Civilek a költségvetésről: Számháború

2015. február 18., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

Közleményben foglalt állást öt szegedi civil szervezet a múlt pénteken elfogadott városi költségvetésről. Az írást az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Lezajlott a szokásos adok-kapok a múlt pénteki közgyűlésben a 2015-ös költségvetés vitája során. Ahogyan az várható volt új elemekkel nem gazdagodott a számháború, a szegediek érdemi információkhoz nem jutottak.

Amióta Szentgyörgyi Pál neve fémjelzi Szeged költségvetését, minden évben ugyanaz a forgatókönyv: a városvezetés az utolsó pillanatban teszi közzé (persze a város honlapján megfelelően elrejtve) a tervezetet, amely mind terjedelmét (164 oldal volt az eredeti előterjesztés), mind pedig formáját tekintve teljesen alkalmatlan arra, hogy a laikus képviselők, vagy akár a lakosság érdemi információhoz jusson belőle komoly szakértői háttér hiányában. Persze tudjuk, hogy a költségvetés formáját törvény szabályozza, ám semmi nem akadályozná az előterjesztőt abban, hogy egy közérthető, mindenki számára emészthető, csupán az érdemi információkat tartalmazó anyagot is közzé tegyen. Már persze, ha a hiteles tájékoztatás lenne a szándék!

Erről azonban szó nincs. Szeged költségvetése egy 35 oldalas politikai pamflettel kezdődik, melynek fő üzenete, hogy a kormányzati támogatások csökkenése miatt Szeged nehéz helyzetbe került. Korábban Kozma József 500 milliós, míg a polgármester 2 milliárdos elvonásról beszélt. Tisztázni kellett volna végre a számokat! Ennek legegyszerűbb módja az lett volna, ha tételesen felsorolják az elvont feladatokat és a korábbi években hozzájuk rendelt forrásokat, és ezt összevetik a kormányzat által átvállalt hitelek adósságszolgálatával, amit Botka a közgyűlésen több alkalommal 1 milliárd Ft-ra becsült (valójában 2015-ben 2,16 milliárd, 2016-ban 2,11 milliárd, 2017-ben 2,03 milliárd forintot kellett volna fizetnie Szegednek) Valamilyen okból ezt azonban nem tették meg.

Botka László csökkenő büdzséről beszél, amikor a korábbi 72 milliárdos költségvetést hasonlítja össze a mostani 46 milliárdossal. Ez nem más, mint csúsztatás. A 2010. évi 72 milliárdban ugyanis benne volt 6,2 milliárd hitelfelvétel, 2,5 milliárd kötvénykibocsátás, 1,17 milliárd értékpapír bevétel és 9,9 milliárd külső felhalmozási bevétel! Ezeknek a tételeknek azonban a szigorúan vett városüzemeltetéshez nem sok köze van, márpedig a városvezetés elsődleges feladata Szeged működésének biztosítása, a lakossági elvárásoknak megfelelően. Fejlesztések – miként egy átlag családban is – csak egy stabil gazdálkodás után következhetnének!

A fentiekre hivatkozással a polgármester szerint megszorításokra van szükség, így meghirdette a városi tulajdonú cégek támogatásának csökkentését 512 milló Ft-os összeggel. Lássuk néhány példán keresztül, miként fest ez a valóságban:

szamhaboru_tablazat

Ezekből az adatokból nem úgy tűnik, mintha óriási megtakarítások lennének. Valószínű, hogy az új cégvezetőket már nem is akarták annyira megszorítani… És akkor még nem is említettük a helyi közlekedés megemelt bérlet- és jegyáraiból, az évi 4,5 %-os lakbéremelésből, vagy a kiterjesztett parkolási zónákból származó többletbevételeket. Szentgyörgyi alpolgármester mindezek ellenére már kilátásba helyezett egy 610 milliós év közbeni póttámogatást a Környezetgazdálkodási Kft. számára. Persze úgy tűnik, lesz miből, hiszen túl azon, hogy fejlesztési céltartalékra 1, 6 milliárdot különítettek el, több, mint 400 milliós olyan kiadási előirányzat szerepel a költségvetésben, melyeknek felhasználásáról semmiféle konkrét információ nincs. Ilyenek például a különféle tervek, tanulmányok, pályázat előkészítés, közlekedés tervezése, „városi környezet és közlekedés okos fejlesztése”, vagy a „nemzeti hálózatmenedzseri pozíció” címmel jelölt sorok.

Mindezeknél azonban sokkal nagyobb gond, hogy a költségvetésben nyomát sem találni sem a bevétel növelésére, sem a kiadások csökkentésére utaló valamiféle elképzelést. A koncepciótlanságot mi sem mutatja jobban, mint a költségvetésben található alábbi táblázat:

szamhaboru_tablazat02

Ebből jól látható, hogy az előterjesztők még arra sem vettek fáradtságot, hogy legalább az előrejelzés szintjén bemutassanak valamilyen fejlődést. Persze ez nem is igazán várható el attól a városvezetéstől, melynek működése alatt az iparűzési adó bevétel 2010. óta gyakorlatilag változatlan szinten áll.

Ideje lenne tehát végre tiszta képet kapni Szeged állapotáról. Arra szólítjuk fel tehát Szeged vezetését, közelebbről Szentgyörgyi Pál alpolgármestert, hogy tegyen közzé egy olyan, mindenki számára érthető és világos beszámolót, mely a külső tényezőktől, a mindenkori pályázati forrásoktól, számviteli trükköktől megtisztítva világosan bemutatja Szeged valódi gazdasági állapotát, tényleges saját bevételeit és olyan kiadásait, melyek valójában a városlakók érdekeit, Szeged mindennapi működését szolgálják és amiből kiderül, vajon mitől is lesz „Szeged a jövő városa”.

Civil Városi Unió
Tisza Lajos Közéleti Egyesület
Szögedi Védegylet
Élhető és Lakható Belvárosért Mozgalom
Mars téri Kereskedők Egyesülete

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 19 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.198.68.152 IP címről szól hozzá.

 • 19. génóver)))))))) hozzászólt ekkor: 2015. március 5., csütörtök, 10:30
  Válaszolok

  megvehetö ember?
  én hallottam amikor bodka legnagyobb aktivistaja panaszkodott
  h mit is kapott?
  egy m e l e g kézfogást.
  ennyi a fizetés.náluk.

 • 18. hazafiasvki hozzászólt ekkor: 2015. február 23., hétfő, 18:53
  Válaszolok

  városépitész??
  ugyanmár,tele a város utakadályokkal
  lasd oroszlan utca
  kötömbökkel lasd nagykörut…
  tele betonelválasztokkal,lasd honved tér
  pár helyen éjjel már lerendezték ezeket az akadalyokat…
  hehe

 • 17. hazafiasvki hozzászólt ekkor: 2015. február 23., hétfő, 18:50
  Válaszolok

  marx tér ugy ahogy van gáz….
  üres parkolo…….stbb
  inkabb busz pályaudvart kellett Vóna oda épiteniiiiii

 • 16. hazafiasvki hozzászólt ekkor: 2015. február 23., hétfő, 18:41
  Válaszolok

  dm en van érdemi hozzaszolas?most öszintén

 • 15. bolsi nyugger hozzászólt ekkor: 2015. február 19., csütörtök, 22:02
  Válaszolok

  8. CVU “Sokat elárul Szeged állapotáról, hogy a cikkben foglaltakhoz egyetlen érdemi hozzászólás nem érkezik.”
  - Nem nagy realitásérzékkel rendelkezik az, aki egy város állapotáról, néhány politikailag impotens (tagsággal és támogatással nem rendelkező) gittegylet iránti érdeklődés-érdektelenség alapján von le következtetéseket.

 • 14. aszfaltbetyár hozzászólt ekkor: 2015. február 19., csütörtök, 20:00
  Válaszolok

  papa! Te sötétebb vagy, mint gondoltam.
  Bértolnok a jó …. . Na jó, a sértegetésnek vége, és nem emlegetek egy vétlen rokont.
  Csak azt jeleztem, hogy pl. az olyan “civil”szervezetek, mint a Mars téri…., melyben a tagok 76%-a vidéki, ha lehet, hallgasson Szeged ügyeiben.
  És T. 8-as: Kimondottan útálom ezt a demagóg dumát, hogy ki mondja, kontra mit mond.
  Én sokkal szívesebben meghallgatom pl. a belváros átalakításáról egy -bármilyen politikai beállítottságú -városépítész véleményét, mint pl. -a köztudottan nem független -11 tagú, mindent elvből támadó Szögedi Védegyletét. …. Ismétlem: mindent elvből támadó. Mert nem azt nézik, hogy mit mondtak, csak azt, hogy az Önkormányzat mondta.

 • 13. gémoverlex:)))) hozzászólt ekkor: 2015. február 19., csütörtök, 19:11
  Válaszolok

  jOZSKO TÉVEDSZ
  ITT UGYANIS 12 ÉVE CSAK CSÖKKENNEK A MUNKAHELYEK SZÁMA
  HIABA AKARNAK UGYANIS DOLGOZNI AZ EMBEREK,HA NINCS HOL

 • 12. papa hozzászólt ekkor: 2015. február 19., csütörtök, 19:06
  Válaszolok

  8-as. Teljesen igazad van.aszfaltbetyár és a többi bottka bértollnok konkrétummal nem cáfolta a civilek véleményét. Ez elég nehéz is lenne, pláne olyanoknak akiket azért fizetnek, hogy a jobboldal, a civilek ellen és bottka mellett elvtelenül írogassanak. Sajnos Szegeden ezért kapott többséget bottka, mert sok megvehető ember van.

 • 11. durró Hunor hozzászólt ekkor: 2015. február 19., csütörtök, 11:28
  Válaszolok

  A bevétel növelésnek van azért nyoma az idei közgyűlés már megszavazta az új, jócskán megemelt parkoló díjakat is meg az új, emelt bérlet árakat is.

 • 10. jozkó hozzászólt ekkor: 2015. február 19., csütörtök, 10:32
  Válaszolok

  Sok hűhó semmiért.
  Még a választásokkal legitimizált “kis pártok” is leginkább csak a költségvetésbe épített segélyalap összegéről, arányáról tudtak “érdemben” vitatkozni… hogy 400 millió elég e, neme lehetne e 600?
  Vagy mindjárt az egész költségvetés fele- vagy az egész. Nem kellene annyit gatyázni, körmönfont okokat találni a kinek-mennyit-miért-mikor kérdésekkel…két marokkal szét lehetne szórni – és gond tovább egy szál se! Ahogy elnézem, rendszerint kik és miért kapják ezeket a segílyeket, a segély /szociális segély/alap többségét, úgyis kútba dobott pénznek tekinthető. Munkahelyeket is csak azoknak érdemes “teremteni”, akik akarnak és tudnak /vagy tényleg meg akanak tanulni!/ is dolgozni. Azok többsége pedig /bár a rászorultsága alapján megtehetné/ nem segílyekért kuncsorog.
  Ez a civil fontoskodás meg kb. olyan “hatásos”, mint amilyen a választások előtt volt…

 • 9. Aktivista hozzászólt ekkor: 2015. február 19., csütörtök, 06:45
  Válaszolok

  Én gratulálok a Civileknek! Láthatóan átüttek egy falat, az (el)hallgatás falát. Ha már nem lehet róluk nem tudomást venni akkor próbáljuk hitelteleníteni, fikázni Őket! Ez jó jel, ha a bértolnokok elindulnak ellenük. Kitartást nekik, és a többi városi közügyek iránt érzékeny Civil Szervezet pedig csatlakozhatna hozzájuk.
  A Költségvetés pedig valóban botrányos, egy árva fillér sincs munkahelyek teremtésére vagy megőrzésére. Ezért nem is lehet a tervezetben a városi bevételeket emlkedően tervezni. De ez így biztos jó a városnak!

 • 8. CVU hozzászólt ekkor: 2015. február 18., szerda, 22:29
  Válaszolok

  Sokat elárul Szeged állapotáról, hogy a cikkben foglaltakhoz egyetlen érdemi hozzászólás nem érkezik. Ezek szerint ebben a városban nem az lényeg mit mondanak, hanem, hogy kik mondják?

 • 7. aszfaltbetyár hozzászólt ekkor: 2015. február 18., szerda, 21:07
  Válaszolok

  papa! (Alkalmazkodva a bunkóságodhoz, akarattal írom én is kis betűvel a megszólítást.)
  Míg te tag voltál, addig nekem az interneten kellett megnéznem az mszmp jelentését.
  Semmi baj a civilekkel, pontosabban a civil szervezetekkel akkor, ha tudják, hol vannak a korlátaik, és törpe kisebbségként nem képzelik magukról azt, hogy mindenki nevében nyilatkozhatnak.
  Ha tetszik, ha nem, a városi Közgyűlést a szavazók többsége választotta, hasonlóan pl. az Országgyűléshez, a hatályos jogszabályok alapján.
  Egy civil szervezetet viszont -az egyesülési tv. szeint – már 10 fő is létrehozhat. Ez azonban még nagyon kevés az általános kinyilatkozáshoz.
  Majd ha többen lesztek, volt mszmp-sek, akkor majd hisznek is nektek.

 • 6. papa hozzászólt ekkor: 2015. február 18., szerda, 20:24
  Válaszolok

  aszfaltbetyár! Építő jellegű a hozzászólásod. Mert bottka bírja ateljes szegedi lakosság bizalmát???? Az enyémet konkréten egészen biztosan nem. Szerinted akkor kinek van joga véleményt mondani, ha nem a civileknek??? Az mszmp tagoknak, mint te?

 • 5. aszfaltbetyár hozzászólt ekkor: 2015. február 18., szerda, 19:59
  Válaszolok

  Tisztelt Hozzászólt!
  Ha megengedi, csak egyetlen példát írok az említett kiterjesztésre (2. mondat):
  “… , a szegediek érdemi információhoz nem jutottak.”
  Helyesen:
  “… , érdemi információhoz nem jutottunk.”
  Ezt mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja, és mégsem tűnik úgy, hogy Önök felhatalmazva érzik Magukat a szegedi lakosok véleményének kinyilvánítására.
  (A ktgvetés valóban hosszú volt ahhoz, hogy betűről-betűre, számról-számra elolvassam, de “átfutottam”.)

 • 4. nemvilla hozzászólt ekkor: 2015. február 18., szerda, 18:49
  Válaszolok

  Ámen!! Csak ne lennétek annyira közismerten “független” civilek….

 • 3. CVU hozzászólt ekkor: 2015. február 18., szerda, 18:40
  Válaszolok

  Tisztelt Aszfaltbetyár!
  Köszönjük építő jellegű, a cikkben megfogalmazott kérdésekhez rendkívül szorosan kapcsolódó észrevételeit. Csak reménykedni tudunk, hogy az ominózus költségvetést el is olvasta…
  Arra azért kíváncsiak lennénk, hogy az Ön által említett “kiterjesztést” hol olvasta a közleményben?

 • 2. aszfaltbetyár hozzászólt ekkor: 2015. február 18., szerda, 18:03
  Válaszolok

  Jó lett volna egy kis erősítés, mert ez, így csak 198 fő.
  Bocsánat, most ugrott a számláló: a Mars tériek felvettek egy tagot. De, jaj, ő nem szegedi, és nem érti miért is néznek a többiek rá, 170.000 lakos megmondó embereként.
  Természetesen, bárkit, bárkinek lehet kritizálni, de csak a saját nevében mindaddig, amig nem kap felhatalmazást mások képviseletére. És, ha kap, mint pl. ennél az öt szervezetnél, akkor sem kiterjesztve ezt a képzelt jogosultságot egy nagyobb egységre > esetünkben Szeged lakosságára.
  Azt szokás mondani, hogy néha a kevesebb a több.
  Kicsit szerényebben, lehet, hogy a megszólalás ereje is nagyobb lenne.

 • 1. szegedi hozzászólt ekkor: 2015. február 18., szerda, 16:34
  Válaszolok

  Lássunk tisztán !

Ugrás az oldal tetejére