Botka László kiherélné a pénzügyi bizottságot

2016. május 24., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

penzugyi_bizottsag04kf

Előre is elnézést a képzavarért, de tény, ami tény: a szabadság és sokszínűség tiszteletét hirdető szocialista választmányi elnök-polgármester újabb hatalmas pofont készül adni a demokráciának.

Tanács Eszter külső szakértői tag leváltását kezdeményezi a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságból Botka László – derül ki abból a polgármesteri előterjesztésből, melyet a pénteken tárgyalhat meg Szeged közgyűlése. A városvezető hivatalosan azzal indokol, hogy az önkormányzati törvény értelmében a polgármester kezdeményezésére a közgyűlés bármikor megváltoztathatja bizottságai személyi összetételét, létszámát. Tanács Esztert pedig – folytatja – az LMP-s színekben képviselővé választott Szentistványi István javasolta külsős tagnak, akit azóta „kizárt a párt”, az meg nem szokás a megyeszékhelyen, és nem is járja, hogy „független, jelölő-szervezeti háttérrel nem rendelkező” politikus javasolgasson csak úgy tagokat. Így aztán Botka visszahívná Tanácsot, és Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával való hagyományosan jó kapcsolatra, valamint a 2014-2020-as uniós ciklus TOP-forrásainak minél hatékonyabb felhasználását célzó szoros együttműködésre hivatkozva a kamara által delegált Varga Antalt ültetné a testületbe.

Vonatkoztassunk el egy pillanatra attól, hogy Szentistványi a bíróságon megtámadta kizárását, és még messze vagyunk bármiféle jogerős ítélettől! Borítsunk arra is fátylat, mennyire – úgymond – „szokás” ciklus közben közgyűlési döntést kérve visszahívni egy tagot! Tegyük félre azt is, hogy épp a polgármester írja: a bizottság létszáma is változtatható, tehát akár bővíthető is lenne az eddigi grémium a kamara küldöttjével (és/vagy másokkal)! Ez a történet a maga pitiánerségében ennél jóval többről szól, jóval messzebbre vezet. Botka László egyik kedvenc, sokat hangoztatott mondását idézzük:

itt bizony nem a lóláb lóg ki, hanem maga a ló!

Az utóbbi időszak helyi politikai történései rávilágítottak, az MSZP országos választmányi elnöke – leendő miniszterelnök-jelöltje? – által szónoklataiban és közösségi oldalán a „Fidesz-diktatúrával” szemben napról napra büszkén hirdetett „Új Magyar Európai Köztársaság” csak szavakban épül a demokráciára, szabadságra, toleranciára, sokszínűségre, tiszteletre, humanizmusra. Az eszközei valójában: a félelemkeltés és a félelem maga, az agresszió, a kézi vezérlés, a más vélemények lábbal tiprása, az ellenzékiség teljes negligálása. Ismét hadd idézzük a „klasszikust”, ez a Szegeden zászlót bontogató rendszer „nem erős, csak erőszakos, nem vitatkozik, hanem megsemmisít.” Botka jelen előterjesztése az újabb bizonyíték rá, hogy

sajnos immár a kicsinyes személyes bosszú is megkerülhetetlen politikai kategóriává vált.

Ezért történhet meg Porlódon, hogy elveszik az egyik városrész példásan működő részönkormányzatiságát csak azért, mert fideszes képviselőt választott, ráadásul olyat, aki erősen csípi a Kedves Vezető szemét. Ezért történhet meg, hogy ha csörren a „vörös telefon”, egy korábbi kormánypárti képviselőjelöltet kifogástalan munkája ellenére próbaideje utolsó napján gyakorlatilag indoklás nélkül elzavarnak egy városi cégtől. És igen, ha hagyjuk, ezért történhet meg, hogy egy bizottsági tagsági tevékenységét esküjéhez méltóan, lelkiismeretesen ellátó személyt kiakolbólítanak egy testületből, csak azért, mert túl sokat akadékoskodott, kínos kérdéseket tett fel, mert érdeklik a tények, a részletek, az összefüggések, mert elkötelezett a demokrácia, az átláthatóság és Szeged jövője iránt – megspékelve mindezt ráadásul egy személyes(kedő) szúrással.

Ne legyenek illúzióink vagy hamis képzeteink: az ilyen döntések nem valami politikai boszorkánykonyhában vagy a felelősséget szétmaszatoló, megfoghatatlan kabinetben születnek, hanem személyesen az első számú vezetőhöz: a Főnökhöz kötődnek.

Aligha tévedünk, ha úgy véljük, Tanács Eszter egyrészt azért szálka a polgármester szemében, mert erős szövetségese Szentistványi Istvánnak, aki civil indulása óta megingathatatlan harcosa a részvételi demokráciának és az átláthatóságnak. Másrészről azért, mert az eddig is – fogalmazzunk finoman – látszatellenzéki vezetésű pénzügyi bizottságban valóban

komolyan vette és be is töltötte az ellenzéki szerepet,

mert minden anyagot elolvasott és áttanulmányozott, mert számon kérte a városvezetésen a baloldaliságot, a baloldali értékek képviseletét, mert minden ülésen a város és a városlakók érdekében emelt szót: ergo politizált. (Amúgy, jegyezzük meg, ez lenne a természetes, ám Szegeden nem így működnek a dolgok. Ritka kivétel, ha egy bizottsági vagy közgyűlési tag pontosan tisztában van azzal, miről tárgyalnak, részleteiben ismeri az előterjesztéseket…) Még mielőtt pedig valaki „fideszezni” vagy „fideszjobbikozni” kezdene, aki ismeri politikai tevékenységét, világosan látja:

az Orbán-kormánynak minimum olyan kérlelhetetlen kritikusa, mint a látszatbaloldali Botka-rezsimnek!

Egy szó, mint száz, talán verbális erőszakkal el lehetett nyomni (mint a Cserepes sori piac sorsát érintő botrányos ülésen, ahol percekig jelentkezett, ám nem kapott szót), de nem lehetett hülyének nézni. Amit tehát a polgármester tervbe vett, az nem más, mint a legfajsúlyosabbnak nevezett testület, a város legfontosabb költségvetési-gazdasági kérdéseit tárgyaló pénzügyi bizottság totális kiherélése!

Tanács Eszternek mindemellett van egy harmadik „megbocsáthatatlan” bűne. Édesapja, Tanács István a baloldaliak számára „hazai pályának” számító Népszabadság újságírójaként az elmúlt években több rendkívül korrekt, tényfeltáró írásban mutatta be:

a király bizony meztelen.

Elég, ha csak a Szeviép-károsultak, a Mars téri kereskedők vagy a Cserepes sori piacosok kálváriájáról szóló, ezen botrányok politikai hátterét elemző cikkeire utalunk, vagy arra, hogy 2008-ban – igen, már nyolc éve! – a lehető legtalálóbban mutatta be a Botka-rendszer lényegét: a szegedieknek szánt forrásokat az építés helyett szépítésre, a megélhetés támogatása, a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés helyett betonra és cirkuszra költik. Panem et circenses – körülbelül ennyit érhet az a bizonyos „Új Magyar Európai Köztársaság”.

Bizony, tisztelt olvasók, erről van itt szó: kész átverés show-ról a gúzsba kötött szegedi jobboldal és a mainstream helyi média asszisztálása mellett. Egy olyan város vergődéséről, melynek félrevezetett lakói inkább kifizetik az ország legdrágább tömegközlekedési és parkolási díjait, csak hogy szavazhassanak a villamos színéről vagy szökőkúttervekről. Egy olyan település kálváriájáról, ahol a jövő tervezése óvodabezárásokban, a gazdaságfejlesztés papírrepülő-hajtogatásban, a városépítés ingyengulyás-osztásban és sör-virsli-fesztiválok sorozatában, az érdekeik érvényesítéséért küzdő civilekkel való kapcsolatteremtés trükkök százaiban vagy rendőrségi attakokban merül ki. Ahol úgy látszik, nem az a közérdekű kérdés, hogy ki Rácz Attila vagy Báló Tamás, hanem az, ki Szabó Bálint, ahol a karaktergyilkosok kiáltanak karaktergyilkosságot. Ahol ha másra nem is, arra futja az energiából, hogy az ellenzékiség írmagját is megpróbálják kitépni.

Ahol az úgynevezett elit eltolja magától a gondolkodni akarókat.

Kezet nyújt és pózol, majd orrba ver.

Az egész történet két húsba vágó kérdést vet fel amellett, hogy a helyi lakosok meddig tűrik a szemfényvesztést. Az egyik, hogy legalább a kollegialitás okán a sajtó szegedi képviselői előkeresik-e a tükröt a szekrényből, a másik, hogy a maroknyi helyi ellenzék megérti, megérzi-e végre a demokrácia lényegét, rájön-e, mi az erkölcsi kötelessége.

Mert most mindannyian Tanács Eszterek vagyunk.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 104 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.138 IP címről szól hozzá.

 • 84. NP hozzászólt ekkor: 2016. május 25., szerda, 06:04
  Válaszolok

  majdnemjenő

  Mert ez a portál minden problémára ezerrel rárepül, ha az megoldódott (pld.: a Mars téri beléptető rendszer)akkor arról pedig elfelejt tájékoztatni.
  Arról nem beszélve, hogy rendszeresen hangulatkeltő és az igazsággal csak néhány ponton érintkező cikkeket közöl pld.: a cserkósok kitiltása az ünnepségről.

 • 83. majdnemjenő hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 23:32
  Válaszolok

  Mintha a városvezetés egyre jobban széthullana. Itt egy repedés ott egy lyuk. Egyre több a botrány. A polgármesternek 2 útja van. Vagy olyan szinten besározódik a város ügyeivel, hogy 2018-ban elveszíti miatta a választásokat az akkor már általa vezetett MSZP, vagy okos lesz. Persze hülye lennék jó tanácsokat adni. Kirúghattak pár embert a háttércsapatából, mert egyre amatőrebb hibákat vétenek mind a kommunikációjukban mind az ügyek kezelésében, ez pedig előbb utóbb nagyon visszafog ütni. Van a politikában egy régi szabály ha baj van akkor csőstül jön a baj. Érdemes még megfigyelni, hogy a jelenlegi kormány leghűbb stílusirány másképpen fogalmazva irányítási stílus követője Botka László. Ez azért bemutatja, hogy mire képes az MSZP és mire nem.

 • 82. Kereskedő hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 22:55
  Válaszolok

  Felháboritó,gerinctelen hatalmi arrogancia !

 • 81. Gépész hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 21:30
  Válaszolok

  Igazán megmosolyogtató hogy az érettségi nélküli EU elnök cimborái támadnak egy békasegge régióközpont bizottsági tagot mert nincs neki Nobel díjas gazdasági képessége, csak hétköznapi értelmiségiként használja az eszét, gondolkodik, és kérdez! :P :P :P
  (a büdös életbe nem gondoltam volna hogy lmp kötődésű tag mellett fogok érvelni!… Bár volt már hogy Shifferrel is egyetértettem..)
  Ide is beírtam, itt még aktuálisabb.

 • 80. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 21:19
  Válaszolok

  73. elemző
  Ne már! A Botka a Tanács Istvánt is saját emberre akarja cserélni?

 • 79. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 21:17
  Válaszolok

  78. Ápolt: Én úgy hallottam, hogy elmebeteget és az elmeorvost arról lehet megkülönböztetni, hogy merre nyílik az íróasztal fiókja.

 • 78. Ápolt hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 21:09
  Válaszolok

  69. elmegyógyász Nem ápolt vagy? Nem a kommentelők teszik tönkre egy online felület olvasottságát…

 • 77. szatyorszentelő hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 21:05
  Válaszolok

  Barbara vigyázz, mert ez a Botka akkora ász tájanatómiából, hogy még téged is kiherél! Azután nézhetsz ki a fejedből here nélkül!

 • 76. cinikus hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 21:00
  Válaszolok

  És ha az is lenne, akkor mi van?
  Akkor nem szabad szólni a személyével kapcsolatban? :)

 • 75. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 21:00
  Válaszolok

  71. Barbara
  Rossz kifejezést használsz, nem talajt, földet vesztett, elvitte a fidesz-cica.

 • 74. elemző hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 21:00
  Válaszolok

  72. Barbara! Ez biztos?
  Egyébként a lényeg az, hogy Botka mindenkit a saját embereire akar lecserélni.

 • 73. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 20:59
  Válaszolok

  69. elmegyógyász
  Mi a gond cimbora, nem jó színházban ülsz? Keress más előadást akkor, ne itt visongj.

 • 72. Barbara hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 20:50
  Válaszolok

  A hölgy nem a Népszabadságos Tanács Pista leánya? Botka polgármester minden jel szerint talajt vesztett. Nem kicsit, nagyon.

 • 71. egyetértő hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 20:50
  Válaszolok

  Ugyan már elmegyógyász, itt mindenki ezt csinálja, nem tűnt még fel?

 • 70. Márton hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 20:48
  Válaszolok

  A “nagy szegedi herélő” újabb stratégiai lépése. Vicces nem?

 • 69. elmegyógyász hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 20:43
  Válaszolok

  Tisztelt Szerkesztőség! Ha azt akarják,hogy működjön ez az oldal,akkor ne engedjék ezt az “okoskodó”, valamint egyéb más neveken kommentelő ámokfutó, elmebeteg, trágár őrültet randalírozni, mert normális eszű ember ebből nem kér!!!Egyértelműen látható, az “okoskodónak ” az a főnökétől kapott feladata, hogy ezt a többnyire jobb oldali vélemény oldalt ellehetetlenítse, minek következtében az megszűnjön.

 • 68. Horkantó hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 19:59
  Válaszolok

  Nahát :) KSZM? :) ))) Ismerős a mondat!

 • 67. varosi hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 19:40
  Válaszolok

  57. szivárvány Jöhetek én is? Szopok, nyalok, gombot varrok!

 • 66. okosabbnálam hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 18:42
  Válaszolok

  64. szabojani
  Ne sajnáld, mert ez utólagos fényezés. Nem tagadhatod le, amit írtál és félreérteni sem lehet. Ne magyarázd a bizonyítványod, mert nem magyarázható. Előítéleted van, pedig könnyen lehet, hogy te még most is villanyszerelő vagy, ami ellen speciel nekem semmi kifogásom.

 • 65. nem NP hozzászólt ekkor: 2016. május 24., kedd, 18:17
  Válaszolok

  60. NP! Botka összes hibáját, elkövetett bűnét másokéval próbálod enyhíteni, de ezzel soha nem mosod tisztára. Úgyanakkor legalább nem tagadod a tetteit, amikor másokét is felemlegeted. Szándékosan rakod egy kalapba velük a főnöködet?

Ugrás az oldal tetejére