Az önkormányzat cégénél az önkormányzat cége a befutó – Már tavaly megpályáztatták az új parkolórendszert a Mars téri piacon

mars_ter_belepteto03_gs

Folytatódik a Mars téri piac parkolórendszerének cseréje, várhatóan a jövő hét második felétől már nem kézi nyugtát kapnak az autósok. Addig azonban a forgalmasabb piaci napokon hosszabb lesz a be- és kijutás a vásártérnél, míg a háttérben lévő jogvitát immár egy rongálás miatti feljelentés is „színesíti” az önkormányzati társaság és az elbontott rendszer üzemeltetője között.

„Gyakran nem működtek a sorompók és a jegykiadó automaták, nem kommunikált egymással a jegyautomata és a kiléptető, így rendre beszorultak a már fizető autósok. Volt, amikor naponta háromszor is tapasztaltunk meghibásodásokat” – sorolta Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője, miért döntöttek úgy, hogy nem várják meg az idén augusztusi határidőt, amikor is lejár a szerződésük a T-Tech Kft.-vel, hanem új beléptetőrendszert építtetnek ki. Ahogy megírtuk, úgy kezdődtek meg a bontási munkálatok, hogy nem értesítették erről előzetesen az üzemeltetőt, aki szerint jogtalanul távolította el a berendezéseket a piac, ezért rendőröket is hívott a Mars térre, és feljelentést is tett rongálás miatt. Szalóki Tamás, a T-Tech Kft. ügyvezetője nem osztja Németh István álláspontját, hogy a piac tulajdonát képeznék a berendezések, és arra is emlékeztetett, hogy cégük építette ki az optikai hálózatot is a Mars téren, amit az új rendszer működéséhez is használni fognak.

A T-Tech vezetője vitatja, hogy olyan gyakoriak lettek volna a hibák, mint ahogy a piacvezető állítja és emiatt volt elkerülhetetlen a rendszer jelenleg zajló cseréje. Mint elmondta, átlagosan 1-2 hetente kaptak jelzéseket, például amiatt, hogy kifogyott a papír a jegykiadóból, vagy éppen azért, mert valaki nem megfelelő érmét dobott az automatába, és ezért az nem működött. Szalóki szerint azt is kellett volna jeleznie feléjük a Szegedi Városkép és Piac Kft.-nek, hogy még a szerződésük lejárta előtt le akarják őket cserélni, kiváltképp annak fényében, hogy a Polgári Törvénykönyv is a két fél együttműködési kötelezettségét írja elő, mely azt is tartalmazza, hogy kötelesek tájékoztatni egymást a szerződést érintő minden lényeges körülményről.

Mint megtudtuk, már tavaly megpályáztatták az új fizetős parkolórendszer kiépítését, amit egyébként az önkormányzat cége, a RITEK Zrt. nyert el, a három pályázó közül ők adták a legkedvezőbb ajánlatot. Arra a kérdésünkre, hogy ezen a területen rendelkezik-e tapasztalattal a RITEK, illetve, hogy van-e referenciája, Németh István nem tudott válaszolni. Mindenesetre a 100%-ban önkormányzati tulajdonú társaság mintegy 16 millió forintból vállalta a társaság a rendszer kiépítését, az összeg tartalmazza a szoftver árát, a beléptető egységeket, amelyek a sorompókat működtetik, az automaták, továbbá a kamerák árát is. Egyéves garanciát vállal a RITEK, és havonta 100 ezer forintot fog kapni külön szerződés értelmében a karbantartásért. Németh István ígéri, egyszerűbb és gyorsabb lesz a be- és kilépésnél a jegykiadás, másrészt pedig rendszámfelismerő rendszer fog működni a lakossági parkolóban, illetve a belépőkártyákat is fel fogja ismerni. „Jövő héten kezdődik a tesztüzem, és várhatóan a hét második felében már élesben tud működni a teljes rendszer” – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.

Kérdésünkre Németh elmondta, hogy 2011-ben 9,5 millió forintos ajánlatot tett a T-Tech. „Ez azonban jelentősen emelkedett a különböző szerződés-kiegészítésekkel és átírásokkal, így 2014 végéig már mintegy 40 millió forintot fizetett ki a piac a társaságnak ezért a rendszerért. A tűzriasztó rendszert és a térfigyelő kamerákat is ez a cég szállította, amit most polgári peres eljárásban visszakövetelünk az összességében 88 millió forint” – tájékoztatott az önkormányzati cég vezetője. Azt, hogy a polgári peres ügyben mikor születik meg a bírósági döntés, nem tudni, Szalóki Tamás ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy ők másként számolnak, mint a piac, megítélésük szerint a T-Tech-en követelt 88 millió forintnál ők magasabb összeget fektettek be a Szegedi Városkép és Piac Kft. rendszereibe.

33 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  33. okosabbnálam
  2016. május 17., kedd, 22:01
  Válaszolok

  Na Figyelő altató, éjszakai pelus aztán nem ám internetezni késő estig!

 • '>
  32. okosabbnálam
  2016. május 17., kedd, 10:39
  Válaszolok

  Figyelő

  Kíváncsi lennék, hogy 1.) Miből gondolja, hogy balliberális vagyok (igen, egybeírandó), 2.) Ön szerint mit jelent az a szó, hogy balliberális?

  Egyébként Ön , hogy finoman fogalmazzak kissé csúsztat, hiszen eredeti felvetése: “A Mars téri piacon leszerelték a korábbi fizetős be – és kiléptető rendszert.
  Az oka, titok.” Én mindössze arra mutattam rá, hogy közölte az illetékes az okát, s ez abban cikkben olvasható, amihez hozzászólt, ezek szerint anélkül, hogy elolvasta volna.

  Végül: Amíg a vitapartnerek(?) ilyen szintet ütnek meg, mint Ön, addig szerintem nekem nem kell bizonyítanom semmit, Ön megteszi helyettem.

 • '>
  31. Figyelő
  2016. május 17., kedd, 09:55
  Válaszolok

  okosabbnálam!
  Azon kettő alkalommal, amikor a leírt probléma jelentkezett, nem alakult ki kicsi sor, nem volt torlódás mert a piac rendészei azonnal nyitották a kijárati sorompót és lehetett távozni a piac területéről!
  Ennyi kiegészítésként az előzőben általam leírtakhoz.

 • '>
  30. Figyelő
  2016. május 17., kedd, 09:51
  Válaszolok

  29 (okosabbnálam)
  Hozzászólónak!
  Nem kértem a maga segítségét!
  Világos, bal liberális elvtárs?!
  A piacigazgató által kiadott kommünikével ellentétes információk is vannak, hallhatók a városban.
  Például, nyugtaadás elmulasztás az automaták által, az automata által számított fizetési díj számításának abszolút ellenőrizhetetlensége, bizonyos, érvényben lévő forint érmék nem elfogadása, és így tovább.
  Az igazgató által kiadott kommüniké erősen véleményes, eredete, vélhetően a városháza.

  /Rendszeresen, hetente 2x járok a Mars téri piacra, a leírt problémával a régi fizetős rendszer felszerelése után mindössze kettő alkalommal találkoztam, azzal amit a CSERE INDOKÁNAK a Botka által kinevezett igazgató elmondott.
  Ez az igazgató is egy pártkatona az MSZP – n, úgy mint a Cserepes sori igazgató! Kinevezése is inkább politikai volt mint piac – szakmai./

  (Okostojás, máshol keresgéljen, és azt oktassa akire gondolok, tudja … !)

  Maguk bal liberális alakok miért gondolják magukról azt, hogy maguk tulajdonában van a bölcsek köve és maguk a világ legokosabb emberei?!
  Aki azt hiszi, hogy mindenhez ért az valójában semmihez sem ért, alapjaiban a tudása erősen kérdőjelezhető!
  Szálljon már le a földre, a MAGAS LÓRÓL és nézzen a tükörbe!

 • '>
  29. okosabbnálam
  2016. május 16., hétfő, 15:37
  Válaszolok

  Segítek olvasni Figyelő, az alábbi rész az, ami felül van egyébként:

  „Gyakran nem működtek a sorompók és a jegykiadó automaták, nem kommunikált egymással a jegyautomata és a kiléptető, így rendre beszorultak a már fizető autósok. Volt, amikor naponta háromszor is tapasztaltunk meghibásodásokat” – sorolta Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője, miért döntöttek úgy, hogy nem várják meg az idén augusztusi határidőt, amikor is lejár a szerződésük a T-Tech Kft.-vel, hanem új beléptetőrendszert építtetnek ki.

 • '>
  28. Figyelő
  2016. május 16., hétfő, 14:32
  Válaszolok

  A Mars téri piacon leszerelték a korábbi fizetős be – és kiléptető rendszert.
  Az oka, titok.
  Jelenleg az új rendszer kiépítése van folyamatban addig:
  Most a korábbi beléptető oldalon lehet behajtani, állandóan nyitott sorompó, és ott azonnal kell fizetni, váltani egy 120 forint értékű parkoló jegyet, függetlenül attól, hogy ki mennyi időt tölt el a piacon. A jegy kiadást, pénz beszedést egy piaci alkalmazott végzi, manuálisan.
  Ebből fakadóan az, aki azt állítja, hogy az első negyed óra a parkolásból díjmentes, az nem volt a Mars téri piacon, vagy nem állít valóságot.
  ( “6” számon jegyzett beírás egy E. G. nevű /monogramú/ személytől!)

 • '>
  27. okosabbnálam
  2016. május 14., szombat, 16:55
  Válaszolok

  26. nem NP
  Ne fröcsögj, mert így nem boldog leszel, hanem szélütött. ha már nem későn szóltam.

 • '>
  26. nem NP
  2016. május 14., szombat, 15:50
  Válaszolok

  25. Inkább vagyok boldog, mint értetlen, gerinctelen okoskodó nyalizó.

 • '>
  25. okosabbnálam
  2016. május 14., szombat, 14:39
  Válaszolok

  22. nem NP
  Valószínűleg ezt rajtad kívül más nemigazán érti. Van egy gyanúm, hogy te magad sem. De hát boldogok a lelki szegények…

 • '>
  24. Kezdőoldal
  2016. május 14., szombat, 13:35
  Válaszolok

  Szerkesztőnek!
  Mikor veszitek már le Binszki József DK képét a kezdőoldalról? SzegedmaTV
  Már egy hónapja őt és a szoci alpolgármestereket csodálhatjuk. 🙁

 • '>
  23. Péter
  2016. május 14., szombat, 13:15
  Válaszolok

  Ez a Németh István a mostani helyén is olyan “kiváló”,és polgármester hű mint elötte az IKV élén!

 • '>
  22. nem NP
  2016. május 14., szombat, 12:47
  Válaszolok

  19. A szegedi tanácselnök második legbarnább nyelvű csicskája is csak szegedi lehet, hacsak nem ugyanarról a nyálgépről van szó.
  Az hogy egy ilyen mindent tönkretevő balliberális városvezetés mellett meddig marad egyetemi város az tényleg kérdéses.

 • '>
  21. NP
  2016. május 14., szombat, 11:42
  Válaszolok

  hozzászóló
  Esetleg egyet- már csak az összehasonlítás és a hitelesség kedvéért – megemlítenél?