. laki
  2016. május 24., kedd, 10:25
  Válaszolok

  22. torvenyesseg
  Nincs kedvem keresni, belinkelnéd a vonatkozó törvényt, amire hivatkozol? Előre is köszönöm

 • '>
  24. szegedi
  2016. május 24., kedd, 10:25
  Válaszolok

  Inkább annak örüljünk, hogy vannak Szegeden, a Napfény városában olyan kimagasló tehetségek, (nem párttagokat írtam) akik átfedéssel, több bizottság tagjai is! Hurrá!
  Nincs is olyan nagy baj a bizottságokkal!
  Éljen!
  Hajrá!
  Hurrá!

 • '>
  23. szegedi
  2016. május 24., kedd, 10:19
  Válaszolok

  Mióta is bizottsági tag a hölgy? Nos most vették észre?
  A sok okos között, akik észre sem vették, hogy ott van.
  Átlátszó az egész, de semmi gond.
  Nem kell védeni a mundért, úgyis tudja mindenki, hogy a kiválasztott kimagasló szakmai tudása, életútja, pályája révén most bekerül.
  Mint tótumfaktum.

 • '>
  22. torvenyesseg
  2016. május 24., kedd, 10:01
  Válaszolok

  A fideszes parlament hozott egy törvényt ami hatályban van évek óta. Most rácsodálkozik a fideszes (?) újságíró. A bizottság a döntéseket készíti elő, a polgármesternek a joga a bizottságok tagjaira javaslatot tenni, és nem ő hanem a közgyűlés fog dönteni. Elhiszem, hogy egyesek szerint jobb lenne származási alapon, politikai alapon, baráti kapcsolatok alapján vagy más miatt örökre bizottsági tagnak tartani valakit, de a magyar törvények nem így szólnak. Tanács Eszter írjon az algákról, fákról továbbra is nagyon nívós tanulmányokat, sőt mint minden választónak neki is joga hogy szabadon kifejtse a véleményét akár a bizottságban vendégként vagy a SzegedMa hasábjain. Úgy tűnik van támogató közönsége, így akár a választáson is indulni lehet, ha nyer máris egy gonddal kevesebb. De addig nekem úgy tűnik, hogy a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egy fontos vezetőségi tagjának több köze van Szeged pénzügyi kérdéseihez, az EU támogatások felhasználásához mint egy politikai delegáltnak aki nem pénzügyi szakember.

 • '>
  21. darázs
  2016. május 24., kedd, 09:42
  Válaszolok

  8.szatyorszentelő!
  Ostoba hozzászólásodra muszáj reagálnom.Fuss neki még egyszer,lassan és tagolva olvasd,hátha megérted miről van szó.Más.Gratula tisztelt újságíró,kiváló szakmaiságot tükröző rendkívül jó írást olvashatunk.Zsarnokság nem örök életű még botka esetében sem.Azért szeretném botkát mondjuk árokásás vagy sóderlapátolás közben látni,gyorsan helyrebillenne a gondolkozása.