Civil Városi Unió: Viszlát, Napfényfürdő!

napfenyfurdo_aquapolis02_gs

A Civil Városi Unió sajtóközleménye szerint előre eltervezett forgatókönyv alapján történt a városi vagyon eltékozlása.

A Civil Városi Unió sajtónyilatkozatot adott közre a Napfényfürdő ügyében. Alább olvashatják.

Ahogyan azt egy hete megjósoltuk, nem jelentkezett vevő a Napfényfürdőre, így jövő év áprilisától végleg a Hunguest birtokába kerül a szegedi élményfürdő. A pályázat kimenetele egy percig sem volt kétséges, hiszen a közel 7,4 milliárdos vételár – a Forrás Szálló nélkül – biztos bukást jelentő befektetés lett volna. Nem így a Hunguestnek, amely a két komplexum együttes üzemeltetésével kitűnő lehetőséghez jutott.

Jól kigondolt forgatókönyv szerint alakultak a dolgok, nézzük, hogy hogyan!

A 2007-ben induló projektbe a Hunguest Zrt. 260 millióval szállt be mint a Ligetfürdő Kft. kisebbségi tulajdonosa. A beruházáshoz szükséges bankhitelt (mintegy 3 milliárd) is a Hunguest vette fel, amiből ez idáig csupán 150 millió körül törlesztett. Szintén fizette az évi 400 millióra tehető, utóbb már csak 300 milliós éves veszteséget. Mindezek ellenében birtokába került Szeged egyik legértékesebb ingatlana, gyakorlatilag rendelkezhet a város hét darab kútja felett, és bónuszként megkapott egy 2006-ban 300 millióért átadott komplett élménymedencét a SZUE teljes infrastruktúrájával együtt.

Lássuk, mit nyert és mit veszített Szeged városa!

Az önkormányzat apportálta a Ligetfürdő (SZUE) és Termálfürdő (Gomba) teljes komplexumát, a Partfürdőn és a Ligetfürdőben található 7 db kút felépítményeit és gépészetét, működtetésük jogát. Ennek értékét a város által megbízott Limit Kft. 921 millióra taksálta, míg a Ligetfürdő Civil Munkacsoport által felkért szakértő 1,551 milliárdra becsülte. (Vajon miért lehetett a két szakértőnek ennyire eltérő véleménye, és normális esetben nem a város által megbízott cégé lett volna a magasabb? Olyan ez, mintha a piacon felfelé alkudnánk a vételárat…) Ezzel a város elvesztette az akkoriban egyetlen rentábilisan működtetett, a szegediek által közkedvelt fürdőjét, mely évi mintegy 250 milliós bevételt realizált. Nem mellékesen komoly konkurenciát teremtett a városi tulajdonú Anna Fürdő gyógyászatának is.

Kis tételnek tűnik, de ide tartozik a Fürdő u. 3. és 7. és a Szent-Györgyi Albert u. 4. alatti három ingatlan, melyek összértékét 103 millióra becsülték. Persze veszített a szegedi lakosság is, hiszen az új élményfürdőbe – a megfizethetetlen árak miatt – a többség nem juthatott el, dacára a sokat hangoztatott kedvezményeknek. Végül, de nem utolsósorban eltűnt az egyetlen – a nagyközönség számára is hozzáférhető – úszásra alkalmas 50 méteres medence, ami azért egy ekkora városban önmagában is a vicc kategóriája.

Hogy Szeged nyert-e az üzleten? Úgy véljük, hogy semmit. Igaz ugyan, hogy keletkezett a városban egy komplexnek mondható turisztikai attrakció, ám, ha a gyakorlat nem változik, akkor a veszteséges üzemeltetésből túl sok adóbevételre nem kell számítani, a projekt csupán a Hunguest vagyonát gyarapítja.

Azt, hogy előre eltervezett forgatókönyv alapján történt a városi vagyon eltékozlása, több dolog is jelezte és jelzi ma is. Kezdettől fogva látszott, hogy nem a városvezetés diktált a beruházónak, hanem fordítva. Figyelmen kívül hagyták a Csongrád Megyei Építész Kamara véleményét, a tervek jóváhagyásakor kicserélték a teljes tervtanácsot, miként figyelmen kívül hagyták az ellenzék és a civilek észrevételeit is.

Lehet-e véletlen, hogy a konkurenciát jelentő Partfürdőt és a Sziksósfürdőt a projekt kezdete óta hagyták lepusztulni, sőt odáig mentek el, hogy a Partfürdőt rendezvényterületté minősítették át?

Vagy nézzük az Aquapolisról szóló legújabb híreket! Fél évtizeden át süket fülekre talált az a kritika, hogy az átlag szegedi számára megfizethetetlenek a belépőárak. Nem okozott problémát, hogy az üresen üzemelő fürdő – miközben a fenntartási költségek ugyanolyan nagyságrendűek – évi 3-400 milliós veszteséget „termel”. Érdekes módon – azon a napon, amikor biztossá vált, hogy nincs külső vevő, tehát az élményfürdő a Hunguestnél marad – mintegy varázsütésre kedvezményes lehetőségek sora lépett életbe, méghozzá 30-40-50%-os mértékben. Netán az eddigi drága belépőárak a szegediek tömeges távol tartását, a veszteség halmozását és ezzel a pályázók elriasztását szolgálták? Esetleg vizsgáljuk a legutóbbi közgyűlés rendeletét, melyben adómentességet biztosítottak a Napfényfürdő számára?

És még egy gondolat: vajon mi akadályozta meg a városvezetést abban, hogy az egész projektet önerőből (akár hitel felvételével is) valósítsa meg? Akkor megmaradt, sőt gyarapodott volna a város vagyona és, ha a beruházás jól működik, úgy a képződött haszon is Szeged városát illette volna.

Szóval kilóg a lóláb, de ehhez a szegediek már hozzászokhattak.

Már csak egy kérdés maradt: vajon a vételárként az önkormányzathoz remélhetőleg ténylegesen befolyó 1,4 milliárdból jut-e a szegedi lakosságnak végre egy tisztességes úszómedence? Nem élményelemekkel, nem luxussal, csak úgy úszhatóan… Esetleg a szintén elkótyavetélés előtt álló I-es kórház 1,3 milliárdjával kiegészítve?

Ui.: Az utóbbi időben valamennyi írásunkhoz jelentős számban szóltak hozzá a „városházi bérbeírók” (NP és társai). Miként nekünk, úgy nekik is jogukban áll véleményt nyilvánítani, ám nem volna baj – és talán hatásosabb is lenne – ha írásaink tartalmához szólnának hozzá, esetleg tényszerűen cáfolva azokat. Ezt eddig mindig hiába vártuk…

Civil Városi Unió

Szóval kilóg a lóláb, de ehhez a szegediek már hozzászokhattak – írja közleményében a Civil Városi Unió.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=595052

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 7.

55 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  55. acsarkodó jeti
  2015. december 31., csütörtök, 15:15
  Válaszolok

  A Botka- Leisztinger fürdőmutyi nem kap állami támogatást?
  “A tavalyi 215 millió forint után a kormány 300 millió forint támogatást adott Harkánynak turisztikai fejlesztésekre. A 2014-2020-as ciklusban fürdőfejlesztésre európai uniós forrás nem áll rendelkezésre, így az állami pénzeknek fokozott szerepük van ezen a területen.”
  http://www.magyarepitok.hu/ujabb-allami-tamogatas-harkanyi-gyogyfurdo-fejlesztesere

 • '>
  54. bwertx
  2015. december 10., csütörtök, 09:44
  Válaszolok

  Halkan kérdezem meg hogy miért baj ha magánkézben van egy fürdő vagy egyáltalán bármi más ami nem kötelező önkormányzati feladat ellátásához kell? A belépők árát a piaci kereslet és kínálat határozza meg, na és persze a költségek (járulékok, bérek, energia, adók). Ha 100% városi tulajdonban lenne a fürdő akkor sem lenne olcsóbb egyik tétel sem, maximum ideig-óráig Csekonics báróként 20 Ft-ért lehetne adni a belépőket és kb. három hónap alatt menne a levesbe az egész kóceráj. Így nem lesznek politikus haverok a felügyelő bizottságban, az igazgatót nem Botka vagy Bohács választja ki – talán ez fáj a legjobban egyeseknek? Nem gondolom hogy ez volt a létező legjobb megoldás de amiket ide páran leírtak semmivel sem jobb mint ami megvalósult. A városban most van egy nagy modern fürdő amit a turisták nagyon szeretnek, gondolom a hotel parkolójában a külföldi rendszámos autósok nem az újszegedi Liget vagy a töltés szépsége miatt jönnek el Szegedre pihenni. Hogy nem mindenki tudja kifizetni az 1000-5000 Ft közötti árakat? Milyen kár hogy nem alapvető emberi jog a vízicsúszdázás és a termálvízben lazulás. Talán bejön az Orbán kormány számítása és akkor 3-4 éven belül eltűnik a szegénység.

 • '>
  53. gémóverLExx
  2015. december 10., csütörtök, 09:39
  Válaszolok

  én is civil vagyok,egyik párt tagja sem 😛
  független.

 • '>
  52. gémóverLExx
  2015. december 10., csütörtök, 09:37
  Válaszolok

  postáss dolgozz inkabb
  biciklin télen 🙂 😛

 • '>
  51. gémóverLExx
  2015. december 10., csütörtök, 09:36
  Válaszolok

  én örülök a viszlátnak 🙂
  állando szegedi lakosként eszembe nem jutott oda bemenni a napfenyfurdomutyiba,amikor ott a szöke tisza. nyáron párszor átusztam ->a tulpartra. kalandparkba se voltam,nem vagyok darwinutod hogy fákra másszak.
  npebgondolatápolobiciklisgabika világa az.
  meg aki a Jobbikot szapulja itt évek ota.

 • '>
  50. postás
  2015. december 10., csütörtök, 07:54
  Válaszolok

  “A törvény betűit betartva is lehet közvagyont magánkézbe átjátszani.”

  Tudjuk, látjuk, -ezt csinálja most a Fidesz-KDNP duó! 🙁

 • '>
  49. CVU
  2015. december 10., csütörtök, 05:39
  Válaszolok

  Tisztelt Figyelő!
  A törvény betűit betartva is lehet közvagyont magánkézbe átjátszani. Ez esetben is erre készült már a 2007-es együttműködési megállapodás is. A kérdés csupán az, hogy ez a cselekmény összhangban van-e a képviselői és polgármesteri esküvel?
  Azt pedig szívesen meghallgatnánk, hogy fogalmilag mit jelent az “álcivil” kifejezés? Az igazi civil bólogat, az álcivil kritizál? Mitől civil valaki? Attól, hogy nincs véleménye?

 • '>
  48. gémówerLESZ
  2015. december 9., szerda, 16:43
  Válaszolok

  mszp még hagymat krumplit se adott
  a népnek
  bocs
  pedig a z unios képviselöjük éhségmenetelt is
  anno

 • '>
  47. gémówerLESZ
  2015. december 9., szerda, 16:41
  Válaszolok

  figyelö-ke, ez rád is igaz:
  “Hallgattál volna bölcs maradtál volna.”

 • '>
  46. főcivil
  2015. december 9., szerda, 14:23
  Válaszolok

  Röhejes ez a fideszes álcivilkedés, ráadásul a politikai hozadéka több, mint megkérdőjelezhető, ha csak a tavalyi választási eredményekre gondolunk itt Szegeden. Még a sok tonna krumpli és hagyma sem segített. 🙂

 • '>
  45. NP
  2015. december 9., szerda, 13:29
  Válaszolok

  Egyébként ezzel az egész politikai habveréssel az a baj, hogy az efféle álcivil szervezetek ellehetetlenitik a valódiakat.

  Megbeszélni valónk lenne bőven, hiszen ez az önkormányzat is sok-sok hibával működik. Értelmes, eredményre vezető vitákat lehetne és kellene is folytatni a biciklutak vonalvezetésétől az Aquapoliszért kapott pénz elköltéséig sok mindenről.
  Igény az lenne rá….

 • '>
  44. NP
  2015. december 9., szerda, 13:20
  Válaszolok

  TLKE
  “A Watergate idején Nixon is a végen lett bukott elnök, az elején fel sem merült a neve.” – ellentétben veletek akik a kezdet kezdetén megneveztétek a tettest, Botkát.

  ámbár ennek egy “picit” ellentmond NERtestvérszervezetek alábbi véleménye:
  “A CVU nem írogatott és nem is írogat feljelentéseket. Ebben az esetben sem valószínű, hogy törvénybe ütköző cselekedetet követett el a városvezetés.” – akkor most mi a helyzet Nertársak?

 • '>
  43. Figyelő
  2015. december 9., szerda, 13:12
  Válaszolok

  Tiszta vizet a pohárba – helyett a fejekbe!
  A CVU megírta a maga levelét és közzé is tette ezen a honlapon. Mint ilyenkor szokás jöttek és jönnek is hozzászólások vérmérséklet és párthovatartozás szerint.
  Eddig ez rendjén is van, azonban konkoly került a tiszta búzába!
  A CVU is megírta a maga hozzászólását, itt, 30 és 31 sorszám alatt, tartalmilag változatlanul.
  Minő érdekes dolog, a CVU most már, mint aki megbánta amit írt, megpróbál kifarolni az eredeti írása, levele mögül.
  Nem tudom, a lelkiismeretük lázadt e fel, avagy rájuk szóltak e, hogy ezt azért mégse.
  De azt is olvashatjuk, hogy ők nem írtak és nem írnak feljelentést. Úgy tűnik, hogy ezt meghagyják másra, no meg most már azt is írják, hogy nincs is itt semmi törvénybeütköző.
  Kérdezem:
  Abban az esetbe ha nincs semmi törvénybe ütköző ezen “objektum” értékesítésével kapcsolatban, akkor miért is írtak levelet?
  Az eredeti ár, amit Szeged városa elvárt, a szálloda nélkül az majd 8 milliárd, most, amikor nem volt pénzes ember, akkor viheti a szálloda, 1.4 milliárdért, ez nem e minimum hűtlen kezelés?
  No de ne jogászkodjunk.
  A végére, egy megjegyzés engedtessék már meg:
  Abban az esetben ha bárkinek alapos a gyanúja arra, hogy a köz vagyonával kapcsoltban, annak kezelésére netán áron aluli értékesítésére a gyanú árnyéka is rávetül, akkor köteles, lenne, az ilyenkor szokásos jogi procedúrát megtennie, főleg akkor amikor a városvédő szerepkörben tetszeleg.
  Tisztelt CVU!
  Az élet már csak ilyen vannak fényes és vannak árnyas oldalai is, mindkét oldalt vállalni kell(enne).
  No meg aztán van ám egy magyar közmondás, mi szerint:
  “Hallgattál volna bölcs maradtál volna.”

 • '>
  42. ewing
  2015. december 9., szerda, 11:51
  Válaszolok

  Csatlakoznék az előzőhöz.
  Ezennel bejelentem a Szittya Kündü Kagán Kenéz Ubul Nagyon Polgárian Független Közéletien Civil Szegedi Egyesület megalakulását. Jelenleg én vagyok az Elnök és az egyszemélyes tagság, tartósan is így tervezem. Közleményeimet hamarosan eljuttatom a Szerkesztőségnek. 🙂

 • '>
  41. civil
  2015. december 9., szerda, 09:36
  Válaszolok

  Szerintem kevés ez a két műcivil társulat, a cvu, no meg a tiszalajosok. Főleg úgy, hogy a névadó már nem is tud védekezni a neve felhasználását illetően. 🙂
  Kéne még pár kamu civil egylet, hogy többnek tűnjön a dolog. 🙂
  Pl. Vitéz Smasszerman Arisztid Városóvó Egylet (VSAVE). 🙂
  Sokat mond az is, hogy gondosan titkolva van a tagság létszáma és a vezetők kiléte is.
  Ezzel a gyenguska kiszervezett pártpropagandával nem lesz nyerés a választásokon, bár pótcselekvésnek elmegy. 🙂