Gerendai Károly: valódi esélye van, hogy Budapest rendezze a 2024-es olimpiát

2016. április 30., szombat • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

A Sziget fesztivál igazgatója szerint valódi esélye van annak, hogy Budapest rendezze meg a 2024-es olimpiai játékokat.

Gerendai Károly erről a Fidelitas szombaton Pécsett megtartott tavaszi kulturális konferenciáján beszélt, amelynek délutáni szekcióján a fesztiválok magyar országimázsban betöltött szerepéről folyt kerekasztal-beszélgetés. Az Olimpiai Védnökök Testületének tagja azzal érvelt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 elnevezésű reformprogramjának értelmében “a gigantikus világjátékok rendezése helyett a költséghatékonyság került előtérbe”, ami nagymértékben megnövelte Budapest lehetőségeit. Hozzátette, a 2024-es világjátékok szervezésére pályázó versenytársak – Párizs, Róma és Los Angeles – mind olyan nagyvárosok, amelyek korábban már rendeztek olimpiát. Az olimpia megrendezésének kihívásairól kifejtette, mintegy 42 ezer küldött és naponta mintegy ötvenezer néző turista érkezne a játékokra, számukra kell a rendező városnak szállást biztosítani. Gerendai Károly jelezte, jelenleg Budapesten 28 ezer szálláshely áll rendelkezésre, a magyar szakemberek ennek megoldásán dolgoznak, a lehetőségek között említette a vidéki nagyvárosok, illetve a szomszédos fővárosok szálláshelyeinek igénybevételét. A Sziget fesztivál igazgatója fontosnak nevezte, hogy amennyiben Budapest nyeri a játékok rendezésének jogát, azzal egy időben megfelelő mennyiségű és színvonalú kulturális rendezvénnyel is várja a főváros a látogatókat.

A konferencián szóba került a “magyar kultúra exportképességének” témája, amelyről Gerendai Károly úgy vélekedett, hogy Magyarország jól áll az ide érkező kultúrafogyasztó külföldiek tekintetében, ugyanakkor jelenleg szerinte alig vannak olyan magyar “kulturális termékek”, amelyek a világ más pontjain is versenyképesek lennének. Gerendai Károly vélekedése szerint sokat kell tenni e trend megfordításáért, mert a magyar kultúrának akkor lesz igazi jelentősége világban”.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Zrt. ügyvezetője a kerekasztal-beszélgetésen szólt arról, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a klasszikus értelemben vett világsztárok vonulnak fel, akik mellé csak magas színvonalú magyar produkciókat, művészeket szabad állítani. A budapesti fesztiválok igényes külföldi vendégeinek érdeklődését csak így lehet fenntartani – szögezte le. Bán Teodóra hangsúlyozta, hogy a magyar művészeket, tudósokat a világ minden táján elismerik.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig egy hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.81.166.154 IP címről szól hozzá.

  • 1. emerencia hozzászólt ekkor: 2016. május 1., vasárnap, 07:17
    Válaszolok

    Ez a Gerendai Károly egy multifunkcionális szakember?
    Egy olimpia megrendezése azért egy kicsit komolyabb dolog, mint egy egyhetes-narkós szigeti buli!

Ugrás az oldal tetejére