Bringásbarát hídért tekertek a Critical Mass biciklisei + FOTÓK

cm29kf

„Bringázható hidakat Szegednek” – ezzel a mottóval indultak neki az idei őszi kerékpáros-felvonulás résztvevői Szeged utcáinak vasárnap délután.

A Széchenyi térről indult meg a huszadik szegedi Critical Mass, a menet a Huszár Mátyás rakparton, a Kossuth Lajos sugárút lámpás körforgalmánál, a Bertalan és a Belvárosi hídnál is kerékpáremeléssel hívta fel magára figyelmet, majd a Dóm téren zárul a megmozdulás. A menet pontos útvonaláról és a Critical Mass miatti útlezárásokról ITT olvashat bővebben.

Az újabb kerékpáros felvonulás miértjéről korábban így írtak a szervezők: “Szegeden a város méretéhez képest elég kevés, mindössze kettő híd van. A Bertalan hídon 2 x 2 sávon, sokszor a megengedett sebességet túllépve halad a gépjárműforgalom, a bringával járók pedig félnek, ezért szinte mindenki szabálytalanul, a járdán teker, a gyalogosokat és a villanyoszlopokat kerülgetve. A Belvárosi hídon van kerékpársáv és kerékpárút, de a kerékpárút a járdára lett kijelölve, sok a gyalogos rajta, a szegedi hídfőben pedig mindennapos a káosz.

Egy tavaszi forgalomszámlálás adatai szerint egy óra alatt 694 (!) kerékpáros haladt át a Belvárosi hídon a reggeli csúcsban, ugyanekkor az áthaladó gépjárművek száma 1203 volt. A hídfő Stefánia felőli oldalát 874 (!) kerékpáros érintette egy óra alatt, míg ugyanott csak 403 gépjármű állt a lámpánál. Az adatok alapján bizonyosan állíthatjuk, hogy ez Magyarország legnagyobb kerékpárforgalmú kereszteződése. Ehhez képest a kerékpárosok helyzete lehetetlen, elhanyagolt, sokszor életveszélyes.

Az elmúlt években többször megtörtént, hogy a biciklizést érthetetlen módon megtiltották a Belvárosi hídon, lehetetlenné téve, hogy a szegediek bringával érkezzenek a belváros szívébe. A Critical Mass most azért teker, hogy mindkét jelenlegi, és a később megépülő harmadik hídon valóban bringásbarát utakat alakítsanak ki, és hídfelújításoknál ne pont a kerékpáros közlekedést tiltsák meg, vagy csak akkor, ha valóban szükséges.”

Ismét bringások sokasága vonult utcára Szegeden.Hajtás után fotóözön: http://szegedma.hu/?p=574987

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 27.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. Willhof bácsi
  2015. szeptember 28., hétfő, 09:43
  Válaszolok

  Nagyon Tisztelt Kerékpárosok!!!

  Kérdem Önöket,hogy milyen alapon és miért kerékpároznak a tiszaparti sétányon???? Nagyon veszélyes ott gyalogosnak lenni és persze kismamának gyerekkel sétálni,annak ellenére,hogy szinte 200 méterenként a figyelmeztetö tábla ki van téve.

 • '>
  1. SP
  2015. szeptember 28., hétfő, 06:47
  Válaszolok

  Ami nagyon nem mostanában lesz: “. és a később megépülő harmadik hídon valóban bringás barát utakat alakítsanak ki,..”

  És mi legyen mondjuk a 4., az 5. hídon? Üzletek és játéktermek is.

  Vagy netán nyilvános budi, ami a városban sincs, mert kisboltoknak kiadták?