Szentistványi: Mindenki jóllakhatott Botka ígéreteivel

szentistvanyiistvan_kozgyules12_gsÍgéretes elképzelésnek tartja a lakásalap, valamint a 400 milliós szociális alap elkülönítését Szentistványi István, Botka László évértékelő beszéde kapcsán ugyanakkor úgy érzi, hogy a polgármester ígérete ellenére nem tudja majd jóllakatni a kecskét úgy, hogy a káposzta is megmaradjon.

Vegyes érzésekkel fogadta Botka László hagyományos, évértékelővel összekötött esztendőnyitó beszédét Szentistványi István LMP-s önkormányzati képviselő. A polgármester Szeged 2015 címmel tartott ankétján bejelentette: 600 millió forinttal csökkentik az önkormányzati cégek támogatását, és a felszabaduló forrás terhére 400 millió forintos segélyezési alapot hoznak létre, illetve 200 milliós út- és járdaépítési alap is lesz a büdzsében. Az IKV-tól befolyó lakbérbefizetésekből egy lakásalapot hozna létre a város, melyből az üresen álló, használaton kívüli 50-100 lakás felújítását tervezik. Mindemellett Botka határozott célja, hogy ne vessen ki újabb lakossági adót.

Szentistványi üdvözli a lakásalap elgondolását, amely a homlokzatok rendbetételét célzó kirakatfelújítások helyett a rengeteg kihasználatlan önkormányzati bérlakás felújítását segítené elő. Elmondása szerint rengeteg a kihasználatlan IKV-s lakás, amely a karbantartás hiányában az enyészeté lesz, már régóta javasolják ezen házak hasznosítását. Ugyan a lakásalapra fordított 200 millió forint, és a felújítandó lakások száma még nem elégséges szerintük, az elképzelés mindenképpen előremutató – szögezte le.

“A szociális ellátás rendszerét kormányzati szinten átalakították, amely plusz terheket ró a városokra, ezt mindenhol más-más módon próbálják előteremteni. Kérdés azonban, hogy a beígért 400 millió forintot honnan tudja kigazdálkodni Szeged. Azon intézkedések, melyeket az új helyzetre keresnek megoldást, nem úgy tűnik, hogy akár a szinten tartásra is elégségesek lennének. A polgármester okosan kommunikált: azt mondta, aki eddig kapott, az ezután is fog, de emellett adót sem emelünk. Ezzel azt próbálta elhitetni, hogy a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. Ez elég ellentmondásosnak tűnik” – magyarázta Szentistványi.

A polgármester évek óta a turistákra és egyetemistákra épülő városfejlesztési modell mellett áll ki, mert úgy véli, ez a módja a virágzó Szegednek. A prioritások kiemelése mutatja, hogy a váz – a hidak, utak, szállodák üzemeltetése – mellett a nagyon fontos részletek elsikkadnak. “A városvezetés szemszögéből nem is látszik az, hogy kik laknak itt, a lényeg, hogy működjön a rendszer. Sajnos bizonyos generációk szinte teljesen eltűntek Szegedről, a belváros egyes részein a lakások kétharmadát külföldi diákok lakják, sokan pedig csupán azért maradtak, mert idősek vagy szegények. Ők azért sem érdekesek, mert nem töltik meg a kávéházakat, cukrászdákat, wellness-központokat” – mondta a képviselő. Hozzátette: a 2014-20-as uniós ciklus éppen arról szólnak, hogy humanizálják a városfejlesztést, mégsem látszik úgy, hogy itt Szegeden ebbe az irányba haladnánk.

1 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  1. jozkó
  2015. január 30., péntek, 10:24
  Válaszolok

  A “kis pártok” nem tudtak igazán fogást találni Botka László beszámolójában, terveiben…
  Ami ez a “kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon” felvetést illeti, maga a “környezetvédő, zöld” mezben politizáló párt is komoly dilemma előtt áll, amikor felmerül a kérdés:
  Mi a teendő akkor, ha egy védett állat eszik egy védett növényt?
  Szóval a saját házuk táján is rendet tehetnének a “kicsik”.