Civil Városi Unió: Szeged a fürdőváros?

napfenyfurdo_aquapolis02_gs

A civilek úgy érzik, nem lesz pályázó a Ligetfürdő Kft. tulajdonjogára, azaz a Hunguest Zrt. 100%-ban tulajdonosa lehet a Napfényfürdőnek, miközben Szeged városa „kimarad a buliból”. A Civil Városi Unió sajtóközleménye.

A szegedi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága nyáron döntött úgy: a tulajdonosok korábbi megállapodása értelmében eladásra kínála a Napfényfürdő Aquapolis Szegedet üzemeltető Ligetfürdő Kft.-t. December 1-jéig lehet pályázni, az új tulajdonossal előreláthatólag 2016. április 12-én kötnek szerződést.

Az Aquapolis megépítésére 2007-ben hozta létre a Ligetfürdő Kft.-t az önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. A városnak közvetlenül 53, a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-n keresztül 27 százalékos tulajdonrésze van a cégben, a Hunguesté fennmaradó 20 százalék. A 2010 óta működő Aquapolis a kezdetek óta veszteséges, a magántulajdonos csaknem 3 milliárd forint tagi kölcsönnel és póttámogatással ellensúlyozta ezt. A tulajdonosok közötti szerződés értelmében ha letelik a beruházást 50 százalékban lehetővé tevő uniós támogatásért cserébe vállalt 5 éves fenntartási kötelezettség, közösen meghirdetik értékesítésre a kft-t.

Ha külső befektető akarja megvenni a komplexumot, akkor ki kell fizetnie az 1,7 milliárd forintos minimumvételárat és a tagi kölcsönt, valamint át kell vállalnia a bankkölcsönt, vagyis megközelítőleg 8 milliárd forintjába kerül. Ha több vevőjelölt pályázik, az 1,7 milliárdos alapárról indul a licit. A Hunguestnek elővásárlási joga van, vagyis ha érkezik ajánlat, a szállodalánc eldöntheti, megveszi-e az önkormányzat és a százszázalékos önkormányzati társaság 80 százalékos üzletrészét 1,4 milliárdért. Ha senki nem pályázik, szerződés szerint a Hunguest köteles kivásárolni a többségi tulajdonost – ezt Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester nyilatkozta nyáron a Délmagyarország napilapnak, hozzáfűzve: azt is vállalnia kell az új tulajdonosnak, hogy legalább 20 évig fürdőként üzemelteti az Aquapolist, és megtartja a szegediek kedvezményét, illetve az iskolások úszásoktatását.

Hamarosan tehát lejár a pályázazi határidő, ezzel kapcsolatban adta ki az alábbi sajtónyilatkozatot a Civil Városi Unió.

Szeged a fürdőváros?

Már csak néhány nap, és kiderül, lesz-e érdeklődő a Napfényfürdő Aquapolis üzemeltetésére és tulajdonjogára. A 2007-ben az önkormányzat, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. és a Hunguest Hotels Zrt. között létrejött – azóta többször módosított – megállapodás szerint 2015. december 1-jén zárul a jelentkezési határidő az eddigi üzemeltető, a Ligetfürdő Kft. projektcég 100%-os tulajdonjogára kiírt pályázatra.

„Úriember biztosra nem fogad” – szokták mondani. Mi most mégis nagy tétben mernénk fogadni arra, hogy a pályázat eredménytelen lesz, és a városvezetés előre megtervezett forgatókönyve szerint a Hunguest Zrt.-hez kerül a tulajdonjog. A Szentgyörgyi alpolgármester által 2007-ben jól kigondolt szcenárió szerint – miként azt a pályázati kiírás is tartalmazza – a potenciális vevőnek a következőket kellene kifizetnie:

Önkormányzat, Szegedi Sport és Fürdők Kft. üzletrész: 1.407.000.000,- Ft
Hunguest Hotels Zrt. üzletrész: 351.750.000,- Ft
Hunguest bankhitel kifizetés vagy átvállalás: 2.827.911.000,- Ft
Tagi kölcsönök, pótbefizetések és kamataik (Hunguest): 2.808.425.000,- Ft
Összesen: 7.395.086.000,- Ft
(Amennyiben nem lesz vevő és licit sem, úgy a Hunguestnek elővásárlási joga van, tehát neki csak 1.407.000.000,- Ft-ot kell megfizetnie.)

Azt, hogy ezért a pénzért – 7.395 milliárdért – legyen jelentkező, csaknem kizártnak tartjuk, mégpedig a következők miatt. A létesítmény – ahogyan az várható is volt – jelentős veszteséggel működik. Jellemző, hogy Szentgyörgyi alpolgármester egyik közelmúltban tett nyilatkozata szerint eredményként értékelte azt, hogy a fürdő olyan jól működik, hogy mára „már csak 300 millió az éves veszteség”. (A veszteségeket a Hunguest mint társtulajdonos folyamatosan tőkeemelésekkel, pótbefizetésekkel egyenlítette ki – ezeket most a vételárba beszámítja.) Ha feltételezzük, hogy az új tulajdonos a 300 milliós éves veszteséget 300 milliós nyereséggé tudja változtatni, úgy befektetése „alig” 25 év alatt térülne meg…

Van még egy tényező, ami miatt úgy gondoljuk, nem lesz pályázó, és a tulajdonjog a Hunguest Zrt.-hez kerül: az ilyen típusú élményfürdők üzemeltetése önmagában nem rentábilis, profitot kizárólag a komplex szolgáltatások (szállodák, éttermek, wellness és turisztikai szolgáltatások együttese) hozhatnak. Ez Szegeden is így van, hiszen a Forrás Szálló az Aquapolis szolgáltatásainak ingyenes biztosításával, a wellnesscsomagok kínálatával nyilvánvalóan jelentős bevételnövekedést ért el. A Forrás Hotel pedig ismereteink szerint nem eladó…

Az egész dolog egyetlen szépséghibája csupán az, hogy a Forrás Szálló a Hunguest tulajdonában van, így tehát a teljes veszteség a Ligetfürdő Kft.-nél, az egész nyereség viszont a szállónál, azaz a Hunguest Zrt-nél keletkezik. Kézenfekvő megoldás, hogy az egész komplexum egy kézbe kerüljön – ez várhatóan így is lesz, csupán két apró hiba van, egyrészről Szeged városa ebből a buliból kimarad, miközben elveszíti egyik legértékesebb ingatlanát, a szegediek tízezrei által kedvelt SZUE-t, másrészről szegediek ezrei csupán a reklámokból ismerhetik a város fürdőjét, mert a belépőket megfizetni esélyük sincs.

Maradt még egy kérdés: a döntéshozók szűk köre, akik ezt a végkifejletet hozó megállapodássorozatot – több civil szervezet, az építész kamara, a tervtanács és az ellenzék tiltakozása ellenére – véghezvitték, vajon ezt a végkifejletet akarták-e, vagy mindez csak a butasággal párosult akarnokság következménye? Mi úgy gondoljuk, hogy az előbbi az igaz… Ezt alátámasztja a legutóbbi közgyűlés egyik érdekessége: Szentistványi István észrevételezte, hogy a fürdők, így az Aquapolis is, mentesülnek a helyi adó megfizetése alól. Botka László válaszában úgy reagált, hogy a saját cégeinket nem kellene adóztatni. Lehetséges, hogy a polgármester nem tudja, hogy a Napfényfürdő hónapokon belül magánkézbe kerül…

Kíváncsian várjuk tehát a pályázat – előre borítékolható – eredményét, ami pedig az ide vezető utat és a szegedi lakosságra gyakorolt hatásokat illeti, arra egy következő írásban visszatérünk.

Civil Városi Unió

A Hunguest Zrt. 100%-ban tulajdonosa lehet a Napfényfürdőnek, miközben Szeged városa „kimarad a buliból”. A Civil Városi Unió sajtóközleménye: http://szegedma.hu/?p=592327

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 28.

50 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  40. Szakemberek
  2015. november 30., hétfő, 12:59
  Válaszolok

  Jav: megállja

 • '>
  39. tikk? Le.
  2015. november 30., hétfő, 12:59
  Válaszolok

  Ez a “tikle” vagy kicsoda a mai agitprop ügyeletes a fidesz pártszékházban. Küzd minden rovatban. Keményen.
  Hajrá tikle. 🙂

 • '>
  38. Szakemberek
  2015. november 30., hétfő, 12:58
  Válaszolok

  24. Az Szkt új vezetője hol tanulta ki a közlekedési szakmát? A szegedi egyetemen?
  A jó balos bárhol megálja a helyét, ahogy a Tanú című filmben is láthattuk?
  Kardos elvtárs dettó!

 • '>
  37. tikle
  2015. november 30., hétfő, 12:31
  Válaszolok

  34. Akkor most tudd, hogy mai napig agyon van hallgatva, hogy annak idején a Szvse közgyűlésén Szentgyörgyi alpolgármester egy Szeviép vezérrel karöltve felvázolta, hogy miért lenne jó, ha a Szvse odaadná a sportpályáját. Ha Szvse akkor nem áll a sarkára, már régen hontalan, vagy albérlő lenne. Persze, abban igazad van, hogy Botka mindenben szépen háttérben vigyorog,mert ott vannak a talpnyaló katonái. De, azért tudnék mást is leírni, amiben az ellenzéke olyan béna volt, hogy nem ütötték le a labdát, amikor a civilek kiabáltak, s tálcán kínáltak fel olyan tényeket, amiket ha polgármesterünk agyonhallgat.

 • '>
  36. tikle
  2015. november 30., hétfő, 12:17
  Válaszolok

  Np. I. A közgyűlés jegyzőkönyve nyilvános. Mint Botka-fun tag pontosan tudod, hol található. El lehet olvasni, ahogy én is elolvastam anno… Elárulom, hogy még másolatom is van belőle.

  II. A példád rossz, mert Paks titkossága nemzetbiztonsági érdek, mint ahogy az atomerőműbe senki nem mehet be. Ez logikus, ha átgondolnád. De e cikk témája nem Paks.

 • '>
  35. NP
  2015. november 30., hétfő, 12:10
  Válaszolok

  Mi előtt itt parttalanul egymás minősítgetésébe kezdenénk fölhívnám a tisztelt résztvevők figyelmét “Megadityiss” megközelítésére és az általa föltett 2 db (szerintem) rendkívül fontos kérdésre:

  1, Mi lesz 20 év múlva a területtel?
  2, Mire fordítja a Város ezt a bevételt?

  no, ezekről kellene beszélgetnünk, nem a politikai habverést folytatni!

 • '>
  34. ag
  2015. november 30., hétfő, 12:05
  Válaszolok

  Ma még egyetlen egy újabb fideszes kamu civil álegyesület se leplezett le egy icipicit is egetverő botkás ármányt se.
  Elvonási tüneteim vannak. 🙂

 • '>
  33. NP
  2015. november 30., hétfő, 12:03
  Válaszolok

  tikle
  1, Idézhetnéd Botkát mert az emlékezet esetleg csalóka…
  2, Nem tudom, hogy erről a beruházásról készült e hatástanulmány, de Paks II.-ről ami készült az titkos…

 • '>
  32. rozsomák
  2015. november 30., hétfő, 11:48
  Válaszolok

  Tényleg. A Szóda. istenien bevált ablakpucolásra. Hiányolom. 🙂
  CVU? Az meg micsoda? 🙂

 • '>
  31. tikle
  2015. november 30., hétfő, 11:40
  Válaszolok

  Látom, egyesek inkább a CVU-t fikázni jöttek, nem a témához szólnak. Mondjuk nem is értem, miért nem csodálkozom ezen.

 • '>
  30. egbondolat
  2015. november 30., hétfő, 10:30
  Válaszolok

  napfenyfurdo mutyi 🙂
  eleve hallott 5let volt betonkolossszust épiteni a tiszapartra
  inkabb a partfürdöre kellett volna annyi pénzt költeni

 • '>
  29. tikle
  2015. november 30., hétfő, 10:09
  Válaszolok

  26. én meg emlékszem egy Szegedi Tükör című ingyenes kiadványra, melyet vaj, miből finanszíroznak? Meg emlékeim szerint a helyi, megyei napilapot több száz millió forintból támogatnak. Talán a város büdzséjéből? Mert, hogy a szoci pártkassza tuti nem.

 • '>
  28. Vros
  2015. november 30., hétfő, 09:41
  Válaszolok

  21 CVU
  “Tisztelt hozzászólók, bérbeírók,”

  Eddig is tudtuk, hogy micsoda a CVU, és miből él, de azért köszi a megerősítést! 🙂

 • '>
  27. tikle
  2015. november 30., hétfő, 09:39
  Válaszolok

  Ja, és egy tanulmánytervezetet nem láttam – illetve nem hallottam annak idején, hogy ilyesmire bárkit felkértek volna vezetőink-, hogy miként lehetne olyan beruházást lefolytatni, aminek köszönhetően gazdaságosan üzemeltethető fürdő épülhessen. Pl. nem olyan külsejében gyárépületet kellett volna felhúzni, ami eleve hihetetlen rezsiköltséggel tartható fenn.

 • '>
  26. bér
  2015. november 30., hétfő, 09:37
  Válaszolok

  Én még emlékszem a Szóda nevű IKV pénzből intézett fidesz nyomtatványra is.
  Viktor milliárdokba kerülő nemzeti álkonzultációiról nem is beszélve. 🙂

 • '>
  25. tikle
  2015. november 30., hétfő, 09:24
  Válaszolok

  Azt se felejtsük el, hogy annak idején, amikor a Hunguesttel kötendő szerződéstervezetet a Közgyűlés elé bocsátották szavazásra, emlékeim szerint Botka kijelentette, hogy a fürdő egy veszteséges beruházás. Meg kellene nézni azt a jegyzőkönyvet.Ebből következik, hogy a város eleve olyan projektet finanszírozott, valamint olyanra kért Eu-s támogatást, amire tudta, hogy nem térül meg. Azt se felejtsük el, hogy a SZUE-ra is korábban – ugyancsak emlékeim szerint 500 millió forintot költöttek. Ebből került felújításra az, ami később elbontásra került. A Gomba, ami vitathatatlanul korszerű volt és közkedvelt, ugyancsak elbontották. Amikor az építkezések megkezdődtek – tudomásom szerint a mai napig – ki nem fizetett alvállalkozók és munkások mai napig keresik a pénzüket.

 • '>
  24. durró Hunor
  2015. november 30., hétfő, 09:21
  Válaszolok

  Kiszórták a városra a Szegedi Tükör című papírhulladékot, csak nem nagyon emlegetik benne a városi cégek ügyeit. Azt igen,hogy hú, de nagy szakik nyertek ig. megbízást, de azt, hogy mennyi hitel, adó emelés és mutyifürdő végeladás jön, arról egy szót sem írtak a yeti bértollnok mikrofon állványai. Lesz mivel begyújtani a katlan alá.

 • '>
  23. bér
  2015. november 30., hétfő, 08:47
  Válaszolok

  21. CVU hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 05:10

  Bérbeírózik a bércivil. 🙂

 • '>
  22. NP
  2015. november 30., hétfő, 07:57
  Válaszolok

  Tisztelt CVU!
  “Esetleg végiggondolhatják, hogy szegedi lakosság közös vagyonából mekkora rész került magántulajdonba.”

  Amikor az IKV saját jogászának “adott el” egy belvárosi palotát, amikor a kormány a magyar termőföldet árusítja ki, amikor lenyúlták a dohánykereskedelmet stb. stb. akkor a “szegedi lakosság közös vagyonából mekkora rész került magántulajdonba”?

  Vagy a következő írásukban ezekről is szó lesz?
  Meglepne.
  Meglepne, mint a CVU függetlensége….

 • '>
  21. CVU
  2015. november 30., hétfő, 05:10
  Válaszolok

  Tisztelt hozzászólók, bérbeírók, NP!
  Esetleg végiggondolhatják, hogy szegedi lakosság közös vagyonából mekkora rész került magántulajdonba. Ha ez nem megy, akkor ajánlom figyelmükbe következő írásunkat, amelyben erre részletesen kitérünk majd. Egyébként pedig, ha nem tetszik a tükörben látott kép, nem a tükör a hibás…