Az ország legkorruptabb ügyének választották az elrulettezett szegedi óvodát + FOTÓK, VIDEÓK

2015. január 13., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

ovoda_kontra_jatekkaszino01_gs

A szegedi Deák Ferenc utcai óvoda bezárása nyerte a Transparency International és a 444 közös lobbipályázatát. Harmincévnyi működés után, 2007-ben került lakat a Down-os és autista gyermekeket egészséges társaikkal integráltan nevelő intézményre, a gyanú szerint a közelben nyíló kaszinó nyomása miatt. Egykori érintettekkel és szakemberekkel idéztük fel a történeket.

Több mint hét év után került ismét az országos média hasábjaira a Deák Ferenc utcai óvoda bezárásának ügye és az azt kísérő kaszinóbotrány. Egykori kollégánk, Dobó Csaba a Transparency International és a 444 közös lobbipályázatára nevezte a szegedi intézmény körüli botrány anyagát, amelyet a zsűri elsőnek választott a beküldött korrupciós sztorik közül. Hogy miért kellett bezárnia a belváros egy jó hírű, integrált nevelési intézményének? Mi köze van az egészhez a Híd utca sarkán nyílt kaszinónak? A tiltakozás élére álló egykori önkormányzati képviselővel, Szabó Lászlóval idéztük fel a történteket.

Ingyen is helyrehozták volna a fűtést, mégis bezárták

Botka László soha többé nem játszhatja el az esélyegyenlőségért harcoló, szociálisan érzékeny politikust, miután mondvacsinált okokból bezáratta Szeged egyik legjobban működő, integrált óvodáját” – hangsúlyozta Szabó László. Az egykori politikus személyes érintettséggel bírt az ügyben, hiszen két gyermekét is a Deák utcai oviba íratta be, elmondása szerint nem csak a színvonalas nevelői munka, de a modern, toleráns szemlélet miatt is. Három évtizedes működése alatt az óvoda sikerrel nevelte együtt a down-szindrómás és autista gyermekeket egészséges társaival – előbbiek jobban teljesítettek a hagyományos óvodai környezetben, míg utóbbiak elfogadóbbá válhattak társaik iránt.

ovoda_kontra_jatekkaszino16_gs
2007-es kép a még működő óvoda ablakairól…

ovoda_kontra_jatekkaszino02_gs
…illetve egy nem sokkal utána készült fotó a rövid életűnek bizonyult Merkúr játékteremről

2007 szeptemberében váratlanul bejelentette az önkormányzat, hogy bezáratná az óvodát, melyet egy ÁNTSZ vizsgálat eredményére alapozott. A tisztiorvosi szolgálat szerint az épület fűtésrendszere elavulttá, balesetveszélyessé vált, a javításra azonban nem kívánt áldozni a város, mikor pedig egy vállalkozó jelentkezett, hogy saját pénzből megcsinálja a szükséges javításokat, felajánlását elutasították. Ezúttal pedig az oktatási törvény 2008. augusztus 31-én hatályba lépett módosítására hivatkoztak, amely előírja, hogy udvar nélkül nem működhet óvoda, így pedig az épület felújítását is feleslegesnek tartják. Ez az indok is gyenge lábakon állt, hisz országos szinten sem egyedülálló, hogy intézmények együttműködjenek, és egymás udvarát használják, a belvárosi ovitól néhány perc sétára játszótér és óvodai, iskolai udvar is akad.

Két óvoda bezárt, egy kaszinó megnyitott

A szülők felháborodására az ÁNTSZ visszakozott, mint mondták, ők csak javaslatot tettek a felújításra, nem kezdeményezték az ovi bejárását. Még a várost vezető koalíciót is megosztotta az óvoda példátlan, év közbeni bezárása, az SZDSZ-frakció egy nyílt levéllel fordult Botka László polgármesterhez azzal a kéréssel, hogy a Deák Ferenc utcai óvoda működhessen a nevelési év végéig. December elsején végleg bezárta kapuit az integrált ovi, a 47 gyermek – köztük 13 speciális nevelésű – pedig egy külvárosi intézményhez került.

Hiába a könnyek, hiába a tüntető szülők, lakat került az ovira. Alábbi fotóink a bezárás előtti utolsó estén készültek!

Különös módon épp ezidőtájt zárt be a szomszédos Oroszlán utcában működő Micimackó Magánóvoda is, miután az önkormányzat drasztikusan megemelte a bérleti díjukat. A szülők a két ügyet egyre inkább összefüggésbe hozták a Merkur Kft-vel, amely az óvodák közelében, a Híd utca sarkán nyitotta meg játékbarlangját. Ilyen, szerencsejátékos profilú beruházás gyermekekkel foglalkozó intézmény 200 méteres közelében nem nyithatott volna meg, a szerencsés véletlennek köszönhetően a vállalkozó elől minden jogi akadály elhárult, pöröghetett a rulettkerék. A sors újabb fintora csak, hogy a változó politikai szelek a kaszinók alól is kirántották a talajt, így nemsokára a Merkur Casino Club is távozni kényszerült.

Az ügy országos médiaérdeklődést váltott ki, hírt adott a Magyar Nemzet, az Index.hu, a Hír TV az alábbi riportot készítette róla.

Az óvoda épületét 2009 augusztusának végén a Szegedi Közlekedési Kft. vette birtokba, összevont ügyfélszolgálati irodája a mai napig itt várja az ügyfeleket. A gyerekeket a Gyík utcai óvodába csoportosították át – hogy a down-os gyermekeknek milyen nehézséget okoz az új környezetbe beilleszkedni, már sokadlagos kérdés volt.

A Rigó utcaira költöttek – hogy aztán ledózerolják

Szabó Lászlónak mint önkormányzati képviselőnek felajánlották, hogy gyermekeit vigye át abba az óvodába, ahová Botka László gyermekei is járnak, ő erre csak úgy lett volna hajlandó, ha a Down-szindrómás apróságok is megkapják ugyanezt a lehetőséget. “A nevelői gárdát szétszórták, a szülőket pedig kész helyzet elé állították: vihetik a gyereket egy teljesen más szemléletű óvodába a város másik végébe. Ismertem egy családot, akik Szegedről Franciaországba költöztek ezt követően, mert egyszerűen nem találtak a környéken ideális képzést nyújtó intézményt” – mondta el Szabó László. Hozzátette: ugyan a városvezetés sajnálta a pénzt a speciális gyermekekkel is foglalkozó Deák utcai ovi rekonstrukciójára, a kenderfonó épületében működő Rigó utcai óvoda felújítására áldozott, majd az egészet bedózerolták, hogy a helyében felépülhessen az Árkád bevásárlóközpont. A belvárosban így csupán két intézmény fogadja az ovisokat, a Nádor és a Toldi utcában, égető hiányát érzik a helyiek egy óvodának.

ovoda_kontra_jatekkaszino06_gs

Kevés óvoda van felkészülve egy autista gyermekre

A néhány Down-szindrómás gyermeket végül sikerült máshol elhelyezni, és bár nekik sem volt egyszerű megszokni az új környezetet, a nagyobb problémát inkább az autista gyermekek óvodába íratása jelentette – tudtuk meg Patyik Gabriellától, a Szivárvány Szülő Alapítvány elnökétől. “Az autista gyermekek esetében nagyon széles a spektrum, vannak enyhébb és kimondottan súlyos esetek. Mindenféleképpen speciális szakember segítsége kell az óvodás csoportba, hiszen sajátos a kommunikációjuk és a világlátásuk, többük nem is képes megfelelően elmondani, hogy mi zavarja, és agresszív módon reagálja azt le” – magyarázta a SZEGEDma.hu kérdésére Harter Árpádné, a Szivárvány Autizmus Egyesület elnöke.

Mint mondta, a Gyík utcai óvodába van ilyen szakember, illetve a dorozsmai oviba is járt egy autista kisfiú, a szülők lehetőségei azonban nagyon szűkösek. Annak ellenére, hogy a szegedi Óvodák Igazgatóságának alapító okirata alapján a félszáz telephely közül 47 tagintézményben sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelését is elvállalnák, a felvétel nagyban függ a gyermek állapotától is. “Sajnos az a tapasztalat, hogy nem sok óvoda fogadja szívesen ezeket a gyermekeket, egyszerűen mert nincsenek kellőképp felkészülve rájuk” – magyarázta az egyesület elnöke.

A három nyertes korrupciós sztorit a TÁP színház egy-egy darabban is feldolgozta, a díjátadóról készült videót alább, és a 444.hu weboldalán tekinthetik meg!

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 30 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.138 IP címről szól hozzá.

 • 30. nemnemSoha hozzászólt ekkor: 2015. január 15., csütörtök, 04:59
  Válaszolok

  utdijert tobbet fizetsz moszkvai?
  nincs is autod

 • 29. nemnemSoha hozzászólt ekkor: 2015. január 14., szerda, 19:55
  Válaszolok

  NEM NEM SOHA NEM LESZ SZEGEDI EZ A IDEJTOERNYOZOTT
  bOLGARMESTER

 • 28. nyilasi:Eszter: hozzászólt ekkor: 2015. január 14., szerda, 16:14
  Válaszolok

  a tisza partit?
  a városvezetes.
  már évekkel a bezárás elott szoltak a tanaroknak h ne inditsanak uj osztalyokat

  érdekes a madácsot nem záratták be
  odajartak a szolnokiak csemetéi

 • 27. nyilasi:Eszter: hozzászólt ekkor: 2015. január 14., szerda, 14:58
  Válaszolok

  ez a szoci varosvezetsre nezve tobb mint kinos
  persze lepörög az arcukrol ez is

 • 26. SP hozzászólt ekkor: 2015. január 14., szerda, 13:28
  Válaszolok

  \"2 iskolát zárnak be\"
  Tisza-partit ki záratta be?

 • 25. SP hozzászólt ekkor: 2015. január 14., szerda, 13:25
  Válaszolok

  TV-t már komcsi fénykorban is megritkították. Tervezték, hogy az úttörőházat a Tolbuhin marsall sugárúton bezárják.

 • 24. Figyelő hozzászólt ekkor: 2015. január 14., szerda, 12:35
  Válaszolok

  Ha már egy komcsi moszkovita felhozta az útdíjat!
  Autópálya díjat ott kell fizetni ahol azt elrendelik, meg bevezetik!
  Így van ez a több szomszéd országban is!
  Az, hogy Magyarországon tiltakoznak, tegyék, de meg kell nézni, hogy hol.
  Tiltakozik az a pesti ember akit felhecceltek az útdíj ellen. Tiltakozik a Budaörsi, aki igazából eddig sem használta a pályát mert nagy kerülő számára, hogy Pestre bejusson.
  Tiltakoznak, mert a havi egy megyés ötezer forint a pestinek havi bontásban +14 forint kiadást jelent, akkor amikor a pesti emberek fizetés többszöröse a vidéki embernek! Tiltakoznak a 14 forint miatt, amikor jövet – menet a pesti csúcsban araszolgatva ettől sokkal nagyobb értékű benzint pöfékel ki az autója, arról nem is szólva, hogy a pesti levegőt meg mocskolja!
  A legvégére, a pécsi, miskolci, a győri no meg a szegedi embernek ha Pestre megy akár a tíz napos jeggyel, a jegy vagy matrica árából soha nem vonták és nem vonják le a pesti díjmentes szakaszokra eső költség hányadot!

  Ha úgy tetszik, akár ki is jelenteném, hogy a vidéken élő de Pestre autópályán utazók a tíznapos vagy éves pálya jegyükkel, bérletükkel finanszírozták a pestiek ingyenességét!!!
  No, ebből valóban nem kér a vidéki ember!
  A pesti is fizessen, van nekik miből!

  Az meg aki azt mondja, hogy ez a pályadíj terhet jelent, az HAZUDIK!
  Azok, akik naponta Szegedről Kecskemétre járnak dolgozni, sokan vagyunk, azoknak eddig meg kellett venni negyvenkétezer – kilencszáz forintért a D1 éves bérletet.
  Most meg éves szinten tízezer forintért vesz két megyés D1 bérletet!
  A megtakarítása: 42900-10000=32900 forint/év!
  Vörösük, tessenek tovább hazudni, azt, amire felbérelik magukat!

 • 23. bertol hozzászólt ekkor: 2015. január 14., szerda, 10:18
  Válaszolok

  2 iskolát zárnak be év közbe mert az állam nem ad pénzt.Hajár fidesz……
  Ezen kívül megszűnik a Pécsi,és a Szegedi megmaradt 2 közszolgálati tv is.Több mint 225 ember kerül utcára,itt az új munkahely teremtés.
  http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i_szeged_2/i_bezarhat_a_regionalis_media_utolso_bazisa_14820/t_Bez%C3%A1rhat%20a%20region%C3%A1lis%20m%C3%A9dia%20utols%C3%B3%20b%C3%A1zisa/index.html
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ev_kozben_zarjak_be_a_rogers_gimnaziumot_es_a_szefit/2413569/

 • 22. gyuri hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 23:11
  Válaszolok

  Jelenleg a kaszinóbiznisz legnagyobb nyertese Andy Vajna , aki mellesleg a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős KORMÁNYBIZOTOS ! Akkor hova is megy a lopott pénz ? A haverokon keresztül vissza a kormányközeli zsebekbe.. mert ha a haverok nyitnak kaszinót akkor NINCS káros hatása a társadalomra !

 • 21. SP hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 21:22
  Válaszolok

  Útdíj ügy még nem futott le. Korai ítélkezni. A korrekciók megkezdődtek. “Gépház zaj stb.”

  Azt sem árt tudni, hogy az elvtársak nagyban segítettek abban, hogy a km útépítési egységár tuningolt legyen.

  Ezt a buktát sajnos nyelni kell. Sokan még így is jól jártak.

 • 20. MOSZKVA hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 20:47
  Válaszolok

  A jobbra szavazok , meg többet fizetnek az út díjakért egy nem normális beteg ember miatt sőt világ leg korruptabb Fidesz kormány miatt,,,,EZT TEGYÉTEK ZSEBRE , FELHÁBORODOTTAK,,,JA ÉS HÁNY ISKOLÁT ÉS ÓVODÁT ZÁRATOTT A FIDESZ BE 5 ÉV ALATT 500 SZÁZNÁL TÖBBET. CENTRUM GÖDÖR ,ÚGY HOGY MEHETSZ AZ ALJÁRA ÁSASD EL MAGAD !

 • 19. meglepi hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 19:57
 • 18. papa hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 19:55
  Válaszolok

  ezt is köszönjük bottka és újhülye elvtársak. És persze azon borosgyulaálatmegvetteknek akik a bottkát ismét “naggyá” tették.Köszönjük elvtársak és elvtársnők.

 • 17. Kritikus real hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 19:42
  Válaszolok

  Itt is látszik Szegeden mennyire erőtlen és mennyire erőtlen volt a fidesz. Szomorú.

 • 16. Tanárember hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 16:07
  Válaszolok

  Annyira de annyira hülye vagy ! 2007-ben kormányhivatal ?

 • 15. Varga Iván hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 15:30
  Válaszolok

  Én meg csak nézek, hogyan lehet (kell) elbagatellizálni egy ügyet) melyre nem a kormányközeli sajtó és szervezet hívta fel a figyelmet :( HAJRÁ! Ja és a Hungi nem a Cvestoré? utána kéne nézni amúgy mert érdekes ügylet, de még nem az :)

 • 14. centrumGödör hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 15:16
  Válaszolok

  obama egy bábu
  mint a felcsuti focista

 • 13. centrumGödör hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 15:14
  Válaszolok

  a balra szavazok
  most
  többet fizetnek majd parkolasi dijat,stb…
  megérte?

 • 12. geza hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 13:19
  Válaszolok

  Kérdésem lenne még, hogy a Hungáriában hogyan lehetett “discót” nyitni annyi év után? (azt rebesgetik hogy nem kell bérleti díjat fizetni)

 • 11. bertol hozzászólt ekkor: 2015. január 13., kedd, 12:22
  Válaszolok

  Igen a Szepesi üggyel is lehetne mit kezdeni,amúgy most újítják a belsejét az épületnek,én is szeretnék 1/4 áron lakást vásárolni.

Ugrás az oldal tetejére